Atte Miettinen teki suomalaista vuorikiipeilyhistoriaa – kiipesi kaikille 7Summits-huipuille

 

Atte Miettinen, 36, on tehnyt suomalaista vuorikiipeilyhistoriaa. Hän kiipesi 22. kesäkuuta 2012 Denalille (6196 m) Alaskassa, Yhdysvalloissa. Pohjois-Amerikan korkeimmalla huipulla seisoessaan hänestä tuli myös ensimmäinen suomalainen, joka on onnistunut kiipeämään kaikkien seitsemän maanosan korkeimmalle vuorelle. Relaa.com onnittelee mittavan 7Summits-tavoitteen saavuttamisesta!

Miettisen ensimmäinen 7Summits-vuori oli Kilimanjaro Tansaniassa vuonna 2006. Maailmassa on noin 350 kiipeilijää, jotka ovat 7Summitsin kiivenneet. Miettisen viimeistä edellinen vuori oli Everest (8848 m) toukokuussa 2012. Siitä on kirjoitettu Relaa.comin Artikkelissa täällä. Lyhyt ennakkojuttu 7Summits-tavoitteen täyttymisestä on luettavissa täältä.

 

Denalin huipulle päässyt alle kolmannes yrittäneistä tänä vuonna

Arabiemiraateissa asuvan Miettisen Denalin retkikunta kesti kaksi ja puoli viikkoa. Vuori tunnetaan myös Mt. McKinley -nimellä.

Miettisen mukaan Denalille on yrittänyt tänä vuonna yli 1200 vuorikiipeilijää. Alle kolmannes heistä on päässyt huipulle.

 

 

"Seven Summits -tavoitteen saavuttaminen tuntuu hienolta, koska se on ollut mulle unelma monta vuotta ja koska projektin alussa tavoite tuntui hyvin kaukaiselta", sanoo Miettinen tuoreessa tiedotteessaan.

"Seven Summits -huiput saavuttaneiden joukkoon liittyminen ensimmäisenä suomalaisena on tietysti hieno kunnia. Se antaa pienen maistiaisen siitä tunteesta, jonka vuorikiipeilyn uranuurtajat tunsivat varmasti jättäessään ensimmäisiä jalanjälkiä eri vuorille, joita me muut olemme seuranneet heidän jälkeensä", jatkaa Miettinen.

 

Hakku naulaan ja tuttipullo käteen

Miettisen elämässä tapahtuu näinä aikoina 7Summitsiakin suurempia mullistuksia. Hänestä tulee isä.

"Perheenlisäys tulee varmasti tulee vaikuttamaan monella tapaa. Tässä joutuu ainakin jonkin aikaa miettimään sellaisia projekteja, että ei oteta turhia riskejä", Miettinen pohti Relaan haastelussa Everestin jälkeen.

Miettisen brittiläinen vaimo Delanii kiipesi hänen kanssaan Carzsten Pyramidille Indonesiassa. Vuorikiipeilyä Miettinen aikoo jatkaa perheenlisäyksen jälkeenkin.

 

 

"Maailmassa riittää mielenkiintoisia vuoria kiivettäväksi. Sekään ei ole mahdotonta, että palaisin vielä Everestille, kenties sen pohjoispuolelle. Toivon mukaan tulevaisuudessa pääsen myös yhdessä lapseni kanssa vuorille", Miettinen suunnitteli.

 

Himoreissaaja nauttii uusista maista ja kohteista

Vuorikiipeilyssä Miettiselle ei ole kyse ainoastaan vuorella kurjistelemisesta.

"Yksi hienoimmista jutuista 7Summits-projektissa on ollut se, että olen päässyt näkemään mielettömän hienoja paikkoja eri puolilla maailmaa, ja saanut tavata paljon kiinnostavia ihmisiä", Miettinen kertoi puhelimitse Relaalle.

 

 

Himoreissaaja Miettinen kertoo matkustelleensa 90 maassa, ja lisää on kuulemma luvassa.

Hän arveli, että tällaisen kirjaimellisestikin tuulettavan hankkeen jälkeen jaksaa taas painaa hyvällä fiiliksellä duuneja. Helsingissä syntynyt Miettinen työskentelee johtotehtävissä telekommunikaatioalan yrityksessä Dubaissa. Hän on suorittanut sekä kauppatieteiden kandidaatin että MBA-tutkinnon.

 

Denalilla edelleen suomitouhua

Everestille ensimmäisenä suomalaisnaisena kiivennyt Carina Räihä on ilmoittanut myös tavoitteekseen 7Summitsin. Räihä on tämän jutun julkaisun aikoihin Denalilla. Everestin lisäksi Räihä on kiivennyt Kilimanjarolle ja Aconcagualle. Räihästä tulee todennäköisesti ensimmäinen suomalaisnainen myös 7Summitsin suhteen. Ainakaan Relaan tiedossa ei ole hänelle haastajia.

"Olin Räihään yhteydessä aiemmin, kun kuulin, että hänellä oli sama tavoite. Lähetin hänelle sähköpostia ja toivotin onnea. Hän ei tainnut ehtiä vastaamaan viestiini", muistelee Miettinen, joka iloitsee kokeneilta suomalaiskiipeilijöiltä saamistaan hyvistä neuvoista.

Kiipeilykausi on ollut surullinen Denalilla. Vuori on vaatinut useita uhreja, eikä suomalaisuhreiltakaan ole vältytty. Relaan Artikkeli Ilkka Uusitalon onnettomuudesta on luettavista täältä.

Relaa toivoo Carina Räihälle ja kaikille muillekin vuorella vielä touhuaville turvallista reissua.

Atte Miettiselle voi esittää onnitteluja ja kysymyksiä edelleen Relaan foorumisäikeessä (http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40797.0).

 

Seven Summits -taustaa: 7Summits-tavoitteen on maailmassa saavuttanut noin 350 kiipeilijää. Ensimmäinen oli amerikkalainen Richard "Dick" Bass (1985), toinen italialainen Reinhold Messner.

Seven Summits -listoja on kaksi. Erot perustuvat hieman erilaisiin tulkintoihin maantieteestä. Bassin mukaan nimetyllä listalla Oseanian korkein vuori on Mount Kosciuszko. Messnerin listalla se puolestaan on Carstensz Pyramid. Jälkimmäinen on suositumpi. Miettinen on kiivennyt molemmat Oseanian vuoret. Sen on tehnyt alle kolmannes 7Summits-huiput kiivenneistä.

Seven Summits -vuoret ovat Cerro Aconcagua (Etelä-Amerikka), Denali (Pohjois-Amerikka), Vinson Massif (Etelämanner), Elbrus (Eurooppa), Kilimanjaro (Afrikka), Mount Everest (Aasia) ja joko Carstensz Pyramid (Indonesia) tai Mount Kosciuszko (Australia). 


Lisää luettavaa vuorikiipeilystä kiinnostuneille Relaasta löytyy muun muassa artikkelit Everestistä ja Veikka Gustafssonista sekä Mia Graeffesta Lhotsella.

 

(Atte Miettisen puhelinhaastettelu tehtin Everestin ja Denalin välissä. Miettistä ei tavoitettu Denalilta haastateltavaksi.)

 


Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=41005.0

Artturi Kröger