Arctos tekee luontoon lähtemisestä helpompaa kuin koskaan

Teksti: Samuli Pehkonen

Kuvat: Arctos

Uudenlaista retkeilytarvikkeiden kokeilupalvelua kehittävä startup-yritys Arctos on luonnossa liikkujan asialla. Yrityksen perustajien Robert Nuortevan ja Miki Pernun tavoitteena on madaltaa kynnystä lähteä luontoon. He rakentavat verkkopalvelua, jonka avulla voi helposti löytää luontokohteita ja vuokrata tarvittavat varusteet mukaan. Retken jälkeen varusteet voi joko palauttaa tai ostaa omaksi alennettuun hintaan. Palvelun avulla aloittelevat retkeilijät ja matkailijat pääsevät vaivattomasti luontoon oikein varustautuneena, kun taas kokeneemmat harrastajat pystyvät testaamaan uusia, innovatiivisia tuotteita sekä vertailemaan varusteita liikkeiden sijaan olosuhteissa, joissa ne on tehty käytettäväksi.

Urbaaneiksi luontofiilistelijöiksi itseään kuvaava yrittäjäkaksikko, kertoo kasvaneensa kaupungissa, mutta tiiviissä yhteydessä luontoon: ” Mökkikesät ja partioleirit opettivat arvostamaan luontoa pienestä pitäen omana temmellyskenttänä, jossa pääsee aidosti rauhoittumaan. Myöhemmin mukaan ovat tulleet surffi, kiipeily ja laskettelu – kaikissa on upeaa luonnonvoimilla tasapainoilu. Matalan kynnyksen mikroseikkailut ovat hienoja, esimerkiksi iltapäivä tai yö lähimetsissä. Ne tuovat uuden, raikkaan näkökulman arkeen”, kertoo Pernu.

Liikeidea syntyikin omakohtaisesta kokemuksesta Nuortevan tajuttua parin vuoden takaisella Pohjois-Norjan reissulla, kuinka hankalaa luontoon pääseminen on – hyvälaatuiset varusteet ovat kalliita ja niiden säilyttäminen vaatii tilaa. Jokainen luonnossa liikkuja tietää, että laadukkaat varusteet ovat olennainen osa harrastusta ja kaksikko haluaakin mahdollistaa luontoelämykset myös niille, joilla omia varusteita ei ainakaan vielä ole. Lisäksi palvelu auttaa löytämään juuri itselle sopivat varusteet ilman virheostoksen riskiä. Jakamistalouden edistämiseen pyrkivän yrityksen ideologiaan kuuluukin kannustaa ihmisiä kestävämpään kulutukseen.

Nuorteva ja Pernu ovat työstäneet liikeideaansa kesäkuun alusta saakka Aalto-yliopiston opiskelijoiden kasvuyrittäjyysyhteisön (Aaltoes) Summer of Startups -kiihdyttämöohjelman puitteissa. Viidettä kertaa järjestettävän ohjelman tavoitteena on auttaa opiskelijoita ja muita kasvuyrityksen perustamisesta kiinnostuneita käynnistämään yritystoiminta oman liikeidean ympärille. Suosittu ohjelma on vuosien varrella poikinut CatchBoxin ja Venuun kaltaisia menestystarinoita ja kilpailu mukaan pääsemisestä onkin kovaa – tänä kesänä sadasta hakeneesta tiimistä ainoastaan kymmenen valittiin mukaan ohjelmaan. Nuorteva ja Pernu ovat ottaneet kaiken hyödyn irti niin työskentelytilat kuin mentorointiakin tarjonneesta ohjelmasta. Kesän aikana yritys on solminut muun muassa uusia yhteistyösopimuksia. 

 

Nuorteva valottaa tiimin kesän jälkeisiä suunnitelmia: “Alkusyksystä pilotoimme palvelua Nuuksiossa yhteistyössä Luontokeskus Haltian kanssa”, ja jatkaa: ”Haluamme kehittää toimintaa tiiviisti käyttäjien kanssa. Lisätietoa pilotin alkamisesta saa liittymällä sähköpostilistalle verkkosivuillamme. Olisi myös hienoa kuulla mahdollisimman monelta mitä varusteita he haluaisivat mukaan palveluun!” Myös kansallispuisto saa vuolaat kehut: “Nuuksio on pääkaupunkiseudun upea rikkaus – lyhyen matkan päässä ydinkeskustasta julkisilla.”

Summer of Startups huipentuu elokuun 7. päivänä yleisölle vapaassa Summer of Startups '15 Demo Day -tapahtumassa, jossa ohjelmaan osallistuneet tiimit pääsevät esittelemään yrityksensä. Kysyttäessä, missä Nuorteva ja Pernu näkevät itsensä vuoden kulutta, kuuluu nöyrä, mutta innostunut vastaus: ”Haluamme olla tarjoamassa upeita luontokokemuksia mahdollisimman monille!” Kaikesta on kuitenkin aistittavissa, että Arctosille voi jo tässä vaiheessa povata aurinkoista tulevaisuutta niin Suomen rajojen sisä- kuin ulkopuolellakin ja nuorten yrittäjien tarinan käänteistä tullaan varmasti raportoimaan myös jatkossa Relaassa.

Lisätietoa:

www.arctos.io

https://www.facebook.com/arctosadventures

https://instagram.com/arctosadventures 

Relaa suosittelee kaikkia Arctosin liikeideasta kiinnostuneita suuntaamaan Summer of Startups '15 Demo Day –tapahtumaan kuulemaan lisää ja osoittamaan tukensa nuorille ulkonaliikkujien asialla oleville yrittäjille:

Summer of Startups '15 Demo Day

 

Käyttäjän Samuli Pehkonen kuva

Samuli Pehkonen