Afrikka kutsuu surffaamaan

Eurooppalaiset turistit löytävät jo tiensä Afrikan rannikoille lomailemaan. Näiden etelän rantapioneerien joukkoon kannattaa surffaajienkin liittyä, sillä manteretta reunustavat useat kauniit ja ruuhkattomat surffirannat. Aallot odottavat koko länsirannikolla Marokon Casablancasta etelään ja itärannikolla Somaliasta etelään.

Grant 'Twiggy' Baker on tunnettu eteläafrikkalainen isojen aaltojen surffaaja. Isojen aaltojen lisäksi hänellä on toinenkin intohimo, Afrikka. 


Afrikasta tulee nykyään myös Twiggyn kaltaisi ammattisurffaajia. Kuva: Red Bull Media House.
 

Eteläisessä Afrikassa surffataan paljon

Mantereen tunnetuimmat aallot löytyvät Etelä-Afrikasta, joka on maailmanlaajuisesti tunnettu ja arvostettu surffimaa. Etelä-Afrikan lokaalit esiintyivät jo 1960-luvun Endless Summer –surffidokumentissa. Nykyään maassa järjestetään kansainvälisiä surffikilpailuja ja  oman maan poika Jordy Smith kerää voittoja surffauksen maailmancupissa ASP World Tourilla.

Afrikan vakiintuneimmat ja isoimmat surffikaupungit sijaitsevat juuri täällä. Jeffreys Bayssä surffaajat, surffikaupat ja –koulut ovat yhtä tavallinen näky kuin Kaliforniassa, Australiassa tai Ranskan Hossegorissa. Jeffreys Bayn lisäksi surffaus on erittäin suosittua myös Durbanissa ja Kapkaupungissa.

"Näissä isoissa surffikaupungeissa voi esiintyä ruuhkia ja ruuhkien seurauksena lokalismiakin. Muualla Afrikassa ei taas ole ruuhkia vedessä", Twiggy kertoo. Lokalismilla tarkoitetaan vierailta paikkakunnilta tulevien surffaajien tai turistien syrjintää ja sanallista häirintää ruuhkaisilla surffiaalloilla.

"Etelä-Afrikassa on myös paljon isoja surffimerkkejä ja surffilaudan tekijöitä. Paikalliseen surffimeininkiin voi tutustua esimerkiksi Thebombsurf.comissa tai Zigzag.co.zassa."

Surffin suosio ei enää rajoitu vain Etelä-Afrikkaan. Suomalaisetkin surffaajat ovat pitkään vierailleen pohjoisessa Marokossa. "Namibia, Mosambik ja Mauritius", listaa Twiggy muita suosittuja surffimaita. Näihin kohteisiin matkustava surffaaja löytää helposti muita surffaajia, rantoja ja harrastajien tarvitsemia palveluja.


Marokostakin löytyy vielä etsimällä ruuhkattomia rantoja. Kuva: Red Bull Media House.
 

Etsivä löytää rauhaa ja eksotiikkaa

Surffimatkailuun kuuluu harvinaisten ja rauhallisten kohteiden etsiminen. Surffaajat kaikkialla maailmassa haaveilevat autioista rannoista, omista aalloista ja pienistä paikallisten asuttamista kylistä.

Eksotiikan metsästäjät löysivät pitkään surffikohteensa esimerkiksi Indonesiasta sekä Väli- ja Etelä-Amerikasta. Nyt moni pieni rantakylä on niissä muuttunut surffikoulujen ja turistien täyttämäksi. Twiggyn mukaan harvinaisuuksia metsästävien kannattaa kääntää katseensa kohti Angolaa, Liberiaa, Gabonia ja Madagaskaria.

"Näissä maissa on paljon hyviä aaltoja. Kuitenkin rannalle pääseminenkin saattaa niissä olla seikkailu." Surffaajan kannattaakin ottaa esimerkiksi laudankorjaustarvikkeita mukaan. Surffikauppoja näistä maista voi olla vaikeampi löytää kuin aaltoja.

The Africa Projectissa surffataan yli kymmenessä eri maassa. Afrikan harvinaisemmissa surffimaissa lautaillaan jopa yllättävän vähän hyviin olosuhteisiin nähden.

Harrastajat eteläisen Afrikan isoista surffikaupungeistakin matkustavat useammin Eurooppaan, Australiaan ja Indoihin kuin oman mantereen rauhallisemmille rannoille. "Mutta minä ainakin rakastan Afrikassa matkustamista. Ja se on täällä halpaa," Twiggy ihmettelee.

Hänen oma suosikkimaansa on saarivaltio Madagaskar, "vaikka se onkin köyhä ja syrjäinen". Madagaskarilla surffaamista on päätynyt myös The Africa Projectiin.

Yksittäisistä surffispoteista Twiggy suosittelee Ponta D'Oraa Mosambikissa. Se on erittäin kaunis ja eksoottinen.

"Hienoa hiekkarantaa ympäröi vehreä metsä. Aaltoja löytyy monipuolisesti."

Lisäksi Ponta D'Oralle matkustaminen on suhteellisen helppoa ja siellä on usein edes joitakin muita surffaajia oman porukan lisäksi.
 

Köyhyys ei ole este surffaukselle

Afrikkalaisittain vauraisiin Etelä-Afrikkaan ja Marokkoon surffaus levisi jo 1960-luvulla. Näitä köyhempiin maihin surffaus taas on edennyt yllättävän hitaasti. Mikä Afrikan surffibuumia oikein hidastaa? Köyhyyskö?

"Surffaus ei ole kallis harrastus. Päinvastoin, surffaus on halpaa. Juuri siksi Brasilia pärjää erinomaisesti kilpasurffauksessa", Twiggy muistuttaa.

Odotettavissa voikin olla afrikkalaisten surffaajien nousu. "Surffaus saattaa tuntua kalliilta vain kaikkein köyhimmille nuorille. Heitä varten taas on monia järjestöjä, jotka auttavat välineiden saamisessa mahdollistaakseen surffauksen aivan kaikille."

"Köyhyyden sijaan syy pieniin surffaajamääriin löytyy kulttuurista", Twiggy arvelee.

Afrikassa rannikon asukkaat ovat perinteisesti suhtautuneet mereen ja veteen aivan eri tavalla kuin eurooppalaiset tai amerikkalaiset. Kulttuuri on pitänyt ihmisiä poissa vedestä, mutta yleinen kulttuurikin on tältä osin Afrikassa muuttumassa.

Kulttuurin lisäksi ihmisiä voi pitää joissakin paikoissa rannalla myös pelko haista. Haita esiintyy paljon erityisesti Etelä-Afrikan vesillä. Twiggyn mukaan niistä ei tarvitse välittää.
"Olen surffannut koko ikäni kaikkein haipitoisimmilla vesillä. Hengissä ollaan edelleen."
 

Rohkeaa surffaajaa odottaisi siis Afrikassa upea surffimatka. "Tänne vaan. Täällä on erilaista, villimpää, vähän jännittävääkin. Ja ruuhkatonta." 

The Africa Projectin traileri

Geolocation

Markku Jussila

PeeTee

"
'Köyhyyden sijaan syy pieniin surffaajamääriin löytyy kulttuurista', Twiggy arvelee.

Afrikassa rannikon asukkaat ovat perinteisesti suhtautuneet mereen ja veteen aivan eri tavalla kuin eurooppalaiset tai amerikkalaiset. Kulttuuri on pitänyt ihmisiä poissa vedestä, mutta yleinen kulttuurikin on tältä osin Afrikassa muuttumassa."

Pitääkö tämä paikkansa? Mistä syystä afrikkalaiset perinteisesti välttelee rantaelämää ja vesileikkejä?

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Angolasta löytyi juuri mahdollisesti maailman pisin surffattava aalto. Aalto murtuu samanlaisena 3 km, videolle on kuvattu pääasiassa ekan 1,5 km:n osuutta aalosta:

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------