Miksi taistella ilmastonmuutosta vastaan? Koska rakastamme lunta!

Olen ollut pitkään mukana ilmastoliikkeessä. Opiskeluni liittyivät alaan, työni liittyy ilmastopolitiikkaan ja olen myös vapaa-ajallani ollut mukana monessa kampanjassa, joissa tavalla tai toisella pyritään vaikuttamaan ilmastopolitiikkaan. Mutta en oikeastaan koskaan pysähtynyt ajattelemaan miksi? Ympäristökysymykset ovat aina kiinnostaneet minua ja tuntuu että jotenkin ajauduin ilmastokysymyksen äärelle. 

Ajoittain taakka tuntuu raskaalta kantaa. Tuntuu ettei kukaan muu välitä, mitä hyötyä siitä on mitä minä teen, miksi oikeastaan teenkään, mitä teen?

Mutta kerran osallistuin työpajaan, jossa päivän päätteeksi meidän piti kirjoittaa kortti itsellemme, jossa muistutetaan tulevaisuuden itseämme siitä, miksi ilmastonmuutoksen hillitseminen on meille niin tärkeä kysymys. Raavin päätäni, en minä tiedä! Kunhan vain teen. Tuntui että kaikilla muilla oli vastaukset kirkkaana mielessä. Emme kertoneet vastauksia toisille, tämä oli meidän ja tulevaisuuden itsemme välinen juttu. Mutta yht' äkkiä minulla välähti! Ja vaikka en vastaustani silloin muille paljastanut (se oli silloin vielä niin herkkä, niin uusi herätys, niin henkilökohtainen) niin aion sen teille nyt paljastaa. 

Vastaus oli: lumi! Rakastan lunta! Rakastan talvea! Rakastan sitä, miten synkän syksyn jälkeen, kun tuntuu ettei pimeyttä jaksaisi enää hetkeäkään, lumi tulee ja muuttaa koko maailman. Tuo valoisuutta! Hiljentää liikenteen melun! Tuo hymyt ihmisten kasvoille ja naurun aihetta lapsille. Antaa jälleen syyn lähteä ulos, nauttimaan ulkoilmasta ja toisten seurasta. Haastaa aikuisetkin leikkimään, lumisotaan, pulkkamäkeen, kuin bambit liukkaalla jäällä muistelemaan murtomaahiihdon perusteita, pujottelemaan tiukkaan mäkeen tai hyppimään hyppyreitä, silkasta ilosta!

En kestä ajatusta siitä, että jonain päivänä tämä ei ehkä olisi mahdollista. Suomessa ilmastonmuutos tulee tarkoittamaan esimerkiksi sateiden lisääntymistä. Jos lämpötila pysyisi pakkasen puolella, tulisi tämä lumena, mutta trendi näyttää lämpenevää. Ja pilvisyys lisääntyy. Joka lisää pimeyttä. Jo viime talvena harkitsin muuttoa Lappiin, musta joulu tuntui silloin melkein liian synkältä ja surulliselta. Jos tämä jatkuu, joutuisin ilmastopakolaiseksi. En kestä, tulen tekemään kaikkeni, että meillä olisi jatkossakin lunta koko Suomessa!

On eräitä, kehen tämä vaikuttaa minuakin enemmän. On niitä, kenen elinkeino on kiinni siitä, onko lunta, vai ei. Ammattilaskijat, talviurheilijat, laskettelukeskusten pyörittäjät ja talvivarusteiden myyjät. Heille talvi ei ole leikin asia, vaan oma ammatti, joka tuo voin leivän päälle. Heilläkin pitää olla oikeus kertoa, mitä mieltä he ovat ilmastonmuutoksesta.

Siksi on olemassa järjestö, joka antaa heille ja meille muille talvea rakastaville äänen, Protect Our Winters Finland! Tule mukaan, kerro sinun tarinasi, jaa parhaat laskukuvasi, jotta kaikki muistaisivat, mistä ilmastopolitiikasta oikeastaan olikaan kysymys! 

Kirjoittaja Maria Vuorelma on POW Finlandin perustajajäsen, hiihdonopettaja ja ilmastoliikkeen konkari. Vuorelma osallistuu parhaillaan YK:n ilmasto-neutteluihin Limassa Perussa. Blogi on julkaistu aiemmin ilmasto.org -sivuilla. 

NiklasK

Mikko Piironen
Re: Miksi taistella ilmastonmuutosta vastaan? Koska...

Voitais vaikka aloittaa siitä, että ilmastokokoukset pidettäis videokonferensseina.

keljukoo
Re: Miksi taistella ilmastonmuutosta vastaan? Koska...

Me like this agenda very much! Surullista tässä ilmastopolitiikassa on vaan se, että asiantila voitaisiin laittaa oikein ryminällä kuntoon, jos vain viitsittäisiin, ja varsinkin kun ainakin itsestä tuntuu, ettei muuta mahdollisuutta olekaan. En oikein jaksa uskoa hallitusti hillittyyn (hillitysti hallittuun ;) suunnanmuutokseen. Noh, edestämmehän sen löydämme anyway. Tsemppiä!

DaKing
Re: Miksi taistella ilmastonmuutosta vastaan? Koska...

"On niitä, kenen elinkeino on kiinni siitä, onko lunta, vai ei. Ammattilaskijat, talviurheilijat, laskettelukeskusten pyörittäjät ja talvivarusteiden myyjät. Heille talvi ei ole leikin asia, vaan oma ammatti, joka tuo voin leivän päälle."

Ammattilaskijat ja talviurheilijat? En ymmärrä tätä himmeänvihreää logiikkaa.
Ilmaston kannalta olisi nimenomaan parempi, ettei tällaisia "ammatteja" olisi olemassa laisinkaan.

Aika vaikea varmaan markkinoida ihmisille elintasonsa leikkaamista (päästöjen vähentämistä, esim. vuorille lentämisen välttämistä), jotta lumet säilyisivät ja pieni vähemmistö, eli ammattilaiset saisivat voita leivän päälle tekemällä juuri sitä, mistä meidän muiden pitäisi pidättäytyä.

It's good to be DaKing!

Jokiv
Re: Miksi taistella ilmastonmuutosta vastaan? Koska...

Juuri näinhän se menee, eli ei mitään tolkkua. Ilmastollehan se olisi parempi ettei tuota koko hiihto teollisuutta olisi ja kaikki hiihtelis siinä takapihallansa vanhoilla suksilla, mutta koita ny semmosta sitten markkinoida.

Runo_Jorma
Re: Miksi taistella ilmastonmuutosta vastaan? Koska...

[quote=DaKing]"
Aika vaikea varmaan markkinoida ihmisille elintasonsa leikkaamista (päästöjen vähentämistä, esim. vuorille lentämisen välttämistä), jotta lumet säilyisivät ja pieni vähemmistö, eli ammattilaiset saisivat voita leivän päälle tekemällä juuri sitä, mistä meidän muiden pitäisi pidättäytyä.[/quote]

Tässähän koko homman läppä on. "Älä sinä tee näin jotta minä voin tehdä tätä enemmän".

Omasta mielestä tämä juuri ongelmana nykyisessä ilmastopolitiikassa. Kaikkien pitäisi "uhrautua" paitsi itse asiaa ajavien henkilöiden.

LVP
Re: Miksi taistella ilmastonmuutosta vastaan? Koska...

Ei voi muuta sanoa kuin että en tiennyt että joku voi olla noin sekaisin päästään. Sanattomaksi vetää.

Että opiskelee, työskentelee ja harrastaa asiaa fundamentalistikiihkon vallassa eikä ole hajuakaan siitä että miksi! Sentään myöntää asian rehellisesti, jotain positiivista siis.

Maria Vuorelma, voin kertoa miksi oikeasti 'ajauduit' näiden asioiden äärelle: koska kaikki mitä teet rahoitetaan julkisista varoista ja se tekee sinun elämäsi helpoksi. Joka kuukausi tilillesi ropisee tuhti määrä MUIDEN rahaa jonka he ovat tienanneet todellista LISÄARVOA tuottamalla mutta joka on heiltä otettu pois ryöstöverottamalla, ja sen päälle vielä muut maksavat harrastuksesi (ne kun on takuulla julkiseen tukeen perustuvia yhdistyksiä), puhumattakaan sekoilusi vahinkojen kustannuksista. Kukaan muu kuin Maria Vuorelma ei hyödy mistään mitä Maria Vuorelma tekee.

DaKing
Re: Miksi taistella ilmastonmuutosta vastaan? Koska...

http://www.mariavuorelma.fi/Maria
"...luennoin kansantaloustieteen perusteita Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa yliopistolla."

Yllä olevan kirjoituksen luettuani en usko, että kirjoittajan tulisi luennoida kansantaloustieteestä, edes yliopistolla.

It's good to be DaKing!

Fabbari
Re: Miksi taistella ilmastonmuutosta vastaan? Koska...

Näissä ulostuloissa hämmästyttää se, että niitä tekevät ihmiset, jotka jo ovat (ylemmässä) keskiluokassa tai vimmaisesti pyrkimässä sinne. Tämänkin avauksen kirjoittaja tulee kuluttamaan elämässään aivan helvetisti maapallon kantokyky huomioiden. Siinä ei sievistely auta, kun akateeminen palkka pistetään kulutukseen. Ja sellaista asiaa kuin eettinen kuluttaminen ei olekaan. Parasta luonnonsuojelua on elää lyhyt ja rutiköyhä elämä ja jättää lasten teko sikseen.

Itse aiheesta sen verran, että minua ei ilmastonmuutos sureta. Lumen puute harmittaa, mutta paljon enemmän harmittaa ihmisten levittäytyminen joka paikkaan. Jos vihreät profiloituisivat käytännölliseen luonnonsuojeluun, saattaisin heitä äänestää.

Kimmo
Re: Miksi taistella ilmastonmuutosta vastaan? Koska...

Hyviä pointteja edellisillä kommentoijilla. Mutta jos Suomen lumisia talvia ollaan pelastamassa niin ilmaston lämpenemisen seuraukset eivät ole niin yksiselitteiset. Jotkut mallithan veikkaavat golf-virran heikkenemistä ja tämän myötä Suomessa voidaan "nauttia" hyvinkin kylmistä talvista.

Kaitsu
Re: Miksi taistella ilmastonmuutosta vastaan? Koska...

Tää on aika mielenkiintoinen ja lohdullinenkin juttu: http://www.wetter.at/wetter/oesterreich-wetter/Winter-in-unseren-Bergen-...