Ylläksellä taas 24 tunnin kisa!

 

Ylläksen 24 tunnin laskettelukisa järjestetään taas tänäkin vuonna. Ajattelin osallistua, kiinnostaako muita? Viime vuonna laskimme lähes 50 kilometriä vertikaalia ja 300 kilometriä matkaa. Kisan idea on, että gondolihissi on auki 24 tuntia, ja hiihtää saa niin paljon kuin ehtii.

Liian hidas juokseminen hissin sisäänkäynnissä, uni- tai vessatauot tarkoittavat kisan kärjen menemistä ohitse. Vieläkö kiinnostaa? Kisa on varsin hauska, mutta sinne on syytä tulla hyvin levänneenä! Kisasta löytyy myös sekä yksilö- että joukkueversiot, joten mukaan pääsee mukavasti eri kokoonpanoissa.

Itse olen menossa nyt toista kertaa, joten järjestely on tutumpi. Viime vuonna yllätyksiä aiheuttivat mm. säännöt. Syöksylasku on kielletty, mutta se missä syöksylaskun raja menee on tulkinnanvaraista. Käytännössä yhteen laskuun pitää tehdä muutama käännös, mutta se ei ole paljoa Ylläksen pitkissä rinteissä ja 430 metrin korkeuserossa. Ja itse rinteissäkin on jo valmiiksi muutama mutka ja hidaste.

Toisin sanoen kisaajat laskivat todella lujaa, varsinkin yöaikaan kun rinne oli suljettu muilta. Laskimme yli puolet vuorokaudesta Ylläksen maailmancup-rinnettä, ja kun olimme muutaman kierroksen ehtineet tuossa minulle aiemmin tuntemattomassa rinteessä ottaa, niin tunturiin laskeutui sumu ja sade. Kun näkyvyyttä oli vain muutama kymmenen metriä, oli vauhtia pakko hidastaa. Tosin kaikki eivät hidastaneet, kärkijoukko meni edelleen todella kovaa vauhtia suoraan sumuun.

Tänä vuonna olisi myös tarkoitus levätä paremmin ennen kisaa. Viime vuonna käytin osan yöstä paikallisten baarien läpikäyntiin, ja nukuin vain viisi tuntia. Selvästi parantamisen varaa :-)

Ja kisan jälkeen olin niin väsynyt, että menin hetkeksi nukkumaan ennen illan lentoa kotiin. Kolme tuntia myöhemmin heräsin puhelinsoittoon lentokentältä. Virkailija halusi tarkistaa olenko tulossa, kun kaikki muut olivat jo koneessa. Ihan kiva, että Finnair soittaa asiakkailleen, mutta olin nukkunut herätyskellon hälytysten ohi, ja lähes tunnin matka kentälle ei enää onnistuisi. Joten jouduin ostamaan uuden lentolipun ja tulemaan vasta seuraavana päivänä. Ja soittamaan töihin, että teen etätöitä maanantain :-)

Tänän vuonna kisa järjestetään 11-12. huhtikuuta, Ylläksen hiihtokeskuksessa Sportti-ylläksen puolella. Lisätietoja linkistä http://www.yllas.fi/24-h-laskukisa-2015. Viime vuoden live-raportti kisasta löytyy relaasta täältä.

Kuvat (c) 2014 Jari Arkko

jariarkko