Volvo 740 sukset

 

Et ehkä ole kuullut Volvo-suksista aiemmin. En minäkään ollut. Harva on, sillä edes Internet ei tiedä niistä mitään. Tänään testaamme kuitenkin korkkaamattomia, sinisiä Volvo 740-suksia 1980-luvulta. Vien ne mäkeen autollani, joka on sininen Volvo 740. Tietenkin.

Mutta onko jokin muuttunut 1980-luvulta? Oliko silloin kaikki paremmin? Pääseekö uusilla vai vanhoilla suksilla nopeammin? Jokin aikaa sitten ostin modernit Atomicin kisasukset 

Ensin kuitenkin hieman suksien historiaa. Kuten todettu, edes Internetistä ei löydy mitään tietoa Volvon suksista, mutta suksissa on Salomonin tarra ja valmistusmaaksi on merkitty Itävalta. Volvon "Genuine Accessories" merkinnällä varustetut sukset ovat todennäköisesti Volvon markkinointitarkoituksiin tehty erä. Suksissa on Salomon S437 siteet. Ehkä hieman yllättäen siteet toimivat hyvin edelleen, kymmenien vuosien varastoinnista huolimatta. Suksien valmistaja on mahdollisesti siis myös Salomon, olettaen että Salomonilla on ollut tehtaita tuohon aikaan Itävallassa. Tietääkö joku tästä jotain? On tietysti mahdollista, että itse sukset on valmistanut joku muu, vaikkapa Itävaltalaisina yrityksinä Atomic, Blizzard, tai Fischer.

Sukset ovat lahjoitus Mikko Vuolalta (kiitos!). Keskusautohalli - ensimmäinen Volvo-edustus Ruotsin ulkopuolella - on ollut aikanaan Vuolan perheen hallussa, ja suksipari on Mikon sedän Tauno Vuolan käytössä. Sukset ovat kuitenkin kuin lähes uudet, niillä ei ole todennäköisesti monta kertaa hiihdetty. Mikko kertoo nykyisin 88-vuotiaasta sedästään seuraavaa:

Tauno oli veljeksistä  toiseksi vanhin ja kova urheilumies. Voitti mm. Liedon vanhassa puumäessä mäkihyppykilpailun ylivoimaiseen malliin huikealla tuloksella 33 metriä. Kun hän ennen kilpailua laittoi siteitä jalkaan, pari pikkupoikaa ”ilkkui ” hänelle aidan takaa: ”Turha sun on osallistuu, et sää mittää voita!” Johon setäni kysyi: ”kukas sit voittaa?” Tähän pojat: ”no Vuolan Taukka tietyst!” Tuntematon suuruus kylillä siis.

Mutta miten sukset toimivat tänä päivänä? Sattumalta sukset ovat lähes samanmittaiset (195 cm) kuin uudet Atomic-sukseni (191 cm). Ja samanmittaiset kuin Head-sukset, joilla aikanaan hiihdin 1980-luvulla. Kunnes ne varastettiin. 1990-luvullakin hiihdin samamittaisilla, K2 Extreme-suksilla.

Ensikokemus on hieman yllättävä. Olen siis pitkän aikaa laskenut nykyisillä lyhyemmillä carving-suksilla, ja ensimmäisesssä käännöksessä huomaan, miten helposti pitkät sukset sotkeentuvat toisiinsa. Pitkät Atomicit kääntyvät jäykkyytensä ja lievän carving-muotonsa ansioista huomattavasti helpommin. Mutta pienen uudelleenopettelelun jälkeen Volvonkin suksilla on taas hauska laskea. Ne myös menevät suoraan melko hyvin. Ei tietenkään aivan yhtä hyvin kuin huomattavasti painavammat ja jäykemmät Atomicit. Toisaalta Volvojen kantaminen mäkeä ylös on helpompaa. Volvot ovat myös vakaammat kuin käyttämäni 171-senttiset yleissukset.

Suksien testaamiseksi laskin Kauniaisten mäkeä alas niin lujaa kuin pääsin, ja mittasin GPS:llä nopeutta. Ensimmäisenä päivänä kokeilin Atomic-suksiani, ja sain nopeudeksi 76 km/h. Nopeuksiin vaikuttaa lumen tilanne ja tuuli; käännöksiä ei tässä mäessä juuri tarvita :-) Seuraavana päivänä kokeilin Volvon suksia. Testiä haittasi suljettu rinne, vesisateessa kun kukaan ei jostain syystä tullut rinteeseen useampaan tuntiin. Hissimies oli juuri lähdössä kotiin kun ensimmäinen asiakas, minä, saavuin rinteelle. No, ei se mitään, aina voi kiivetä ylös. Kolmen testilaskun jälkeen sain nopeudeksi 66 km/h. Päivä oli kuitenkin hieman sateinen ja rinteessä oli erittäin kova vastatuuli. On mahdollista, että se vaikutti tulokseen jonkin verran. Tarvitaan lisää testejä!

Lopputulos: kuten Volvon autotkin, Volvo sukset kestävät pitkään ja toimivat edelleen hyvin.

Sukset sopivat täydellisesti auton ulko- ja sisätilojen väritykseen. Tietysti!

Vertailusukset, lähes samanmittaiset:

Vanhat, luotettavat Salomon SX 92 mononi olivat käytössä pitkään, joskus 1980 alkupuolilta eteenpäin. En silloin hiihtänyt aivan koko aikaa, mutta monot olivat käytössä noin 15 vuotta, ja ovat vielä erinomaisessa kunnossa. Takaaladattavina ne ovat nopeammat laittaa jalkaa ja mukavammat kuin nykyiset mononi. Mutta silti erinomaiset itse hiihtoon. Klassikkomalli oli laajassa käytössä aikanaan, myös hyvillä hiihtäjillä, elokuvissa, ja heliski-oppailla. Nykypäivänä monot olisivat ehkä paras valinta uskottavalle hiihtopummivanhukselle. Käyttäisin niitä ehkä itsekin edelleen, jollei varaosien tuotanto olisi loppunut. Alkuperäinen takasolki kesti yli kymmenen vuotta, mutta 1990-luvulla hankittu varaosa ei kestä ikuisesti.

Minulla oli muuten sama ongelma kuin ystävälläni Catharinalla, joka myös kokeile retrohiihtoa jokin aika sitten. Kaikki 1980-luvun vaatteet oli heitetty pois aikaa sitten. Täydellinen retroilu vaatisi tietenkin myös soveltuvan vaatetuksen.

Kuvat ja videot (c) 2015 Jari Arkko. This article is also available in English.

jariarkko

anaconda
Re: Volvo 740 sukset

Loistavaa, miulla on kellarissa punaiset Volvo 480 sukset, jotka tuli joskus 80-luvun puolivälin jälkeen. Volvo 740 tuli tuotantoon v.1983/4 ja 480 v.1986. Luultavasti 480 mallin myötä Volvo halusi nuorentaa imagoaan ja näin tehtiin raflaava mainoskampanja alamäkihiihtäjille, golf ja ratsastushan merkillä oli jo ennestään hallussa.

Nuo 480 sukset on 205cm pitkät ja Fischerin tekemät, pohjassa lukee jotta racing base, eli tiukkaa kamaa ovat, voisin kuvitella että 740 sukset tulivat samasta pajasta. Siteenä näissä on Markerin M46 twincam.

Näillä en ole "hetkeen" laskenut, mutta autoni, (Volvo 940) täytti äskettäin 20v ja puolimiljoonaa kilsaa lähetyy eli kyllä svedut jotain hyvää sentään ovat saaneet aikaan. :)

jariarkko
Re: Volvo 740 sukset

[quote=anaconda]Loistavaa, miulla on kellarissa punaiset Volvo 480 sukset, jotka tuli joskus 80-luvun puolivälin jälkeen. Volvo 740 tuli tuotantoon v.1983/4 ja 480 v.1986.
[/quote]

Tässähän tulee lisää historiaa tietoon! Ehkä meidän pitäisi järjestää Volvo-suksitapaaminen jossain. Voi olla, ettei ihmisiä kuitenkaan riittäisi paikalle ihan ruuhkaksi asti.

[quote=anaconda]Luultavasti 480 mallin myötä Volvo halusi nuorentaa imagoaan ja näin tehtiin raflaava mainoskampanja alamäkihiihtäjille, golf ja ratsastushan merkillä oli jo ennestään hallussa.
[/quote]

Niin. Ja 1980-luvullahan laskettelu oli sellaisessa luksusmaineessa, joten varmaan myös haluttiin yhdistää tuttuun markkinointitapaan hienoina nähdyt asiat ja oma tuote.

[quote=anaconda]Nuo 480 sukset on 205cm pitkät ja Fischerin tekemät, pohjassa lukee jotta racing base, eli tiukkaa kamaa ovat, voisin kuvitella että 740 sukset tulivat samasta pajasta. Siteenä näissä on Markerin M46 twincam.
[/quote]

Mielenkiintoista. Unohdin sanoa sen blogissa, mutta olin hetken jumissa, kun nykyiset monot eivät sopineet siteisiin ja säätövara ei riittänyt. Uusia reikiä olisi ollut ikävä porailla. Onneksi otin sitten ne SX:t varastosta käyttöön ja ne olivatkin jostain syystä kuoreltaan pidemmät, ja sopivat täydellisesti.

[quote=anaconda]Näillä en ole "hetkeen" laskenut, mutta autoni, (Volvo 940) täytti äskettäin 20v ja puolimiljoonaa kilsaa lähetyy eli kyllä svedut jotain hyvää sentään ovat saaneet aikaan. :)[/quote]

No juu. Mun autoni ei ole aivan 1980-luvulta, vaan vuosimallia 1991 tai 1992. Mittarista on jo aika jättänyt joitakin vuosia sitten, mutta arviolta puolisen miljoonaa kilometriä on siihenkin kertynyt. Huoltoihin menee sen verran mitä uudellakin autolla menisi, aina nyt jotain pientä pitää vaihtaa. Hyvä auto on ollut, ei voi todellakaan valittaa.

jariarkko
Re: Volvo 740 sukset

Ai niin, ja tänään laskin puolitoista tuntia Granin mäkeä Volvo-suksilla. Vastatuuli oli kadonnut, voitelua oli lisätty melko kuivantuntuisiin suksenpohjiin, tosin yöllä satanut uusi lumi oli erittäin liimamaista. Kun uraa oli laskettu jonkin aikaa, sain parhaaksi mittaustulokseksi 76 km/h, joskin epäilen tuon olevan hieman yläkanttiin ja mahdollinen GPS-virhe. Paras tulos muissa laskuissa oli 68 km/h.

Muutaman kilometrin päähän kuitenkin noista uusista Salomonin kisasuksista, joten mielestäni tulos on aika hyvä! En tosin jaksanut laittaa noita nykymonojani tänään jalkaan, jotta olisin voinut verrata tuloksia samalta päivältä ja samassa lumitilanteessa. Toisaalta se, etten viitsinyt laittaa hankalia nykymonoja jalkaan kun vanhat takaaladattavatkin olivat saatavilla kertoo myös jotain...