Ullahaun dyynit

Taidan olla myöhässä. Noin sata vuotta myöhässä. Marcus Larsson pelasti ehkä Gotlannin muuttumasta Itämeren saharaksi, mutta samalla menivät laskettelumahdollisuudet Ullahaun hiekkadyyneillä. Metsän istutus saattoi olla hyvä asia, pysäyttihän se mahdollisesti ihmisen aiheuttaman aavikoitumisen. Vai oliko se luonnon toimintaan puuttumista? Luulin oikeasti, että Gotlannissa olisi ollut hiekkadyynejä. Ehkä muistelin Gotska Sandötä. 

Mutta ovatko nuo jopa 20-metriä korkeat dyynit kadonneet täysin? Kävelemme kilometrin verran metsää eteenpäin, jalkojen upotessa polun pehmeään hiekkaan. Täältä löytyykin vielä osittain paljaana oleva dyyni! Sukset jalkaan ja kokeilemaan! 

 

After-dyynit

Lähistöllä sijaitseva Ebbas Mat & Caffe on erinomainen paikka nopeaan lounastaukoon. Suosittelen varsinkin kinkkujuustopastaa. Ja Gotlannin isoimman kaupungin, Visbyn, vanhasta kaupungista löytyykin sitten parhaat illanviettopaikat.


Gotlanti

Gotlanti on erinomainen lomakohde, täynnä keskiaikaista arkkitehtuuri ja kaupunkimaisemaa, raunioita ja kulttuuria. Pelkästään kirkkoarkkitehtuuri on mielenkiintoista, osa kirkoista on raunioina, osa käytössä, ja kaikkien rakentamiseen ovat vaikuttaneet niin muotivirtaukset kuin Gotlannin senhetkinen taloudellinen tilanne.

Joka vuosi elokuun ensimmäisellä viikolla järjestetään keskiaikafestivaalit. Oli oikeastaan vaikea muistaa, että elämme vuotta 2013. Suuri osa kaupungin kaduilla liikkuvista on pukeutunut keskiaikaiseen asuun, monet asuvat teltoissa muurien ulkopuolella, taistelevat miekoilla tai järjestävät muita mielenkiintoisia näytelmiä.

Mutta seikkailut luonnossa ovat omasta mielestäni hauskin osa matkoissa. Gotlannin matkamme oli viime hetken päätös, emmekä ehtineet valmistautua siihen. Ja yksi erittäin mielenkiintoinen seikkailu olisi vaatinut varauksen hyvissä ajoin. Lummelundan luolat sijaitsevat noin kymmenen kilometriä pohjoiseen Visbystä. Luolissa järjestetään normaaleja turistikierroksia, joihin mekin osallistuimme. Mutta siellä järjestetään myös useamman tunnin vaelluksia. Reittiä puolen kilometrin päähän ulkomaailmasta käydään kävellen, veneellä, kahlaten, ja ryömien. Wannabe-luolavaeltajan toiveuni! Luulen, että minun täytyy joskus palata tänne...

Gothem City. Onko täällä niitä Batmenejä?

Tarkkoja nämä ruotsalaiset:

Fårö-saaren rannan rauk-kivet ovat varmasti näkemisen arvoisia:

Matkan alkupiste:

Kuvat ja videot (c) 2013 Jari ja Tarja Arkko

jariarkko