Salon Rosvoluola

 

Salo. Meiltä oli tänne reilun tunnin matka, ja nyt olemme etsineet luolaa metsästä jo tunnin verran, eikä sitä löydy. Googlesta tai koordinaateista ei tunnu olevan apua. Jostain syystä Google ei osaa muuntaa eri koordinaattijärjestelmiä nyt oikein. Retkipaikan blogeistakin paikka löytyy mukavasti, mutta suomalaisen karttapalvelun sivulta ei taas helposti pääse näyttämään meidän omaa sijaintiamme. Äh. Ehkä pitäisi osata suunnistaa? Tai käyttää koordinaattijärjestelmiä...

Mutta lopuksi Janne kuitenkin löytää luolan, kun kävelemme ympäriinsä kallioisten kukkuloiden välissä, lähellä oletettua sijantipaikkaa.

Rosvoluola osoittautuu mielenkiintoiseksi [1,2]. Kallioisen kukkulan rinteeseen on syntynyt vaaka- ja pystyhalkeamia, joista muodostuu sekä varsinainen luola että läpikuljettava louhikko. Varsinainen luola on linkkien mukaan n. 25 metriä pitkä, kun sen kaikki sivuosat otetaan huomioon. Louhikosta pääsee kuitenkin pääluolaan niin, että matkaa tulee ehkä noin 20 metriä lisää. Luolastolla on useita sisäänkäyntejä, ja halkeamat ovat myös useassa tasossa jyrkänteessä.

Luolaan pääsee helposti ajamalla metsäautotietä tänne, ja suunnistamalla luolan koordinaatteihin (kunhan varautuu etsimään itse luolaa jonkin aikaa). Etsiminen olisi varmaan ollut helpompaa, jos GPS-laitteeni olisi löytynyt jostain... se on tällä hetkellä hukassa. Toivottavasti vain jonkun tavarakasan alla tai repun taskussa kotona, eikä (taas) tippunut johonkin maailmalla...

Salon ympäristöstä löytyy muitakin luolia, mutta pitkän etsimisen jälkeen emme ehtineet kuin Rosvoluolaan. Tänne tulemme varmaan palaamaan taas jossain vaiheessa.

Kuvat ja videot (c) 2016 Jari Arkko ja Janne Arkko. This blog is also available in English at Blogspot and TGR.

jariarkko