Palmupuita ja suksia

Palmuja, suksipusseja ja hiihtovaatteita

Espanja ei tule hiihtokohteena ihan ensimmäisenä mieleen. Ja saa olla aika kova jätkä, että uskaltaa pukeutua hiihtovaatteisiin Barcelonan koneessa (minä en ollut, mutta kaveri kyllä).

Espanjaan pääsee halpalentoyhtiön koneilla, enkä ollut käynyt siellä aiemmin suksien kanssa. Joten se oli pakko ottaa tämän vuoden ohjelmaan, maa numero 30. Ja kävin siellä siis jo helmikuussa, mutta pääsin kirjoittamaan blogia vasta nyt, kirjoitettavaa kun on edelleen enemmän kuin mitä ehdin saada ulos. Helmikuussa ehdin tosin jo raportoida englanninkielisessä blogisarjassani legendaarisesta Andorran after-ski baarista Cisco's, kun samalla reissulla kävimme myös Andorrassa. After-ski paikkana tuo baari oli loistava, mutta siitä tuli kirjoitettua myös sen vuoksi, että monet ystävistäni työskentelevät amerikkalaisessa Cisco-verkkoyhtiössä.

Cisco's (baari)

Mutta takaisin Espanjan lasketteluun. Kohteemme oli La Molina, parin tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta ja mukavasti matkan varrella kohti Andorraa. Meillä oli kuitenkin aikaa vain viikonloppu, kaksi ja puoli vuorokautta. Saavuimme La Molinaan tuntia ennen hissien sulkemisaikaa, koska arvelimme, että se riittäisi tämän pienehkön keskuksen katsastamiseksi. Mutta lipputoimisto kieltäytyi myymästä meille hissilippuja! Toimisto oli auki, henkilökunta oli tiskeillään, mutta ei, lippuja ei voinut enää myydä. Meillä jäi epäselväksi oliko kyseessä huoli asiakkaan lyhyeksi jäävästä hiihtopäivästä vai paikallinen "Mañana" (huomenna) asenne.

Mutta ei hätää. Onneksi kaverini Zach oli mukana, ja minuutin päästä hän oli puhunut pari paikallista hiihtäjää antamaan meillä päivälippunsa. Nousimme hissiin...

Vaara! Karhu vasemmalla!

Hiihtoalue

Vaikka oli helmikuu, La Molinan lumitilanne oli rajoittunut. Keskus on yli kahden kilometrin korkeudessa, siis suunnilleen samalla korkeudella kuin Andorran vuoret. Mutta Andorra tuntui lumen täyttämältä korkealta vuoristolta. La Molina taas tuntui aavikon keskeltä nousevalta vuorelta, jolla oli pieni määrä lunta huipullaan. Ja sekin lumi oli ihmisen tekemää, vain rinteissä oli lunta. Mutta kausi oli ollut vaikea lumen suhteen. Ehkä muina vuosina tilanne on parempi.

Lumitilanne

Oli miten oli, La Molinan rinteet olivat itse asiassa hauskoja laskettavia. Paras osa aluetta on Tosa d'Alpin vuori, alhaalta katsottuna oikea puoli keskusta. Telecabina Alp 2500 vie tänne, ja hissillä pääsee 2445 metrin korkeuteen. Suurin korkeusero on peräti 745 metriä. Hiihtoalueen kartta löytyy täältä.

Mutta me emme ehtineet tuonne puolelle myöhäisen saapumisemme vuoksi, ja hiihdimme sen sijaan vasenta puolta, Puigllancada vuoren rinteitä. Varsinkin Cap de la Comella hissin ympäristössä olevat rinteet olivat mukavia. Hissin huipulta lähtevät punaiset rinteet olivat riittävän jyrkkiä vauhdikkaaseen laskuu. Rinteet olivat hyvässä kunnossa, lumi oli iltapäivällä varsin sopivaa hiihdettävää.

Näkymä hissistä

Rinteet

Ja sitten hissit menivät kiinni. Päätimme haikata hieman ylemmäksi, sillä emme olleet päässeet Puigllancadan suljetuille ylähisseille ollenkaan. Paikalliset rinnevalvojat tulivat tietysti pysäyttämään meitä vaarallisesssa yrityksessämme hiihtää muutama ylimääräinen sininen rinne. Onneksi Zachin telemark sukset saivat partion kuitenkin sen verran vakuuttuneiksi, että päästivät meidät jatkamaan.

Ylärinteet, kävellen

Off pisteet

Off-piste hiihtoa löytyi La Molinasta rajoitetusti. Lumen täydellinen puuttuminen rinteiden ulkopuolella saattaa haitata luistoa.

Omakuva

After-Ski

Hieman yllättäen paikallinen after-skikin tuntui hieman rajalliselta, vaikka espanjalaisten olisi luullut olevan innostuneita bailaamaan. Väkeä ei ollut paljoa, ja baarejakin vain muutama. Tosin emme olleet paikalla kovin myöhään, ehkä meno alkoi vasta illemmalla.

Päähissien ala-aseman lähellä, parkkipaikan toisella puolella oli kuitenkin kohtuullisen tuntuinen baari, Snow Esqui. Tarjolla oli sekä ruokaa että juotavaa.

Snow Esqui

Miten sinne pääsee?

Aika hullu saa olla, jos La Molinaan lähtee ihan Suomesta käsin, mutta pidempään Barcelonan seudulla aikaansa viettäville voi suositella viikonloppureissua. La Molina on kahden tunnin ajomatkan päässä Barcelonan kentältä. On epätodennäköistä, että matkalla tarvittaisiin ketjuja tai muita vermeitä, tiet ja säät ovat seudulla sen verran hyvät.

La Molina on täällä

Illan hämärtyessä

 

Kuvat ja videot (c) 2012 Jari Arkko ja Zach Shelby

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=41066.0

jariarkko