Nestemäinen typpi

 

Pitkä, kuuma kesä. Ja tylsä. Kunnes ylikellotuskokeiluista jäi yllättäen hieman nestemäistä typpeä ylitse. Mitenkähän siinä suksi luistaisi?

Tätähän pitää tietysti kokeilla. Pihassa on hieman mäkeä, joten typen voisi kaataa siihen, ja yrittää hiihtää -196 asteisen nesteen peittämällä pinnalla. Minisukset jalkaan, sauvat käteen, ja typpeä pullosta rinteeseen.

Jaa miten se luisti? Aika huonosti. Suksi luisti kivipinnalla kuten yleensäkin, ja typpi katosi lähinnä pilvenä ilmaan. Pihakivet eivät edes kylmenneet typpikylvystä, vaan olivat edelleen lämpimiä auringosta. Mutta ei tämä huono hiihtopäivä silti ollut, ainakin pilvi oli komea, vaikka käytettävissä olleen nesteen määrä olikin pieni. Ehkä suuremmalla määrällä olisi ollut jotain muuta vaikutusta, mutta samalla riskit aineen kanssa olisivat olleet suuremmat.

Ai niin, ja entäs se ylikellotus? 8025 Mhz.

VAROITUS: Nestemäinen typpi on äärimmäisen vaarallista, niin kosketuksen kuin hengityksenkin kautta, eikä sen vaarallisia vaikutuksia happitasoon ole edes mahdollista havaita omilla aisteilla. Näitä juttuja ei sitten kokeilla kotona!

Kuvat ja videot (c) 2014 Jari Arkko. This blog article is also available in English.

jariarkko