Musta joulu

Hyvää mustaa joulua! Sataa vettä, on pimeää eikä lunta näy missään, masentaako? Granin metsistä löytyy kuitenkin jyrkkää mutaa, joten sinne! Ja joulun kunniaksi päätin vielä selvittää, auttasivatko joulupuurohiutaleet hyvien hiihtokuvien ottamisessa.

Viime vuoden loistavan talven ja lumisen joulun muistossa on hyvä elää, mutta tänä vuonna täällä etelässä on tosiaan surkea sää. Ainoa lumiukkokin löytyi sisältä:

Mutta takaisin siihen hiihtokuvaan ja puuroon. No, ehkä tuo hyvän hiihtokuvan ottaminen jää vielä myöhemmin kokeiltavaksi, mutta jotain kuvia puurohiutaleilla kyllä saa. Tässä vielä resepti:

  • Glögiä (paljon, nautitaan sisäisesti)
  • Nalle puuroriisia
  • Sekoitetaan huolellisesti ilman, suksien, ja hiihtäjän kanssa
  • Otetaan kuva

Tämä on siis puuterihiihtoon soveltuva ohje. Samaa ideaa voi soveltaa myös suojasään lumelle, jolloin puuro tulee ensin keittää.

Sen verran vielä tuosta mutahiihdosta, että olihan se hiihto tietysti hauskaa. Mutta aika vaikeata! Suurin ongelma ovat pienet puuntaimet, joita ei kävellessä edes huomaisi, mutta jotka tekevät kääntymisen huomattavan vaikeaksi. Maan tasolla olevat sukset kun ottavat niihin kiinni juuri niiden vahvimmasta kohdasta. Taisin saada useammalla yrityksellä loppujen lopuksi yhden käännöksen tehtyä. Ja yhdet lipat. Ja taas tuli todettua se, että muualla kuin lumella hiihdettäessä tulee jyrkkyys olla riittävä. Kauniaisten jäähallin takana olevat mäet ovat tähän toki riittävän jyrkkiä, mutta vastaavasti jyrkällä mäellä pito alkaa olla huononlaista. Joten siitä ne lipat.

Sen puurokuvan ottamisessa käytin muuten tällä kertaa salamaa. Salamaa kannattaa käyttää myös vaikkapa lasten pulkkamäessä iltaisin. Jos sitä lunta vielä taivaalta tulee, niin tehkääpä lasten mäkeen pieni (kevyt) lumikasa, josta voi laskea läpi turvallisesti. Sellainen parinkymmenen sentin korkoinen pehmeän lumen kasa yleensä riittää siihen, että lumi lentää pulkan tai kelkan osuessa siihen. Järjestelmäkameran ja salaman kaikki asetukset manuaaliseksi ja salama esim. 1/16 teholle, tai etsitte sopivan tehon jolla kuva näyttää hyvältä. Sitten laskemaan kasan läpi niin ja samalla joku ottaa kuvia. Tulokset ovat yleensä loistavia, salama pysäyttää lentävän lumen aivan erilailla kuin normaalivalotus. Salaman välähdys on hyvin lyhyt, jopa 1/20000 s, normaalit valotusajat taas paljon pidempiä. Alempana yksi esimerkki.

Mutta lopetan kirjoittamisen nyt ja siirryn katsomaan joululahjaksi tullutta Pilke-elokuvaa. Joulussani on sittenkin lunta!

Kuvat ja videot (c) 2013 Jari Arkko ja Olli Arkko. This blog article also exists in English.

jariarkko

jaksu
Re: Musta joulu

Spedehuumori kukkii.

Kohto
Re: Musta joulu

Tämähän on ihan loistavaa. Asiat voi ottaa monella tavalla. Joko jäädä sisälle surkuttelemaan Mustaa Joulua tai sitten nauttia tilanteesta niin paljon kuin mahdollista. Loistava hyväntuulinen blogi.