Mätikän luolan tuhotyöt

Vierailumme Maskun Mätikän luolassa tänään ei ollut mieltäylentävä kokemus. Joku on estänyt luolaan sisäänpääsyn, sotkenut vaseliinilla luolan sisustan ja pystyttänyt kieltokylttejä.

Mätikän luola Maskussa on mielenkiintoinen. Se alkaa lipan alta, jyrkänteen alapuolella. Mutta se jatkuu halkeamien ja kivikasojen kokoelmana jolla on useampia sisäänkäyntejä, myös jyrkänteen päältä pääsee luolaan. Kuulimme luolasta ensimmäistä kertaa Retkipaikan artikkelissa.
 
Olimme myös lukeneet häiriöistä luolassa, mutta emme tajunneet kuinka pahoja ne olivat. Luolassa ei ollut vain roskaa ja sotkua, vaan sen sisäänkäynti oli täysin estetty vaseliiniin sotketuilla puilla, oksilla, likaisilla papereilla ja lasinsirpaleilla. Itse luolassa myös sisäosat oli sotkettu vaseliinilla ja jollain ruskealla aineella (joka saattoi olla hevosenpaskaa tai jotain muuta iljetystä). Luolan sisällä oli myös rikkinäistä lasia.
 
Luolan edessä oli maanomistajan asentama kyltti, jossa väitettiin, että hyönteisten ja perhosten suojelun takia luola on suljettu. En ole kyllä varma, että vaseliinin sotkeminen ympäriinsä parantaa perhosten tai muiden luonnonolioiden viihtyvyyttä.
 
Karmeata.
 
Lienee rikos levittää öljypohjaisia tuotteita luontoon. Ja jokamiehenoikeutta koskeva laki kieltää pääsyn estämisen. Luolassa on myös mahdollinen luolamaalaus, joten muinaismuistopaikan vahingoittaminen tuntuisi myös olevan mahdollinen ongelma tässä tapauksessa. Itse maalausta tosin ei ainakaan vielä ollut sotkettu. Geokätköilijöiden saitilla on luolan tilanteesta ollut hieman juttua, mahtaakohan asiasta jo olla rikosilmoitus tehtynä? Jos ei, miten ja kuka sellaisen voisi tehdä?
 

Vaseliinia luolan sisäänkäynteihin asetetuissa oksissa:

Rikkinäistä lasia:
 
 
Luolan käytäviä:
 
 
Luolassa on mahdollinen luolamaalaus toisessa kammiossa:
 
 
Vaikka kukaan ei tiedä onko maalaus varmasti ihmisen tekemä, ja jos on, mitä se esittää. Ajattelin helpottaa lukijan tulkintaa esittämällä oman tieteellisen analyysini tuloksen tässä, tietokoneen tuottamana:
 
 
Vaikka onhan toki mahdollista, että se esittää myös tätä:
 

 

Kuvat ja videot (c) 2016 Jari Arkko ja Janne Arkko. Satiirinen fair use sarjakuvahmoille lähteistä 1 ja 2. This blog is also available in English from Blogspot and TGR.

jariarkko

jariarkko
Re: Mätikän luolan tuhotyöt

Mätikän luola on muuten virallisesti Suomen muinaisjäännösrekisterissä:

http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/mjreki/re...