Luolaradiot

 
Kävimme Lummelunda-viikolla Gotlannissa, ja samalla sain haastatella Bo Lenanderia Ruotsin luolaseurasta. Bo on rakentanut luoliin sopivia radiolaitteistoja, ja kertoo meille niistä. Ja sitten kokeilimme niitä Lummelundan luolassa!
 
Luolien kommunikaatio- ja paikannusvälineet ovat olleet uutisissa viime aikoina Thaimaan luolapelastustoimien yhteydessä. Luolat ovat äärimmäisen hankalia paikkoja monelle asialle, myös kommunikaatiolle. Mutta joitakin kommunikaatiolaitteita on kuitenkin olemassa.
 
Näitä työkaluja käytetään sekä turvallisuus-, tutkimus- että pelastus-tarkoituksiin. Peruskäyttötilanne on kertoa maanpäällä oleville, miten luolassa oleva ryhmä edistyy retkessään. Tarvittaessa voidaan kertoa onko ryhmä suunnitellussa pisteessä, viivästynyt, tai tarvitaanko mahdollisesti apua. Ja jos apua tarvitaan, luolailijoiden paikan tietäminen on tietysti tärkeää.
 
Paikannusta voidaan toki käyttää muihinkin tarkoituksiin. Esimerkiksi Lummelundan luolassa paikannusta on käytetty parantamaan tämän n. neljäkilometrisen luolan kartan tarkkuutta. Paikannusta on myös käytetty porareikien paikan valitsemiseen. (Lummelundassa on muutama porareikä, joita käytetään esimerkiksi luolan tilanteen tarkkailemiseen niinä aikoina kun siellä ei voi käydä, esimerkiksi talven vesivirtojen tarkkailuun. Reikiä on myös käytetty tarvikkeiden siirtämiseen pitkän reitin varrella oleville luolaryhmille.)
 
Kivi absorboi taajuudet, joita normaalisti käytämme radiokommunikaatiossa. Tämän vuoksi kännykät tai radiopuhelimet eivät sovellu käyttöön luolissa. Mutta taajuudella 1-100 kilohertsiä magneettikenttää voidaan käyttää, ja se pystyy läpäisemään muutaman sata metriä kalliota. Taajuudet 32Khz ja 87Khz ovat laitteiden käytetyimmät taajuudet.
 
Bo on rakentanut suunnan paljastavia vastaanottimia vuodesta 1959, erilaisilla kantomatkoilla, yhden- tai kahdensuuntaiselle kommunikaatiolla, ja muilla ominaisuuksilla. Bon paperi vuoden 2017 International Caving Symposiumissa on hänen laitteidensa uusin kuvaus (linkki paperiin tässä, alkaa sivulta 321).
 
Lyhytelokuva "Signal Seeker" kertoo myös Bon luolasukelluksesta ja radiokartoituksesta Ruotsin Bjurälven luolassa -- 70 vuotias luolasukeltaja!
 
Vastaavia muita järjestelmiä on muualla maailmassa. Brittiläiset luolatutkijat ovat rakentaneet monta mallia alkaen alkuperäisistä "Molephone" ja myöhemmista "Heyphone" malleista. Heyphonet on nimetty niiden kehittäjän, John Heyn mukaan. Niitä toimitettiin muutama viikko sitten Thaimaan luolapelastustoimien käyttöön. Noissa pelastustoimissahan brittisukeltajat olivat tärkessä osassa.
 
Edistyneempiä järjestelmiä on kehitetty viime vuosina, ja nyt on myös saatavilla useampia kaupallisia tai semi-kaupallisia järjestelmiä. Esimerkiksi Cave-Link -järjestelmä käyttää perusradiokommunikaation lisäksi mesh-verkkoreititystä viestien kommunikoimiseksi yksittäisen radion kantaman ulkopuolelle.
 
Voin myös suositella Dave Gibson kirjaa "Cave Radiolocation". Internet-resursseja asian tiimoilta löytyy esimerksi: luolien radiokommunikaatiotekniikan periaatteet, maan läpi- ja kaivoskommunikaatiota käsittelevä wikipedia artikkeli, ja pidempi lista Internet-resursseista täältä.
 
Ralf Strandell testaamassa lähetintä luolassa:
 
 
Bo Lenander etsimässä maan alla olevia luolatutkijoita:
 
 
Keltainen, neliskanttinen ja Bon tarkin antenni:
 

 

Kaksi lähetintä (tai lähetin-vastaanotinta) luolaan:

 
 
Lummelunda luolan sisäänkäynti:
 
 
Luolamuotoja:
 
 
Maanpäällinen esittelykierros Bo Lenanderin kanssa Lummelundassa:
 

Ralf Strandell luolalähettimen kanssa:

Kuvat ja videot (c) 2018 Jari Arkko ja Jukka Erik Palm. Kaikki oikeudet pidetään.
 
An English version of this article can be found in Blogspot.
 
Muut Planetcaver artikkelit ja videot löytyvät planetcaver.net:sta. Aiempia artikkeleita Lummelundasta ovat olleet, "Gotlannin alla" (also in English), "Rantaloma" (also in English), ja "Lummelunda Cavers's Camp" (only in English). Jukkan artikkelit löytyvät Lumosta, luontokuvaukseen keskittyvästä lehdestä. Ja Jarmo Ruuthin video Lummelunda-käynnistä 2018 löytyy YouTube:sta.
 

jariarkko