Kluterthöhle

 

Savea, kuravettä, ahdasta, pimeää, hauskaa!

Olin heinäkuussa kahdessa eri kokouksessa Saksassa, ja päätin stressaavista autobaanoista huolimatta ajaa eteläisestä Saksasta Berliiniin. Eipähän tarvitsisi astua lentokentille jonottelemaan. Toki sitä jonoa sitten löytyi myös sieltä autobaanalta. Mutta ainakin olin saavuttanut vapauden valita itse reittini. Niin paljon minulla ei ollut ylimääräistä aikaa, että olisin voinut päästä lumen äären, mutta puoli päivää voisin hukata jossain matkan varrella.

Päädyin Kölnin lähellä sijaitsevaan uneliaaseen pikkukylään, Ennepetaliin. Ennepetalissa on Saksan toiseksi pisin luola, Kluterthöhle. Tämä 5.5km mittainen karstiluola on myös turistien vierailtavissa, tarjolla on peruskävelyreitin lisäksi myös puolentoistatunnin mittainen seikkailureitti, jossa ryömitään savisia, ahtaita ja osin veden täyttämiä käytäviä pitkin. Reitti on kuitenkin helppo ja sallittu myös lapsille, alkaen 8 vuotiaista. Varmasti hauskaa siis myös perheille, vaikka olin nyt tällä kertaa itse yksin liikenteessä.

Mutta mukaan kannattaa tosiaan ottaa täysin tuhottavissa oleva vaatekerta, sillä savessa ryömiminen ei hyvää tee, ei vaatteille eikä pesukoneille :-) Myös kumisaappaat olisi syytä olla. Järjestäjät sanoivat etten niitä tarvitsisi, mutta ne olisivat olleet todella tarpeen. Muu ryhmä kahlasi välillä kolmikymennetäsenttisessä kuravedessä, minä onnistuin kiipeilemään vesipaikkojen yli. Mutta vaelluskenkäni olivat reissun jälkeen täynnä tuota savea!

Reitti mentiin kierroksella aika nopeaan tahtiin, ei niin että se olisi ollut kenellekään ongelma, paitsi minulle. Olisin mielelläni kuvaillut luolassa enemmän, mutta siihen oli vähän aikaa, varsinkin kun kameraa piti pitää suojaavassa repussa. Onnistuinkin sitten jossain kohtaa jäämään muusta ryhmästä jälkeen, enkä tiennyt mitä tunnelia myöten olisi pitänyt jatkaa matkaa. Onneksi opas tuli takaisin etsimään minua :-)

Lisätietoja, osoitteet, yms. löytyvät Kluterthöhlen omilta sivuiltaKierros maksoi vain 8€. Tarjolla olisi ollut myös extremekierros, mutta niitä ei järjestätä kuin harvoin. 

Kuvat ja videot (c) 2016 Jari Arkko. This blog is also available in English at Blogspot and TGR.

jariarkko