Kaksi silmää

 

Lauantai on paras päivä. Varsinkin, jos se on vapaa. Tällä kertaa mukanani oli uimahousut, mutta ei suunnitelmaa. Sattumalta uintiretkeni kohteeksi valikoituivat kirkkaanväriset cenote-vajoamat. Päivän päätteeksi olin myös sukeltanut maailman kolmanneksi pisimmässä vedenalaisessa luolassa.

Kokoukseni olivat ohitse, mutta lennot olivat edessä vasta illalla. Suksetkin minulla toki oli mukana, mutta tästä osasta Meksikoa tuntui olevan vaikea löytää edes pientä hiekkadyyniä, lumisista vuorista puhumattakaan. Mutta takaisin uimiseen. Cenotet ovat vedentäyttämiä vajoamia ja ne ovat yleisiä matkani kohteessa, Yucatánin niemimaalla Meksikossa. Päädyin käymään sekä rennossa Cenote Azulissa että cenote-verkoston muodostamassa luolassa Dos Ojosissa (kaksi silmää). Mitä löytöjä!

Valitettavasti retkestä ei ole muita kuvia kuin tässä artikkelissa olevat kolme kuvaa (sininen, vihreä ja keltainen). En tiennyt löytäväni tällaista aarretta, joten olin jättänyt GoPro-kameran vedenpitävän takakannen kotiin. Mutta ehkä tarina on uskottava siitäkin huolimatta. Dos Ojos on luolasto, joka on yhteydessä peräti kahdeksaankymmeneen cenote-kuoppaan. Luolan tunnettu pituus on yli kahdeksankymmentä kilometriä, ja näkyvyys sen kirkkaassa vedessä on jopa sata metriä.

Minulla ei kuitenkaan ole mitään kokemusta sukeltamisesta, joten varsinaiset sukellusosat olivat ulottumattomissani. Mutta Dos Ojosin ns. lepakkoluola on vain viidenkymmenen metrin päässä luolan sisäänkäyntilammesta, ja sukellettavissa snorkkelin ja oppaan kanssa. Vedenpinnan yläpuolella on vain ehkä kymmenen senttiä ilmatilaa, mutta se riittää hyvin snorklaukseen. Löin tosin pääni useamman kerran katosta roikkuviin tippukiviin. Lepakkoluolan katossa elää tietenkin lepakkoyhteisö, ja taskulamppujemme lisäksi luolan katossa oleva pieni reikä tuo hieman valoa.

Ja ne tippukivet. Ne ovat kauniita sellaisinaankin, mutta vedenalainen tippukivimetsä taskulamppujemme valaistuksessa ja kirkkaassa vedessä oli aivan uskomattoman hieno näköala.

Kuvat (c) 2014 Jari Arkko. This blog is also available in English.

jariarkko