Itsenäisyyspäivä

Itsenäisyys. Vapaus. Tärkeitä asioita. No, sen vapauden kanssa on meille hiihtäjille vähän niin ja näin, lunta ei ole vielä riittävästi vapaahiihtoon. Eikä lumilinnan rakentamiseen niitä juhlia varten.

Mutta on lunta on kuitenkin sen verran, että Vihti Ski on jo auki! Ja Granissakin on sen verran lunta, että yön pimeydessä voi käydä laskemassa jäisen liukkaaksi muuttuneen ruohikon. Kausi on siis avattu täällä Tampereen eteläpuoleisessakin Suomessa!

Vihdissä laskeminen on jo täydessä vauhdissa, yksi rinne on hyvässä kunnossa. Rinteen sivuista löytyi jopa koskematonta uutta lunta, ehkä rinnealueen ulkopuolella tosin hieman kivisellä pohjalla. Ja ennen kaikkea oli hieno hiihtää kesän jäljiltä jääneen kasviston läpi. En ollut aiemmin nähnyt 2-3 metrisiä koiranputkia. Vai olivatko ne karhunputkia? (Niihin törmääminen oli muuten hauskempaa kuin puisempiin luonnon tuotoksiin törmääminen. Kunhan tunnistaa lajin ajoissa.)

Vihdissä lievää ihmetystä herätti kyllä se mäen huipulla seisova, valaistu maailmanpyörä. Mitä ihmettä?

Ai niin ja vielä siitä vapaudesta. Siihenhän liittyy myös vastuu. Granissa huomasin vasta mäen ylös kiivettyäni, ettei repussa ollutkaan kasaan meneviä sauvojani. Laskin alas vain osan mäestä, sen verran hurjaa oli meno, ilman sauvoja lyhyillä suksilla. Mutta tuollaisia virheitä ei pitäisi tehdä, oli sitten kyseessä pieni tai suurempi vuori. Miten tyhmä sitä voi olla? Lupaan olla tarkempi jatkossa.

Ja ehkä näin itsenäisyyspäivänä voi myös pohtia, että miten hienoa on, että saamme vapaasti liikkua ja harrastaa. Siitä on kiittäminen menneitä sukupolvia. Toivottavasti vapaus ja itsenäisyys ovat myös tulevaisuudessa mahdollisia niin meille kuin muillekin. Maailmassa on paljon ihmisiä, joille vapaus vaikkapa mielipiteenilmaisuun tai matkustamiseen ei ole itsestäänselvää. Ja vaikkapa pienemmätkin asiat, kuten nyt vaikka jokamiehenoikeudet ovat harvinaisia maailmalla. Puolustakaamme jatkossakin niin omia kuin muidenkin oikeuksia vapauteen. Emme tarvitse lupaa, byrokraatin siunausta, tai valvontaa.

Hyvää itsenäisyyspäivää ja viikonloppua kaikille!

Ammattilaisella pitää olla ammattilaisen varusteet: Tässä hieman minisuksisettiä tuleviin koitoksiin.

Maailmanpyörä:

Epätarkkaa kuvaa epätarkan ja hajamielisen hiihtäjän ottamana:

Kuvat ja video (c) 2013 Jari Arkko

jariarkko

lego
Käyttäjän lego kuva
Re: Itsenäisyyspäivä

vinkkinä jarille joka on erikoistunut minisuksiin ja laskemiseen erittän niukkalumisilla rinteillä, olisiko aika viedä harrastus uudelle tasolle ja hommata muoviset ja kantittomat kunnon sukset eli marquette-sukset.

http://bedrockandparadox.com/2011/01/27/marquette-backcountry-ski-review/

jariarkko
Re: Itsenäisyyspäivä

[quote=lego]hommata muoviset ja kantittomat kunnon sukset eli marquette-sukset.[/quote]

Vaikuttavat mielenkiintoisilta, ehkä pitäisi kokeilla! Kaverilla on SnowBlade-sukset (n. 100 cm) ja se on niistä tykännyt.

Hiihtäisin mieluiten varsinaisilla laskettelusuksilla kaikissa tilanteissa, jos se olisi mahdollista. Usein vain paino ja varsinkin pituus eivät mahdollista kunnon suksien mukanapitämistä. Minisukset mahtuvat matkalaukkuun ja niitä voi kantaa helposti päivärepussa. Ja olen havainnut, että minisukset toimivat yllättävän hyvin nurmikolla, hiekassa/tuhkassa ja pikkukivissä. Lumella OK, mutta jyrkempi tai jäisempi paikka tuottaa ongelmia. Kaaduin tänä viikonloppuna varmaan 20 kertaa, kun ylitin nuo rajat. Tai ehkä pitäisi opetella hiihtämään :-)

Mites muuten Marqueten tai bladejen painot? Vertailun vuoksi mun K2 Superlightit + Dynafit siteet ovat yhteensä 3700 g/pari… tosin ovat sitten 160 cm pitkät, joten eivät mene kovin pieneen laukkuun. Mutta olisi kyllä hauska kokeilla, että miltä Marqueteilla tuntuu hiihtää, ja miten ne toimisivat vaikkapa nurmella.

Ja hiihtämisen opettelusta puheen ollen, tässä klassikko Sylvain Saudanin harjoittelusta kivillä. Siinä on mies joka osaa hiihtää:

https://www.youtube.com/watch?v=7kUsv8tTnR4&feature=player_embedded

lego
Käyttäjän lego kuva
Re: Itsenäisyyspäivä

nopealla googlauksella bladet alppisiteellä 8lbs/pari, marquette 9lbs/pari eli 3,6kg ja 4,8kg.. aika painavia molemmat. Marquette-suksissa suomupohja joten niillä pääsis myös ylämäkeen.

jariarkko
Re: Itsenäisyyspäivä

[quote=lego]Marquette-suksissa suomupohja joten niillä pääsis myös ylämäkeen.[/quote]

Joo, panin merkille. Kuten sanottu, olisi kiva päästä kokeilemaan. Skinit ovat työläitä ja vika-alttiita, joten jos tuo toimisi niin voisi olla hyödyllinen.