Espanjan auringossa

 

Hullu idea, ja vain 150€ lentoihin: päiväretki Algeriaan. Olen jo täyttänyt luottokorttitiedot lentovaraukseen, kunnes päätän tarkistaa viisumivaatimukset. Se siitä, aika siirtyä suunnitelmaan B. Onneksi Espanjanssa oli kuitenkin aurinkoista, ja hieman luntakin.

Olin Barcelonassa, ja Pyreneiden vuoristo oli pohjoisessa vain parin tunnin ajomatkan päässä. Alueella on monta mielenkiintoista paikkaa, varsinkin Andorrassa. Olin kuitenkin jo käynyt Andorrassa, joten halusin tällä kertaa muualle. Päätin käydä paikallisessa pikkumäessä, Port del Comtessa. Pikkumäki on tietysti suhteellinen käsite. Oli sillä nyt kuitenkin kunnioitettavat 380 metriä korkeuseroa.
 
Ja oli aurinkoista. Lunta olisi voinut olla enemmän, mutta ylärinteiltä löytyi kuitenkin hyvin hiihdettäviä metsiä, ilman aiempia jälkiä. Ehkä niitä jälkiä ei ollut sen vuoksi, että alue oli suljettu lumen vähyyden vuoksi, mutta hyvin tuolla pystyi kaikesta huolimatta hiihtämään, kunhan katsoi reitinvalintaa hieman. Paras kohta oli El Bosquetin "FREE SKY AREA" :-) Bófia tuolihissin vieressä. Metsä ei tässä ole kovin tiheä, ja niissä kohdissa missä se muuttui tiheäksi oli helppo mennä joko vasemmalle kohti hissiä tai oikealle kohti rinnettä.
 
Mielenkiintoisimmat näköalat ja rinteet löytyvät kuitenkin päähissin, El Querolin läheltä. Varsinkin se pisin, vuoren ympäri kaartuva La Rasa Coma on hyvä. Pituus yli kolme kilometriä.
 
Päähissien ala-aseman lähettyvillä on isoja hotelleja, joitakin kauppoja ja se tavallinen kahvila-ravintola. Itse kävin kuitenkin aikaisella illallisella Refugi Bagesissa. Tämä iso kivirakennus sijaitsee lastenrinteiden yläpäässä. Ruoka on suoraviivaista, mutta paikallistyylistä ja hyvää. Ja ennen kaikkea palvelu on hyvää, avasivat keittiön esimerkiksi vain minua varten. (Piti päästä illaksi takaisin Barcelonaan, joten en voinut odottaa kun he avaisivat normaalisti illallis-aikaan.)
 
Hieman alempana, rinteistä kauempana on Port del Comten varsinainen kylä. Täältä löytyy lisää majoitusta, vaikkapa siitä kylpylähotellista. Sieltä ei kuitenkaan luvattu ruokaa ennen virallista illallisaikaa, joten en itse kokeillut tuota paikkaa.
 
Lumitilanne on myös Espanjassa ollut poikkeuksellinen tänä vuonna. Pidemmällä vuoristossa, Andorrassa, oli satanut paljon lunta edellisenä viikkona, mutta Port del Comtessa oli vain vähän luonnonlunta. L'Estivellan osa alueesta oli kokonaan suljettu. Valitettavasti, koska olisin halunnut kokeilla sieltä löytyvät mustat rinteet. Joitakin rinteitä ja osia oli suljettu ehkä turhankin hanakasti, kuten nyt se El Bosquet tai Els Galls. Ja henkilökunta oli tarkkana, ettei suljetuille alueille menty. He huusivat varoituksen, vaikka yritin mennä huomaamatta. Toki jatkoin silti matkaani :-) Ja myöhemmin myös juttelin heidän kanssaan eivätkä nuo retket tuntuneet olevan ongelma.
 
Kaikenkaikkiaan kiva hiihtokeskus. Rento. Täältä löytyy enemmän lapsia ja aloittelijoita kuin asian harrastajia. Mutta kuitenkin jonkin verran mielenkiintoisempaa maastoa, ja vähän muita hiihtäjiä kilpailemaan niistä löytyvästä uudesta lumesta :-)

 

Kuvat ja videot (c) 2015 Jari Arkko. This blog is also available in English.

jariarkko