Kausi avattiin Chamonixissa viikonloppuna, ja vieläpä puolimetrisen puuterikerroksen kera. Tuon kevyen puuterin alla ei tosin ollut mitään muuta kuin kiviä, mutta saahan ne sukset korjattua (ehkä).

Sukset tarvitsevat siis huoltoa. Ja myös monot, koska yrittäessäni laittaa niitä jalkaan lauantai-aamuna, ne muuttuivat kasaksi irtonaisia osia. Sain ne kuitenkin jalkaan ja kiinnikkeillä pysymään kasassa, joskin terävät reunat viilsivät jalkaani.

Ihme kyllä palattuani kotiin Skiservicen kaverit eivät pelkästään korjanneet suksiani vaan myös löysivät varastostaan uudet monojen sisäkengät. Neljänkymmenen euron hinnalla tämä monouudistus tulee erittäin halvaksi, eikä modattuja ulkokenkiä tarvitse modata uudelleen. Todettakoon vielä, että Chamonixin asiantuntevin korjausliike sanoi, ettei monoja saa korjattua. Taitaa olla sitten niin, että extremeurheilutarvikkeiden maailman napa ei olekaan Chamonixissa vaan Pitäjänmäellä! :-)

Mutta takaisin hiihtoon. Chamonix avautui siis ensimmäistä kertaa tällä kaudella viikonloppuna, avoinna oli muutama rinne LGrand Montetsissa ja yksi rinne Les Houchesissa. Käytännössä pystyi kuitenkin hiihtämään vähän enemmän, esimerkiksi molemissa paikoissa saattoi hiihtää alas asti, jos oli halukas kokeilemaan suljettuja rinteitä. Tuossa on kuitenkin omat vaaransa, Houchesissa meinasin osua rinteen poikki menevään ojaan, ja tien alittavassa tunnelissa taas en nähnyt tunnelin keskiosan puuttuvaa lunta, aurinkolasit kun olivat päällä ja tunnelissa oli tietysti pimeää. No, sain onneksi jarrutettua melko kovasta vauhdista muutaman metrin matkalla. Jarrutusta toki auttoi se, että olin jo päässyt kiviosuudelle :-)

Laskettelu oli kuitenkin hauskaa. Les Houchesin kiemurteleva, hyvin kissattu rinne oli mukava kruisailupaikka. Grand Montetsissa taas Bochardin gondolihissi vei meidät pilvien yläpuolelle, aurinkoiseen säähän ja 50-70 senttisen puuterikerroksen äärelle. Mutta ainakaan mun hieman kapeammilla suksilla ei ollut helppoa pysyä lumen pinnalla, vaan sukset kolahtelivat pohjakiviin aika tiuhaan tahtiin.

Ehkä voin mainita myös muutaman hyvän ravintolan. Ensinnäkin suosikkirinneravintolani La Ferme oli ainoa auki oleva ravintola Les Houchesissa (!). Suosittelen! Toisekseen, Le Cap Horn on ehkä Chamonixin keskustan paras ravintola, ja tällä kertaa sinne jopa pääsi sisään ilman aikoja sitten tehtyä pöytävarausta. Alkukauden etuja! Suosittelen varsinkin lohiannosta tai jälkkäri-soufflééta (joka sytytetään shotin avulla tuleen lautasellasi).

Kuvat ja videot (c) 2015 Jari Arkko. This blog is also available in English at TGR and Blogspot.

jariarkko