Banff

Marraskuun alussa Pohjois-Amerikan hiihtokeskuksista oli auki vain kaksitoista. Vain yksi oli riittävän lähellä, jotta viikonloppuni riittäisi siellä vierailuun. Eli suunta kohti Banffia!

Nakiska

Nakiska on pieni hiihtokeskus matkalla Calgarystä Banffiin. Hiihtokeskus oli avautunut vasta viikko sitten, ja vain yksi rinne oli auki. Onneksi rinteen vieressä sijaitseva "Monster Glades" metsähiihtoalue oli myös auki. Metsähiihto on aina hauskaa, vaikka reitti olikin vielä jäinen ja kivinen. Sandy, paikallinen ystäväni auttoi metsäreitin navigoinnissa, hiihtäen varovasti pahasta murtumasta parantumassa olevan jalkansa kanssa (kiitos - toivottavasti se jäinen reitti oli hyvää kuntoutusta jalalle).

Kanadassakin hiihtokeskusten täytyy varautua lakimiehiin onnettomuuksien sattuessa. Mutta minusta Nakiskan hiihtoehtojen sijoituspaikka WC:ssä oli jo hieman outo. Toisaalta - kuten tapana on - en tietenkään lukenut noita ehtoja. Ehkä ne kuitenkin käsittelivät pisuaarin käyttöä?

Banff

Yö Banffin kaupungissa. Kahden viikon työmatkani oli ollut niin kiireinen, etten ehtinyt varata hotellia ajoissa. Ja viimeisenä iltana kaikki hotellit tuntuivat olevan täynnä. Lähdettyäni Nakiskasta, minun piti päättää yritäisinkö löytää jotain Banffista vai palaisinko Calgaryyn, isoon kaupunkiin. Päätin jatkaa Banffiin ja ottaa riskin. Ilman tuota riskiä seuraavaan päivän hiihto Banffin takana sijaitsevaan hiihtokeskukseen ei onnistuisi. Ja olin varautunut siihen, että jos paikkaa ei todellakaan löytyisi, voisin ehkä yöpyä autossa. Mutta paikan päältä hotelli sitten kuitenkin löytyi helposti.

Kun olin asettunut hotelliin, lähdin katselemaan kaupunkia. Tämä oli Banffin elokuvafestivaaleja seuraava viikonloppu, joten elokuvia ei ollut tarjolla. Mutta paikalla oli kuitenkin paljon ravintoloita ja baareja. Ja myös paljon väkeä, oli vaikeaa saada pöytää mistää. Olisin kovasti halunnut kokeilla ravintolaa Grizzly House, koska sen ruokalistalla olisi ollut kalkkarokäärme fondueta. Mutta loppujen lopuksia päädyin sitten Maple Leaf Grill and Loungen baariin, jossa tarjottiin myös ruokaa. Ihan OK valinta sekin.

Banffin kaupunki on selvästi turistikohde. Kylpylöitä, luksustavaroita, ja kauppoja. Mitä olisitte mieltä tällaisista housuista Banffin tuliaisina:

Lake Louise

Sunnuntai-aamuna ajoin eteenpäin, Lake Louisen hiihtokeskukseen. Tämä kuuluisi hiihtokeskus on erittäin kaunis, joskin tuona aamuna aika sumuinen. Keskus on myös yksi suurimmista Pohjois-Amerikassa, mutta jälleen näin aikaisin kaudella vain yksi rinteistä oli auki, sininen rinne #8 Glacier Quad Chair -hissistä. Tämä pitkä kruisailurinne oli hauska laskea. Mutta olisi ollut hauskaa käydä läpi koko hiihtokeskus. Keskuksen webisaitti kertoo mm. että "rinne #148, Larch, on miellyttävä". Monta rinnettä!

Jonkin ajan kuluttua kasirinne alkoi kuitenkin käydä ruuhkaiseksi. Livahdin köysiesteiden alta metsän suojiin henkilökunnan valvovilta silmiltä (tämä olisi viimeinen laskuni ennen paluuta, joten vaikka joku ottaisikin hissilipun pois, niin se ei paljoa haittaisi). Metsän läpimenon jälkeen pääsin mustalle rinteelle #7, joka oli puuterilumen peittämä. Rinteen pohja oli tosin kivinen. Hiihdin - rauhallisella tahdilla - rinteen alas, mutta alkakautena sukseni ovat kyllä olleet kovilla. (En itse asiassa ole varma saanko niitä korjattua. Olenkin huomenna menossa Skiserviceen näyttämään niitä, toivotaan parasta!)

Myöhemmin satuin lukemaan, että Lake Louisea pidetään hyvänä paikkana karhujen spottailuun hiihtohissistä. Ehkä se seikkailu yksin metsässä ja suljetulla rinteellä ei ollutkaan kovin fiksua? Karhut saattoivat tuohon aikaan vielä nukkua kevyesti :-)

Suositus

Tämä kuulostaa todella hölmöltä, mutta en oikeastaan koskaan ollut tullut ajatelleeksi, että kalliovuoret jatkuvat Kanadaan asti :-) Tiesin kyllä hienoista maisemista, mutta Banffin maisemat ovat mahdollisesti kauneimmat, mitä olen nähnyyt missään vuoristossa missään päin maailmaa. Vuoret ovat varsin nuoria ja terävän/jyrkän muotoisia, ja puusto, lumipeite, ja järvet luovat niistä todella hienon näköisiä.

Tänne pitää joskus vielä palata, sitten kun lunta on enemmän.

 

Ja sitten takaisin:

Kuvat ja videot (c) 2013 Jari Arkko. This blog is also available in English.

jariarkko

Johanna K.
Käyttäjän Johanna K. kuva
Re: Banff

Onpas kyllä mahtavat maisemat. Ikävä lunta täällä Etelä-Suomen ankeudessa.