Puuterivelhon vinkit lumisateiden ennustamiseen

Pilke, Finnish Freeride Movie
Pilkkeen ohjaaja Matti Möttönen ja Google Earth, yksi puuterinmetsästäjän salaisista aseista. (Kuva: Arttu Muukkonen)

Pilkkeen Euroopan tukikohta on saanut nauttia ohjaajamme Matti Möttösen lumisade- ja Google Earth –tietämyksestä. Lähes puoliammattilaismeteorologin tietämyksen hallitseva Möttönen on tulkinnut meille jo useana päivänä hyvät kuvauspaikat.

Möttönen on tunnettu lumitietämyksestään – onpa eräs suomalainen vuoristo-opaskin ihmetellyt miehen taitoja. Moni Möttösen vapaalaskuseura Läskikympin kaveri soittelee Euroopasta, että mihin kannattaisi suunnata, jos porukka on autolla liikenteessä. Ja Möttönenhän tietää, ja joskus jopa antaa vinkkejä muillekin.

Möttönen muistaa tarkasti, kun hän heräsi lumisade-ennusteiden ihmeelliseen maailmaan. Oli vuosi 2004, ja Verbierissä Pub Mont Fortin tiskillä fiilisteltiin megadumppia, jota Snow-forecast ennusti. Innostus laski, kun Sveitsissä asuva Miku Merikanto hillitsi Möttösen porukkaa.
”Miku sanoi, että pojat pojat, kyllä dumppia tulee, muttei tänne. Noh, kuuntelimme Mikua ja pidensimme reissua muutamalla päivällä. Kannatti, koska Monte Rosan puolelle oli tullut kunnolla lunta. Verbierin luvattu dumppi kutistui pariin senttiin.”

Möttöstä ei tuskastuta katsella kelejä, eikä hän vahtaa niitä maanisesti. Aurinkoisella säällä ei auta karttoja juuri tuijotella, mutta saderintaman kulkua on kiinnostava seurata. Miksikö?
"No, koska vähän keliin tutustumalla saa enemmän hyviä laskupäiviä."

 

Nyt hiljennymme ohjaajamme vinkkien edessä:

Helpoin aloittaa


Snow-forecast.com
"Klassikkosivusto, josta on hyvä aloittaa tutustuminen. Täällä näkee nopeasti, mihin mahdollisesti lunta on tulossa.

Toisaalta kannattaa muistaa, että Snow-forecast vaikuttaa pitävän Alppeja yhtenä suurena korkeana alueena – se ei ota siis paikallisia eroja huomioon. Siksi lumisaderintaman suunnalla on merkitystä, ja niitä voi katsella alempaa löytyvistä linkeistä.

Rintamiin liittyvän nyrkkisäännön meille opetti aikanaan Miku Merikanto:

- Kun dumppi tulee lännestä, pitää se paikkansa aika hyvin Chamonix´n ja Verbierin alueella..

- Kun dumppi tulee etelän suunnalta, pitää se paikkansa usein Italian ja Etelä-Ranskan alueella. 

- Kun dumppi tulee pohjoisesta, kannattaa katsoa Itä-Sveitsin ja Itävallan alueita. 

Andermatt on yleensä aina hyvä vaihtoehto, koska sen kohdalla melkein miltä tahansa suunnalta tuleva rintama osuu hyvin."

Tarkkoja tietoja sääasemilta

Expertweather.co.uk
"Täällä on pirusti kaikkea mahdollista dataa, ei pelkästään että onko pilvistä vai aurinkoista. Vaikka näyttää tieteelliseltä, ei sitä ole, kokeilemalla selviää. Alkuun pääsee, kun klikkaa vasemmalta esimerkiksi regioniksi Eurooppa, sitten  Parameter-valikosta Precipitation ja sitten luuppi päälle."

Meteoexploration
"Euroopan sadetutka. Sadetutkat yleensäkin ovat hyviä, koska niissä näkee usein reaaliaikaisestikin, missä sataa. Lawine.at on hyvä Itävallassa, koska sieltä löytää myös tuulenvoimakkuuden, -suunnan ja lämpötilat yksittäisiltä sääasemilta sekä mittaushistoriaa. Monelta muulta sivustolta ei näe kuin akuutin tilanteen."

Slf.ch
"Sveitsin lumi- ja lumivyöryinstituutin sivusto, jolta löytyy lumisateet, mittausasemien tulokset ja lumivyöryraportit."

 

Linjojen ja uusien kohteiden tsekkailuun

Google Earth
"Silloin kun se tuli, huomasin että se on vieraiden paikkojen tarkkailuun hyvä väline. Aikaisemmin Alpeilla asuessani meillä ei ole ollut näin hyvää nettiä, joten nyt pystyy katselemaan kuvauspaikkoja ja esimerkiksi sitä, tuleeko jonkun kurun alta kesätie tai muu reitti alas laaksoon tai hissille.

Joskus jätkät ovat soitelleet myös reissun päältä minulle kotiin, että mihin kannattaa mennä. Totta kai olen jeesaillut sitten ja yhdistellyt lumisade- ja karttatietoja.

Myös etukäteen on hyvä katsella. Kerran kiersimme yhden keskuksen läpi Google Earthilla. Joku oli paikan päällä katsonut, että siellä voisi olla hyvää laskettavaa. No, yläosan seinät olivat siistejä, mutta jokainen niistä päättyi 50-150 metriä korkeisiin pudotuksiin. Ei tarvinnut mennä paikan päälle.

Google Earth toimii Keski-Euroopassa hyvin.  Esimerkiksi Italiaan tuli hyvät infot aikanaan Torinon olympialaisten aikaan. Suomessa  satelliittikuvat ovat aika huonoja Alppeihin verrattuna."

 

Bonusterveiset

Tällä hetkellä korkepaine hellii Itävaltaa, mutta alkavalle viikolle on luvattu lunta. Kävimme eilen sunnuntaina katselemassa uusia kuvauspaikkoja, jotka sijaitsivat pienen haikin päässä. Eväät olivat niin sanotusti levällään...

Kuinka paljon vettä tarvitsee haikkireissulle? from Pilke on Vimeo.

 

 

Lisätietoja
www.facebook.com/Pilke2013
www.relaa.com/pilke

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=44024.0

Arttu Muukkonen