Juoksentelua Varsinais-Suomessa

Taas on pari viikkoa vierinyt eteenpäin ja matka on lähempänä. Alkaa vähän kuumottelemaan jo. Pari viime viikkoa olen yrittänyt treenata vähän systemaattisemmin ja tää kuluva viikko on ollut vähän rauhallisempi. Lupasin kirjoittaa vähän itse harjoittelusta joten täältä pesee.

Tein itselleni harjoitusohjelman. Kun tuntee itsensä ja kuinka paljon pystyy harjoittelemaan pystyy jokseenkin suunnittelemaan itselleen sopivan harjoitusohjelman. Helposti ohjelmasta tulee silti liian raskas. Ainahan sitä kotisohvalla ajatuksen tasolla pystyy tekemään vaikka mitä, mutta todellisuudessa viidentenä raskaana treenipäivänä peräkkäin voi väsymys viedä voiton.

Treeniohjelmassa olen pyrkinyt panostamaan tarpeelliseen lepoon. Koittaa jaksottaa tekemistä siten että on pari päivää raskaampaa viikossa ja muuten kevyempää. Siten kevyempinä päivinä vähän saa lepuutettua ennen seuraavia kovia päiviä.

Olen koittanut tehdä viikoista aina raskaampia kuin edellisen ettei homma jää junnaamaan paikalleen. Sitten aina parin kolmen viikon välein ottaa lepoviikkoja jolloin on vaan pari-kolme raskasta harjoitusta. Näitä voisi kutsua testiviikoiksi.


Työnteko ja koulunkäynti rajoittavat aikaa jonkin verran joten homma täytyy tarkkaan suunnitella että ehtii tehdä tarpeeksi ja samalla ehtii levätä.

Mun aktiivinen viikko on tänä syksynä ollut seuraavanlainen. Maanantaina alkaa kevyesti. 1-2 tuntia boulderointia ja voimatreeniä. Tällöin oon käynyt esimerkiksi vaan tekemässä leukoja ja punttitreeniä sellaisella sopivalla intensiivisyydellä että koko ajan pyrkii tekemään jotain ja syke pysyy sopivasti koholla.

Tiistaina on pidemmän lenkin vuoro. Yleensä tiistaina mulla on iltavuoro joten juoksen aamulla sellasen vajaa parinkympin lenkin metsässä. Vähän venyttelyä ja illalla duuniin.


Keskiviikkona menen duunin jälkeen mäkeen. 10-15kg reppu selässä jamppaamaan laskettelurinnettä ylös. Ensimmäisellä viikolla nousumetrejä tuli noin 600 ja siitä pyrin nostamaan joka viikko vähän lisää. Heti mäen jälkeen suuntaan palatsille jossa kiipeän paljon. Yleensä reitit ovat olleet 6a-7b välillä. Olen koittanut nostaa lukua joka viikko kolmella nousulla.

Torstaisin on ollut ansaittu kevyempi päivä. Boulderointia ja mahdollisesti kevyt lenkki illalla. Samoin perjantai.

Lauantaina lepopäivä ja sunnuntaina alkaa taas. Tunnin lenkki ja tunti intensiivistä voimatreeniä. Maksimibouldereita, punttia ja leukoja.

Seuraavalla viikolla sama uudestaan vähän pidemmillä seteillä. Kaksi viime viikkoa oon tehny melkein just niinkuin edellä mainitsin. Vähän tietysti aina tulee vaihtelua ohjelmaan mutta aika hyvin ne pystyy etukäteen huomioimaan. Viime viikolla oli esimerkiksi hakkuhuukkailut ja ne sai sulautettua erinomaisesti treenipäiväksi.

Hakkuhuukkailu oli muuten aivan mahtava tapahtuma. Suuren suuri kiitos järjestäjille. En ole aikaisemmin koittanut tuollaista hakkuroikkumista ja olihan se raskasta. Aivan eri svääreiltä kun Suomalainen hakkukiipeily yleensä. Ehkä sitä puristi vähän extraa hakuistakin. Mukava päivä mukavassa porukassa.


Tällä viikolla on ollut vähän kevyempää. Maanantaina lähdin Kurjenrahkan kansallispuistoon juoksentelemaan. Vajosuon vaellus vaikutti hyvältä juoksulenkiltä. Sopiva rengasreitti oli juuri sopiva treeni maanantaille. Sportstracker pysähtyi 27,61 kilometriin. Koko matka metsäjuoksua ja aikaa pyrähdykseen meni 2 tuntia 55 minuuttia. Hyvä juoksu. Suosittelen.

Viikko on muuten ollut superkiireinen työn ja esimerkiksi metsästäjäntutkinnon merkeissä joten keskiviikkona ehdin onneksi palatsille muutamaksi tunniksi. 21 reittiä sain noustua illan aikana ja sekin treeni oli kyllä aika piiputtava. No kevyempi viikko tarkoittaa sitä et torstai ja perjantai oli enemmän tai vähemmän lepoa ja sillä tavalla valmistautumista tulevia koitoksia varten.


Ohessa muutamia kuvia juoksulenkiltä viime maanantaina.
mattikivi