Finnish Alpine Awards on suomalaisen kiipeilyn asialla

Helsinki Adventure Night -tapahtumassa julkaistu hanke pyrkii kannustamaan ja tunnustamaan esimerkillistä suomalaista kiipeilytoimintaa jakamalla vuosittain yhdelle tai useammalle merkittävälle kotimaiselle kiipeilyhankkeelle rahallista tukea ja antamalla sille ansaittua näkyvyyttä. 

 
Idea Finnish Alpine Awardsin takana sai alkunsa keväällä 2015 kiipeilyorganisaattori Phil Cramptonilta, saman vuoden maaliskuussa Annapurnalla traagisesti menehtyneen vuorikiipeilijä Samuli Mansikan hyvältä ystävältä ja työtoverilta. Mansikan ja Pemba Sherpan noutoyrityksen heidän viimeiseltä huipultaan organisoinut Crampton vieraili Suomessa muistelemassa Mansikkaa tämän ystävien ja läheisten kanssa ja kertoi heille tuolloin alustavasti ajatuksestaan suomalaisesta stipendistä, joka voitaisiin jakaa vuosittain parhaalle kiipeilyhankkeelle, Jere Pettersson, yksi Finnish Alpine Awardsin vetureista, avaa hankkeen taustoja blogikirjoituksessaan.
 
Kun idean siemen oli kylvetty alkoi joukko Mansikan ystäviä Aventuran vuorivaelluksista vastaavan Kari Heimosen johdolla pohtia kuinka Cramptonin kotimaassa Yhdysvalloissa tyypillinen toiminta saataisiin istumaan Suomen ilmanalaan. Reilu vuosi myöhemmin  Suomen Alppikerho ry.n alaisuuteen ankkuroitunut itsenäinen työryhmä, johon Pettersonin ja Heimosen lisäksi kuuluvat Jussi Haara, Noora Sotaniemi, Reima Karhila, Joel Ormala ja Niina Miettinen julkistivat hankkeen, jonka ensimmäinen 2500 euron arvoinen stipendi jaetaan kiipeilyyn liittyvälle henkilökohtaiselle tai yleishyödylliselle hankkeelle kuluvan vuoden lopussa. Stipendiraha on kerätty yrityksiltä ja yhteisöiltä; hankkeen yhteistyökumppaneihin kuuluvat Adventure Partners, Altitude Junkies, Aventura, Camu, Helsinki Adventure Night, Kiipeily Areena, La Sportiva, Partioaitta, Suomen Kiipeilyliitto SKIL ry. sekä Suomen Alppikerho ry.
 
 
Yhteisen ystävän poismenon on tutustuttama ja tiiviin projektin ympärillä yhteen nivoutunut työryhmä on linjannut hankkeen arvoihin perustuen, että tuettavan kiipeilyhankkeen täytyy pyrkiä haastavuuteen, rehellisyyteen, urheiluhenkisyyteen ja luovuuteen. 
 
"Näin Samun perintö konkretisoituu yhteiseen tekemiseen ja kestävän kehityksen mukaisiin vuoriprojekteihin”, Petterson kirjoittaa.
 
"Oma motiivini olla hanketta edistämässä on selvä. Jos aikanaan minulla olisi ollut tällainen palkinto saavutettavissa vain hakemuksen jättämällä, ei olisi ollut kahta sanaa olisiko kannattanut. Sponsorihakemusten ja markkinointisuunnitelmien laatiminen oli huomattavasti työläämpää ja monimutkaisempaa 2000 –luvun alussa ilman kunnollisia nettiyhteyksiä ensimmäisellä kännykälläni tapaamisia sopiessani. Kiitokset siis jokaiselle mukaan sitoutuneelle taholle, joiden kohtuullisista panoksista on yhdessä saatu tuntuva ja tavoiteltava potti kasaan”.
 
 
Stipendi jaetaan hakemusten pohjalta asiantuntijaraadin osoittamalle hankkeelle. Raatiin kuuluvat Suomen Kiipeilyliiton ja Suomen Alppikerhon puheenjohtajat, sekä 1-3 vuosittain vaihtuvaa ansioitunutta kiipeilijää. Vuonna 2016 raadissa toimivat  Suomen Kiipeilyliiton Sampsa Jyrkysen sekä Suomen Alppikerhon Reima Karhilan lisäksi Mia Graeffe ja Enni Bertling. Graeffe on kokenut korkeiden vuorien kiipeilijä, joka on saavuttanut 2014 maailman korkeimman huipun, Everestin, kiipeämällä harvinaisempaa pohjoista reittiä Tiibetin puolelta. Bertlingin tikkilistalta löytyy puolestaan useita pitkiä kallio- ja alppirereittejä esimerkiksi Yosemitessa ja Dolomiiteilla, jääkiipeilyreittejä sekä boulderreittejä. Enni on toiminut useita vuosia kalliokiipeilykouluttajana ja kehittänyt kiipeilyn opetusta muun muassa Suomen Kiipeilyliitossa. 
 
Vuoden 2016 Finnish Alpine Award -hakuaika on päättynyt ja valinnat tuen saajista tehdään 31.12. Lue aiheesta lisää osoitteessa: http://alpineaward.fi
 
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä