Sähkö tekee maastopyöräilystä entistäkin hauskempaa

Maastopyöräily on vauhtilaji. Välillä ylämäkiä tai vaikeimpia polkuja edetään mateluvauhtiakin, mutta maastopyöräilijän suupielet kääntyvät leveimpään hymyyn vasta kun polkua viiletetään kunnon vauhdilla.

Entistäkin vauhdikkaampi meno voisikin kiinnostaa maastopyöräilijöitä. Kovavauhtiset moottoripyörät eivät silti maastofillarikansaa kiinnosta. Moottorin melu ja pakokaasut pilaisivat maastopyöräilyyn kuuluvan luontotunnelman. Eikä moottoripyörillä saa edes ajaa muualla kuin erikoisradoilla tai maanomistajien erikoisluvilla.

Jatkossa maastopyöräily voi kuitenkin muistuttaa entistä enemmän moottoripyöräilyä. Kehityksen mahdollistavat uudet nykyaikaiset sähköavusteiset täysjousitetut maastopolkupyörät. Ne tarjoavat perinteistä vapaata maastopyöräilyä reilulla lisävauhdilla ja extrafiiliksellä.

Relaan pyöräilytoimitus päätti selvittää mistä sähkömaastopyöräilyssä on kyse. Suomessa on vasta muutamia kappaleita hyviä täysjousitettuja sähköavusteisia maastopyöriä, mutta saimme yhden niistä käyttöömme.
 

Metsään luvan kanssa

Sähköavusteiset polkupyörät rinnastetaan lain mukaan tavallisiin polkupyöriin. 250 wattisen sähkömoottorin kanssa saa siis pyöräillä metsissäkin aivan normaalisti jokamiehenoikeuksien avulla.

Mekin suuntaisimme Pirkanmaan harjujen pikkupoluille. Yksikään vastaantulija ei hämmästellyt kulkuneuvoamme. Suhtautuminen meihin oli poluilla sama kuin tavallisilla maastopyörillä pyöräiltäessä.

250 wattisten sähkömaastopyörien osalta luonnossa liikkuminen on tulevaisuudessakin yhtä vapaata kuin jalkaisin tai tavallisilla polkupyörillä. Sen sijaan maailmalla myytävien vielä tehokkaampien ja kovempaa kulkevien s-pedelecien metsäkelpoisuus Suomessa on epävarmaa. Ne vaativat ainakin vakuutuksen ja rekisteröinnin. Ne saatetaan siis rinnastaa metsäpoluillakin mopoihin joiden käyttö luonnossa ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.
 

Mihin lakisääteinen 250 wattia riittää?

Keskeisin kysymys sähkömaastopyöräilyn kohdalla on lakisääteisen 250 watin sähkömoottorin vaikutus pyöräilykokemukseen. Pyöräilykokemuksen pitäisi muuttua huomattavasti, jotta sähkömaastopyöräily voisi houkutella uudenlaisia harrastajia ja sähkömaastopyörän korkeampi hinta olisi perusteltu.Ylämäessä 250 wattia auttaa valtavasti.

Ensin hyvät uutiset:

Erityisesti kevytrakenteisille pyöräilijöille 250 wattia tarjoaa hyvin toteutettuna jopa yllättävän paljon apua ja vauhtia. Sähköavusteisten pyörien sporttiajoasetuksia kaupunkiympäristössä kokeilleet hämästelevät usein sähkön voimaa. Maastosähköpyöräilyssä sama vain korostuu. 250 watilla tuntuu kiipeävän vaikka puuhun.

Poljimme paljon jyrkkää ja 30 mertiä korkeaa harjun rinnettä ylös. Kiipeäminen sujui käytännössä vihellellen. Takapuolta ei tarvitse koskaan nostaa satulasta voiman saamiseksi polkemiseen. Istuen nousee jyrkimmänkin mäen ellei tasapainoilu tai takarenkaiden pito vaadi seisomista. 250 watin sähkömoottorilla ei siis tarvitse hikoilla tai hengästyä maastosta löytyvien ylämäkien takia.

Vauhtikin kasvaa poluilla helposti todella kovaksi ja jopa sähköavustuksen pois päältä ottava 25 km/h rajoitinnopeus tulee eteen tasaisilla polkusuorilla. Mukava vauhti vaihtelevalla metsäpolulla.

Hyviin uutisiin kuuluu sekin ettei sähkömaastopyörän noin 5 lisäkilosta ole juurikaan haittaa maastopyöräilyssä. Maastopyöräilyssä tärkeä ajotuntuma ja tasapaino on hyvällä sähkömaastopyörällä aivan vastaava kuin vertailukelpoisella tavallisella maastopyörälläkin.

Sitten huonot uutiset:

Vauhdikas maastopyöräily koettelee kuitenkin lakisääteisen maksimitehon ylärajoja. 250 wattia ei välttämättä tarjoakaan reilusti yli 80 kiloiselle kuskille kaikkein kevyimpiä tai vauhdikkaimpia ylämäkinousuja . Painavan kuskin pitää varautua jatkossakin ähisemään jyrkimmissä ylämäissä. Samalla voi kirota lain asettaman tehorajan osumista kohtalokkaaksi juuri omalle elopainolle.

Sähkömoottorista tulee siis maastopyöräillessä revittyä usein lähes 250 watin maksimitehoja. Sähkömaastopyörien erilaiset virtaa säästävät ja ajomatkaa pitkäksi optimoivat ajotila-asetukset joutuukin maastopyörälenkeillä unohtamaan. Vasta sporttiseen ajoon tarkoitetut ja samalla akkua nopeammin kuluttavat ajoasetukset tarjoavat jotain konkreettista lisäfiilistä maastopyöräilyyn.

Akku hupeneekin vauhdikkaassa sähkömaastopyöräilyssä nopeasti. Akun jokainen 100 Wh tarjoaa maastopyöräilyssä reitistä ja kuskista riippuen vain alle 15 km ajomatkaa. Nyt myynnissä olevien sähkömaastopyörien akkujen kapasiteetti on noin 300-400 Wh. Jyrkkiä nousuja sisältävä vauhdikas sähkömaastopyörälenkki jää siis helposti alle 50 km mittaiseksi.

Sähkömaastopyörän noin 5 lisäkiloa haittaavat myös temppuilua. Monet tykkäävät hypätä tutun puunrungon yli bunnyhopilla. Lisäkilot haittaavat tuntuvasti pyörän hyppäyttämistä ilmaan. Bunnyhopit on sähkömaastopyörällä korvattava ylittämällä rungot perinteisemmillä tyyleillä.

Pyörän hyppäyttäminen on oikeastaan ainoa asia, jossa sähkömaastopyörän lisäkilot koituvat kohtalokkaiksi. Onneksi täysjoustopyörillä ylittyvät isotkin esteet hyppäämättä ja monet ovatkin omaksuneet hypyttömän ajotyylin nykyaikaisten jousitusten ansiosta.


Tasamaalla sähkömaastopyörä menee kovaa ja vakaasti.
 

Enemmän kivaa

Kevyistä ylämäistä ja helposta vauhdista huolimatta sähkömaastopyöräillessäkin kasvaa kunto. Sähköavusteiseen pyöräilyyn erikoistuneen Electrobiken Jani Jokinen vahvistaa sen lukuisten havaintojensa pohjalta.

“Sähköavusteisen pyöränkin kanssa poljetaan koko ajan. Liikuntaa tulee siis automaattisesti ja jatkuvasti. Sähköavustuksen takia ei vain huomaa niitä yksittäisiä raskaita mäkiä tai kohtia, jotka tavallisessa pyöräilyssä jäävät mieleen.

Lisäksi nälkä kasvaa syödessä. Rankkaan tunnin lenkkiin tottunut pyöräilijä ei sähköavustuksen kanssa tyydy saman lenkin tekemiseen puolessa tunnissa kovemmalla vauhdilla. Sähkön kanssa mennään aina entistä pidemmälle ja kovempaa.”

Jokisen mukaan hyviä sähköavusteisia maastopyöriä on Suomessa toistaiseksi todella vähän.

“Sähköavusteisia polkupyöriä ostetaan vielä lähinnä kaupunkiympäristöön peruspyöriksi. Mutta esimerkiksi maastopyöräenduroa kilpaa ajavat pyöräilijät ovat hankkineet laadukkaita sähköavusteisia maastopyöriä harjoitteluvälineiksi. Sähköavustuksen ansiosta he pystyvät kuulemma tekemään useampia nousuja ja pidempiä lenkkejä. Pidemmät lenkit taas auttavat kansainvälisiin kisoihin harjoiteltaessa koska maailmalla endurokisojen radatkin ovat pidempiä kuin Suomessa.”
 


Suomalaiset metsäpolut sopivat hyvin vauhdikkaaseen sähkömaastopyöräilyyn.
 

Uusia harrastustapoja

Testipäiviemme aikana huomasimme keskittyvämme muutamiin sähköpyöräilyyn erityisen hyvin sopiviin pyöräilypaikkoihin. Sähkömaastopyöräily tuntui mahdollistavan erityisesti niin kutsutun maastopyöräenduron harrastamisen omilla lähimäillä.

Maastopyöräenduro on uusi ja suosittu maastopyöräilymuoto. Siinä ylämäet eivät kuulu varsinaiseen pyöräilysuoritukseen vaan pyöräilyssä keskitytään alamäkiin tai alamäkipainotteisiin polkuihin. Maastopyöräendurossa käytetäänkin usein hiihtohissejä ylämäkien nousemiseen jolloin voimia säästyy varsinaisille vauhdikkaille ajoreiteille. Hiihtohissittömissä paikoissa jyrkkiin ylämäkiin menee maastopyöräenduron harrastajalta kohtuuttomasti voimaa ja aikaa.

Hyvä sähkömaastopyörä onnistuu tuomaan tehokkaan ja hauskan enduroajelun kaikille hiihtohissittömillekin harjuille ja mäille. Jyrkkää ylämäkeä on sähköavustuksella helppo, kevyt ja nopea nousta takaisin mäen päälle. Nousupolusta riippuen nousun aikana pystyy vaikka juomaankin rennosti. Aikaisemmin hikoiluttanut jyrkkä nousu harjun huipulle muuttuukin sähkömaastopyörällä ansaituksi rentoutumistauoksi.

Mäen päältä taas on vähintään yhtä hauska lasketella alamäkiä sähkömaastopyörällä kuin tavallisellakin. Alamäissähän sähkömaastopyörän hieman suuremmasta painostakin on teoriassa vain hyötyä. Alamäkipainotteisille etapeille osuu suomalaisessa maastossa väkisin myös tasaisia pätkiä ja pikkunousujakin. Sähkömaastopyörällä niistäkin tulee mukavaa vauhtifiilistelyä.

Tällaisen pyöräilyn säännölliset jyrkät nousut mäen päälle kuluttavat paljon sähkömaastopyörän akkua. Sähkömaastopyörän ajotietokone taas ei tiedä, että voimakkaampi polkeminen kohdistuu pääasiassa jyrkkiin ylämäkiin. Siksi sähkömaastopyörän ruudulla näytettävää akussa jäljellä olevaa ajomatkaa ei kannata uskoa.

Sähkömaastopyörien akuilla saa kuitenkin noustua helposti yli 500 korkeuserometriä. Etelä-Suomessa se riittää yli kymmeneen pitkään ja vauhdikkaaseen alamäkipainotteiseen lasketteluun. Sen enempää ei yleensä yhdellä lenkillä edes jaksaisi tai ehtisi. Vastaavasti Lapissa sähkömaastopyörällä pääsisi muutamia kertoja kipuamaan kevyesti korkeidenkin tunturien päälle. Kuulostaa hauskalta.
 

Asfaltillakin pusketaan voimalla

Yksi suurimmista yllätyksistä sähkömaastopyörällä tuli eteen kaupunkiympäristössä. Sähkömaastopyörä oli sielläkin kelpo peli.

Täysjousitetut maastopyörät ovat yleensä surkeita kaupungilla. Suuri paino, huonosti rullaavat renkaat ja polkemista vaikeuttava heiluva jousitus häiritsevät kaupunkipyöräilyä. Olo täysjouston kanssa kaupungin pyöräteillä on kuin norsulla posliinikaupassa.

250 wattia sähkötehoa auttaa kuitenkin kummasti. Täysjoustomaasturilla polkemisen tehottomuutta ei edes huomaa, koska sähkömoottori jyrää menemään. Sähkömaastopyörä onkin siis pyöräilijöille kaupunkien pyöräteillä vähintään yhtä sopiva kulkuneuvo kuin autokatumaasturi kaupunkien kaduilla autoileville.
 

Tulevaisuus riippuu esimerkiksi hintakehityksestä

Sähkömaastopyöräily tuntui sopivat suomalaiseen harju- ja metsämaastoon. Täällä ylämäet ovat juuri sopivan mittaisia kivuttavaksi toistuvasti sähkön avulla. Vastaavasti kaikkialta löytyy yllättävän pitkiäkin polkuja joita pitkin pääsee viilettämään sopivan loivia alamäkiä.

Sähkömaastopyöräilyn tulevaisuuden suosiosta Suomessakaan ei voi kuitenkaan sanoa vielä mitään. Sähköstä voi tulla Suomessa 2020-luvulle siirryttäessä etu- ja takajousituksen kaltainen hyvien maastofillarien perusvaruste. Mutta sähkömaastopyörät voivat myös jäädä harvinaiseksi erikoisuudeksi. Pyöräilyn hauskuuden lisäksi tähän kehitykseen vaikuttaa esimerkiksi sähkömaastopyörien ja akkujen hintakehitys.

Sähköisten harrastuvälineiden kehityksessä sähkömaastopyöräily on vain yksi esimerkki tulevaisuuden mahdollisista muutoksista. Sähkömoottorit tulevat eri muodoissaan metsiin, tuntureille ja vesille. Vauhdin ystäville ne tarjoavat vauhtifiilistä kauniissa luontoympäristössä. Muille ne tarjoavat uudenlaisten vaivattoman tavan päästä helposti entistä kauemmas luonnon keskelle. Ulkoilumaailmassa eletäänkin pian kiinnostavia aikoja.

Markku Jussila

kilpuri

Onko kovempaa ja helpommin muka aina kivempaa? Kaatumiset ainakin lisääntyvät ja vakavien vahinkojen riski kasvaa.

PeeTee

[quote=kilpuri]Onko kovempaa ja helpommin muka aina kivempaa? Kaatumiset ainakin lisääntyvät ja vakavien vahinkojen riski kasvaa.[/quote]

Turvavarusteetkin kehittyy. Dh:ssa käytetyt suojat riittää varmasti tollasiin sähkömaastopyörän vauhteihin.

jaakko

joo.. kaipa ihmisillä on erilaisia ideoita ja tarpeita.
mulle on ensinnäkin ajankäytöllisesti tärkeää saada maksimitreeni minimiajassa, ja siksi ajelen lenkillä monta kertaa messilää alas vaan saadakseni polkea sitä ylös.. toisekseen poluilla haasteet syntyy juuri niistä pahoista kivikkomäistä kun syke on tapissa, pito loppuu ja tohon pitäisi vielä vähän kiihdyttää että pääsee tömpäreen yli.. ei kiitos. vahva alapeukku.

Juha Viitala

Mie en kyl oikein ymmärrä mihin mtb:ssä sähköä kaivattaisiin. Kannattaa ostaa mopo, jos ei jaksa polkea :) 

PeeTee

[quote=Juha Viitala]

Mie en kyl oikein ymmärrä mihin mtb:ssä sähköä kaivattaisiin. Kannattaa ostaa mopo, jos ei jaksa polkea :) 

[/quote]

Ehkä nää on mopotyypeille. Mopolla vaan ei saa mennä metsäpoluille ilman maanomistajan lupaa mopoilemaan mutta näilläpä saakin mennä ihan vapaasti.

_Henkka_

No hoh hyvä tietää etten ole harrastukseni kanssa yksin (en siis seuraa polkupyöräskeneä enkä muutenkaan tiedä missä mennään). Mulla on siis tämän kesän ollut kaverin työmatkoilla käyttämä sähköavusteinen maastofillari lainassa ja muutaman citylenkin jälkeen on useamman kerran tullut noita metsäpolkuja sillä koluttua. Tolkuttoman hauskaa puuhaa kyllä. Flätillä sähkön kanssa edetessä fiilis on kuin DH:ssa konsanaan ja ylämäet noustaan kevyesti. Sähkön käyttö on varmasti fillaritalebaaneille kova paikka mutta niin oli hiihtohissit Tahko Pihkalallekin.

Mopokin löytyy mutta ei sitä pärinää aina jaksa...

Markku Jussila

[quote=peetee][quote=Juha Viitala]

Mie en kyl oikein ymmärrä mihin mtb:ssä sähköä kaivattaisiin. Kannattaa ostaa mopo, jos ei jaksa polkea :) 

[/quote] Ehkä nää on mopotyypeille. Mopolla vaan ei saa mennä metsäpoluille ilman maanomistajan lupaa mopoilemaan mutta näilläpä saakin mennä ihan vapaasti.[/quote]

En kyllä tunnusta olevani mopomiehiä!

Toki varmaan nauttisin hyvästä moposta hienolla reitillä eli jotain samaa varmaan on.

Mahtavaa että löytyy _Henkka_:n kaltaisia jotka rohkeesti harrastaa uusiakin mahdollisuuksia. Pioneerit törmää aina monenlaisiin kommentteihin ja kritiikkiin. Hiki varmaan sullekin noilla lenkeillä lopulta tullut eli ei toi niin kaukana perinteisestä kuitenkaan ole?

Muutos tekee muutosta ja kehitys kehittyy. Niin nää menee. Siksi tällaiset vauhdikkammat uudet liikkumismuodot tulee varmana metsiin eikä paluuta lopulta takaisin puusuksiin ja nahkasaappaisiin ole. Kehityksen kannala EU:n linjakas 250 w raja on upea ja varmaan ihan hyvään kohtaan vedetty.

 

sikapexi

"...esimerkiksi maastopyöräenduroa kilpaa ajavat pyöräilijät ovat hankkineet laadukkaita sähköavusteisia maastopyöriä harjoitteluvälineiksi. Sähköavustuksen ansiosta he pystyvät kuulemma tekemään useampia nousuja ja pidempiä lenkkejä. Pidemmät lenkit taas auttavat kansainvälisiin kisoihin harjoiteltaessa koska maailmalla endurokisojen radatkin ovat pidempiä kuin Suomessa.”

Jos tuolla logiikalla pyrkii kansainväliselle huipulle, jää huippu saavuttamatta!

Shrek

Yhä enemmän ihmettelen mihin tulevaisuuden maastopyöräilijä tarvii luonnontilaista ympäristöä nopeutuvalle kiskaisullensa. Rakennettu temppupuisto tarjoaa varmasti oivan ympäristön vauhdikkaalle lajille.
Jos ei kiskailullansa pysty ympäristöstänsä mitään luonoonliittyvää huomioimaan on rakennettu rata täysin riittävä tuohon touhuun.

Runo_Jorma

Maastopyörä on englanniksi "Mountainbike" - joka viittaa alamäestä saatavaan vauhtiin.

Sähkömaastopyörä mahdollistaa saman vauhdin saamisen tasamaalta. Toki kyseessä sinänsä eri harrastus kuin suomalaisten teknisten ja kivisten polkujen ajaminen, mutta omasta mielestä tyhmää tuomita jos ei sovi omiin mieltymyksiin. Eroaahan jo nykysellään DH pyöräily huomattavasti siitä että mennäään kevyellä pyörällä mahdollisimman paljon verttiä päivässä.

Näkisin myös että tällaisissa pyörissä idea tulee siitä, että näillä nimenomaan saa ajaa kaikkialla missä normaalilla pyörälläkin. Tuntuisi oudolta rakentaa erikseen puisto näille, koska puistossa voisi sitten ajella "oikeallakin mopolla".

Toki vielä melko kalliita leluja.

niilo

Sähköpyörä on noin ylipäätänsä hienoimpia keksintöjä sitten polkupyörän, laajentaa aivan uskomattomasti pyörän käyttömahdollisuuksia niin käyttäjäkunnan(ikääntyneet jne) kuin käyttökohteiden osalta. Hankkisin heti jos olisi käyttöä, pitää ruveta keksimään.

_Henkka_

Hintaahan näillä valmiilla sähköfillareilla tuppaa olemaan mutta saatavilla on myös erillisiä sähköpolkupyöräkittejä millä olemassa olevan tsygän voi muuttaa sähköllä kulkevaksi, hintaa näillä seteillä about 300 ecu sis. eturenkaan moottoreineen, akun, kaasukahvan yms.. Ja joo tiedetään Suomessa laiton, vielä.

Markku Jussila

[quote=Shrek]Yhä enemmän ihmettelen mihin tulevaisuuden maastopyöräilijä tarvii luonnontilaista ympäristöä nopeutuvalle kiskaisullensa. Rakennettu temppupuisto tarjoaa varmasti oivan ympäristön vauhdikkaalle lajille. Jos ei kiskailullansa pysty ympäristöstänsä mitään luonoonliittyvää huomioimaan on rakennettu rata täysin riittävä tuohon touhuun.[/quote]

Hyvä näkökulma!

Toisaalta pitkälle vietynä tarkoittaisi sitten ettei pihalle saisi mennä edes juoksulenkeille koska uusissa parhaissa juoksumatoissa on niin monipuoliset ohjelmat ja hienot videoruudut joissa näkyy kauniista juoksureitistä kuvattua maisemaakin. Hyviä juoksumattoja lisää ja kaikki juoksijat vaan juoksumatoille juoksemaan, että luonnon ulkoilureitit pysyisivät riittävän rauhallisina leppoisille luontoa ihaileville kävelijöille!?!

Mutta kun Suomessa luontoon menemisessä ei aina olekaan kyse luontoon menemisestä!

Usein kyse onkin lähelle menemisestä. Monella on muutaman kilometrin päässä kotoa joku metsä. Sinne pääsee usein näppärämmin ja nopeammin kuin lähimpään keinotekoiseen harrastuspaikkaan.

Lähelle menemisen lisäksi kyse voi olla hyvään ja monipuoliseen menemisestä. Lähialueen parhaassakin keinokeskuksessa on helposti vain muutama vaihtoehtoinen suorituspaikka omalle taitotasolle. Lähimetsässä taas onkin todennäköisesti kymmeniä tai jopa satoja erilaisia itselle sopivia polkuvariaatioita.

Lähelle menemisen ja monipuolisuuden lisäksi kyse voi olla muustakin. Esim. siitä että keinokeskuksessa on ruuhkia ruuhka-aikoina enemmän kuin luonnon lähipuitteissa. Tai esim. siitä että keinokeskuksessa harrastaminen maksaa mutta lähiluonnossa saa remuta ilmaiseksi.

Tavallaan luonto itsessään on suuressa osassa ulkoiluharrastuksia vain sivuosassa. Olisi aika radikaali muutos jos yht'äkkiä alettaisiin vaatia että luontoon mentäisiinkin vain luonnon takia kun sinne nyt jo on menty kymmenien muidenkin syiden seurauksena.

Rakennettuja teemapuistoja/harrastuspaikkoja tarvitaan. Näkeehän esim. boulderoinnista niiden vaikutuksen ja potentiaalin. Mutta rakennetut keinoharrastuspaikat eivät valitettavasti koskaan korvaa luonnonpaikkoja, vaan luonnonpaikkoihinkin mennään kun se rakennettu paikka sattuu korvaamaan kymmenistä luonnonpaikoissa remuamisen syistä tapauskohtaisesti vain muutamia.

Plo

Jos luonnon pyhyyden idea katoaa, seurauksena on moottoriliikenteen lisääntyminen kaikkialla luonnossa. Koskemattomalla luonnolla ei ole muuta arvoa kuin ihmisen sille antama arvo. Jos näistä arvoista luovutaan, niin luontoon kuuluvat yhtä lailla mönkijät, sähköfillarit kuin kaikki muutkin moottorivempeleet.

Kyllähän sen esimerkiksi käsivarren lentoliikenteestä näkee, että luonto on menettänyt pyhyytensä. Kun mun sun ja sen täytyy päästä nopeasti pelipaikoille, siinä ei helikopterin säksätys tai vesikoneen mölinä paljon paina.

Samaan aikaan varakkaat ihmiset hakeutuvat yhä syrjäisempiin kolkkiin (usein helikoptereilla) löytääkseen koskemattomuutta, hyviä kalavesiä ja luonnonrauhaa.

Sähköfillarit luonnossa ovat vain yksi osa ketjussa, jossa pyhyys hälvenee ja henkilökohtainen nautinto ajaa suurempien periaatteiden yli.

Runo_Jorma

Eikös käsivarressa ainoastaan paikallisilla ole oikeus ajaa moottorikelkalla ym. ?

Kumpi sitten on "pyhempää" - ajaa autolla satoja kilometrejä käsivarteen ja hiihtää viimeiset kilometrit, vai ajaa moottorikelkalla takapihalta tunturiin.

niilo

Käsivarressa ja muuallakin kuka tahansa saa lennellä taxikopterilla ja -vesitasolla, tämähän on yleisessä tiedossa. Vain paikkakuntalaisilla on maastoliikennelupa(maa-ajoneuvot).
Sähköfillaria en näkisi vakavana lisäkuormituksena luonnolle, edes henkisessä mielessä. Ajo tulisi kohdistumaan valmiille polkureiteille, esim. Haltin reitti, ja joillekin mönkijäurille, luonnon pyhyys säilyisi.

Shrek

Tieten jos aiheesta haluaa useamman kommentin kirjottaa saa äkkiä trollin maineen.

Voihan asian yhteydessä puhua luonnon pyhyydestä, itse puhusin kylläkin luonnon tärkeydestä. Kun ihmiset ovat rakentaneet ja ottaneet suurimman osan luonnosta ja sen varoista käyttöönsä, on tärkeää keskustella onko silti fiksua/arvotonta käyttää se täysin loppuun. Olisiko hienoa ja arvokasta jättää osa siitä mahdollisimman arvokkaasti omaan huomaansa.
Sehän onnistuisi kun jätetään kaikki moottoroitu liikenne useilla tärkeillä luontoarvokkailla alueilla ilman käyttöoikeutta. Ilman moottoria lukisin käyttöoikeuden rajoituksen myös pyöräilyyn.

Tällä hetkellä pyöräilijät kisaavat ja saavat harrastaa lajiansa rakennetuissa hiihtokeskuksissa, se on hienoa ja luulisi riittävän kaikille lajin harrastajille. Vaatimustason luulisi riittävän kovakuntoisemmallekin pyöräilijälle. Ajaminen kansallispuistossa tai luonnonpuistossa ei luulisi, tuovan lajiin mitään kummallisempaa arvon tunnetta. Keskuksien lähimaastosta löytyy kilometri tolkulla polkuja joista ei vaatimustasoa puutu.

Toivotaan että joissain tahoissa herännyt pakottava tarve päästää pyöräily arvokkaisiin luontokohteisiin ei tule tuhoamaan niitä pyöräilyverkostoilla joita jo nyt suomessa rakennetaan esim. Pallakselle.

Toinen vaihtoehtohan on että kansallispuistoihin/luonnonpuistoihin rakennetaan pyöräilytiet kaiken kansan käyttöön ja katsotaan mitä siitä seuraa.

Toisaalta onhan koitettava ymmärtää ihmisiä jotka nykymaailman kovissa paineissa yrittävät harrastustensa keinolla pitää kiinni oman elämänsä arvontunteesta ja luonnon arvon ymmärtäminen ei siinä sivussa ole ihan selviö.

Plo

[quote=Runo_Jorma]Kumpi sitten on "pyhempää" - ajaa autolla satoja kilometrejä käsivarteen ja hiihtää viimeiset kilometrit, vai ajaa moottorikelkalla takapihalta tunturiin.[/quote]

Ei autolla ajossakaan pyhyyttä ole, mutta ainakin se rajoittuu jo olemassa oleviin rakenteisiin. Kun siirrytään lentolaitteisiin (olen itsekin ilmailun harrastaja) tai maastoajoneuvoihin, häiriö lisääntyy.

Suomalaiseen kulttuuriin on kai aikaisemmin kuulunut ajatus, että elä ja anna toistenkin elää. Siksi esimerkiksi mökkirauhaa on osattu kunnioittaa. Lieneekö sitten tekniikan kehittymisen vai kulttuurin muutoksen syytä, että nykyään tämä ei aina enää päde. Vesiskootterin ostanut voi aivan surutta pörrätä vielä ilta-aikaan lahdella ja saastuttaa metelillään kaikkien lahden rannalla olevien mökit, vaikka vieressä olisi suuri vesistö ja suuri selkä, missä sopisi ajella.

Sähköavusteinen polkupyörä ei tällä hetkellä muodosta luonnonrauhalle uhkaa sen enempää kuin tavallinen polkupyöräkään, mutta tämähän on vasta alkua. Periaatteellinen raja on suuri. Jos sähköavustus sallitaan nykyisenlaisena, on mahdollista, että 15-25 vuoden päästä se sallitaan suurempana ja niin edelleen, kunnes erämaissa kulkee jonkinlaisia sähkömopoja tai peräti moottoripyöriä.

niilo

Ennen kuin kirjoittaa pitäisi aina tarkistaa faktat, luonnonpuistoilla yllä tarkoitetaan ilmeisesti luonnonsuojelualueita, niillä saa liikkua vain merkityillä reiteillä, eikä pyöräillä. Osassa kansallispuistoja pyöräilyä on rajoitettu, esim. UK-puistossa(Saariselkä) kielletty.

Sähköpyörän teho on rajoitettu lainsäädännöllisesti 250W:iin, joten mitkään sähköendurot eivät ole laillisia, kuuluvat maastoliikennelain piiriin.

PeeTee

Tää kehitys tuntuu nyt huolestuttavan kovin monia. Mutta huolestuneet on ollut ihmisiä.

Kasvien ja ja muiden eläinten kannalta on varmaan aika yhdentekevää liikkuuko poluilla ja varvikossa melkein 100 kg möykky sähköllä vain jollain lihasvoimalla. Se on se melkein 100 kg möykky kuitenkin.

Sähköllä liikkuminen ei oikeestaan ollenkaan vaikuta siihen massaan mikä luonnonmaaperällä liikkuu. Se on about sama sähköfillarilla, perinteisellä fillarilla ja kävellenkin. Ja vaan se massa vaikuttaa siihen meneekö luontoa pilalle.

Vauhti on sitten toinen kysymys. Mutta kun vauhti kasvaa niin vaarassahan on vaan ihminen itse. Muille eläimillehän kaikki tollaset 30 km/h nopeudet on ihan arkea. Melkeen joka eläin painaa tarvittaessa menemään reilusti kovempaa kuin sähköfillarin enimmäisnopeus 25 km/h. Ihminen on ainoo jolle noi on poluilla uus asia ja kova vauhti.

Kun vauhti kasvaa niin ekana loukkaantuu se kovaa vauhtia menevä ihminen itse. Tokana muut ihmiset joiden kanssa toikkaroidaan yhteen. Eläimet ei reagoi ja vaaraannu oikein mitenkään perinteiseen vähän hitaampaan maastofillarointiin verrattuna.

Nyt vaan ihmiset vastustaa omista ihmisnäkökulmistaan. Ja on silti olevinaan kovin huolestuneita luonnosta ja luontoarvoista.

Runo_Jorma

[quote=Plo]
Periaatteellinen raja on suuri. Jos sähköavustus sallitaan nykyisenlaisena, on mahdollista, että 15-25 vuoden päästä se sallitaan suurempana ja niin edelleen, kunnes erämaissa kulkee jonkinlaisia sähkömopoja tai peräti moottoripyöriä.[/quote]

Samalla logiikalla voisi sanoa, että sähköpyörien kieltäminen aiheuttaa kieltämisen ketjun toiseen suuntaan. Lopulta luonnossa saa liikkua vain merkityillä poluilla merkittyinä aikoina ja homma höystettynä vielä sisäänpääsymaksulla. Tai vaihtoehtoisesti koko luonnossa liikkumisen kieltämiseen, homma voidaan perustella "tarpeettomana" koska luonto on pyhä.

Nykyisellään näitä reittirajoituksia löytyy jo luonnonpuistoista ja luonnonsuojelualueilta.

Väitän että polut eivät kulu yhtään sen enempää polkupyörällä tai sähköpolkupyörällä ajettaessa kuin kävellessä.

Markku Jussila

Pari kommenttia tutustumispolkaisujen perusteella:

Alamäkeen mennään pyörillä kovaa. Tasamaalla pyöräillään hiljempaa. Ylämäissä pyörällä mennään hitaasti. Tuo tosiasia pätee pyörillä sekä ilman sähköä että sähkön kanssa.

Sähköpyörä muutti maastofillarointia selvimmin ylämäissä. Ei siis tasaisella tai ainakaan alamäissä. Jyrkkiä ylämäkiä oli leppoisa nousta ja siten niitä pystyi hyödyntämään mukavien kevyempien polkureittien miettimisessä.

Niissä jyrkissä ylämäissä sähköfillarilla oli leppoisa mennä, mutta vauhti oli kuitenkin mukavan hiljainen. Ylämäen puskeminen sähkön avulla ylöspäin ei todellakaan ollut mitään vaarallista ja vauhdikasta hurjastelua.

Vauhdikkainta ja toki vaarallisintakin oli alamäissä. Mutta niissähän mennään perinteisillä maastofillareilla ihan samaa vauhtia kuin sähkömaastofillareilla. Sähköstä ei alamäkien viilettämisessä ole apua, sillä lakikin määrää ettei sähköä saa yli 25 km/h nopeudessa käyttää. Sähköstä ei alamäissä ole siis mitään hyötyä muttei toisaalta haittaakaan. Sähkö ei siis muuta alamäkien hurjastelua yhtään mitenkään. Enduropyöräilijät ja muut maastofillaroijat hurjastelevat alamäkipätkiä ihan samalla tavalla ilman sähköäkin.

Tuossa mielessä ero sähkömaastopyöräilyn ja perinteisen maastopyöräilyn välillä tuntui aika pieneltäkin. Molemmat menevät aika samaa vauhtia kaikkialla paitsi ylämäissä. Ylämäissä sähkömaastofillari menee toki valtavan paljon vauhdikkaammin tai ainakin helpommin. Mutta koska ylämäki on ylämäki, niin se sähkömaastofillarikin kiipeää sitä ylämäkeä silti kaikkien luonnossa liikkujien kannalta ihan riittävän hitaasti ja turvallisesti.

Polkujen kulumisen kannalta yritimme asiaa testilenkeillä miettiä. Ihan sama vaikutus tuntui luontoon olevan sähkömaastofillarilla kuin perinteiselläkin maastofillarilla. Noin 5 lisäkiloa ei tunnu polun kannalta missään. Eikä sähkömaastofillari taitavan kuskin alla ruopinut jälkiä maastoon yhtään sen enempää kuin perinteinen maastofillarikaan. Ruopiessahan menee valtavasti voimaa hukkaan ja tasapaino horjahtaa helposti. Sitähän fillarin kanssa välttää joka tapauksessa viimeiseen asti.

Itse ymmärrän siis maastopyöräilyn kannaltakin EU:n määräyksen että 250 wattia ja 25 km/h pitää hyväksyä kaikkialla ihan tavallisena polkupyöränä. Melko tavalliselta maastopyöräilyltä tuo tuntui lisämausteistaan huolimatta.

AnneD
Käyttäjän AnneD kuva

Ei kyllä houkuta minua vielä pätkän vertaa edes kokeilla. En halua päästä helpommalla vaikkakin pyöräilykuntoni ei ole maastossa kovin kummoinen... en jotenkin näe että se myöskään kehittyisi tuon kanssa kovasti. Eikä tuo olisi mun sääriluumurtumaa myöskään estänyt. Mutta kukin tavallaan, mulle "luomupyöräilyä" mielummin.

“Happy are those who see beautiful things in ordinary places, while others see nothing.”

http://www.relaa.com/blogi/neito-pihalla-anne-dahlgren

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Relaan Antti Laiho on tunnettu pitkäaikainen maastopyöräaktiivi. Lue Antin tämän keskustelun herättämänä kirjoittama kommenttipuheenvuoro "Sähköavusteinen maastopyörä on mörkö".

Mitä mieltä sinä olet?

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

jaakko

Edelleen samoilla linjoilla Laihon kanssa. eka iso pointti on muiden maastossa liikkujien suhtautuminen mielikuvatasolla, vaikka vauhdit ei edes kasvaisi.
toinen juttu on sitten vaan että en pysty ymmärtämään miksi? jos kunto loppuu, miksi ei polje vähemmän? näen tossa yhtä vähän logiikkaa kuin siinä että lähtisin johonkin ultramaantiepyöräilyyn sähköpyörällä kun en muuten jaksa?

näillä vehkeillä on varmasti tulevaisuus työmatkaliikenteessä (kun ei viitsi istua toimistossa koko päivää hikisenä) ja toisaalta esim vanhuksille jotka eivät enää ole siinä kunnossa että jaksaisivat kovimpia mäkiä mutta kuitenkin ulkoilevat.. mutta maastopyöräilyssä? ehkäpä sitten kannattaisi harkita siirtymistä "rehellisen" moottoriurheilun pariin niin ei tuu hiki eikä hengästytä?

Markku Jussila

Laiholle ja muilla hyvä pointti noissa mielikuvajutuissa. Sähkömaastopyörät saattavat vaikuttaa voimakkaastikin mielikuviin ja keskusteluun maastopyöräilystä. Mielikuvapohjaisessa keskustelussa ei sitten todellisuudella ole välttämättä paljoa merkitystä. Sähkömaastopyöräilijöiden määrän lisääntyessä voidaan alkaa vaatia maastopyöräilyrajoituksia vaikka kuinka osoitettaisiin ettei sähkömaastopyöristä ole yhtään enempää haittaa luonnolle ja retkeilijöille kuin perinteistä maastopyöristäkään.

Tässä ensimmäiset sähkömaastopyöräilijät näyttelevät tärkeää roolia!

Onko ensimmäisistä sähkömaastopyöräilijöistä enemmän haittaa poluilla kävelijöille kuin muista maastopyöräilijöistä? Vai ainoastaan samanverran tai vähemmänkin? Ovatko töykeitä vai yleensä poikkeuksellisen kohteliaita? Ekat pioneerit ratkaisee paljon!
 

Yksi mielenkiintoinen kehitys on "terveellisen liikunnan" ja "vauhtilajien" eriytyminen ja fuusioituminen.

Joissakin lajeissa nuo aina ovat yhdistymässä. Eli tulee uusiakin vauhdikkaita ulkoilulajeja joissa samalla kuntoillaankin. Yleensä niissä vauhdikkuus ei ole sitä kaikkein kovinta eikä se kuntoilukaan. Mutta jonkinlaisia kompromisseja molemmista. Vähän kuin rappusten kävely ja muu arkihyötyliikunta eli kuntoiluakin vähän jonkun muun kivan ohessa.

Joissakin lajeissa nuo taas ovat ehkä olleet aikaisemmin yhdistyneinäkin, mutta ovatkin sittemmin eriytymässä. Eli kuntopuoli muokkautuu ihan omaksi alalajikseen ja vauhtifiilistely ihan omaksi alalajikseen.

Yleensä eriytymisen myötä molemmat menevät kovemmiksi. Eli kuntoiluversiosta tulee todella sporttista tehokuntoilua maratontason liikkujille. Vauhtifiilistelystä taas todella kovavauhtista adrenaliinitouhua Red Bull kansalle.

Maastopyöräilyn kohdalla on nyt saumat siihen että eriytymistä alkaa tapahtua. Kuntopyöräily maastossa keskittyy entistä kovakuntoistempien polkijoiden entistäkin kovempaan urheiluun. Eli TahkoMTB:ssä ja muualla kisoissa ajettavat matkat ei ainakaan lyhene, vaan monessa tapahtumassa alkaa meininki muistuttaa ultrasporttitapahtumien mahtikuntosuorituksia.

Ja sitten vauhtifiilistelyssä dh, freeride, enduro ja sähkömaastopyöräily jatkavat omaa täysin erilaista kehitystään. Kovaa kuntoa tärkeämpää on silloin kunnon suojavarusteet. Huono kunto ei radikaalisti haittaa, mutta huonoilla suojavarusteilla lähtee henki.

Musta tuntuu että maastofillaroinnissa tuo eritytyminen on jo lähtenyt käyntiin. Ja se on lähtenyt käyntiin ihan sähkömaastureista riippumatta. Enduron muuttuminen entistä alamäkipainotteisemmaksi ja uusien alamäki- ja freeridekeskusten aukeaminen laskettelukeskuksiin ovat tässä paljon isompia vaikuttaja kuin sähkömaastopyörät. On siis vaarana, että sähkömaastopyörästä tulee syntipukki nopeutuvaan kehitykseen jossa sähkömaastofillari oikeasti näyttelikin vain pientä sivuroolia ja pääroolin vetäjät olivatkin nykyaikaisia alamäki-, freeride- ja endurokuskeja tai TahkoMTB:issä kovimpia aikoja polkevia atleetteja.

Markku Jussila

Tuohon vauhti- ja kuntopuolen eriytymiseen löytyy esimerkkejä muualtakin. Esim. vapaalaskusta:

Kuntopuolen versiona rando on kehittymässä kaikkialla entistä puhtaammaksi kuntorandoksi. Kuntorandoreissuilla alkaa lasku alas olla aika sivuosassa ja isoin nautinto on itse kiipeäminen ja sen lopussa huiputtaminen ja eväsbreikki huipulla.

Samaan aikaan kuitenkin esim. heliski-kohteisiin ja erityisiin puuteriparatiiseihin (Japani) matkustetaan entistä enemmän keskittymään siihen erilaiseen vauhtifiilislajiin. Niissä kalliita randositeitä hyödynnetään vaan poikkaritransiteissa ja muutamien kymmenien metrien kipuamisissa. Pääasiassa vedetään kuitenkin vaan kovalla vauhdilla tosi syvää lunta.

Lumella noi kaksi genreä kohtaavat vielä jossain Tamokin ja Lyngenin keväässä. Mutta sielläkin kohtaamiset alkaa rajoittua alas aftermeininkeihin kun vuorille siirryttäessä noi kaksi erilaista jengiä suuntaakin eri pelipaikoille.

Maastofillaroinninkin kohdalla tuo kehitys on siis aika normaalia. Sitä vastaan ei välttämättä pysty sähkömaastureita vastustamalla vaikuttamaan. Tollanen vaan kuuluu jotenkin nykyaikaan.

Alibaba

En ymmärrä lihasvoiman ulkopuolista moottorin avustamaa liikkumista jokamiehenoikeudeksi. Jokin tehon wattiraja on keinotekoinen oikeutus. Saako potkukelkasta tehdä talvella moottoritehosteisen kelkan ja huristella sillä maastossa? Mitenkäs soutuveneen sähköperämoottori siellä missä saa soutaa muttei ajaa moottorilla?

kilpuri

En itsekään näistä pidä.

Kuitenkin ajatus siitä, että jollakin lain sallimalla entistä helpommalla polkupyörällä ei saisikaan päästä luontoon on elitistinen.

Se tarkoittaa että luontoon parhaille paikoille pääsisivät helposti vain fyysisesti hyväkuntoiset yksilöt.

Mistä moinen rajoitus ja hyväkuntoisten suosiminen? Varmaan jonkun hyväkuntoisen nuoren urheilijan keksimä ajatus.

Vastaavasti voisikin valita että luontoon saa parhaille paikoilla viedä vain kauniit yksilöt! Tai että luontoon saa parhaille paikoille viedä vain rikkaat yksilöt.

Huonoista puolista huolimatta sähköllinen maastopyörä voisi olla hieno demokraattinen väline jonka ansiosta yhä useampi voisi tutustua uusiinkin luontopaikkoihin.

PeeTee

[quote=Alibaba]En ymmärrä lihasvoiman ulkopuolista moottorin avustamaa liikkumista jokamiehenoikeudeksi. Jokin tehon wattiraja on keinotekoinen oikeutus. Saako potkukelkasta tehdä talvella moottoritehosteisen kelkan ja huristella sillä maastossa? Mitenkäs soutuveneen sähköperämoottori siellä missä saa soutaa muttei ajaa moottorilla?[/quote]
Täältä Relaasta luin casesta jossa ajettiin sähköperämoottorilla Kansallispuiston vesillä. Sitten mukana oli bensaaggregaatti, jolla
ladattiin illalla akkua teltan lähellä ihan siellä Kansallispuistossa. Siitä päättelisin että sähköperämoottoria saa käyttää missä vaan vaikkei bensaperämoottoria saiskaan.

akallio

[quote=Alibaba]En ymmärrä lihasvoiman ulkopuolista moottorin avustamaa liikkumista jokamiehenoikeudeksi.[/quote]

Minä en ymmärrä taas tätä hinkua keinotekoisesti rajoittaa moottoriavusteista liikkumista. Minkä ihmeen vuoksi? Kun itse kulkee ilman avusteita, niin kaikkien muidenkin pitää tehdä tasan samalla tavalla?

Eikös sen kuitenkin pitäisi mennä niin, että kaikki on lähtökohtaisesti sallittua ja erikseen kielletään sellaiset asiat, joista on yleistä haittaa? Sähkömoottoriavusteisesta liikkumisesta (nykyisillä rajoilla) ei ole sen suurempaa haittaa kuin luomuliikkumisestakaan, nykytiedon valossa. Minusta sitä pitää rajoittaa vasta sitten jos rajoitukselle ilmaantuu jokin painava syy. Väsyttää sellainen mentaliteetti, että kaikki muiden uudet hommat pitää varmuuden vuoksi kieltää.

Todettakoon vielä, että itse en ole sähköavusteisesta maastopyörästä varsinaisesti kiinnostunut. Mutta ei sellaisilla ajelu ole minulta myöskään mitenkään pois.

punni

[quote=kilpuri]En itsekään näistä pidä.

Kuitenkin ajatus siitä, että jollakin lain sallimalla entistä helpommalla polkupyörällä ei saisikaan päästä luontoon on elitistinen.

Se tarkoittaa että luontoon parhaille paikoille pääsisivät helposti vain fyysisesti hyväkuntoiset yksilöt.

Mistä moinen rajoitus ja hyväkuntoisten suosiminen? Varmaan jonkun hyväkuntoisen nuoren urheilijan keksimä ajatus.

Vastaavasti voisikin valita että luontoon saa parhaille paikoilla viedä vain kauniit yksilöt! Tai että luontoon saa parhaille paikoille viedä vain rikkaat yksilöt.

Huonoista puolista huolimatta sähköllinen maastopyörä voisi olla hieno demokraattinen väline jonka ansiosta yhä useampi voisi tutustua uusiinkin luontopaikkoihin.[/quote]

Luonnossa retkeilyn kannalta nämä luontoa omaksi liikuntapuistokseen omivat urheilijat ovat pahimpia. Tulevat valtavaa vauhtia juosten, hiihtäen tai pyöräillen vastaan tai viistävät ohi. Hiki ja räkä lentää ja väsyneinä eivät jaksa väistää ketään tai mitään tai ainakaan vaihtaa yhtäkään iloista sanaa.

Mieluummin vaikka sähkön kanssa kovempaakin kulkevia lisää metsiin kuin noita ähiseviä ja väsyneinä törmäileviä urheilijoita.

jaakko

[quote=akallio][quote=Alibaba]En ymmärrä lihasvoiman ulkopuolista moottorin avustamaa liikkumista jokamiehenoikeudeksi.[/quote]

Minä en ymmärrä taas tätä hinkua keinotekoisesti rajoittaa moottoriavusteista liikkumista. Minkä ihmeen vuoksi? Kun itse kulkee ilman avusteita, niin kaikkien muidenkin pitää tehdä tasan samalla tavalla?

Eikös sen kuitenkin pitäisi mennä niin, että kaikki on lähtökohtaisesti sallittua ja erikseen kielletään sellaiset asiat, joista on yleistä haittaa? Sähkömoottoriavusteisesta liikkumisesta (nykyisillä rajoilla) ei ole sen suurempaa haittaa kuin luomuliikkumisestakaan, nykytiedon valossa. Minusta sitä pitää rajoittaa vasta sitten jos rajoitukselle ilmaantuu jokin painava syy. Väsyttää sellainen mentaliteetti, että kaikki muiden uudet hommat pitää varmuuden vuoksi kieltää.

Todettakoon vielä, että itse en ole sähköavusteisesta maastopyörästä varsinaisesti kiinnostunut. Mutta ei sellaisilla ajelu ole minulta myöskään mitenkään pois.[/quote]

no lähinnä tuossa on vaarana se että kustaan yhteiseen kuppiin, eli se pyöräily loppuu sitten kaikilta kun tarpeeksi syntyy haittaa. nythän esim. dh-kuskit ajaa messilässä rinnepohjia ja rinteiden syrjiä, mutta jos toiminta siirtyisi pidemmälle lähimetsiin, alkaisi varmaan pinna palaa yhdellä jos toisella. en tiedä onko esim tiirismaan rinteen enduro-EK:ta muokattu lapiopelillä luvan kanssa vai ilman, mutta helposti porukka rupeaisi vähän "parantelemaan" reittejä jos houkutteleva paikka löytyy.
alkuperäisen kirjoituksenkin tulokulma oli juuri mahdollisuus laajentaa dh-tyyppistä ajelua kaukana maastossa sijaitseville mestoille eikä mikään ylevä "luonto kuuluu myös vaivaisille".

en nyt halua jeesustella ja väittää että oma ajotapa olisi aina oikea ja fiksu ja tilannenopeuksia voisi vähän tarkastella, mutta kyllä siitä meteli syntyy kun ensimmäinen paha kolari jonkun koiranulkoiluttajan kanssa ajetaan.

sinänsä en usko sähköavusteisen kuluttavan polkua yhtään enempää / ajokerta, mutta jos sähköllä ne ajokerrat kymmenkertaistuu niin myös vahingot kymmenkertaistuu.

Henkka

Kyllä minäkin näen tässä sen potentiaalisen ongelman, että jokamiehenoikeutta aletaan repimään auki. Yksi sen kulmakivihän on ollut sallia lihasvoimallaan liikkuvalle ihmisella varsin vapaa elämä luonnossa. Kun lihasvoiman rajaa ruvetaan hivuttamaan ollaan äkkiä tilanteessa, missä jokamiehenoikeutta aletaan rajaamaan. Maastopyöräily sinälläänkään ei ole minusta aivan ongelmatonta suhteessa jokamiehenoikeuteen.

akallio

Lihasvoimalla liikkumisessa on tosiaan se puoli, että sillä tavalla voidaan rajoittaa liikkumista helposti. Lisäksi bonuksena tulee protestanttiseen työmoraaliin istuva ajatus siitä, että omalla kärsimyksellä joutuu lunastamaan oikeutensa luonnosta nautiskeluun.

Huono puoli on, että rajoitus kohtelee erilaisia liikkujia aika sattumanvaraisesti. Kestävämmällä pohjalla on tehdä rajoitukset todellisen haitan pohjalta: jos liikkuminen ei kohtuuttomasti rasita luontoa tai häiritse muita, niin se on sallittua.

Toki on aina vaara, että liikkujia tulee liiaksi. Tällöin tarvitaan joku rajoitus. Puhtaan lihasvoiman vaatiminen on käytännöllinen ja siinä mielessä helppo, että ei tarvitse miettiä asiaa sen enempää. Mutta kyllä tavallisia tallaajiakin on joissain paikoin ollut liikaa ja sitten asiaan on puututtu. Miksi pyöräily olisi eri asia? Jalan kuitenkin kulkevat melkein kaikki, sähkömaastopyörä on harvemmalla. Eikö ongelmia voi ratkoa alueellisin kielloin vasta jos ja kun niiden ensi merkit alkavat näkyä?

Itsellekin maastopyöräilystä tulee vähän jännä olo, en tiedä miksi. Ei sille järkiperäistä syytä ole. Ehkä vaan tuntuu oudolta, että polulla tulee vastaan väline, jonka on tuttunut näkemään vain ja ainoastaan kaduilla.

Alibaba

Kommentti aiemmin esitettyyn antielitistiseen ajatukseen sähköpyörän luomista mahdollisuuksista päästä paikkoihin joihin ei muutoin pääsisi:

Yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa ei ole olemassa, eikä koskaan tule olemaan. Kaikkien ei pidä päästä luonnossa kaikkialle tai yhtä vaivatta tai yhtä nopeasti tai hitaasti. Vanha tai nuori, vahva tai heikko, liikuntarajotteinen tai ei, kokematon tai kokenut. Kaikille soille ei tule laittaa pitkoksia, jotta ne ovat helpommin ylitettävissä. Siltoja ei rakenneta jokien ylitse kaikkiin kairoihin, jotta ne olisivat ilman kahlausta saavutettavissa. Jokaista vuorta ei pultata täyteen vaijereita, jotta taitamattominkin sen voisi kiivetä. Myöskään kaikkia laitteita ei päästetä kaikkiin paikkoihin, vaikka ne olisivat niin helpommin käytävissä. Tässä kohtaa oman näkemykseni raja liikkumisessa maastossa kulkee moottorin ja moottorittoman välissä. Oli se sitten elitistinen tai ei.

PeeTee

Hyvää on keskustelu!

Oon muuten satavarma ettei EU ole ajatellut tippaakaan maastofillarointia ja poluilla fillarointia kun on päättänyt että 250 wattii ja 25 km/h tulkitaan aina tavalliseksi fillariksi. Saati että EU:ssa ois käynyt mielessäkään et noi voi maastofillaroinnin kautta liittyä Suomen jokamiehenoikeuksiinkin.

Nyt sit vaan maastofillarijengi käyttää tuota EU:n kaupunkilaismummojen kauppakassinkuljetusta varten säätämää porsaanreikää hyväkseen. Ihan oikein!

DaKing

Mielenkiintoisia pointteja. Itse pidän maastopyöräilyä siinä määrin kuntourheilulajina, etten missään tapauksessa kaipaa sähköistä vetoapua. Jos ei jaksa, niin sitten saa jäädä ajamatta. Treenataan ensin ja ajetaan sitten, se on paljon palkitsevampaa. Ainakin toistaiseksi. Voi tietenkin olla, että mieli muuttuu vanhemmiten, jos fyysisen kunnon heiketessä muuten pystyisi vielä ajamaan.

Lisäksi teknisempien ylämäkien ajaminen sähköavusteisesti ei varmasti antaisi samaa onnistumisen tunnetta kuin pelkällä lihasvoimalla. Taitaisi olla sama, esim. jos kiipeilyssä kaveri auttaisi vetämällä köydestä. Siitä voi vetää kovempaa tai hiljempaa, mutta se tosiasia ei muutu miksikään, että omin voimin et ole ylös kiivennyt. Suorituksen vertailtavuus kärsii, kun ei voida määrittää miten paljon apua saa.

Se missä tämä konsepti toimii, on lasten kanssa pyöräily vuorilla, ehkä myös suomalaisessa maastossa. Kun 10-v juniorille laittaa sähköfillarin alle, niin voi helposti tehdä 1000 nousumetrin päiväretken ja päivästä saadaan "yhtä rankka" kaikille.

Luonnon kulumisen kannalta lienee aika yhdentekevää ajeleeko pelkästään lihasvoimalla vai (250W) sähköavusteisesti. Pahin haitta lienee joka tapauksessa Avidin jarrut, ei meinaa kuski itsekään kestää sitä vinkunaa ;) Voin kuvitella, että se ärsyttää vielä isommin muita luonnossa liikkujia.

It's good to be DaKing!

Runo_Jorma

Mielenkiintoisia kommentteja aiheesta, ihmiset tuntuvat perustelevan samoja kantoja melko erilaisilla syillä.

Maastopyöräilyä harrastavana, ja enduroa (Moottoripyörällä) kokeilleena sanoisin että MP-Enduro rankempi laji / siinä väsyy huomattavasti nopeammin vauhdin kasvaessa. Olisi mielenkiintoista kokeilla, että millaista treeniä saisi sähköfillarilla, jos siis sekä ala- että ylämäet painetaan kovaa vauhtia menemään.

Itse olisin nimenomaan tällä kannalla, että turha kieltää ilman että aiheuttaa huomattavaa haittaa. Huomattavasti enemmän haittaa aiheuttaa esim. Tämä aggregaatti skenaario vaikuttaa huomattavasti häiritsevämmältä kuin hiljainen sähkömoottorin ininä.

Testissähän akku ladattiin ja ajettiin tyhjäksi. Miten sopisi filosofiaan ajatus, jossa akku olisi tyhjä lähdettäessä ja sitä latailtaisiin alamäissä, ja ylämäissä käytettäisiin latautunutta energiaa? Tällönhän kaikki energia tulisi lihaksista, ainoastaan sitä varastoitaisiin välissä.

Tästä päästäänkiin vielä filosofisempaan kysymykseen, että mites energian roudaaminen luontoon ylipäätänsä. Luonto ei välittäisi, jos kannan isot stereot korpeen ja soitan niitä kovaa järven yli, mutta muut retkeilijät valittaisivat varmasti. Eiköhän se idea lopulta ole, ettei aiheuta (liian paljoa) haittaa muille kulkijoille.

kilpuri

[quote=Runo_Jorma]
Testissähän akku ladattiin ja ajettiin tyhjäksi. Miten sopisi filosofiaan ajatus, jossa akku olisi tyhjä lähdettäessä ja sitä latailtaisiin alamäissä, ja ylämäissä käytettäisiin latautunutta energiaa? Tällönhän kaikki energia tulisi lihaksista, ainoastaan sitä varastoitaisiin välissä.
[/quote]

Jarrutuksissa (ja alamäissä) lataamisessa sähköfillareilla varmana ihan sama kuin ongelma kun sähköautoillakin. Muistaakseni alamäessä saadaan teoriassakin ladattua vaan jotain 10% siitä mitä saman mäen ylöspääsemisessä tarvittaisiin. Käytännössä jäädään varmaan muutamiin prosentteihin. Tyhjää akkua saadaan siis tien päällä ladattua niin vähän ettei sillä minilatauksella vielä tee oikein mitään järkevää. Kyllä sähköä on otettava sähköverkosta jos halutaan jotain painavaa oikeasti liikuttaakin.

Muuten ihan kiinnostava ajatusleikki kyllä.

Markku Jussila

[quote=DaKing]Se missä tämä konsepti toimii, on lasten kanssa pyöräily vuorilla, ehkä myös suomalaisessa maastossa. Kun 10-v juniorille laittaa sähköfillarin alle, niin voi helposti tehdä 1000 nousumetrin päiväretken ja päivästä saadaan "yhtä rankka" kaikille.[/quote]

KTM:ltä tulee ensi kaudelle 24" nuorisosähkömaasturi KTM Macina Mini Me 24. Jäykkäperäinen, onko se sitten lapsen kanssa hyvä vai huono juttu?

Lisäksi sähköä tulee KTM:n toimesta fatbikeihin. Fatbike sähköavustuksella voi luoda uudenlaisia mahdollisuuksia maastofillariretkeilylle. Fättärillä retkeillessä akku saadaan varmaan tosin riittämään vain 100 km matkalle, mutta eikös se riitä Lapissakin 2 yön reissulle.

Ensi kauden muita isoja uutuuksia ovat Yamahan sähkömoottorit (suoraa kilpailua Boschin parempien moottorien kanssa) sekä erityisesti Shimanon uusi Steps-sähkömoottorisysteemi. Steps ei tosin tule maastopuolelle vaan kaupunki- ja retkikäyttöön.

Tuo lapsinäkökulmakin on mielenkiintoinen. 250 watin avulla lapsi voisi pyöräretkeillä todella monipuolisesti aikuisten kanssa. Jokainen pitkiä pyöräretkiä tehnyt tietää ettei lapsen kanssa "luomuna" kovin pitkiä etappeja poljeta varsinkaan poluilla tai mäkisessä maastossa.

 

Täällä paljon puhutuista jokamiehenoikeuksista:

Hyvin sanottu että maastopyöräily on joka tapauksessa jokamiehenoikeuksien äärirajoilla. Kun nykyaikainen kovavauhtinen maastopyöräily nyt jo koettelee jokamiehenoikeuksien rajoja ja kyseenalaistaa jokamiehenoikeuksien tarkoitusperiä, niin ymmärtää pelon sähkömaastopyöräilyn vaikutuksista. Kun heilutaan muutenkin ihan rajalla, niin horjahtamista syytäkin pelätä.

Mutta asian ydin ei tässäkään ole se sähkömaastopyöräily. Ennemmin pitäisi saada selvä näkemys ja sovinto siitä miksi ja milloin kovavauhtinen maastopyöräily, enduro ja jopa dh kuuluvat jokamiehenoikeuksiin ja täyttävät jokamiehenoikeuksien tarkoitusta. Heti kun kaikki hyväksyisivät nuo vauhdikkaimmatkin maastopyöräilymuodot yksiselitteisesti omiin metsiinsä, niin sähkömaastopyöräily menisi aivan luontevasti siinä sivussa saman asian pienenä sivujuonteena. Mutta niin kauan kun jonkun mielestä kovavauhtisimmat nykymaastokuskitkin saisivat freeride, enduro ja dh-pyörineen mennä pois omasta metsästä jonnekin suljetummille harrastuspaikoille, niin myös sähkömaastopyörilijät joutuvat luonnollisesti tulilinjalle.

Jos sähkömaastopyöräilijät käyttävät EU:n määräämää 250 watin rajaa törkeästi hyväkseen, niin ihan samalla tavalla kovavauhtista ajelua harjoittavat maastopyöräilijät ovat jo pitkään käyttäneet jokamiehenoikeuksia ihan vastaavasti hyväkseen. Jokamiehenoikeudet on kuitenkin tarkoitettu ihan muuhun kuin vautilajien täysin vapaaseen harrastamiseen.

Alibaba

Lakisääteinen 250W.

Kulkuneuvoille, tässä tapauksessa polkupyörälle myös maastossa, on säädetty maksimitehoksi 250W ja energiamuodoksi sähkö. Ruoanlaittovälineissä sama wattimäärä ei riitä keskimääräisen vaeltajan nykykalustolla juuri mihinkään, esimerkiksi maastoon vietävillä energiamuodoilla, kuten bensiinillä ja eri kaasuilla, saavutetaan keittimellä yleisesti 3000W. Sillä saavutetaan jo huononkin hattupolttimen osalta melkoinen paikallinen melusaaste. Sen sijaan retkeilijän valaisinvälineiden kohdalla 250W on ruhtinaallinen määrä valosaastetta varten, vaikka kuljetettavana energiamuotona on lähes yksinomaan sähkö. Pitäisikö näille muillekin välineille olla jokin lukuarvo sallittuja maksimitehoja varten? Ja miten niitä valvotaan?

Henkka

Markku kirjoitti hyvin. Kun jokamiehenoikeudet aikoinaan ovat syntyneet on luonnossa liikkuminen ollut kävelyä ja hiihtoa. Polkupyörällä on ajettu pienillä teillä, jotka ovat olleet ns yksityisteitä. Jälkiä ei ole juuri jäänyt ja tie ei ole kulunut kun kulkijoitakin on ollut harvakseen. Jossain vaiheessa tulee raja vastaan ja häviäjinä tulemme olemaan me, jotka olemme tottuneet liikkumaan ja harrastamaan luonnossa. Onko se sitten sähköpyörä vai joku muu toiminta, joka katkaisee kamelin selän? Enpä osaa sanoa...

Plo

[quote=akallio]Itsellekin maastopyöräilystä tulee vähän jännä olo, en tiedä miksi.[/quote]

Siinähän ongelma piilee, ettei häiriölle voi määritellä yhteismitallista mittaria. Erittäin häiritseviksi olen kokenut seuraavat erämaassa vastaan tulleet ilmiöt.

-Hevoset. Ratsastajille varmasti kivaa, mutta hevoset kuluttavat maastoa, aiheuttavat arkuutta tai suoranaista pelkoa ja paskaavat - niin hienoja ja uljaita eläimiä kuin ovatkin.
-Koiravaljakot. Kiva on varmasti rekikoirilla painaa menemään kaamoksessa vaeltajien tekemiä jälkiä pitkin, mutta vaikka kuinka olisi eläinten ystävä (niin kuin minä olen), niin rekikoiralauma ja kaikki siihen liittyvä temmellys äänineen ja ruokkimisineen ei mielestäni autiotuville tai edes erämaihin kuulu.
-Partioporukat ja muut suuret porukat. Vaikka he kuinka jakaantuisivat ja huomioisivat muut, niin iso reuhka rikkoo aina erämaan rauhan tai erämaan illuusion.
-Lentokoneet ja helikopterit. Äänisaaste on melkeinpä saasteista pahin. Se on erämaan ydinase. Lentoliikenteeseen liittyy myös voimakkaasti lisääntynyt roskaaminen. Minne on konevoimalla menty, siellä on myös eniten roskia.
-Juurakoille ja kiville kuluneet polut. Niitä pitkin on nopea kävellä, mutta ne ovat myös puukonisku sieluun. Vaatimattomat pikkupolutm, jotka välillä katoavat kasvustoon, ovat pelkästään idyllisiä.

-Erämaista erillään mökin lähellä bisnesluontoisesti marjastavat venäläiset. Eivät he lakia riko eikä minulla ole mitään venäläisiä vastaan, mutta jotenkin se vain ärsyttää, että lauma kiertää mökkimailla, vaikka se kuinka noudattaisi suositeltuja etäisyyksiä.

Kun erämaiden käytöstä päätetään, täytyy siinä mielestäni huomioida myös kokemus. Mitkään objektiiviset mittarit eivät toimi. Olisihan kansallispuiston tunturierämaassa esimerkiksi hienoa varjoliitää, ja kohta kai sinne jo pääsikin kohtuu harmittomasti sähkökäyttöisillä kelkoilla (eivät vaurioita luontoa tai aiheuta suurta meluhaittaa), mutta vaikka kuinka suhtaudun myönteisesti kaikkiin liitolajeihin, niin toivon saavani jatkossakin hiihtää sokostin massiivin kylkeä sillä tavoin, ettei sen kupeella lennä värikäs liidin. Minulle olennaisinta erämaassa on kuitenkin tunnelma, kokemus pyhyydestä, siitä, että olen jossain, jonne on vaikea päästä ja jossa selviäminen vaatii ponnistelua ja konkretiaa.

Sähköpyöriin suhtaudun myönteisesti. Mikäs siinä. Hyvähän se vain on mm. työllistymisen näkökulmasta, jos esimerkiksi lapin matkailu saa elinvoimaa uusista ilmiöistä. Mutta onko ilmiöt pakko levittää joka paikkaan? Eikö erämaa voitaisi säilyttää perinteisten lajien turvapaikkana ja uudet lajit sähkömoottoreineen ohjata muualle. Koskematonta luontoa on kuitenkin vähän. Eri lajien harrastamiseen soveltuvia paikkoja sen sijaan paljon.

Nämä siis jatkossakin sinne, missä on jo valmiiksi rakenteita ja ihmisiä.
https://www.youtube.com/watch?v=DZVJE38Erdc

vesa

Mutta mikä ihmeen raja tuo 250W oikein on? Eikö ole vähintään tasapuolista nostaa tehoja jos massaa on enemmän?
Joka tapauksessa virityssarjoja alkaa saada heti kun pyöräkanta on tarpeeksi suuri. Lopultakin vähän huonommallakin taidolla ja kunnolla pääsee harrastamaan.

akallio

Moottoriavustusta voisi verrata vaihteisiin. Kuvittelisin, että niiden vaikutus liikkumisen tehokkuuteen on karkeasti samaa suuruusluokkaa. Pitäisikö vaihdepyörät kieltää? Miksi raja kulkisi juuri moottoriavustuksen kohdalla?

Entä patterilämmitteiset hanskat ja kengät? Eikö ulkoilijan pitäisi pystyä tuottamaan lämpönsä omin voimin?

Onkohan tässä niin, että nyt kun sähkömoottoreista on tullut totta liikkumisessa, niin olemme vähän uuden ilmiön edessä?

Perinteisesti liikkumisessa moottori on tarkoittanut polttomoottoria. Eli siis pakokaasua, kovaa melua ja suurta painoa, josta seuraa suuri maaston kulutus. Moottoriavusteisuutta ei ole juurikaan ollut, jotain polkumopoja kai joskus.

Nyt on sitten tällainen uudenlainen juttu, joka on yhä moottori, mutta siihen eivät edellä mainitut haitat päde.

Minä vähän väittäisin, että mieliimme on iskostunut tietynlainen kuva moottorivoimaisesta liikkumisesta ja sen muuttuminen kestää aikansa. Vaikka järkiperusteita ei ole, niin vanhat ajatukset muhivat takaraivossa aikansa.

niilo

Entinen UK-puiston hoitaja sanoi hyvin, aina kun keksitään joku uusi tekninen vekotin, niin sitä pitää päästä ensimmäisenä kokeilemaan kansallispuistoon.

Plo

[quote=akallio]Minä vähän väittäisin, että mieliimme on iskostunut tietynlainen kuva moottorivoimaisesta liikkumisesta ja sen muuttuminen kestää aikansa.[/quote]

Ei kai mitään yhtä kuvaa ole olemassa. Sähkömoottori kajakissa ei edusta minulle minkäänlaista uhkaa, mutta sensijaan sähkömoottorikelkka kansallispuistossa edustaa.

Sähköeräkärry (vaellusnetissä esitelty) ei esitä minulle uhkaa, mutta sähköpyörä etenkin akkujen kasvaessa edustaa.

En käy tätä keskustelua niinkään välineiden kuin kulttuurin näkökulmasta. Jotkut sähkövempeleet muuttavat kulttuuria enemmän kuin toiset. Sitä pidän joka tapauksessa varmana, että mitä helpommaksi käy kamppeen kuljettaminen erämaahan, sitä enemmän sitä sinne kuljetetaan, sitä välinpitämättömämpiä ihmisiä sitä kuljettaa ja sitä enemmän häiriö ja roskaaminen lisääntyy.

Jo pelkästään ero kaamosajan (vaatii paljon viitseliäisyyttä ja kylmän ja märän sietoa) ja sesonkiaikojen retkeilijöiden välillä on erittäin suuri samassa kansallispuistossa. Jos retkeilyä helpotetaan entisestään, myös häiriöiden määrä kasvaa.

PeeTee

[quote=Plo]
Sähköeräkärry (vaellusnetissä esitelty) ei esitä minulle uhkaa, mutta sähköpyörä etenkin akkujen kasvaessa edustaa.

En käy tätä keskustelua niinkään välineiden kuin kulttuurin näkökulmasta. Jotkut sähkövempeleet muuttavat kulttuuria enemmän kuin toiset. [/quote]

Sähkökärrystä vois ajatella että jaottelu sähkömoottorista oiskin Lisävauhti vs Lisätavarankuljetus.

Tavarankuljetus on helpompi hyväksyä. Sähkömaastopyöräkin ois sitten ihan helppo hyväksyä kun oiskin vaan fatbikejen tyylinen hitaaseen ajeluun sopiva sähkömaastoretkipyörä. Sellasella ajalu tunturipolullakin ois aika sama kun sähköeräkärryn vetäminen.

Lisävauhtia taas on luonnossa vaikeempi hyväksyä. Muutenkin kova vauhti luonnossa tuntuu aina närkästyttävän retkeilijöitä ja kaikkia. Hurjastelu onnistuu aika yleisen mielipiteen mukaan paremmin muuallakin kun luonnossa eikä luontoon monet lisää hurjastelijoita kaipaa.

Sähkömaastofillarien kehittyessä tulee toivottavasti vaihtoehtoja molempiin, noihin tavarankuljetusmaastoretkifillareihin ja noihin kovavauhtipeleihin. Ettei vaan kovavauhtisiin.

kilpuri

[quote=akallio]Moottoriavustusta voisi verrata vaihteisiin. Kuvittelisin, että niiden vaikutus liikkumisen tehokkuuteen on karkeasti samaa suuruusluokkaa. Pitäisikö vaihdepyörät kieltää? Miksi raja kulkisi juuri moottoriavustuksen kohdalla?
[/quote]

Tai fillari itsessään? Se helpottaa ja nopeuttaa liikkumista verrattuna kävelyyn tai juoksemiseen. Tosiaan kumma jos ei viitsi kävellä tai juosta vaan pitää turvautua fillariin mutta silti sähköfillariin ei saakaan turvautua.

DaKing

[quote=kilpuri][quote=akallio]Moottoriavustusta voisi verrata vaihteisiin. Kuvittelisin, että niiden vaikutus liikkumisen tehokkuuteen on karkeasti samaa suuruusluokkaa. Pitäisikö vaihdepyörät kieltää? Miksi raja kulkisi juuri moottoriavustuksen kohdalla?
[/quote]

Tai fillari itsessään? Se helpottaa ja nopeuttaa liikkumista verrattuna kävelyyn tai juoksemiseen. Tosiaan kumma jos ei viitsi kävellä tai juosta vaan pitää turvautua fillariin mutta silti sähköfillariin ei saakaan turvautua.[/quote]

Moottori tuo lisä(ä )tehoa. Pyörä ja vaihteet eivät vaikuta maksimitehoon, vaan siihen miten sama teho saadaan muunnettua mahdollisimman hyvällä hyötysuhteella (tietyn suuntaiseksi) voimaksi, joka luo/ylläpitää liikkettä. Eri asioista siis kyse.

Pitäisikö laihduttaminen kieltää, jos se helpottaa ja nopeuttaa liikkumista? :p Sorry, karkailee jutut kinthaasta...

It's good to be DaKing!

Henkka

Piti oikein laskurilla kattoa, että mitä toi 250 wattia tekee. Kilpapyärällä kun polkee 250 W teholla niin tasaisella asvaltilla tyyneessä nopeus on n. 33 km/h. Eli puhutaan melkoisen tehokkaista moottoreista näissä sähköavusteisissa polkupyörissä kun ei niin kauheasti jää enää mopon vauhdista. Tähän tulee sitten päälle se kuskin teho eli voidaan mennä vaikka 500 W voimalla eteenpäin.

jaakko

[quote=DaKing]Se missä tämä konsepti toimii, on lasten kanssa pyöräily vuorilla, ehkä myös suomalaisessa maastossa. Kun 10-v juniorille laittaa sähköfillarin alle, niin voi helposti tehdä 1000 nousumetrin päiväretken ja päivästä saadaan "yhtä rankka" kaikille..[/quote]

tämä olisi paras (ja tähän asti ainoa) argumentti jolla hyväksyisin sähkövehkeet maastoon. valitettavasti nuo MJ:n linkittämät KTM:n pyörät ei mun mielestäni vielä toimisi painonsa puolesta koska ei tuon painoisella pyörällä (19kg) junnu pysty kovin teknistä reittiä ajamaan. käytännössä voisi siis ajaa juuri noita helppoja reittejä joissa on paljon korkeuseroa. väittäisin että kevyelle kaverille tuo ylimääräinen paino olisi tasamaallakin taakka, niin että sähköt olisi aina avustamassa.

parin tonnin hintakin on jo (ainakin suurperheelliselle) sen verran kova että siinäkin mielessä jäänee marginaaliseksi ilmiöksi.

pultti

Näinhän se menee kuten siinä vanhassa biisissä, olisiko ollut joku kuuskytviis kuuskytviis... siinä lopulta kroppa oli tarpeeton "kun puolestais moottori käy".
Kun kroppa ei pysty kuljettamaan niin laitetaan tekniikka avuksi.

Mutta miksi sähköfillarin pitäisi tehdä maastopyöräilystä tasa arvoisempaa? Kaikkien pitäisi päästä hyviin maastoihin? Eihän mikään muukaan tässä maailmassa mene niin. Esimerkiksi vaikka vanhusten silmille ja käsille sopivat puhelimet joita ei oikeasti ole, jos ei kroppa toimi niin so, opettele käyttämään.

mcnen

[quote=Henkka]Piti oikein laskurilla kattoa, että mitä toi 250 wattia tekee. Kilpapyärällä kun polkee 250 W teholla niin tasaisella asvaltilla tyyneessä nopeus on n. 33 km/h. Eli puhutaan melkoisen tehokkaista moottoreista näissä sähköavusteisissa polkupyörissä kun ei niin kauheasti jää enää mopon vauhdista. Tähän tulee sitten päälle se kuskin teho eli voidaan mennä vaikka 500 W voimalla eteenpäin.[/quote]

Ainoo et tulee fillarin max 25km/h vastaan, eli poljet omillas sen jälkeen.

PeeTee

[quote=mcnen][quote=Henkka]Piti oikein laskurilla kattoa, että mitä toi 250 wattia tekee. Kilpapyärällä kun polkee 250 W teholla niin tasaisella asvaltilla tyyneessä nopeus on n. 33 km/h. Eli puhutaan melkoisen tehokkaista moottoreista näissä sähköavusteisissa polkupyörissä kun ei niin kauheasti jää enää mopon vauhdista. Tähän tulee sitten päälle se kuskin teho eli voidaan mennä vaikka 500 W voimalla eteenpäin.[/quote]
Ainoo et tulee fillarin max 25km/h vastaan, eli poljet omillas sen jälkeen.[/quote]
Jep. Sähköfillarointi on järkevintä kaikissa fillarointimuodoissa joissa keskinopeus jää selvästi alle 25 km/h. Maantiepyöräilyyn ei siis sovi. Kaikessa muussa fillaroinnissa keskinopeus taitaakin muutenkin jäädä alle 25 km/h:n ja sähköstä saa ottaa melkein kokoajan tehoja irti alamäkiä lukuunottamatta.

niilo

Tuli tietenkin se ajatus että tuon 25km/h rajanopeuden hakkerointi ei varmaan ole kummoinen ponnistus näille nykynörteille.

kilpuri

[quote=niilo]Tuli tietenkin se ajatus että tuon 25km/h rajanopeuden hakkerointi ei varmaan ole kummoinen ponnistus näille nykynörteille.[/quote]

Tai sen 250 watin hakkerointi. Poliisi tuskin alkaa mittailemaan ratsioissa pyöräteiden tai polkujen varsilla sähköfillarien tehoja.

Samat valmistajat tekevät usein samoilla kiinnityksillä ja mitoilla myös yli 250 watin moottoreita. Vaihtaa vaan sellaisen pyörään ja peittää siitä maalilla ja tarroilla kaikki 350 w tai 500 w merkinnät.

Runo_Jorma

[quote=kilpuri][quote=niilo]Tuli tietenkin se ajatus että tuon 25km/h rajanopeuden hakkerointi ei varmaan ole kummoinen ponnistus näille nykynörteille.[/quote]

Tai sen 250 watin hakkerointi. Poliisi tuskin alkaa mittailemaan ratsioissa pyöräteiden tai polkujen varsilla sähköfillarien tehoja.

Samat valmistajat tekevät usein samoilla kiinnityksillä ja mitoilla myös yli 250 watin moottoreita. Vaihtaa vaan sellaisen pyörään ja peittää siitä maalilla ja tarroilla kaikki 350 w tai 500 w merkinnät.[/quote]

Aikoinaanhan lähes kaikki mopot olivat viritettyjä. Nykyään poliisi taitaa valvoa näitä aika paljon. Jos sähköfillareista tulisi oikea ongelma poluilla, niin varmaan näitäkin alettaisiin valvomaan.

niilo

Rajanopeuden poistoa olisi varmaan vaikea havaita, vaatisi koeajon:) Toisaalta ei varmaan olisi vaikea järjestää piilonapilla on/off-kytkettäväksi.

rikardo

Maastopyöräilyn suurin uhka on maastopyöräilyn rajoittaminen metsä poluilla. Nämä sähkömopoilijat vaarantavat polkupyöräilyn rinnastamisen jalan tapahtuvaan liikkumiseen ja retkeilyyn.
Tähän rinnastukseen perustuu nykyinen oikeutemme pyöräillä metsäpoluilla. Maastosähkömopoilun lisääntymisestä hyötyvät vain sähkömopo kauppiaat. Tälläiset huonosti otsikoidut ajattelemattomat artikkelit vaarantavatkin pahasti lajimme suotuisan kehityksen.

Ihmehiihtäjä2

Artikkeli vaikutti innokkaan moottorienduroijan kirjoittamalta, ajajan varusteet kuvissa viittasivat myös vähäiseen maastopyöräilykokemukseen, tiedä häntä. Asiaa harrastaneena ja seuranneena ottaisin vähän varovaisemman lähestymisen. Siellä missä maastopyöräilyä harrastetaan enemmän (se yksi keskuspuiston polku Helsingissä jne) on laji saanut mm. mutaisten renkaanjälkien perusteella kritiikkä jopa julkisuudessa, ja kun maastopyöräilyn sallimista harkitaan eräissä kansallispuistoissa, niin kaikista vähiten tähän tilanteeseen tarvitaan moottoriavusteisia maastopyöriä. En jaksa uskoa että yleinen mielipide (ja juu, sen varassa tässä maailmassa pelataan) on kovin suopea niitä kohtaa. Varsinkin kun pointti on monella se vauhti, kuten kirjoittajallakin.
Tämä siis lähinnä jokamiehenoikeuksien näkökulmasta. Sähköpyörille ja sähköavusteisille pyörille voi olla kysyntää rajatuilla alueilla, esim. jossain hiihtokeskusten ympäristössä jossa sähkö mahdollistaa normituristinkin ajelut ja tutustumiset lajiin helpommin.

rakka

Itse olen liikkunut luonnossa rapiat kolmekymmentä vuotta, ja sähköfillareilla olen ajellut nyt viitisen vuotta. Olen ajanut myös maastossa polttomoottorikäyttöisillä moottoripyörillä.

Mielestäni sähkömaastopyörät eivät ole millekkään sen isompi uhka kuin trikooasuinen maastopyöräilijäkään on. Tai kovaääninen marjanpoimija tai retkeilijä. Jos ongelmia aiheutuu, ne johtuvat kuljettajasta, ei siitä liikuttaako maastopyörää pelkkä lihasvoima tai polkemista avustava sähkö.

Tuo sähkön suhina katoaa tuonne metsään kuin pieru saharaan, jos verrataan polttomoottorilaitteisiin. Jos yksikin mönkijän, moottorikelkan tai maastomoottoripyörän tai muun vastaavan laitteen käyttäjä vaihtaa ajokkinsa sähköfillariin, niin haitat putoavat hyvin pieniksi. Nämä pyörät toimivat myös malliesimerkkinä ajoneuvojen sähköistyksestä, ja se on hyvä asia. Osaltaan ne vaikuttavat muutokseen polttomoottoreiden vähentämisestä muissakin laitteissa. Tämä taas vähentää melua ja päästöjä.

Liian kova sähköpyörän vauhtikaan ei ole ongelma. Edelleen lihasvoimalla pääsee yhtä lujaa tai kovempaa. Eikä adrenaliinihuumassa hiki silmillä ja hiilikuituinen satulatolppa ahterissa polkeva avustamaton pyöräilijä ole yhtään hauskempi tuttavuus metsässä marjanpoimijalle kuin leppoisasti etenevä keski-ikäinen vatsalla varustettu herrasmies tai nainen sähköavusteisella pyörällä.

Että kaikki sähköttömät puristitkin voivat vähän karistella niitä ennakkoluulojaan. Ei uusi tekniikka ole mikään uhka, vaan mahdollisuus. Onhan teillä niissä fillareissa jo hiilikuidut, joustohaarukat, nestejarrut ja muut apuvälineet jotka ovat sähköavustusta monimutkaisempia.

PeeTee

[quote=rakka]Itse olen liikkunut luonnossa rapiat kolmekymmentä vuotta, ja sähköfillareilla olen ajellut nyt viitisen vuotta. Olen ajanut myös maastossa polttomoottorikäyttöisillä moottoripyörillä.

Mielestäni sähkömaastopyörät eivät ole millekkään sen isompi uhka kuin trikooasuinen maastopyöräilijäkään on. Tai kovaääninen marjanpoimija tai retkeilijä. Jos ongelmia aiheutuu, ne johtuvat kuljettajasta, ei siitä liikuttaako maastopyörää pelkkä lihasvoima tai polkemista avustava sähkö.

Tuo sähkön suhina katoaa tuonne metsään kuin pieru saharaan, jos verrataan polttomoottorilaitteisiin. Jos yksikin mönkijän, moottorikelkan tai maastomoottoripyörän tai muun vastaavan laitteen käyttäjä vaihtaa ajokkinsa sähköfillariin, niin haitat putoavat hyvin pieniksi. Nämä pyörät toimivat myös malliesimerkkinä ajoneuvojen sähköistyksestä, ja se on hyvä asia. Osaltaan ne vaikuttavat muutokseen polttomoottoreiden vähentämisestä muissakin laitteissa. Tämä taas vähentää melua ja päästöjä.

Liian kova sähköpyörän vauhtikaan ei ole ongelma. Edelleen lihasvoimalla pääsee yhtä lujaa tai kovempaa. Eikä adrenaliinihuumassa hiki silmillä ja hiilikuituinen satulatolppa ahterissa polkeva avustamaton pyöräilijä ole yhtään hauskempi tuttavuus metsässä marjanpoimijalle kuin leppoisasti etenevä keski-ikäinen vatsalla varustettu herrasmies tai nainen sähköavusteisella pyörällä.

Että kaikki sähköttömät puristitkin voivat vähän karistella niitä ennakkoluulojaan. Ei uusi tekniikka ole mikään uhka, vaan mahdollisuus. Onhan teillä niissä fillareissa jo hiilikuidut, joustohaarukat, nestejarrut ja muut apuvälineet jotka ovat sähköavustusta monimutkaisempia.[/quote]

Hyvin tiivistelty!

Suksi49

Koneet kuuluu teille, ei metsään jokamiehenoikeuksin. Vai voitaisiinko venyttää sitä "maastopyöräilyn" tasapuolisuutta myös huonokuntoisille ja huonotasapainoisille siten, että sallitaan heille nelivetoiset mönkijät metsässä ajoon jokamiehenoikeuksin? Toivottavasti ei kuitenkaan.

Runo_Jorma

Määritelmältään pyöräkin on kone.

Omasta mielestä sähkömaastopyöriä tulee tarkastella siltä pohjalta, mistä jokamiehenoikeudet ovat alunperin syntyneet.

Alunperinhän ideana on ollut, että luonnossa saa häiriötä aiheuttamatta ja luontoa tuhoamatta liikkua vapaasti. Häiriö riippuu taas havaitsijasta, mutta omasta mielestä sähkömaastopyörä vs maastopyörä melu ym. saasteessa ei taida olla paljoa eroa? Huomattavasti isompi ero on retkipyöräilijällä, ja maastopyöräilijällä jonka jarrut vinkuvat ennen joka mutkaa.

Väitän että jokamiehenoikeuksiin tulisi muutenkin tarkennuksia, suuntaan tai toiseen lähivuosina. Moni ulkoilulaji on muuttunut vauhdikkaammaksi viime vuosina.

En usko että esim. Helsingin Paloheinän metsiä kiellettäisi maastopyöriltä. Münchenissä Saksassa, jossa ei ole jokamiehenoikeuksia, paikallisilla poluilla voi aivan vapaasti ajella, vaikka niitä käyttävätkin koiranulkoiluttajat ym. Harrastajamäärät aivan erilaiset, ja polut ovatkin kuluneet huomattavasti paikoitellen. Silti hommaa ei ole rajoitettu.

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Fillarialan megatapahtumassa Eurobikessä palkintoja ropisi sähkömaastopyöristä Cuben Elite Hybrid HPC SLT 29:lle. Tämä pyörä painaa akkuineen ja sähkömoottoreineenkin vain 16,9 kg. Kuulostaa hyvältä rentoon polkuretkipyöräilyyn.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Roding

Nyt näkyy olevan nämä sähkömaasturit koeajettavissa Espoossa, https://www.facebook.com/Electrobike