Ankarat avotunturit -opas vie kylmille alueille

”Kirjan tavoite on, että suomalaiset edelleenkin retkeilisivät arktisilla alueilla. Haluaisin nähdä vielä kolmannen suomalaisen retkikunnan Pohjoisnavalla ennen kuin luonto pilataan sielläkin”, tunnelmoi kirjailija Kari ”Vaiska” Vainio.

Ulkoiluharrastusten suosio kasvaa Suomessa. Samalla niitä käsittelevän kirjallisuudenkin tarjonta on kehittynyt ilahduttavasti. Esimerkiksi Vaeltajan opas, Retkeilijän opas, Etelä-Suomen bouldertopo ja Vapaa Lasku ovat saaneet nyt rinnalleen Kari ”Vaiska” Vainion Ankarat avotunturit -teoksen.
 

Vaiskalla vankka kokemus

Kari ”Vaiska” Vainio on pitkän linjan retkeilyn ammattilainen, jonka erikoisalaa ovat vaativat vaellukset kylmillä seuduilla: avotunturissa, arktisilla alueilla ja vuoristossa. Vankkaa retkeilykokemusta tukevat työskentely sissikouluttajana, toiminta Laskuvarjojääkärikillan retkikunnissa sekä luontomatkailuyrittäjänä. Nyt tuo osaaminen on tiivistetty kovien kansien väliin kirjaksi, jonka alaotsikko kehottaa: ”Retkeile turvallisesti talvituntureilla ja Arktiksella.”

”50 vuotta retkeilyä tulee täyteen ja olen lopettamassa retkeilyn ammattitasolla. Nyt on siis aika kirjata ylös kokemukset. Varsinkin kun ne koskevat yleisellä tasolla varsin tuntemattomia aiheita”, sanoo Vaiska kirjan taustoista.
 

Laadukas kirja asiasta kiinnostuneille

144-sivuinen kirja huokuu laatua. Se on kovakantinen ja painettu täysissä väreissä paksulle paperille. Runsas kuvitus elävöittää tekstiä ja luo tunnelmaa.

Johdannon lisäksi kirja on jaettu kahteentoista kappaleeseen, joissa käsitellään vaativiin talvivaelluksiin liittyviä tietoja ja taitoja. Osa käsittelee laajempia kokonaisuuksia, esimerkiksi ”Tunturit ja arktiset alueet vaelluskohteina”. Osa taas keskittyy erikoistuneempiin aiheisiin kuten ”Jääkarhun kohtaaminen”. Kirjan teksti on sujuvaa ja selkeää. Paikoitellen se on kuitenkin hieman luettelomaista, mutta tieto välittyy silti erinomaisesti.

Ankarat avotunturit esittelee perusteellisesti vaativissa talvioloissa toimivaksi todetun ”suomalaisen retkikuntatyylin”. Esitellyt varusteet ja tekniikat perustuvat pitkään kokemukseen ja ne on kaikki koeteltu ja hyväksi havaittu käytännössä. Tämä mahdollistaa selkeän ja tiiviin kokonaisuuden. Toisaalta joitain yhtälailla toimivia vaihtoehtoja ei tästä syystä kirjassa esitellä. Kirjan ohjeilla ei kuitenkaan voi mennä pieleen. Jokainen voi kehittää varusteitaan ja toimintatapojaan paremmin omia tarpeitaan vastaavaksi kun kokemusta kertyy.

Esitetyt tekniikat toimivat niin lyhyellä avotunturivaelluksella kuin vaativan arktisen hiihtoretkikunnan suunnittelussa ja toteuttamisessakin. Takakannen tekstin mukaan ”kirja on tarkoitettu retkeilyn ammattilaisille ja kokeneille harrastajille, jotka haluavat kehittyä lajissa ja tehdä yhä vaativampia retkiä puuttomassa tunturissa ja arktisilla alueilla”. Uskon kirjasta olevan kuitenkin paljon iloa muillekin talvisessa luonnossa liikkuville ja yöpyville. Esimerkiksi telttaan majoittuvat jääkiipeilijät tai vapaalaskijat löytävät kirjasta todennäköisesti turvallisuutta ja mukavuutta parantavia tekniikoita.

Ankarat avotunturit on selvästi oppikirjamainen käsikirja, mutta sitä voi käyttää monella tapaa. Aihepiiristä kiinnostunut voi helposti lukea kirjan kannesta kanteen yhdeltä istumalta. Toisaalta, toimiva kappalejako, alaotsikointi ja info-laatikot mahdollistavat yksittäisiin kokonaisuuksiin tai yksityiskohtiin palaamiseen.

Info-laatikoista voi poimia tiivistettyjä ohjeita ja opettavaisia kertomuksia tositilanteista arktisilla alueilla. Lisäksi kirjaa voi vain selaillakin monipuolisen ja tunnelmallisen kuvituksen ansiosta. Kuivaa huumoria arvostaville löytyy tekstistä pieniä helmiä, kuten vesien käsittelyyn liittyvä huomio: ”Kuumaa vettä täynnä olevan termospullon kaatuminen antaa myös runsaasti virikkeitä teltan asukkaille.

Teos ei kuitenkaan ole aloittelevan retkeilijän oppikirja tavalliseen retkeilyyn, vaan nimenomaan käsikirja vaativiin kylmiin erityisoloihin. Lukijalla olisi hyvä olla pohjalla jo ainakin vankkaa aiempaa retkeilykokemusta helpommista olosuhteista.

Eikä tästäkään kirjasta luettu tieto yksinään tee vielä talviretkeilijää. Tietoa on hyvä jalostaa taidoksi askel kerrallaan opettelemalla, kokeneempien harrastajien kanssa tai sopivalle kurssille osallistumalla. Tekijää itseään lainaten: ”Pumaka on pumaka ja praktika on praktika.”
 

 
Kirjoittaja, Jaakko ”Korpi-Jaakko” Heikka, on Arktisiin alueisiin hurahtanut erä- ja luonto-opas. Hän pyrkii edelleen kehittämään hyväksi havaittuja toimintatapoja ja kartuttamaan suomalaista talvivaellusosaamista.

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Ankarat avotunturit -tilattavissa nyt Relaan jäsenille ilman postikuluja. Tämän viikon alkupuolella tilaukset ehtivät jouluksi!

http://www.relaa.com/jasenkauppa

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Helsingin Sanomissa kattava artikkelikokonaisuus arktisista hiihtovaelluksista Suomen maaperällä. Pääosassa Korpijaakon kurssi Saimaalla.

http://www.hs.fi/matka/Saimaalla+treenataan+miten+j%C3%A4%C3%A4karhu+v%C...

http://www.hs.fi/matka/N%C3%A4ill%C3%A4+hiihtovaelluksilla+on+viel%C3%A4...

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------