Miltä tuntuu avata kausi Midillä lokakuussa, Ode Siivonen?

Toisille sunnuntai merkitsee lokakuussa sateista krapulaa, toisille kivaa aurinkoista laskupäivää Aiguille du Midillä metrisessä lumihangessa.

Vapaalaskija ja vuoristo-opas Ode Siivonen pääsi avaamaan kauden 13. lokakuuta, eli eilen. Hän kävi korkkaamassa Midin harjanteesta vähän pohjoista ja vähän enemmän eteläistä seinää parin opaskaverinsa kanssa. Ja kerrankin tallenteena on komea video, ei pelkästään kuvia.

"No joo, siellä odotti kelpo ylläri, kun nousimme pilvien yläpuolelle ja astui portista pihalle", Siivonen kertoo.Tältä näytti lumi sunnuntaina Midillä. (Kuvakaappaus videolta.)

 

Mukavaa lumiyllätystä oli edeltänyt muutaman päivän kylmä keli.

"Ensilumet tipahti pihaan pari päivää aiemmin, ja sitten sateli koko ajan. Sunnuntaille lupasi aurinkoista, joten siitä on helppo laskea todennäköisyys."

Aiemmin tänä syksynä Siivonen on lähinnä lenkkeillyt ja venytellyt, joten ensimmäinen laskupäivä kutkutteli hieman varpaissa.

"Oli aluksi aika jännää mennä kuikuilemaan laudan kanssa sinne harjalle, mutta kun sai siteet kiinni ja nokan alaspäin, niin aika nopeasti se homma muistui mieleen. Oli upea keli ja paljon tosi hyvää lunta. Ei tosiaan kolissut kiville eikä osunut jäähän. Ihan pelkästään oli tosi hauskaa!"

Tekemällään videolla Länsi-Lapin ammatti-instituutin media-assistentin ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen luonto- ja seikkailukuvauksen erikoistumislinjan käynyt ja media-assistentiksi valmistunut Siivonen näyttää vain kaksi laskua, mutta todellisuudessa eka laskupäivä kesti kolmen loopin verran.

Ja kuten aina kauden alussa, kun hissit eivät vielä pyöri, pitää jokainen käännös ansaita. Toki Midillä pyörii hissi vuoden ympäri, mutta ei tällaista laskemista varten. Trio skinnasi joka laskun jälkeen takaisin ylös lähtöpaikalle, Siivonen uudella splittilaudallaan, joka "toimi hyvin". Verttiä tuli noin 250 metriä per kierros.

Pieni hyppyrikin rakentui matkalla.

"Tamppasin yhden patdownin ja sain siitä ihan ok mellakan heitettyä ja ihme kyllä ländäsinkin sen. Wolfie otti kuvan ja huomenna sekin ihme pitäisi nähdä."

 

Lokakuun lumissa ei sinänsä ole Siivosen mukaan mitään erityistä. Midillä on voinut aiemminkin laskea näin aikaisin, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän jaksoi vaivautua mäkeen tässä vaiheessa.

"No, ei ollut oikein mitään järkevää tekemistä, liian kylmä kiivetäkin. Tai varmaan olisi ollut paljonkin järkevää tekemistä, kuten siivoamista, paperihommia ja muuta sellaista tärkeää, mutta tuo oli hauskaa!"


Ja tässä videotodiste!

 

Arttu Muukkonen

Markku Jussila

Harrastaako lumilautailijat yleisestikin Oden videolla näyttämää surffipaddletyyliä lyhyillä siirtymillä? Itse en ole koskaan kokeillut, mutta hyvin silleen näyttäisi tuollainen 100 m poikkari ladulle menevän.

Vode

Kyllä se on helpompi tapa laittaa lauta mahan alle ja "uida" kuin rämpiä munia myöden hangessa. Itse en omista splittiä, joten noi on vaihtoehdot, jos ei ladulle asti pääse.

"Aina kannattaa lähteä."

Madsen

Suksilla kaikki on helpompaa ja kivempaa.

Mikko Piironen

Mut saakohan sun suksillakaan tuota leveämpää hymyä?

Madsen

Ku on riittävän leveet ni voi lähelle päästä viimeistään affella! Mutta pitäs päästä eka mäkeen näin lokakuussa. Valintojen maailma...

ranger
Käyttäjän ranger kuva

Länsi-Lapin ammatti-instituutin media-assistentin ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen luonto- ja seikkailukuvauksen erikoistumislinja

"Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul"

Heh heh, kaikkia sitä

"Kumparelasku on [kuin] elämä pienoiskoossa"

Arttu Muukkonen

... jonka opettajana työskenteli Jani Johansén. :)

Vode

Bullshit! Telemarkkaajilla oon nähny semmosia paitoja, joissa lukee: "If it was easy, it would be called snowboarding."

Ps. Lasken samat mäet myös suksilla. ;-)

"Aina kannattaa lähteä."

Markku Jussila

[quote=Vode]Telemarkkaajilla oon nähny semmosia paitoja, joissa lukee: "If it was easy, it would be called snowboarding."[/quote]

Offtopic: Olikos tuo K2:n mainoslause tellun henkisellä kultakaudella vuosituhannen vaihteessa? Vai minkä tellumerkin slogan tuo olikaan?

ranger
Käyttäjän ranger kuva

[quote=Arttu Muukkonen]

... jonka opettajana työskenteli Jani Johansén. :)

[/quote]

Eikös tuota koulutusta aikanaan hiihtopummilukioksi kutsuttu.

"Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul"

Heh heh, kaikkia sitä

"Kumparelasku on [kuin] elämä pienoiskoossa"

Arttu Muukkonen

[quote=ranger][quote=Arttu Muukkonen]

... jonka opettajana työskenteli Jani Johansén. :)

[/quote] Eikös tuota koulutusta aikanaan hiihtopummilukioksi kutsuttu.[/quote]

Ja Kuttulaa korkeakouluksi ymmärtääkseni.