Sisu Mastersin voittoon Hukkataival ja Le Nevé

Pohjoismaiden suurimmassa sisäkiipeilykeskuksessa, Salmisaaren Toyota Kiipeilyareenalla, hioi muuvejaan kova kaarti: suomalaiset Nalle Hukkataival, Anna Laitinen, Eevi Jaakkola ja Anthony Gullsten sekä heidän kansainväliset haastajansa Dave Graham, Kilian Fischhuber, Anna Stöhr ja Mélissa Le Nevé. Tämänkaltaista isoa kiipeilytapahtumaa ei ole aiemmin nähty Suomessa.

Lauantaina 5. lokakuuta järjestetty Sisu Masters sai tuhdisti ennakkonäkyvyyttä. Kiipeilijät ottivat tapahtuman omakseen, eikä lippuja riittänyt läheskään kaikille halukkaille. Niiden perään huudeltiin esimerkiksi Relaan Puodin Ostetaan-palstalla. Tapahtuman isää ja Kiipeilyareenan isäntää Henrik Suihkosta haastateltiin Helsingin Sanomia myöten.

Kiipeilykilpailu ei ollut vain maailman staroille. Myös harrastajat olivat tervetulleita osallistumaan avoimiin boulderointikisoihin. Sisu Mastersiin saapui satoja kiipeilyn ystäviä, joista kisoihin ottaa osaa ilahduttavasti 140. Pääkaupunkiseudun lisäksi väkeä saapui ympäri maata, kuten Tampereelta, Hämeenlinnasta, Kuopiosta ja Oulusta. Yleisökilpailun reitit kiinnostivat, sillä niitä olivat loihtineet Hukkataipaleen ja Gullstenin lisäksi esimerkiksi Antti Ahola ja Olli-Pekka Manni, molemmat arvostettuja kiipeilyosaajia.

Heidi Teittinen osallistui Sisu Mastersissa ensimmäistä kertaa avoimiin boulderointikisoihin. Hän oli tyytyväinen tapahtumaan:
"Minulla oli kovat odotukset, vaikka olinkin jo nähnyt paikan etukäteen. Monet olivat selvästi ällistyneitä kaikista valoista ja kiipeilyseinien upeista muodoista",
Teittinen iloitsi.


Avoimeen boulderointikisaan osallistuvat kiipeilijät kuuntelevat kisaohjeita. Kuvat: Aleksi Mehtonen


Show-meiningillä tunnelma laipioon

Kiipeilyareenan uusi boulderointihalli julkistettiin show-tyyliin. Kilpailijat ja yleisö ohjattiin sisään pimeään halliin. Hetken päästä taustalla alkoi kuulua musiikki ja kiipeilyseiniin rakennetut valot alkoivat vaihdella värejä punaisesta siniseen. Hallin valojen syttyessä illan juontaja Joonas Sailaranta ja tapahtuman tuottaja Aleksi Myllykoski avasivat tapahtuman. Yleisön reaktioista huomasi, että tapahtuma ja boulderointiareena saivat toivotun vastaanoton.


Dave Graham, leppoisa jenkkistara, nautti Sisu Mastersin tunnelmasta.

Tunnettu yhdysvaltalaiskiipeilijä Dave Graham ei kilpaile aktiivisesti, mutta vierailee mielellään Sisu Mastersin kaltaisissa tapahtumissa.
"Paikka on upea ja seinät ovat huikeat. On mahtavaa että Henrik ja Joonas ovat pistäneet kaiken tämän kasaan. Pidän erityisesti tästä uudesta boulderointihallista. Täällä on todella hyvä meininki",
Graham kiitteli.

Graham jatkoi, että hän piti Kiipeilyareenan tapahtumassa erityisesti siitä, että pääsi tekemään oman reitin.

Ranskalainen ammattikiipeilijä Mélissa Le Nevé oli niin ikään hyvissä fiiliksissä.
"En ole mielestäni ikinä nähnyt näin isoa kiipeilysalia missään. Varsinkaan sellaista, jossa on yhdistetty korkeat kiipeilyseinät ja iso boulderointihalli. Pidän Sisu Mastersin konseptista paljon, ihmiset näyttävät viihtyvän ja nauttivan kiipeilemisestä. Mielestäni musiikki sopii hyvin tämmöisiin tapahtumiin",
ranskatar suitsutti.

Sisu Mastersin tuottaja Aleksi Myllykoski kertoi, että tapahtuman päätavoite oli tuoda kiipeilyä esille suomalaiselle yleisölle ja potentiaalisille yhteistyökumppaneille, mutta myös saada härmäläistä kiipeilyä näkyville ulkomaille.

"Sen myötä kiinnostus Suomeen kiipeilymaana voisi nousta. Uskottavan tapahtuman ja uskottavien kilpailijoiden avulla Sisu Masters toivottavasti saa jatkoa", Myllykoski aprikoi.

 

Jäätävä finaali ja hilpeät jatkot

Avointen boulderkisojen vilinä ja puheensorina jatkui myös haastekisoissa, jotka käytiin halliin rakennetulla rantalentopalloareenalla. Kisaa varten kiipeilijät olivat tehneet oman reittinsä haasteeksi muille kilpailijoille.

Yleisö seurasi kisoja intensiivisesti kannustaen ja desibelit nousivat korkeiksi. Se piiskasi kilpailijat antamaan kaikkensa.

Miesten sarjassa nähtiin kotikatsomon riemuksi Suomen kaksoisvoitto. Jokaisella reitillä erittäin varmoja otteita osoittanut Nalle Hukkataival, maamme ainoa kiipeilyammattialainen, oli ykkönen. Hopealle kruisaili Anthony Gullsten. Itävallan Kilian Fischhuber, moninkertainen boulderoinnin maailman cupin voittaja, jätettiin Salmisaaressa kolmanneksi.

Nalle Hukkataival (1. sija) ja Kilian Fischhuber (3. sija).


Andy Gullsten (2. sija).

Naisten kisan voitti Mélissa Le Nevé ja hopeaa nappasi Itävallan Anna Stöhr. Pronssimitalin toi Suomeen Anna Laitinen. Laitinen on aivan maan terävintä kärkeä myös köysireiteillä.

Kisan päätteeksi kuohuviini virtasi formuloiden tyyliin ja sitä roiskittiinkin niin kisaajien kuin yleisönkin päälle. Kisan voittajat kuittasivat itselleen 4000 euroa.

Monet jatkoivat juhlintaa yömyöhään hiekkarannalla DJ:n ja Reino & Rhinosin säestämänä. Myös kisan tähdet jäivät nauttimaan tarjoilusta ja juttelivat muiden kiipeilijöiden kanssa. Kiipeilyn yhteisöllisyys loi avoimen tunnelman maailmanluokan starojen ja muiden kiipeilijöiden välille.


Mélissa Le Nevé (1. sija) ja Anna Stöhr (2. sija). 


Anna Laitinen (3. sija) valmiina dynoamaan itsensä Anna Stöhrin suunnittelemalla reitillä.Katsomossa oli tiivis tunnelma.

 

Kisojen tulokset on nähtävissä täällä.

Jan Strandstömin hienoja kuvia tapahtumasta voi katsella täällä (Facebook).

Katso kisakooste (reilu 2h) täältä.

Geolocation

Aleksi Mehtonen