Sisu Masters on Suomen ensimmäinen kiipeilyspektaakkeli

Uudet kiipeily- ja boulderhallit ovat edistäneet ja muuttaneet suomalaista kiipeilykulttuuria valtavasti. Helsingin Salmisaaressa sijaitsevan massiivisen Kiipeilyareenan johdolla ne ovat helpottaneet kiipeilyä, laajentaneet sesonkia ja tarjonneet uusia haasteita harrastajille. Kiipeilijämäärät ovatkin kasvaneet voimakkaasti.

Kiipeilyurheilun ja kisakiipeilyn yleinen tunnettuus eivät ole kehittyneet samaa vauhtia harrastajamäärän kasvun kanssa. Tätä epäkohtaa Kiipeilyareenalla on lähdetty korjaamaan Sisu Masters –kiipeilyspektaakkelilla. Loppuunmyyty Sisu Masters järjestetään Kiipeilyareenalla lauantaina 5. lokakuuta.

Haastattelimme tapahtuman isää ja Kiipeiluareenan toimitusjohtajaa Henrik Suihkosta selvittäksemme mistä tapahtumassa on kysymys.
 

Kiipeilyä laajemmalle yleisölle

Sisu Mastersilla on yksi selvä tavoite – kiipeily ja huippukiipeilijämme ansaitsevat tulla tunnetummiksi laajemman yleisön keskuudessa. Kyse ei kuitenkaan julkisuuden tai rahan perässä juoksemisesta vaan halusta edistää lajia.

- Suuri yleisö ja palkintorahat ovat perinteisesti puuttuneet kiipeilykilpailuista. Pitkään jatkuessaan sellainen alkaa vaikuttaa lajiin. Tuo puutos säteilee huonoa itsetuntoa. Huippujen kehitystä edistäisi tieto siitä että heidät tunnetaan ja heitä arvostetaan. Tätä Sisu Masters pyrkii edistämään.

Lopullinen päätös tapahtuman toteuttamisesta tehtiin boulderkiipeilyn SM-kisojen jälkeen. Tapahtuma oli hieno ja suoritukset huipputasoa. SM-kisakin keräsi kuitenkin yleisöä vain aktiivikiipeilijöistä ja lajin näkyvyys laajemmin jäi pieneksi.
 

Vaihtoehtoshow perinteisille kisoille

- Kisan tarkoituksena on esitellä kilpakiipeilyä laajemmalle katsojakunnalle ja lisäksi tuoda kilpakiipeilyyn rennompaa fiilistä. Ei siis ole tarkoituksen himmentää normikisojen arvostusta - päinvastoin. Kyseessä on show, ei pelkästään kisa.

Tapahtuman ainutlaatuista erityisluonnetta korostaa myös sen massiivinen budjetti. Pelkästään palkintorahaakin on jaossa 14.000 euroa. Itse kisaformaattikin on normaalista poikkeava ja erittäin yleisöystävällinen.

Kisapuitteetkin ovat erityiset. Päivällä avoimessa boulderkisassa kiipeillään Kiipeilyareenan upouuden laajennusosan reiteillä. Uudessa laajennuksessa hienoja seiniä koristaa yli sata uutta reittiä.

- Reitintekijöinä uuteen osaan on tunnettuja kiipeilijöitä, esimerkiksi OPM, Make Tawast, Pete, Pamu, Joonas, Oskari, Andy ja Nalle.

Illan Masters –kisassakaan ei ole tyydytty perinteisiin puitteisiin. Mastersin huippuja varten on rakennettu kilpailuseinä Kiipeilyareenan naapuriin Biitsi.fi:n hiekkarantahalliin.

- Sopivasti hänkki simppeli seinä, jossa hyviä isoja muotoja. Ja lattialla puoli metriä lämmitettyä hiekkaa.

Kisailijat saavat nauttia lämpimästä pehmeästä hiekasta, mutta yleisönkin osa kuulostaa varsin mukavalta. Baareja on useita kappaleita ja kisaa voi seurata niistä.
 

Boulderoinnissa kisataan pisteistä

Sisu Mastersin tavoitteena on houkutella yleisöön kiipeily- ja boulderointikisaneitsyitä. Heidän on hyvä muistaa että lajissa kilpaillaan pisteistä eikä esimerkiksi ajasta kelloa vastaan.

- Jokaisella kisareiteillä on Top ja Bonus. Voittaja on se joka kerää eniten Toppeja mahdollisimman vähillä yrityksillä. Toppien jälkeen lasketaan vielä Bonukset ja niiden yrityslukumäärä.

Sisu Mastersissa erityistä on se että kisareitit ovat kilpailijoiden itse suunnittelemia. Jokainen on suunnitellut yhden reitin. Omalla reitillä pääsee korostamaan omia vahvuuksiaan tai rankaisemaan kanssakilpailijoiden heikkouksista. Luvassa on siis erilaisia tekniikoita korostavia vaihtelevia reittejä ja suorituksia.
 

Hyvällä fiiliksellä kannustamaan ja jännittämään

Sisu Mastersissa kilpailijoina on maailman huippukiipeilijöitä. Miehissä itävaltalainen Kilian Fischhuber ja yhdysvaltalainen Dave Graham haastavat kotimaan Nalle Hukkataipaleen ja Anthony Gullstenin. Naisissa suomalaisia Anna Laitista ja Eevi Jaakkolaa haastavat itävaltalainen Anna Stöhr ja ranskalainen Melissa Le Neve.

- Esimerkiksi Anna Stöhr on voittanut 20 maailmancupin skabaa ja useita kokonaiscuppeja, maailmanmestaruuksia ja euroopan mestaruuksia. Kilian Fischhuber taas on menestynein boulderkiipeilijä miehissä. Dave Graham taas on ennenkaikkea ulkokiipeilijä, mutta aivan uskomattomia suorituksia tehnyt guru. Mutta kannattaa muistaa ettei Nalle Hukkataivaltakaan ei ole Suomessa nähty kunnon stagella. Nalle on paras suomalainen kiipeilyurheilija koskaan.

Sisu Mastersin pääsyliput on myyty loppuun. Tapahtumaa kannattaa kuitenkin seurata internetissä. Sisumasters.fi:hin tulee tapahtumasta livefeed.

Sisu Mastersin jatko tulevina vuosina on vielä auki.

- Jotain isoa tehdään varmasti, jos jengi tykkää Sisu Mastersista. Meillä on kuitenkin tapana kehitellä uusia ajatuksia jatkuvasti, joten tällainen Sisu Masters kisa on nyt ja tämän ainoan kerran.
 

Teksti: Markku Jussila
Kuvat: Sisu Masters / Blue Kangoo Films

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Relaan Puodin Ostetaan-osiosta löytyy ostajia pääsylipuille, jos joku ei pääsekään paikalle vaikka omistaakin lipun.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Markku Jussila

Heittäkää kommentteja paikan päällä käyneet? Mikä meininki? Mikä parasta? Missä parannettavaa?

Tetraektra
Käyttäjän Tetraektra kuva

Fiiliksiä eilisillalta - kerrassaan mahtava spektaakkeli. Kyllä tälläisen sanan käyttöä voisi käyttää jo kuvailemaan eilistä menoa. Niin boulderskaban kuin ilta-osuudenkin puolesta mun mielestä koko päivä oli täynnä mieletöntä tykitystä ja potki kyllä hyvää fiilistä vaikka illan aikana nautittu muutama kalja tuntuu vielä kallossa.

Eritoten biitsi jäi mieleen siistinä venuena Masters-vedoille. Hiekka, kylmä kalja, ihmiset hyvällä mielellä... suoritukset oli maailmanluokkaa ja oikeasti näki, että jengi oli mukana kannustamassa kiipeilijöitä.

Itse en törmännyt järjestelypuolelta minkäänlaisiin ongelmiin, eli se lienee jo osoitus siitä että ympäristö toimi ja järjestäjätahot osasivat hommansa. Korvat tinnittää sen verran vielä, että kenties volaa ois voinut jossain vaiheessa vähän rajoittaa, mutta tää lienee enemmän henkilökohtainen preferenssi - kyllähän se jytke toi lisäfiilistä suorituksiin! Reinonkin bändin aikana hiekalla oli mukava määrä jengiä dansaamassa.

Toivon, että jotain vastaavaa nähtäisiin lisää suomessa. Mielenkiintoa ainakin eilisillan perusteella olisi, kyseinen tapahtuma oli varmasti monelle suomalaisellekin kiipeilijälle ensimmäinen (vaikkakin ei ehkä aivan perinteiseen worldcup-formaattiin runnottu) boulderskaba.

Iso käsi kaikille jotka oli mukana duunaamassa kyseistä iltaa. Kulttuuriteko!

"The earth doesn't belong to man - man belongs to earth"

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Missasitko livestreamin? Ei hätää, tallenne on vielä katsottavissa. Erittäin tiukkaa vääntöä!

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Sisu Masters -juttu Climb-lehdessä, http://www.climbmagazine.com/news/2013/10/sisu-masters-2013-report

Hyvä juttu ja kelpo näkyvyyttä suomikiipeilyille!

Jutun kirjoitti Hendik Morkell Vaasasta, kuvat ottivat Juha Immonen, Aleksi Mehtonen ja Leo Zhukov. Aleksihan on Relaan kiipeilypuolen tuottaja, ja hänen juttujaan ja kuviaan tullaan näkemään myös Relaassa yhä enemmän jatkossa.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------