Nepalissa kiipeilijöille avautuu 165 uutta huippua – myös kasitonnisia

Teksti: Aleksi Mehtonen ja Artturi Kröger

 

Nepalin matkailuviranomaisten raportin mukaan maahan avataan 165 uutta huippua kiipeilijöille ensi kevääseen mennessä. Tavoitteena on houkutella maahan lisää kansainvälisiä retkikuntia. Kiipeilymatkailu on köyhälle Nepalille merkittävä tulonlähde. Ennakkotietojen mukaan uusista vuorista satakunta on aiemmin kiipeämättömiä, virallista ensinousijaansa odottavia.

Merkittävää uutisessa on uusien huippujen muhkea lukumäärä. Mielenkiintoista on myös se, että ainakin yksi, kenties useampiakin niistä, kurkottaa yli kahdeksan tuhannen metrin korkeuteen. Tiedot uusista korkeimmista huipuista ja niiden lukumäärästä ovat toistaiseksi vaillinaisia ja osittain ristiriitaisia.

Suomalainen vuorikiipeilyporukka Nepalissa, suuntamassa Everestin alueella sijaitsevalle Island Peakille (6189 m). (Kuva: Kalle Viira, Mandala Travel)

Relaan toimitus tavoitti Nepalin pääkaupungista Katmandusta Survey Departmentin, maan korkeimman kartoitusviranomaisen edustajan, Raghunath Jhan. Hän pudottaa pienoisen vuorikiipeilypommin korjaamalla uusien kasitonnisten määrää hallituksen välittämiä tietoja suuremmaksi.

"Matalampien huippujen lisäksi esitetään hyväksyttäväksi yhteensä kahdeksaa uutta yli kahdeksantuhannen metrin korkuista huippua. Tämä perustuu kansainvälisen työryhmän näkemykseen. Nepalin hallitus ei kuitenkaan voi yksinään päättää, mitkä vuorista avataan kiipeilylle", Jhan kertoo.

Painavan sanansa uusista kiipeilyhuipuista sanoo myös UIAA, kansainvälinen kiipeilyliittojen kattojärjestö. Ilman UIAA:n leimaa huippuja on vaikea markkinoida kansainvälisille kiipeilyasiakkaille.

Survey Department puolestaan on auktoriteetti Nepalissa esimerkiksi Mt. Everestin korkeuden suhteen. Amerikkalaisretkikunta mittasi lukemiksi vuosia sitten 8850 metriä. Survey Department ei kuitenkaan saanut amerikkalaisilta riittävää näyttöä mittausmenetelmistä. Siksi maailman korkeimman vuoren virallinen korkeus on edelleen 8848 metriä.

 

Onko kasitonnisia ensi keväänä 14, 22 vai jotain siltä väliltä?

Onko ensi keväänä kasitonnisia vuoria enemmän kuin nykyiset vakiintuneet 14? Jos niin on, alkaako uusille jättiläisille kilpajuoksu? Relaan foorumeiltakin tuttu vuorikiipeilyn ammattilainen Samuli Mansikka ei siihen usko.

"En tiedä taipuuko kiipeily-yhteisö tunnustamaan uusia kasitonnisia, siis keräiltäväksi. Niistä saattaa muodostua bonus samaan tapaan, kuin 7-summitsin kahdeksas huippu. Moni 7-summits-keräilijähän käy sekä Carstenz Pyramidin (4884 m) että Cosziuskon (2228 m)", Mansikka arvelee.

On todennäköistä, että ensi keväänä avattavat yli 8000 metriä korkeat uudet huiput sijaitsevat tunnustettujen kasitonnisten kupeessa. Tästä esimerkikki on Kanchenjungan massiivin Yalung Khang (8505 m), uusista huipuista korkein. Vastaava asetelma on Nepalin ja Tiibetin rajalla sijaitsevalla Lhotsella (8516 m). Sen rinnalle on kaavailtu uusina huippuina Lhotse Middle (8413 m) ja Lhotse Shar (8400 m).

Lhotsen päähuippu (8516 m) Nepalin ja Tiibetin rajalla saattaa saada rinnalleen pari tunnustettua kasitonnihuippua.

Mansikan kanssa samoilla linjoilla on ainakin osa Nepalin hallitusta lähellä olevista retkikuntaoperaattoreista. Esimerkiksi Asian Trekkingin, yhden mahtavimmista, johto katsoo, että maailmassa kiivetään 14:ää kasitonnista jatkossakin.

Kasitonnisia itsekin kiivennyt Mansikka painottaa, että on hyvä asia, että Nepalin viranomaiset pyrkivät helpottamaan kiipeilyä uusia huippuja avaamalla.

"Osa operaattoreista on jo aiemmin pitänyt listaa potentiaalisista ensinousukohteista, joista osasta nyt tulee mahdollisia saavuttaa. On hyvin mahdollista, että nyt avautuvilla vuorilla nähdään lähiaikoina ensinousuja."

 

Vanhat suosikit pitänevät pintansa

Mansikka ei usko, että uusilla huipuilla olisi tulevaisuudessa merkittävää vaikutusta Nepalin kiipeilyturismiin. Trekkaajat ja kiipeilijät suunnannevat jatkossakin parhaiten tunnettujen vuorten suuntaan.

"On valitettavaa, että 2000-luvulla uusien teknisten reittien kiipeäminen on unohtunut. Se ei sinänsä ole ihme niin kauan, kuin esimerkiksi ammattikiipeilijöiden sponsorit pitävät sitä epäkiinnostavana", Mansikka harmittelee.

Nepalin uusien vuorten listalla on kasitonniosaston lisäksi tusina yli 7000 metristä, 143 yli 6000 metristä ja yhdeksän yli 5000 metristä. Kun uudet huiput on hyväksytty, Nepalissa on kiivettäviä huippuja viitisensataa. Edellisen kerran uusia huippuja Himalajan vuoristossa avattiin kiipeilylle vuonna 2004.

Kiipeilyreissu Nepaliin on aina myös kulttuurimatka. Kuvassa sherpanainen Everestin alueelta. (Kuva: Kalle Viira, Mandala Travel)

Kaksi kiipeämättömistä huipuista on jo nimetty. Ne sijaitsevat Everestin ja Cho Oyun (8188 m) välissä. Nimensä vuoret ovat saaneet Everestin vuonna 1953 ensinousijoiden uusiseelantilaisen Sir Edmund Hillaryn ja nepalilaisen Tenzing Norgayn mukaan. Hillary Peak kohoaa 7681 metriin ja Tenzing Peak 7916 metriin. Mansikka uskoo, että nämä kaksi huippua tullaan ensinousemaan jo seuraavalla kevätkaudella.

Myös ranskalaiset Maurice Herzog ja Louis Lachenal saavat omat huippunsa. He kapusivat vuonna 1950 ensimmäisinä ihmisinä yli 8000 metrisen huipun, Annapurnan (8091 m).

 

Vuoren korkeus on aina myös politiikkaa

Vuorten tarkka korkeus on aina jossain määrin politiikkaa ja määrittelykysymys, niin Alpeilla kuin Himalajallakin. Huhutaan, että jos nykyiset viralliset kasitonniset mitattaisiin sentilleen ja metrilleen, on mahdollista, että niitä olisi vähemmän kuin 14.

Nepalissa kohoaa yli 1500 huippua, mutta tällä hetkellä vain 326 niistä on auki kiipeilijöille. Mansikka muistuttaa, että Nepalilla on vuorikiipeilyyn merkittäviä vahvuuksia vuoristoisiin naapurimaihinsa verrattuna.

Suomalaiskiipeilijöitä Nepalissa, alppistarilla kohti suositun Island Peakin, Imja Tsen, huippua (6189 m). (Kuva: Kalle Viira, Mandala Travel)

"Nepalin turvallisuustilanne on hyvä ja retikuntaoperaattorit ovat päteviä. Logistiikka on pitkistä välimatkoista huolimatta toimivaa ja palvelun taso koko ajan korkeampaa. Eräällä tapaa mitattuna maassa on 1300 yli 6000-metristä huippua, ynnäilee Mansikka.

Lue lisää aiheesta Ang Tshering Sherpan yhteenvedosta (englanniksi). Hän on Nepal Mountaineering Associationin entinen, monivuotinen johtaja, ja UIAA:n kunniajäsen.

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä