After Dark haluaa tuoda vapaaurheilun valoa suurelle yleisölle

Kuten terävimmät ovat huomanneet, on Ilta-Sanomien sivuilla alkanut pyöriä aiempaa enemmän laskemiseen liittyvää sisältöä. After Dark on ohjelma, jossa talk show:ta isännöivät lumilautailija Eero Ettala ja Lauri Heiskari.

Ohjelman tuottajana työskentelee relaalaisille tuttu hahmo, lumilautailija ja vapaalaskukirjailija Jarkko-Juhani Henttonen. 

Jarkko, mistäs tässä on kyse?
"Tämä on Ilta-Sanomien uusi, vapaaurheilulajeihin keskittyvä konsepti, jossa on mukana myös outdoor-elämäntapa sekä urbaani kulttuuri. Toivomme, että lajien harrastajat ottaisivat tämän omakseen, mutta onhan tämä samalla mahdollisuus avata Suomessa suurelle yleisölle näiden lajien hienoutta - ja tätä elämäntapaa ylipäätään. Toki yksi tavoite on tuoda vapaaurheilu undergroundista mainstreamiin."

 

Nyt aluksi ohjelmassa on keskitytty lautailuun. Mitä muita lajeja on luvassa? Ainakin Pekka Hyysalosta on nähty kulissien takaa -kuvia studiosta.
"Lajivalikoima selviää tietysti tulevana talvena. Enimmäkseen liikumme vuorilla, merillä, ulkona ylipäätään, mutta myös urbaaneissa olosuhteissa. Lainataanpa tähän väliin Belmondoa: "If you don´t like the sea... and don´t care about the mountains... and don´t like the big city either... go hang yourself!" Tuolta pohjalta. Ehkä käymme myös olympialaisissa, kuka tietää."

 

Miten tämä Pimeän jälkeen -nimi valikoitui?
"Olisikohan jo korkea aika tuoda nämä lajit ja niiden harrastajat valokeilaan? Ehkä tässä on myös joku valoa kansalle, joka pimeydessä vaeltaa -ajatus? After Dark taitaa kuitenkin tarkoittaa paitsi tuota miten sinä sen olet kääntänyt, myös aikaa pimeän tulemisen jälkeen, siis yötä..."

 

Millä tahdilla lähetyksiä ja juttuja alkaa tulla?
Laurin ja Eeron show tulee kerran viikossa joka lauantai koko kauden. Iltsun saitin After Dark -osio avautuu maanantaina ja sinne tulee uutta sisältöä päivittäin.

 

Sinulla on kokemusta media-alalta ties sun mistä kaikkialta ja miltä aikakaudelta. Miltä uusi aluevaltaus, eli netti-tv, tuntuu?
Rakan, siis rakka.netin, joka nykyään tunnetaan nimellä relaa.com, ja jonka yksi perustaja mä olen, alkuperäinen idea oli nimenomaan monimediainen.

Meidän tarkoituksena oli tehdä paitsi sitä mitä Relaassa nykyään on nähtävissä, myöskin telkkaria ja printtiä. Mitään internet-televisiota ei silloin 1900-luvulla tietenkään ollut olemassakaan, Youtubekin tuli vasta vuosia myöhemmin, mutta kyllähän me videota taidettiin jossain määrin käyttää.  Aika, tai siis teknologia ei vaan ollut vielä tarpeeksi kypsää, vaikka parasta dotcom-huumaa elettiinkin, liikkuvan kuvan jakaminen netin kautta oli silloin aika hankalaa ja television kanssa meidän aatokset olikin perinteisessä toosassa.

Että ehkä voi sanoa että ideana tämä kokonaisuus ei varsinaisesti ole uusi. Mutta netti-tv:tä minä en ole aikaisemmin tehnyt, ja onhan se jännää kun saa olla mukana kehittämässä hommaa, joka minun uskoni mukaan mullistaa telkkarin totaalisesti.

Ja on tämä jännää muutenkin. Se mikä After Darkissa on merkityksellistä, erityistä ja jopa kansainvälisesti poikkeuksellista on se että sitä julkaisee Ilta-Sanomat, maan suurin media. Mä en ainakaan tiedä että minkään muun maan isoin media olisi lähtenyt tällä tavalla mukaan vapaaurheiluun, ja se on musta todella innostavaa."

Arttu Muukkonen