Keko: Verbierin perusoffarit

"Lähdin ensimmäiseksi talveksi Verbieriin kaudella 2004-2005. Meillä oli mukana reissukaverini tulostamat printit Relaan keskusteluista, joissa oli sivuttu näitä offareita. Ne kädessä sitten etsiskelimme hyviä mestoja. Tässä samat ohjeet yhdellä sivulla!"

Verbier on Sveitsissä sijaitseva iso hiihtokeskus. Rinnekilometrejä tuosta Sveitsin ja Ranskan rajalla sijaitsevasta kohteesta löytyy tilastojen mukaan yli 400, mutta kiinnostavampia ovat tietysti klassiset off piste -rinteet, joita Verbierin alueelta löytyy runsaasti.

Tässä muutama perusoffariksi laskettava paikka. Vaikka Verbierillä on helpon keskuksen maine, ei näihin mestoihin kannata missään nimessä lähteä, ellei taitotaso ole riittävä. Muistattehan, että offareille mennään aina omalla vastuulla, ja vuoristo-oppaan palkkaaminen on fiksuin tapa säilyä hengissä.

Sertifioitujen UIAGM-vuoristo-oppaiden palveluita voi tiedustella esimerkiksi lippuostosten yhteydessä Medranilta eli päähissiasemalta, tai Elämysmatkojen vuoristo-opastallista, johon kuuluu suomalaisia UIAGM-vuoristo-oppaita.

Barry´s Bowl

Iso ja mukava lojotteluoffari, joka lasketaan heti lumisateen jälkeen aika nopeasti rikki. Pieni kävely ylämäkeen takaisin rinteen puolelle.

Bowl näkyy isona kenttänä Jumbo-hissistä heti lähdön jälkeen oikealla.

Sinne pääsee laskemalla Col des Gentianesilta rinnettä sen alaosaan asti ja poikkeamalla sitten vasemmalle ylös kumpareen taakse. Rinnettä pitkin laskiessasi voit samalla ihailla Bec des Rossesin vapaalaskuvuorta, josta ammattilaskijat päästelevät vauhdilla alas vuosittain Verbier Extreme -kisassa maaliskuun puolivälin jälkeen.

Reitti Bowliin on yleensä hyvin näkyvissä, on polkua ja latua. Sisäänmeno voi olla hieman haastava, eli jos olet epävarma taidoistasi, ei paikalle kannata mennä.

Stairway/Highway

Klassikkomäet ovat hyvin lähekkäin toisiaan. Sopivan viettävää laskettavaa, isoa kenttää. Molemmissa selkeä vyöryvaara, joten kannattaa noudattaa jälleen varovaisuutta.

Reitit näille mäille lähtevät Col des Gentianesin hissiasemalta. Lähde Jumbo-hissin yläasemalta vasemmalle, ohita ankkurihissi ja lähde vasemmalle etuviistoon suuntauvaa poikkilatua eteenpäin. Ensimmäiseksi tulee Stairway. Reitin kyllä huomaa, eli kipua lumiportaita pitkin ylämäkeen reilut 20 minuuttia. Kovat laskijat kantavat sukset olkapäillään, rennommat pistävät sukset reppuun kiinni.

Highway löytyy, kun lojottelee Stairwayn lähtöpaikan ohi niin pitkälle, että rinne alkaa viettää. Lähdössä on kuru, varo etteivät lumet tule niskaan.

Molemmat reitit vievät Tortinin alahissiasemalle, jonka terassilla on kiva viettää aurinkoista päivää.


Mont Gelé

Iso vuori, jolle menee hissi. Rinteitä ja rännejä molemmilla puolilla vuorta. Etupuolella sisäänmenot hieman haastavampia, mutta kaatuessa sattuu takapuolellakin. Lasketaan aika nopeasti lumisateen jälkeen rikki, mutta pientä omaa reittiä löytyy pari päivää lumisateiden jo kaikottua.

Gelélle lähtee hissi Attelasin yläasemalta. Tosilaskijat haikkaavat perinteitä kunnioittaen Chassouren yläasemalta Gelélle, mutta eihän siinä nykyään mitään järkeä sinänsä ole. Kiva reilun 30 minuutin eväsretki silti.

 

Vallon d´Arbi / Col des Mines

Nämä ovat oikeastaan ski routeja eli hoitamattomia rinteitä. Sisäänmeno reitille on hauskahko lojottelu, josta oikealle laskemalla pääsee metsäreiteille ja vasemmalle poikkiladun loppuun jatkamalla Col des Minesin perusmäkeen.

Valloniin pääsee laskemalla vasemmalle ennen Lac des Vaux´n alahissiasemaa. Sieltä lähtee hauska pomppupolku, joka päätyy yleensä koneella ajetulle ladulla. Ladulta pois poikkaamalla pääsee laskemaan Valloniin metsiin jo vähän aiemmin, mutta ladun voi mennä myös loppuun, jolloin pääsee laskemaan Col des Minesin kautta Ruinettesin puolelle, tai laajemmin Vallonin offareille.

Vallon päätyy La Tzoumaziin, josta pääsee hissillä takaisin Savoleyresin kautta ihmisten ilmoille. Reitti sisältää jonkin  verran tasamaahiihtelyä, katso että vahat ovat kunnossa.

 

Bäkkäri / North Face

Bäkkäri eli takamaasto/takapuoli on ehkäpä Verbierin tunnetuin offarilaskualue. Kyse on Mont Fort -vuoren takamaastoista, ja sieltä lähtee tavallisen lojottelun lisäksi kivoja vaellusreittejä läheisille vuoristomajoille.

Tavan offarille pääsee, kun nousee 2 Mont Fort -hissillä toppiin, eli 3300 metriin. Katselutasanteelta vasemmalla näkyy yleensä paikka, josta laskijat kiipeävät aidan yli ja pistävät sukset jalkaansa. Ei muuta kuin varovasti alas kohti kumpareikkoa ja tiukka kurvi vasemmalle. Sieltä alkavat peruskurut, ja siitä alaspäin hiljalleen näkee, mitä tuleman pitää.

Vaikka Bäkkäri on niin sanotusti perusmestoja, ovat peruspaikat kokemattomille haastavia ja hitaita. Ei kannata siis syöksyä tännekään ihan tuosta vain.

Mofon Nortille eli pohjoisseinälle pääsee jatkamalla matkaa Mofon toppiin ristille, josta lähtee yleensä polku eteenpäin. Jossakin vaiheessa latu erkaantuu vasemmalle, josta ilmava poikkilatu saattelee laskijan pohjoisseinän päälle. Tänne ei kannata lähteä itsekseen tietämättömänä, koska Nortilla on mahdollisuus pannuttaa erittäin ikävästi.

Bäkkäriltä hiihdellään pois patojärven rantoseinämiä pitkin. Toisin sanoen yksipuolista nitkutusta on luvassa mutka toisensa perään. Aurinkoisella säällä sekin menee, kun ottaa rusketuksen kannalta. Ennen padolla tapasi kaikki suomalaiset freeriderit, mutta nykyään suomipekat ovat monesti jossakin muualla. Krapulassa?

 

Bruson

Bruson on Verbierin hiihtokeskusta vastapäätä sijaitseva metsäinen ja rauhallinen keskus, josta löytyy hauskoja metsäpätkiä lumisateen aikana ja jälkeen. Täällä tavallisia rinteitä ei myöskään ajeta heti sateen jälkeen tasaiseksi, vaan niitäkin pääsee laskemaan puuterissa.

Ota hissi alas Le Châbleen, postibussilla tai taksilla Brusoniin ja hisseillä niin ylös kun pääsee. Grand Tsai -hissin yläasemalta mene poikkilatua pitkin etuoikealla niin pitkälle kuin pääset. Kun olet pienen harjanteen kulmalla, olet löytänyt Americaksi nimetyn metsähiihtoalueen. Luvassa pahimmillaan tiheää metsätemuamista, parhaimmillaan aavaa metsikköhiihtoa.

Americasta päätyy latuja pitkin tavallisesti La Pasayn tuolihissille, josta uutta rundia kehiin.

 

Keot ovat koosteita Relaan hyödyllisimmistä keskusteluista. Niiden avulla tieto löytyy helpommin ja vuoropuhelu jatkuu sujuvammin, kun uuden lukijan ei tarvitse kahlata läpi kaikkia vanhoja viestejä päästäkseen aiheesta kärryille.

 

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=37506.0

Arttu Muukkonen