Tamokiin annettiin ensimmäiset luvat rakentaa hiihtohissejä

 

Pohjois-Norjan Tamokdalenissa saatetaan nousta hissillä mäkeen jo reilun vuoden kuluttua. Tähän asti Arctix Tamok –tapahtumasta tutussa laaksossa on menty ylämäkeen lihasvoimin tai hyvin harvoin helikopterikyydillä.

Viikko sitten Tamokin kunnanvaltuustossa tehtiin yleiskaavaan muutos, joka mahdollistaa hissien rakentamisen alueelle.

Päätös oli toivottu, sillä hissitouhut ovat olleet aluetta kehittävien Aadne Olsrudin ja Jarkko-Juhani Henttosen mielessä jo pitkään.
”Aadne sanoi päätöksen jälkeen, että ihan kuin päässä olisi tyhjiö. Olemme kuusi vuotta vääntäneet tätä projektia eteenpäin, joten nyt on hieno fiilis. Näyttää siltä, että asiat etenevät kuten olemme suunnitelleetkin", Henttonen kertoo.

 

Hissillä mahdollisuus nostaa 900 vertikaalimetriä

Nyt esitetty muutos mahdollistaa hissien rakentamisen Middagsfjelletille ja Melkarakslalle.
”Middagsfjellet on enemmän kokonainen vuori, Melkaraksla pikemminkin vuorenharjanne tai osa harjanteesta. Mutta on tuossa maastoa varmaankin saman verran kuin Suomen viidessä isoimmassa keskuksessa yhteensä, eli lääniä pitäisi riittää.”

Tulevaisuudessa Middagsfjelletille voi siis nousta hissi, jolla pääsee reilut 900 vertikaalimetriä ylöspäin. Tarkoituksena on kuitenkin aloittaa hiljalleen ja askel kerrallaan. Todennäköisesti hissilinjan vetäminen aloitetaan Melkaraksalta, koska siellä kaikki on valmiimpaa.

Perusideana on,  että pienimmällä mahdollisella muutoksella valjastetaan suurin mahdollinen alue parhaaseen mahdolliseen käyttöön.
”Ekassa vaiheessa ei hissillä varmaan pääse kovin korkealle tai pitkälle. Pieni on usein kaunista – eihän Talmakaan ole mikään Mount Everest, mutta jengillä on silti siellä hiton kivaa. Jos Antti Autti käy kuvaamassa Melkarakslalla, luulen, että siellä viihtyy moni muukin.”

Seuraavaksi Tamokiin aletaan puuhata hissiä. Yksi on jo olemassa, mutta vielä ei ole varmuutta, miltä Middagsfjelletillä ensi vuoden lopulla näyttää.
”Meillä on jo parisataa metriä pitkä köysihissi, mutta totta kai kaapelia vedetään niin ylös kuin resurssit ja luvat antavat myöten. Mitä se käytännössä tarkoittaa, jää nähtäväksi.”

 

Tavoitteena tehdä alueesta laskulaakso

Se on sen sijaan varmaa, että seuraavaksi alkaa kova suunnittelutyö.
”Nyt alamme oikeasti miettiä, mitä teemme. Homman kanssa ei siis pidetä kiirettä. Siihen ei ole mitään tarvetta, eikä halujakaan. Koska mesta on uniikki, täytyy pitää visusti huolta siitä, ettemme ryssi ja pilaa sitä. Mutta koska aiomme aloittaa paikan niin sanotun kehittämisen, olemme koko amassa eri alojen asiantuntijoita projektin ydinryhmäksi.”

Kaavamuutos oli ensimmäinen askel Tamokin kehittämisessä kohti turismia ja matkailukohdetta.
”Tavoitteenamme on saada myös Mustikka, Seiska ja Hatun itäpuoli hissitettyä. Se on tietysti niin suurisuuntainen juttu, ettei minulla ole edes halaistua aavistusta, että mitä sen toteuttaminen edellyttäisi. Mutta meneehän Midillekin hissi, ja se, jos mikä, on ollut täysin umpihullu projekti, ja hyvin näyttäisi pelaavan.”

 

Tamokissa on uniikit mahdollisuudet ”tehdä kaikkea”

Henttonen on pitkään puhunut Suomessa Tamokin puolesta.  Syyt ovat ulkoilmaihmisen näkökulmasta hänen mielestä selkeät.
”Tamokissa -  tai noin parin tunnin ajomatkan päässä sieltä - voi tehdä jotakuinkin kaikkea, mitä järkevä ihminen voi haluta harrastaa surffaamisesta lähtien. Tuollaista mestaa ei muualla Euroopassa oikein ole, tai oikeastaan edes koko maailmassa.”

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=37487.0

Arttu Muukkonen