Kirja-arvio: uraauurtava vapaalaskukirja on valmistunut

Matti Verkasalon ja Jarkko-Juhani Henttosen vuosia työstämä Vapaa Lasku -kirja on nyt valmis, painettu ja matkalla lukijoille. Kirjan oli tarkoitus valmistua jo jouluksi 2011, mutta omakustanneprojekti kuitenkin venyi. Virallisesti kirja ilmestyy tänään tiistaina 26.2., kun kirjan julkkareita juhlitaan Burton Storessa Helsingissä.

Vapaa Lasku -kirjan tapauksessa erittäin kliseinen sanonta hyvää kannattaa odottaa, pitää erinomaisesti paikkansa. Verkasalo ja Henttonen ovat kirjallaan tehneet tärkeää ja uraauurtavaa työtä suomalaisen vapaalaskukulttuurin eteen. Kirja varmasti lisää uusien harrastajien laji-, luonto- ja turvallisuustietämystä sekä antaa konkareillekin ajattelemisen aihetta – ja myös elämyksiä.

Tiedollisesti kirja ei tuo varsinaista uutta. Sama informaatio on ollut löydettävissä palasina maailmalta aihepiiriin perehtymällä ennenkin. 

Silti kirja on erittäin ansiokas esitys. Ensinnäkin se on suomenkielinen. Koskaan aikaisemmin en ole voinut näin kootusti ja kattavasti lukea aiheesta omalla äidinkielelläni.  Eikä kirjoittaminen takuulla ole ollut helppoa. Tämän aihepiirin asioista puhutaan usein vierasperäisillä termeillä, joille järkevän ja ymmärrettävän suomenkielisen vastineen valitseminen ei varmasti ole ollut kirjan tekijöille mutkatonta. 

Ja toisekseen Vapaa lasku -kirjassa on tunne mukana. Osaltaan tunteisiin vetoavat suomalaisten vapaalaskijoiden omakohtaiset vuorikertomukset, joita on ripoteltu kautta kirjan. Lisäksi, etenkin kirjan alkuosassa, kirjoittajien oma polte lajiin, vuoriin ja lumeen käy selvästi esille.

Välillä polte ja mielipiteet ovat jopa hieman häiritseviä, sillä ainakin minä luin kirjaa pääasiassa tietokirjana. Kirjoittajien mukaan lumilautailu esimerkiksi "joutui mukaan olympialaisiin". Meno on kirjan alkuosassa myös melko kovaa: "kovempaa vauhtia pidetään vapaalaskussa yleisesti parempana" ja "suurin haaste [vapaalaskussa] on selvitä elävänä"

Kirjan sisältöön liittyy vahvasti human factor, onnettomuuksiin vaikuttavat inhimilliset tekijät. Tätä aihetta ei ole keskitetty vain yhteen lukuun, vaan se kulkee muun sisällön rinnalla ja osittain siihen upotettunakin.

Kirjan kirjoittajien ajatuksissa human factoriin liittyy läheisesti toinenkin englanninkielinen käsite, mountain sense. Myös se sisältyy moneen kirjan aihealueista. Termiä on vieläpä vaikea kääntää: englanninkielessä sana sense viittaa sekä aisteihin, tunteeseen että järkeen. 

Ihmisten inhimillinen toiminta virheineen on toki tiedostettu muillakin elämänalueilla kuin vuorilla liikkumisessa, mutta sen saaminen osaksi toimintakulttuuria on luonnossa erityisen haastavaa. Töistä voi saada potkut, jos ei noudata toimintaohjeita, ja liikenteessä rapsahtaa sakot. Mutta miten riskitekijöitä voidaan vähentää vapaalaskussa? Jäljelle jäänee yleinen (turvallisuus)kulttuurin edistäminen ja koulutus. Näihin kirjalla on paljon annettavaa. Esimerkiksi kirjan lukuisat, konkreettiset riskinhallinnan menetelmät ovat oivia työkaluja kenelle tahansa ja jo itsessäänkin erittäin arvokasta sisältöä. 

 

Kirjan ulkoasusta vastaa Kai Arponen, joka on osannut paketoida tuhdin asian nykyaikaiseen ja helposti lähestyttävään muotoon. Luonnollisesti lasku- ja vuorikuvat ovat näyttäviä, mutta myös kuvitukset ja taulukot on tehty taidolla miellyttäviksi ja luettaviksi. Osa kuvituksista, kuten 3x3-riskinhallintamatriisi, ovat tiukkaa infografiikkaa.

Kirjan laskukuvissa on paljon lumilautailijoita, mikä ei ole yllätys, sillä kirjan tekijät ovat lumilautailijoita. Mutta ei hiihtokuviakaan ole unohdettu: vanhin niistä on 6000 vuoden takaa!

 

Vapaa lasku – tieto, taito, turvallisuus (312 sivua)
Matti Verkasalo, Jarkko-Juhani Henttonen ja Kai Arponen
Kustannus Oy Vapaalasku, Helsinki, 2013
ISBN 978-952-92-7889-3
Kirjapaino: Livoniaprint, Riika

Kirjan voi ostaa osoitteesta vapaalasku.com – kun tilausjärjestelmä aukeaa. Kirjaa myyvät myös mm. Camu ja Burton Store.

Kirja-arvio kirjoitettiin printtivedosten perusteella. Valmista, painettua ja sidottua kirjaa ei arviointivaiheessa ollut vielä saatavilla.


Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=36318.msg215111#msg215111

Antti Laiho

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Hiihtolomatarjous nettikaupassa 28.2.2014 saakka, lisäksi tilaajalahjana kätevä rinnejyrkkyys- ja retken suunnittelukortti! www.vapaalasku.com

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

SkiExpo-tarjouksena Vapaa Lasku -kirja ja Huippu Freeride älyttömään yhteishintaa. Päällepäähän huippupipo ja käteen klinometri.
Vapaalaskuiltamat tänään,
Expossa löydät meidät Skodan ja pastaravintelin huitteilta hallin länsireunalta.
Kirjaa 59€ nettikaupasta isänpäivään ati.

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

NYT lyömätön syyskausitarjous nettikaupassa kirja.vapaalasku.com. Löytyy myös SkiExposta.