Testi: Paras pieni snapsipullo ulkoilijalle

Iltanuotion äärelle kuuluu olennaisesti juotava. Se voi olla kahvia tai teetä, ehkä kuumaa mehuakin. Mutta pieni hörppy vähän väkevämpää voi antaa mukavan säväyksen reippaan ulkoilupäivän päälle.

Isot viinapullot ovat epäkäytännöllisiä matkakumppaneita, eivätkä sovi fast&light-tyyliin. Niinpä tilasimme Alkosta kaikki alle kahden desin ja vähintään noin 20:n tilavuusprosentin viinapullot. Tarkoituksemme on testata, mikä viina sopii parhaiten mihinkin ulkoilutapahtumaan.

Alkon valikoimista löytyy 19 eri pikkupulloa. Parhaat valikoimat ovat Alkon myymäläpäällikön mukaan yleensä teattereiden vieressä – ilmeisesti pikkupullo auttaa kulttuurielämyksistä nauttimisessa. 

Testasimme pulloja mökin pöydän ääressä. Ulkoilutunnelmaa loi järvi ja sateinen sää. Avasimme välillä ovea, jotta olo olisi laavuisampi. Yritimme arvioida viinan makua, sopivuutta ulkoiluun sekä lajia, jonka oheen kyseinen maku sopisi parhaiten. Testaajiksi uhrautui Relaan toimitus, eli mukana oli neljä silloin tällöin alkoholia nauttivaa testihenkilöä.

Absoluuttinen voittajakin löytyi. Tulos löytyy jutun lopusta.

Testijärjestys on täydellisen satunnainen. Viimeisissä arvioissa kannattaa ottaa huomion testin pitkä kesto.


Rum Nro 7 Black
20 cl lasipullo
Vahvuus 37,5 %

Miltä maistuu:
Lämmittää hauskasti, mutta onko liian kylmä ympäristö? Kaipaa oheen bikinityttöjä ja speedo-poikia. Liköörisen makea, helppo rantajuoma. Ohut ja kiljumainen bukee.

Missä toimii:
Surffihommia, lämpöä, ei Suomi-outdoorissa vaan reissupullona. "Olin henkisesti jo Etelämeren saarilla." 


Dows Late Bottled Vintage Port 2005
5 cl lasipullo
Vahvuus 20%

Miltä maistuu:
Ehtoollisviinimäinen tuoksu. Maussa ei ole mitään vikaa, toimisi ehkä jopa tunturissa syksyllä, mutta jää kaipaamaan voltteja. Ei viitsi kantaa mukana, pitäisi olla enemmän tehoja.

Jalona glöginä voisi toimia suoraan tällaisenaan, mutta pitäisikö sittenkin ottaa mehua ja pistää kossut vaan sekaan mieluummin?

Missä toimii:
Alla hyvä urbaanipyöräilylenkki, ja kurvataan Kämpin terassille elokuun pimenevässä illassa. Tai missä tahansa. Tietynlaista laatua. Nyt ei olla dokaamassa, vaan nautiskelemassa.


Absolut Vodka
5 cl lasipullo
Vahvuus 40%

Miltä maistuu:
Tulee mielen ruotsinlaiva.  Lämmin. Hieman kuin ruotsalaiset yleensä: vähän nätti, mutta ei se nyt oikein sano mitään, harmiton.

Missä toimii:
Ulkoiluun enintään loiventavana. Lumibaarissa hankeen tökättynä. Hyvinkin rinteen vieressä, ei kauempana. Ei back- vaan sidecountry. Eikä tällaista viitsi kovin kauas kantaa.


Koskenkorva
4 cl lasipullo
Vahvuus 38 %

Miltä maistuu:
On karaktääriä. Aivan erilaista kuin Absolut: Ruotsin serkku menee avaimenreiästä, tälle pitää sen sijaan potkaista ovi auki.

Missä toimii:
Vahva testivoittajaehdokas, menee tilanteessa kuin tilanteessa. Toimii myös Texasina, eli patterin päällä lämmitettynä. Tunturi, vuori, metsä. Jää lämmitys päälle tehokkaasti.

 

Vanilla Liquer ”Samaani”
20 cl lasipullo
Vahvuus 21 %

Miltä maistuu:
Vanilja ja shamaani eivät kyllä mielikuvissa yhdisty, tuntema shamaani ei ole vaniljaa. Nuoren tytön huulirasva maistuu vahvasti. Helppoa, aika vaniljaista.

Missä toimii:
Mukaan enintään kilometrin lenkille, jossa banaania, suklaata ja vaniljaa hieman päälle (Toim. huom: ei mitään hajua mihin tämä kommentti liittyi.)

Keväiset rusettiluistelut, kohderyhmä alle 20-vuotiaat, että saavat maistella jotakin. Myös hyvä niin sanottu ekat kännit-juoma: kun kerran juot, ei  tarvitse uudelleen ikinä juoda.


Disoronno Originale -mantelilikööri
5 cl lasipullo
Vahvuus 28 %

Miltä maistuu:
Notkeaa! Tulee laskiaispullamainen laskiaisfiilis. Pahaa aavistamattomalle seuralaiselle: pääseee tunnelmaan nopeammin kuin oli suunnitellutkaan. Tikkupulla ja tästä hömpsyt, niin saa laskiaisen vaikka syksyn keskelle.

Missä toimii:
Vaivaton pulkkalasku hyvässä seurassa urbaanissa ympäristössä, ei tule hiki. Posket punottaen – mutta ei pakkasesta


Fernet Branca
10 cl lasipullo
Vahvuus 39 %

Miltä maistuu:
Fernet Branca on salainen helmi, jonka buke iskee nivusista nenään asti. Kirjuri irvistelee, eihän tätä janoonsa juo. Pahimman makuinen tähän asti. Suutuntumaltaan jäykkä. Tuhti yrtti. 

Missä toimii:
Ei tätä mihinkään metsään kantaisi. Pesuainetta, lattian desinfiointiin. Kausikämpissä pitää tehdä. Lääkkeen ja pesuaineen yhdistelmä. Toimii myös yllättävään ei-toivottuun kohtaamiseen laavulla: ehkä toinen lähtee jatkamaan juoman nautittuaan matkaa.

Raivaa reiän mahaan, joka on täynnä fondueta. Hyvää ensiapulaukkuun: jos uhri ei ole kuollut, virkoaa tällä varmasti.


Underberg – The natural herbal digestive
3 x 2 cl lasipullo
Vahvuus 44 %

Miltä maistuu:
Wow. Huh. Alpine Heidi gone bad. Paha Heidi tekee hyvää. Raikkaampi kuin Fernet, vaikkakin samaa yrttilaatua.

Missä toimii:
Topituspalkintodrinkki, jos mikä. Voi tarjota kavereille. Luonnonyrttidigestiivi hyvän ruoan jälkeen. Hyvä ulkoilujuoma: ei tee mieli juoda missään muualla kuin ulkona. Lämmittää kivasti, harvinaisen hyvä vuoristokiipeilyjuoma.
Hyvä, että ravintosisältö on merkitty: energiaa 49 kcal per pullo, rasvaa alle 0,1 %.


Liviko liköör - metsamansikkalikööri
20 cl lasipullo
Vahvuus 21 %

Miltä maistuu:
Pensaikko tuoksuu. Puutarhamainen tuoksu, nuorta versoa. Ihan smurffilimpparia, tekisin tästä mehujäätä. Tulee mieleen nestemäinen laavalamppu. Huomionarvoista, että perheenisät kavahtivat, sinkut tykkäsivät, sillä he näkivät tässä juotavassa mahdollisuuksia.

Missä toimii:
Partiotyttöjen leirin smurffilimua.  Pitäisi olla todella miehekäs mies, että kehtaisi kantaa tätä metsässä.


Vana Tallinn
20 cl
Vahvuus 40 %

Miltä maistuu:
Kielituntuma aika tiukka, mutta kirpeä - lopulta antaa lempeän palkinnon perään. Kevyempi kuin Amaretto. Ei kiusaa mennessään. Bukee halvahkon ohut, mutta maku parempi kuin bukee lupaa.

Missä toimii:
Takkatulen lämmössä. Ei suomalainen hirvimetsä. Takkatuli, seuralainen, eläinten talja. Ei ulkona nautittavaa. Teen kyytipoikana.


Anisviina
20 cl lasipullo
Vahvuus 40 %

Miltä maistuu:
Virkistävä karkkiviina, raikasta, laadukkaan oloinen. Ei mitään puutarhayrttiä, vaan aniksen maku herkullisena. Lämmittää, mukava olo, ei potki. Jäätä tai vettä lisäämällä voi tehdä vaikutuksen seuralaisiin – värinmuutos on hauska seuraleikki.

Merkitään pöytäkirjaan, että testaajista nuorin ei voinut Ylläksen muistojen vuoksi maistaa juomaa ollenkaan.

Missä toimii:
Kevätrandokeli, Alpeille, aurinkoon. Chamonix´n Soul Food, Bar Kaappi Ylläs.  Poika irvisteli, aikuiset tykkäsivät.


Cointreau
5 cl muovipullo
Vahvuus 40%

Kommentit:
Sitrus! Helpoiten nieltävä nelikymppinen, oikeasti aika hyvää! Terveysjuoma! Jos ei jaksa kantaa appelsiinia randoevääksi, tämä toimisi sen sijaan. Aika tiukka, mutta hedelmäinen.
Voi saada retkelle yllättävän momentin, kun vetää tällaisen huiviin. Vähän raikkautta – ei odota suomessa saavans tällaista freesiä.

Missä toimii:
Pitkospuille vie, pitää päästä vähän yksinään olemaan. Yllättävä kohtaaminen hillasuolla – sellainen, jonka haluaa kääntää edukseen.


Salmiakki
4cl lasipullo
Vahvuus 32 %

Miltä maistuu:
Muistuu mieleen vuodenvaihde 1985, kun nautittiin banaanilikööriä, jota blandattiin pöytäviinalla. (Toim. huom: Ei tietoa miten tuo liittyi salmariin.) Vähän jäi salmiakin makua. Hyvä maku, mutta liian helppoa, ei toimi ulkona. Kiva maku. Salmiakin voi syödä pussistakin, turha ottaa pullossa mukaan.

Missä toimii:
Ulkomaan reissussa koti-ikävän juoma. Ei ole mitään syytä juoda tätä kotimaassa. Ei ainakaan ulkona.


Dooley´s
5 cl muovipullo
Vahvuus 17%

Miltä maistuu:
Pehmeä, täyteläinen, toffeinen, suklainen, laadukas vaikutelma.  Korostuneen täyteläinen. Yhtään enempää ei haluaisi, ruokalusikallinen on viittä vaille överit.

Missä toimii:
Grammanviilaajan seuruejuoma, koska gramma per henkilö riittää hyvin. Kiva jälkiruoka ulkona, ei tarvitse vanukasta kantaa mukana.


Helmi Cafe likör
Koko 20 cl
Vahvuus 21 %

Miltä maistuu:
Todellinen pikakahvi: lämmittää. Tuoksuu. Mutta maku. Lupaa paljon, antaa vähän. Yllättävän vähän kremaa myöskin. OHO, öljyinen. Yllättävän täyteläistä.

CREME BRULE!

Missä toimii:
En ole koskaan kaivannut creme bruleta ulkoillessani.


Jaloviina *
5cl lasipullo
Vahvuus 38 %

Miltä maistuu:
Äkkiä pois. Isot odotukset. Vahva klassikko. Maine on liioiteltu. Polttaa enemmän kuin palkitsee. Edes suklaan jälkeen ei. Hyvä after burner!
Mutta eihän tää ollut paha. Onko lisää?  Talvella mieluummin tätä kuin kossua.

Missä toimii:
Missä tahansa. Talvista Lappia. Kossun tavoin. Aika äijä, tosin. Nykyaikaisen naisen juoma.


Baileys
5 cl muovipullo
Vahvuus 17 %

Miltä maistuu:
Täyteläinen, helppo. Hyvää ja täyteläistä. Enemmän alkoholia, häivähdys karäktaaria. Juomana mieluummin kuin Dooleysia. Mukavalla tavalla viinaa maistuva. Mukavasti vähän lämmittävä.

Missä toimii:
Ei liity ulkoilmaan. Kaukaa haettua. Jos haluat hämärtää pupun harkintaa, käytä tätä. Funktionaalinen juoma. Väärä konteksti. Palataan tarkempaan analyysiin Vapaalaskuiltamista.


Minttu-viina
4 cl lasipullo
Vahvuus 40 %

Miltä maistuu:
Jos on paha maku suussa, raikastaa kivasti. Lähes ammoniakkimainen bukee. Minttu on yrtti siinä missä Fernet Brancankin ainesosat, ei ihme että sama maku. Ei tylsän makuinen.  Hyvä juoma, kaakaoon yhdistettynä oikein toimii erityisen hyvin.

Missä toimii:
After-ski. Ei kesäkäyttöön. Lumiluolassakin menisi.

Jägermeister
4 cl lasipullo
Vahvuus 35 %

Miltä maistuu:
Yrttijuomista paras. Koska hyvää. Kuningas. Käyttökelpoinen. Myös hyvänmakuinen. Kannatti jättää viimeiseksi. Hyvä solidi jälkimaku. Ei imelää. Hyvää.

Missä toimii:
Ulkoiluklassikko. Ei ehkä helteellä. Muuten aina. Tosin eriävä mielipide: Suomessa ei niin kuumaa ole ollutkaan, ettei toimisi.

On siis aika julkistaa voittajat. Paras laatu-painosuhdepalkinto menee äklömakealle Dooleysille. Kevyt muovipullo ja puoli senttilitraa per henki riittää tyydyttämään esimerkiksi jälkiruoan tarpeen.

Yleisesti voittoon nousi vanha klassikko Koskenkorva! Perusteluina monikäyttöisyys, hyvä potku ja hieno maku. Muistaakseni.

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=42802.0

Arttu Muukkonen