Mitä tarkoittaa 900 kilometrin talviseikkailukisa Lapissa?

Relaan keskusteluissa on tällä viikolla viestitelty vielä hieman mystisestä, uudesta, arktisesta seikkailukilpailusta Lapland Extreme Challenge Racestä. 900 kilometrin mittainen seikkailukisa järjestetään Suomen Lapissa tammi–helmikuussa 2014. 

Tapahtuma on hyvin vapaamuotoinen. Kilpailulla ei ole kaikille yhteistä reittiä tai etenemismuotoa. Kukin saa edetä parhaaksi katsomillaan välineillä, parhaaksi katsomaansa reittiä. Rovaniemeltä alkavalla matkalla kohti pohjoista on toki reittipisteitä, joissa pitää pistäytyä. Myös maali on Rovaniemellä. Ulkopuolinen apu on kilpailussa kielletty.

Tapahtuman järjestää Kataloniasta kotoisin oleva arktisten alueiden seikkailuihin ja retkikuntiin erikoistunut opas Àlex Simón i Casanovas ja hänen Polar Guide and Logistics -yrityksensä. Casanovas on viihtynyt jo usean vuoden ajan Suomen Lapissa ja on aikaisemmin työskennellyt mm. Antarktiksella. Tänä talvena hän järjestää Extreme Challenge Racea lyhyemmän Rovaniemi 150 -seikkailukisan.

Sanomattakin on selvää, että Lappi keskitalvella on raju paikka. Kyseessä ei siis ole aloittelevien talviseikkailijoiden kilpailu. Mutta mistä oikein on kyse?

Kisassa edetään lihasvoimin eli kelkat ja koiravaljakot voi jättää talliin. Aurattujakin teitä, latuja ja kelkkauria saa hyödyntää. Myös varustetäydennyksiä voi hakea kaupasta. Taktiikalla tullee olemaan kisassa erittäin suuri merkitys. Kannattaako edetä teitä pitkin ja tehdä vain pistoja tarkistuspisteille? Voisiko maastopyörä yhdistettynä suksiin tai lumikenkiin olla tehokas yhdistelmä? Viekö kelkkaura tai valmis latu "sattumalta" oikeaan suuntaan? Löytyykö autiotuvan vajasta juuri sopiva sauva katkenneen tilalle? Sääntöjen harmaata aluetta varmasti koetellaan.

Kilpailuun voivat osallistua kokeneet talviseikkailijat. Pääsyvaatimukset täyttyvät esimerkiksi Iditarod Trail Invitationalin, Yukon Arctic Ultra 300/430:n tai South Pole Racen läpäisyllä ja mahdollisesti myös pitkällä ja haastavalla talvivaelluksella, naparetkellä tai talvikiipeilyretkikunnalla.

Lapland Extreme Challenge Raceen on aikaa vielä 14 kuukautta. Ei siis muuta kuin treenaamaan ja reittiin tutustumaan. 

Myös keskustelu jatkukoon – ja paras talviseikkailija voittakoon.


Haastattelun jälkeen tapahtuman järjestäjä kopioi Relaan toimittajan kysymykset ja omat vastauksensa kilpailusivuston F.A.Q-osioon ilman, että asiasta oli sovittu.

 

 

 

 
Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=42528.msg209875;topicseen#new

Antti Laiho