Syksyn kisakalenteri täynnä juoksua, fillaria ja melontaa

En ihan oikeasti ymmärrä miten nimeni on päätynyt niin monen syksyn kilpailun osallistujalistalle. Edelleenkin kestävyyskunnossani on paljon kehitettävää, en ole erityisen hyvä missään näissä lajeissa ja tiedän, että itse kilpailun aikana olo aika epämiellyttävä. En aseta itselleni mitään hurjia tulostavoitteita enkä myöskään saa itkupotkuraivareita jos aika aika paljon huonompi kuin olin etukäteen salaa toivonut. 

Miksi siis?

Ihan ensimmäisenä voisin sanoa, että oma nimi kilpailun osallistujalistassa tuo tavoitteellisuutta treenaamiseen. Haluan olla hyvässä kunnossa ja on suhteellisen toissijaista miten hyvin menestyn kilpailussa mutta toisaalta menestyminen on aika hyvä indikaattori siitä, miten hyvässä kunnossa on. Minusta kyllä löytyy toki myös kilpailuhenkeä. Työmatkaa pyöräillessä aina kirpaisee kun joku polkaisee ohi (sitä ei ihan hirveästi enää tapahdu). Multisport-kisoja alkaa jo muutama olla takana niin olisihan se kiva päästä joskus kolmen parhaan joukkueen joukkoon.

Urheilukilpailuissa vallitseva tunnelma on myöskin jotain mistä nautin. Vatsanpohjassa perhosia, pieni tai joskus isompikin jännitys päällä, ympärillä paljon samanhenkisiä ihmisiä ja odottava tunnelma. Jännitän kisoja siis aika tavalla mutta kun lähtö tapahtuu niin sitten adrenaliini puskee tilalle.

Nyt kun asiaa mietin niin eipä taida olla yhtään kertaa kun olisin ollut todella pettynyt itseeni maaliin päästyäni. Syynä tähän ehkä on se, että olen aloittanut nämä kisailut parin edellisen vuoden aikana ja melkoisen nollatasolta. Kehityskäyrä on tässä vaiheessa suhteellisen jyrkkä ja pienikin parannus tuntuu hyvältä. En ota kilpailemista onneksi niin tosissani, että en osaisi nauttia koko kokemuksesta vaikka ei homma täysin putkeen menisikään.

Seuraavaksi listaa tulevista kipailuista. Olen päättänyt yrittää päästä mukaan näihin kaikkiin mutta niin pakonomaisesti tätä en tee, että unohtaisin kuunnella kroppaani. Ei nimittäin vielä hajuakaan ehdinkö palautumaan tarpeeksi kilpailujen välissä.

Nuuksio Classic Trail Marathon 31.8

Vähän yli viikko elämäni toiseen maratoniin. Ensimmäisen juoksin samassa kisassa vuosi sitten, vain noin 10 kuukautta sen jälkeen kun olin poikkaissut sääriluuni maastopyöräillessä. Kinttu jaksoi juoksun ihan hyvin mutta energiahuolto kisan aikana meni ihan penkin alle. Vatsa meni urheilujuomasta tuhannen sekaisin, eväät loppui eikä mukana ollut mitään suolaista. Nyt olen oppinut mitä minun kannattaa syödä ja juoda suorituksen aikana. Vuoden aikana olen juossut useampia yli 20km lenkkejä. Olen yrittänyt kehittää peruskuntoani pitkäkestoisilla ja hitaammilla harjoituksilla.

Viime vuonna käytin aikaa Nuuksion poluilla lähemmäs kahdeksan tuntia. Se on aika paljon aikaa se. Puolessa välissä uskoin olevani maalissa noin kuuteen tuntiin kunnes ongelmat iskivät toden teolla ja loppu oli ihan kävelyä. Tänä vuonna yritän päästä maaliin lähempänä kuutta kuin seitsämää tuntia. Saa nähdä miten käy nimittäin viime viikonlopun pannut maastopyörällä saivat aikaan todella hurjan krampin pohkeeseen mitä hieroja on nyt hoitanut. Parempaan päin mutta hieman oireilee vielä.

Polkujuoksutreeniä. Saanan huipulle 49 minuuttiin ja tässä tulossa alas.

Kebnekaisen polkujen jäljiltä tälläinen kivikko tuntui helpolta juosta.

Tartu Pyöräilymaraton 15.9

89km pyörällä maastossa. En ole ikinä edes pyöräillyt tuollaista matkaa putkeen. Maasto on ilmeisesti helppoa ja nopeakulkuista ja teknisia polkuosuuksia ei ole. Tälläinen nopea maasto on ehkä juuri vahvuuteni eli suhteellisen luottavaisin mielin olen tämän kisan suhteen. Eri asia on, että miten hyvin palaudun maratonista kahdessa viikossa. Nyt noin puolitoista viikkoa ennen maratonia ja 3,5 viikkoa ennen tätä pyöräilykisaa ennen kävin heittämässä duunin jälkeen 55km lenkin ja se tuntui suhteellisen helpolta.

Hankin hiljattain uuden hiilikuiturunkoisen 29 tuumaisen maastopyörän ja se kyllä liikahtaa eli välineistä tämä ei ainakaan ole kiinni - ellei jotain hajoa matkan aikana. Kilpailu on kuulemma mukava tapahtuma ja ihan hauskaa lähteä "ulkomaille" kisaamaan. Aikatavoitetta en oikein osaa tälle asettaa, varmaan jossain viiden tunnin kieppeillä?

Reinnesfjelletilla Narvikissa harjoittelemassa hieman teknisempää maastoajoa silokalliolla.

X-Kaato Multisportkilpailu 28.9

Vuosi sitten osallistuin tähän kyseiseen Multisport Cupin osakipailuun ensimmäistä kertaa. Yhteensä olen osallistunut nyt viiteen multisport-kilpailuun. Lajeina kilpailussa on juoksu, pyöräily, melonta sekä yllätystehtävät. X-kaadon startti on perinteisesti kello 5 aamulla, eli lähtö on otsalamppujen valossa. Viime syksynä kilpailu starttasi lyhyellä pyöräilyllä jonka jälkeen pääsi melomaan kuutamon valossa ja ylittämään reippaasti virtaavan puron rasteja hakien. Tänä vuonna kilpailu on aika urbaanissa maisemassa, Espoon Laaksolahden seuduilla.

Tähänkin kisaan on vain kaksi viikkoa pyöräilykisasta ja seuraava koitos sitten taas viikon päästä. Onneksi kisaparini on samassa veneessä seuraavan kisan osalta eli voidaan hyvin himmailla vähän jos siltä tuntuu.

Viime vuoden kisasta. Minä ja kisaparini kuvan keskellä. Kuva: Multisport ry.

Melomassa Muoniossa 25km lenkkiä pienine koskineen. Hyvää treeni upeissa maisemissa!

Vaarojen Maraton 5.10

Tämä on polkujuoksutapahtuma mihin olen halunnut osallistua jo useamman vuoden ajan. Toissa vuonna nimeni oli jo listoilla ja kävin jopa treenaamassa kyseisellä reitillä kertaalleen mutta rasitusvamma pohkeessa esti osallistumisen. Viime vuonna olinkin sitten myöhässä ilmoittautumisesta.

Tämä kisa päättää kisaputken ja ottaen huomioon mitä kaikkea tätä ennen on niin tulostavoitteita ei edes ole. Reitti on suhteellisen tekninen ja kuulemma märällä kelillä erittäin liukas. Nyt lähinnä toivon, että pystyn osallistumaan vielä tähänkin kilpailuun - en ota sitä mitenkään itsestäänselvyytenä.

Käyttäjän AnneD kuva

AnneD