Riittävästi ylämäkeä Skyrunningin MM-kisoissa

Minäkö MM-tason juoksija? Omaan korvaan tuo kuulostaa milteinpä naurettavalta mutta jos ottaa osaa MM-kilpailuihin niin kai sitä voi näin sanoa. Kyseessä on siis ranskalaisten keksimä laji skyrunning, joka tarkoittaa polkujuoksua korkeassa ilmanalassa. Näihin kisoihin pystyi pelkästään ilmoittautumaan eli mitään karsintoja ei ollut päästäkseen MM-kilpailuihin. Tavallaan aika siistiä!

Mont Blanc Marathon käytiin kesäkuun lopulla Chamonixissa Ranskan Alpeilla. Matkoja oli tarjolla 1,5km Vertical-matkalta aina 80 kilometriin. Itse osallistuin Cross du Mont Blanc-kilpailuun 23 kilometrin matkalle kuten viime vuonnakin. Vuosi sitten tapahtuma ei ollut vielä MM-tiittelillä. Silloin laitoin ilmoittautumiseen sisään noin kuukausi sen avautumisen jälkeen ja tänä vuonna koko kilpailu meni täyteen noin neljässä tunnissa. MM-tittelin takia epäilin, että kilpailun taso on varmaan aika paljon korkeampi tänä vuonna. Asetin tavoitteekseni, että en ole viimeisen sadan joukossa ja enkä telo itseäni. Muutenkin koko osallistumiseni oli hieman vaakalaudalla sillä minulla oli talvella miltei puolen vuoden treenitauko ylirasitustilan ja mykoplasman takia. Puolustelin itselleni, että voihan noissa maisemissa mieluusti vaikka retkeillä sen 23km.
 
Ennen kisaa olimme olleet reissussa jo toista viikkoa. Kävimme ajamassa pyörillä Scwarzwaldissa sekä juhannus vietettiin alppikiipeillen La Gravessa. Nousumetrejä oli kertynyt aika tavalla ja ei ollut varsinaisesti mikään ihan levännyt olo kropassa. Mutta minkäs sitä urheiluinnostukselleen voi noissa upeissa maisemissa. Kisaa edeltävällä viikolla kävimme juoksemassa kisareittini viimeiset 5km ja se tuntui todella raskaalta. Vietimme myös yhden yön n. 2200 metrissä eli korkeuteen olin kyllä jo tottunut hyvin.
 
Yönylireissulta palailemassa alas laaksoon.
 
Startti.

Maltilla kohti maalia 

Kisapäivä koitti. Kuten kuvasta näkyy niin olin innoissani vaikka hieman toki jännittikin. Reitti oli tuttu ja tiesin mitä odottaa. Juoksin alun melko reippaasti. Ensimmäinen väliaikani 6,1km kohdalla oli 39 minuuttia. Siihen asti nousua oli kertynyt vain noin 200 metriä. Tämän jälkeen reitti alkoi mennä pienemmäksi poluksi sekä nousua oli enemmän. Vauhtini hidastui. Viime vuodesta reittiä oli muutettu hieman. Nousu- ja laskumetrejä oli lisätty n. 300 ja tämä uusi osuus osoittautui myös melkoisen tekniseksi. En päässyt sillä uudella osuudella ottamaan ylämäessä varmaan yhtäkään juoksuaskelta kun polulla oli aikamoinen jono ja alastullessa sai olla varovainen ja välillä tarvitsi käsiä avuksi jyrkimmissä kohdissa.
 
Juoksijat tasaisella osuudella kisan alussa. Myöhemmin noustiin vastapäiselle penkalle.
 
Johan on taas rankkaa kun ylämäkeä joutuu hölkkäilee.
 
Mielestäni etenin kuitenkin viime vuoteen verrattuna kuta kuinkin samaa vauhtia. Viime vuonna sain juosta koko matkan sateessa ja palelinkin loppumatkasta todella paljon. Nyt taas oli keli oli melkoisen lämmin ja ihan kuiva. Kolmannella väliaikapisteellä aikaa oli kulunut 3 tuntia ja 18 minuuttia ja matkaa maaliin oli enää 5 kilometriä mutta tämä oli suhteellisen teknistä polkua. Reitillä oli myös melko ruuhkaista ja monesti joutui kävelemään vaikka olisi jaksanutkin juosta. Vauhtini hyytyi ja kilometrit etenivät hitaasti. Viimeinen kilometri reitistä oli kyllä ehkä kaikista kamalin. Tie oli leveää sepelitietä ja loppunousu maaliin oli nurmikkoista jyrkkää rinnettä. Juoksijoita huojui rinteellä ja muutamat kaikkensa antaina olivat jopa joutuneet pysähtymään hetkeksi. Juoksemaan en pystynyt mutta sain kuitenkin reisistä vielä sen verran irti, että ohitin muutamia.
 
Viimeisellä 5 kilometrillä. Kuva: Maindru Photo
 
Maalinousu. Kuva: Maindru Photo
 
Olin maalissa ajassa 4.17. Tämä oli noin 26 minuuttia hitaammin kuin edellisenä vuonna mutta olin silti tyytyväinen - olin kuitenkin ehjin nahoin taas maalissa ja vieläpä suhteellisen hyvissä voimissa. Osasin juosta maltilla ja vältin krampit ja kompuroinnit. Kisajärjestäjän mukaan reitti oli loppujen lopuksi 24km, joka sisälsi nousua 1665m ja laskua 658m. Kokonaissijoitukseni oli 938 ja naisissa olin 221. Juoksijoita starttasi yhteensä 1483. 
 
Tulipahan siis taas urheiltua! Ensi vuodeksi ajatuksissa on jo yksi toinen juoksukilpailu jota en halua vielä paljastaa. Luvassa on vähän enemmän haastetta jos siihen lähden mukaan!
 
Käyttäjän AnneD kuva

AnneD