Paskat Lumet!

Paskat lumet! Tätä kuulee usein sanottavan ja itsekin on tullut tätä ilmaisua käytetyksi. Mitä se oikein tarkoittaa? On myös sanottu, että ei ole paskaa lunta on vaan huonoja hiihtäjiä. Jotkut taas syyttävät välineitä. Onko näin vai onko vain huonoja laskijoita?  

 

Joulukuussa alkoi kuulumaan juttuja alppien huonosta ja jopa vaarallisesta lumitilanteesta. Saavuin Zillertaliin hieman ennen uutta vuotta ja jo ensimmäisellä hissinousulla tajusi miten vähän sitä lunta todellakin on. Optimistisesti olin kuitenkin ajatellut, että ei se niin huono tilanne voi olla ja kun vielä tullessamme satoi alhaalla vettä, niin odotus ehkä oli korkeammalla. Olin sopinut jo laaksossa muutaman viikon olleen ruotsalaisen kaverin kanssa treffit ala-asemalle ja päätimme lähteä katsomaan mitä löytyisi. Ylhäällä paljastui karu totuus, 10-20cm ja alla hirveä kivikko. Heti kun rinteen ulkopuolelle harhautui hait alkoi hyökkäillä sukille. Onnistuimme kuitenkin pari linjaa löytämään, missä lunta oli hieman enemmin ja päivästä jäi kaiken kaikkiaan hyvä maku suuhun.

Kuva vuoden vaihteesta ja hyvältä näyttää näin nopeasti katsottuna.

 

Suurta parannusta ei vuodenvaihteen jälkeen ole Zillerin laaksossa tapahtunut ja mielikuvitusta on joutunut käyttämään löytääkseen jotain mielekästä laskettavaa ja ettei aivan rikkoisi välineitä ja itseään. Esimmäisen viikon tai vähän ylikin jaksoi ettiä paikkoja, johon olisi hieman enemmin kerääntynyt lunta ja aivan hyviäkin laskuja välillä saatiin, vaikka varovaisesti joutui kyllä kokoaika laskemaan. Pikkuhiljaa alkoi käsijarru päällä laskeminen turhauttaa. Onneksi käytiin hieman matkailemassa etelämpänä, minne oli aiemmin satanut paremmat pohjat ja ennusteissakin luvattiin suurempaa lumisadetta. Oli erittäin kivaa saada laskea vapautuneemmin ja olla pelkäämättä kiviä kokoaika. Ja saada ne kauden ekat faceshotit, niillä jaksaa taas jonkun aikaa.

 

Kuva tammikuun toiselta viikolta. Taas näyttää hyvältä, mutta totuus valitettavasti hieman toista.

 

Välillä erittäin lämpimät kelit ja kovat tuulet puhdistivat edellisen lumisateen aikaan saannokset, ennen seuraavaa lumisadetta, joka taas tuntui kiertävän varsinaisesti Zillerin ympäristön sataen tänne vain hieman. 

 

Laakso tammikuun puolivälissä. Karua katsottavaa.

Suksen pohjat näyttää kolmen viikon jäljiltä tältä.

 

Onko täällä nyt siis paskat lumet lumet? En sanoisi ihan niinkään, vaan käyttäisin termiä "paska lumitilanne", kun sitä lunta ei vaan ole tarpeeksi rinteiden ulkopuoliseen laskuun. Rinnehiihtoon olosuhteet on kohtuullisen hyvät. Harmi kun itseä ei se jaksa innostaa juurikaan. Mutta asiaa on turha liikoja murehtia ja jäädä kämpille juomaan kaljaa, vaan on keksittävä jotain uutta.

 

Vanha treenaa vanhaa temppua vuosien tauon jälkeen uudestaan.

 

Arveltiin Ajelupoiccasten kanssa, että pohjoisrinteeltä hiukan puurajan alta voisi löytyä riittävästi lunta takamaastokickerin rakentamiseen, emmekä olleet väärässä. Noin tunnin rakennusurakan jälkeen päästiin itseasiaan ja testihypyn jälkeen oli aika uskaltaa haastaa itsensä. On hieno tunne, kun tuntee kehittyvänsä.

 

Ei ole paskaa lunta vieläkään, mutta edelleen on paska lumitilanne! Lunta tarvitaan ja paljon, mutta eiköhän tämä tästä vielä parane kauden edetessä ja siihen saakka opetellaan laskemaan paremmin, niin on kivempaa kun sitä lunta sitten saadaan kunnolla.

 

Terveisin Zell am Zilleristä!

Marko

Kuvista kiitos Ville Eskoselle ja Villen puhelimelle ja videosta Ajelupoiccasille

Maco