1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Mao-
Kengät jääkiipeilyyn ja yleiseen häröilyyn

Sopivaa aihetta kun ei löytynyt mihin jatkaan, niin aloitetaan uusi.

Eli, aloittelijalle hakusessa kengät jotka soveltuisivat jääkiipeilyyn sekä yleiseen maastossa toimimiseen (vaellus, vkl reissut jne...), mahdollisimman monipuoliset siis.

Silmään on pistänyt ensinnä Sportivan Trango S Evo:t. Jääkiikkuihin ilmeisesti toimivat, mutta mites noin muuten, onko jäykkyys toimiva muuhun toimintaan?

Onko kenelläkään kokemusta Sportivan Trango Guide:sta? Äkkiseltään katsottuna vaikuttaisivat siltä, että olisivat enemmän ns. normi vaelluskenkä tyyppiset tai ainakin jossain siellä välimaastossa...

Ajatuksia? Ideoita? Suosituksia? Kaiken otan kiitollisuudella vastaan! Smile

Äppy

Olen kuullut tyypeistä, jotka ovat kiivenneet jäätäkin ihan perus vaelluskengillä. Ongelma noissa on vain pohjan jäykkyys ja kengän kestävyys. Jäällä jos meinaa jotain vähän jyrkempää kiivetä, pohjan on hyvä olla jäykkä. Oma kohtaista kokemusta ei noista löysempi pohjaisista kengistä jääkiipeilyssä ole mutta voisin kuvitella, että jalkapohjat ja pohkeet on ainakin teknisessä kiipeilyssä aika nopeasti puuroa, jos ei sitten ole jotain Grivelin Rambon kaltaisia todella jäykkiä rautoja alla. Ne taas vaatii ilman tee-se-itse-patentteja, että kengistä löytyy teknisten rautojen kiinnityskohdat(kovamuovipalat edessä ja kantapäässä), mikä taas tarkoittaa automaattisesti täysin jäykkiä pohjia.

Jääkiipeily/jäätikkövaellus/ylävuoristokengät taitaa taas järjestään olla sen verran jäykkäpohjaisia, että normaalivaelluksella ne kengät on pidemmän päälle todella epämukavia käyttää varsinkin kovemmilla alustoilla, jos ottaa vertailukohteeksi löysempi pohjaiset vaelluskengät ja vaelluksella tarkoitetaan perinteistä tasamaastovaellusta. Toki noilla vuoristokengilläkin kävelee, mutta rakot ym. fyysiset vaivat/kulumat tulee varmasti tutuiksi.

Eli itse suosittelen hankkimaan kiipeilyyn omat kengät ja vaelluskäyttöön omat kengät. Toki maksaa vähän enemmän, mutta on mielestäni sen arvoista.

kiravuo

Ostin joskus Annankadun MountainShopista jäykkäpohjaiset LaSportivan vaelluskengät ja ne toimivat sekä kiipeilyyn että vaeltamiseen, mutta ovat sangen painavat. En lähtisi viikon vaellukselle niiden kanssa.

Jäykät raudat ja pehmeät kengät ei ole suositeltava yhdistelmä. Ei siksi, etteikö rautoja saisi kiinni, vaan koska raudat eivät kestä rasitusta ja metalli väsyy. Eivät siis mene heti rikki, mutta muistelen nähneeni jonkin valmistajan ilmoittavan että elinikä lyhenee 80%.

kiravuo

Mao-

Tätähän jo arvelinkin, että molempiin pitäisi olla omat kengät.

Ongelmahan tässä on se, että omat vanhat vaelluskengät ovat siinä kunnossa, että ne pitäisi uusia. Ja perusduunarin palkalla ei hirveitä investointeja per kausi tehdä, niin siksi etsinkin sitä parasta mahdollista vaihtoehtoa jolla molemmat hoituisi...

Hyde

Jääkiipeilykengät menee harvalla kulumisen takia vaihtoon. Hyväkuntoista kierrätyskenkää onkin tarjolla sopuhintaan. Kattoo nyt vaikka mitä viimeks on komeroiden pohjalta löytynyt Relaan Puotiin myyntiin:

Kayland M11+
La Sportiva Baruntse
Kayland revolution
La Sportiva Spantik
Kayland Explosion X2
Scarpa Phantom 6000
Koflach Arctic Vario Extreme

Artturi Kröger

[quote author=Hyde link=topic=43590.msg212514#msg212514 date=1357844425]Hyväkuntoista kierrätyskenkää onkin tarjolla sopuhintaan.Juurikin näin. Näkisin, että paras ratkaisu tarpeeseen.