1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
rritvos
Makuupussisysteemit kylmässä: huurrepisteen siirto - kokemuksia ja ajatuksia?

Tarvitsen ehkä uuden kuitumakuupussin pääasiallisen makuupussin päälle kevättalven matkaa varten. Lähinnä siirtämään huurrepistettä pois sisämakuupussin eristeestä. 3 viikkoa teltassa, -5...-30. Löytyisiköhän täältä kokemuksia tai ajatuksia seuraaviin?:

- Onko kellään kevyistä päällipusseista käytännön kokemusta -
  "riittävätkö" huurrepisteen siirtoon? Esim MEC Amulet Ultralight
  Overbag on 490g, ja sen ainoa tavoiteltu funktio on siirtää
  huurrepistettä, ei lämmittää lisää. Koitin pohtia huurrepisteen
  siirron fysiikkaa, mutta luulen että asia pitäisi oikeastaan
  mitata - ts. mikä on "riittävä" paksuus päällipussille, miten
  merkittävää on sen hengittävyys, ja miten iso osa kosteudesta
  jää pussien väliin eikä päällipussin sisään.

- Quilt vai makuupussimallinen? Sinällään samaan tapaan kuin
  untuvat ovat selän alla aika littanassa, niin huurrepisteen siirto
  lämpötilagradientin perässä maata kohti lytyssä olevien
  eristekerrosten läpi ei varmaan toimi myöskään ihan kunnolla,
  ja kosteus voi ehkä jopa erityisesti kerääntyä kangaskerroksiin
  jotka ovat tiiviisti päällekäin.
 
- Carinthian TOP Explorerin hengittämättömyydestä on tullut
  tälläkin foorumilla sanomista, ts. yli viikon reissuilla se
  alkaa kerätä turhan paljon kosteutta (?): Vedenpitävä
  (päällipussin) päällikangas vai ei? Entäs sisäpussin
  päällikankaan vedenpitävyyden merkitys? Fiilispohjalta tuntuisi
  kummankin merkittävä vedenpitävyys turhalta, ellei teltassa
  ole muuten liikaa kosteutta.

- Kertyykö teillä kosteutta enemmän päällipussiin vai
  makuupussien väliin?

- Päällimmäisen pussin vetoketjun ja sisäpussin vetoketjun eri sijainti, uhka vai mahdollisuus.

Kaupalliset vaihtoehdot jotka ovat kartoituslistalla ovat PHD Overbag, Carinthia TOP Explorer (MF), MEC:n overbagit ja amerikkalaiset ultralight-quiltit (esim MLD, BPL). Mietin myös vaihtoehtoa rakentaa oma quilt-tyylinen päällyste mittojen mukaan tehtynä sisäpussin päälle, jolloin voisi optimoida kankaat
ja eristeet. Minulla on myös Ajungilak Kompakteja, joita voisi leventää, jos alkaa laiskottaa.

Kiitos avusta etukäteen!

teesaa

Ilmeisesti paino ei ole esteenä, eikä tilavuus ole ongelma mukana kuljettamiseen, kun extrana mukaan on tulossa kuitupussi (vissiin) untsan päälle.

Jos noinkaan pitkässä reissussa ei tarjoudu tilaisuutta makuupussin kuivaamiseen niin aika oudolta äkkiseltään tuntuisi, joten hätistilanteessa itse varmaan käyttäisin VBL (vapor barrier liner) sisäpussia ja jotain tosi mukavaa kerrastoa sen kanssa.

Wannabe mies monessa lajissa!

Korpijaakko

Noin nopeasti teoretisoiden huurrepisteen eli kastepisteen sijaintiin vaikuttaa:
- ulkoilman lämpötila ja ilmankosteus
- sisäilman lämpötila ja ilmankosteus
- eristeen määrä ja laatu (lämpötilagradientti)
- eristeen vaikutus ilman ja höyryn vapaaseen liikkumiseen

Sanoisin, että tuolta pohjalta asiaa on helvetin vaikea teoretisoida, mutta kannattaa siis huomioida, että periaatteessa päällä oleva vaatetus ja sisemmän pussin järeys vaikuttavat kastepisten sijaintiin. Samoin kuin ulkoilman lämpötila.

Oma kokemukseni on, että hyvin kevyt kuitupussi (Haglöfs Lim, luokkaa nykyinen Lim 50) riitti nipin napin kastepisteen siirtoon Marmot Sawtooth makuupussin ja runsaan vaatetuksen kanssa lähes -30C lämpötilassa. Kuva. Käytännössä pitäisi olla vähän tukevampi pussi.

Tokihan untuvamakuupussia pääsee lähes joka reissulla kuivattelemaan, mutta omien kokeilujen perusteella joku 5 yötä ilman kastepisteen sijaintiin vaikuttavia kikkailuja ja/tai tuuletusta/kuivatusta alkaa jo olennaisesti vaikuttaa järeänkin untuvapussin mukavuuteen ja lämpimyyteen. Jos puhutaan suomalaisille tyypillisesti kolmen viikon Huippuvuorten reissusta kevättalvella, niin kuitupussi on ihan järkevä valinta ja höyrysulkujen kanssa en vaivautuisi säätämään. Saattaisin kyllä ottaa paksun untuvan ja kevyen kuidun sijaan Reissu-Pete-mallisen yhdistelmän eli järeän kuidun ja kevyehkön untuvan lisälämmöksi. Pusseja kun saa kuivateltua kohtuudella ja siellä voi olla myös yllättävän lämpimiä öitä, jolloin untuvapussi kostuu turhaan (lähinnä hikoilusta, mutta myös kosteudesta teltassa).

Itse suosin molemmissa pusseissa voimakkaasti vettä hylkivää pintakangasta (Pertex Endurance ja vastaavat joita nyt tyypillisesti käytetään). Oma näpituntumani on, että ne eivät olennaisesti heikenne hengittävyyttä ja kosteuden kulkua (kuorivaatteisiin verrattuna: ihminen levossa, iso pinta-ala, ulkopuolella kuivaa ja kylmempää ilmaa eli kalvo toimii hyvin), mutta suojaavat ulkopuoliselta kosteudelta, joka voi olla aika viheliäistä välillä. Ainakin omassa käytössäni Carinthian Explorer Top MF (XL) pelasi hyvin, ei mainittavaa kostumisongelmaa. Ongelmana oli ainoastaan vetoketjun sijainti lämpimyyden säätelyä ajatellen.

Jos quilt-vaihtoehtoa miettii, niin kannattaa etsiä jostain tarpeeksi leveä täkki, jotta se sopii ison talvipussin päälle. Monet UL-vaihtoehdot ovat aika kapeita. MLD:ltä saa varmaan sopivan mittatilauksena, mutta hyvä vaihtoehto voisi olla myös Revelation Designs, jolla erikoisleveitä täkkejä myös valmiina listalla. Tai sitten teettäisi erikoistilauksena super-lämpimän pumpulla täytettävän cubenfiber-untuva-täkin? Wink

Tässä listalle vielä yksi valmistja Brenig Briteissä. Käsittääkseni kaikki tilataan custom/mittatilaustyönä ja esim. päällipussin saa kokonaan ilman vuorikangasta, jolloin säästyy painoa. Wink Ja karun miehen valinta on VBL-pussit sekä sisä- että ulkopuolelle.

rritvos

Kiitti, hyviä pointteja. VBL:ää pitäisi varmaan testata että tietää onko se oma juttu.

Onkohan kellään Reissu-Petejen kombinaatiosta jotain tarkempaa tietoa? Netistä löysin vain erittelyn "3000 g kuitua 1000g untuvaa". Ilmeisesti kuitenkin untuva alla, ja kuitupussin kosteuden kanssa vain eletään?