1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Korpijaakko
Kummat sekakäyttäjälle: tellut vai randot?

Nyt tarvitsisi näkemyksiä välineiden valintaan.

Oma taustani on tiukasti murtsikkahiihdossa ja tunturihiihdossa (ahkion kanssa), joka onkin ensisijainen harrastukseni. Rinteessä olen laskenut vähän alppikamoilla ja siitäkin on joku kymmenen vuota aikaa. Nyt kuitenkin polttelisi hankkia hiihtokamppeet, joilla:
- voisi opetella laskemaan rinteessä tai sen vieressä
- voisi tehdä laskupainotteisempia hiihtoreissuja tuntureille
- ja voisi vähän opetella ja kokeilla leijahiihtoa lainaleijoilla.

75mm tellut olisi tietysti aika hyvin hiihdettävät ja niitä saisi kohtuullisen edullisesti. NTN:ssa tulisi laukeavuus mukana, joka olisi polville kiva juttu. Rando-kamatkin kai kävisi, joku kevyt Dynafit-setti ehkä?

Mitähän arvon raati suosittelisi tällaisessa tapauksessa kun pöytä on täysin tyhjä, joskin jokunen reunaehto on... Olen aika isokokoinen kaveri (186cm, 95kg), polvet on vähän heikossa hapessa (löysät eturistisiteet, lumpiot voi sivuttaisessa väännössä muljahtaa kivuliaasti paikoiltaa), eikä rahaa ole ihan mahdottomasti käytettävissä. Rinteessä en usko kauheasti viihtyväni, joten käyttö enemmän luonnon lumella hiihtäen, laskien ja leijan perässä vedettävänä...

Mikä olisi tuohon kaivattuun käyttöön hyvä setti? Haussa siis koko paketti: sukset, siteet ja monot.

JHS

Talla saastyy polvet, ei lipsu ylamaessa jaisellakaan ja jaa paukkuja laskuunkin. En tieda miten tellut soveltuisivat leijahiihtoon, mutta arvelisin etta vapailla kannoilla on hiukan hankalampaa.

Dynafit Manaslu skis 187cm
Dynafit Manaslu skins (187cm)
Dynafit ZZero4 C-TF
Dynafit Radical FT bindings
Dynafit 100mm ski crampons

Alennuksilla koko setin voi saada alle tonnilla, nettikaupoissa nyt semmosta 1,5Ke.

Diesel

Itse ratkoin viime talvena samaa dilemmaa.
Päädyin sattuman kauppojen tuloksena seuraavaan pakettiin: Asnes ingstad, Voile crb 3 pin cable(3-pin kaapeliside laukaisujalustalla).
Monoina nahkaiset ja enempi lasku painotteiseen reissuun muovimonot ahkioon mukaan. Muovimono auttaa ojattavuuteen aika paljon.

Setti osoittautui varsin monipuolikseksi.Hiihtoa tuli niin etelän järvillä/metsissä, kaamoksessa saariselällä sekä kevään haltireissu.

Laskeminen ei meikäläisen taidoilla niin kaunista katseltavaa ollut mutta alas tultiin ehjin nahoin.

Gota

Äkkiseltään väittäisin, että rajallisella laskukokemuksella randokamoilla pääsee nopeammin kivojen laskujen makuun takamaastoissa.

Minulla on takana 30 vuotta rinteessä temuamista, joista 12 vuotta pelkillä telluilla. Alppitakamaastotouhuja varten tulin hankkineeksi randokamat ja niillä onkin sitten tullut viime vuodet lähinnä laskettua (myös sen takia, että konttorirotan reisissä ei enää riitä paukut hyvään tellutteluun vaikeassa lumessa). Suht leveät tellutkin löytyy vielä varastosta ja niilläkin kyllä lasken.

Hyvän hiidettävyyden ja mukavan laskemisen yhdistäminen on kyllä aika haastavaa, kun laskiessa kiva, eli leveä, suksi on hiihtäessä aika taakka. Ainakin minusta.

Henkka80

Terve!

Olen ollut saman ongelman kanssa aiempina vuosina mutta nyt uskon löytäneeni ratkaisun.

NTN vermeillä pystyn laskemaan alppikäännöstä hyvin lähelle samalla lailla kuin alppisiteellä. Jos tellutaidot loppuu offilla kesken.

Sillä uudella rottefellan vapari ntn siteellä saa vielä saman keveyden ku kaapelilla. Niillä olen myös leijahiihtänyt ja nauttinut monen näkösistä laskumestoista.

Ahkion nykimiseen tuntureilla ottasin kyl vielä erikseen laskukamat ja vaelluskamat jos tavoitteena on hiihtää jonnekin kauemmas tai enemmän. Jos se tasamaan hiihtäminen on vaan siirtyminen perusleiriin ahkion kanssa ni ntn kelpaa hyvin.

ainakin messilässä on vuokraamossa ntn vehkeitä.

Jii-5000

Se on makuasia, haluaako laskea kantapäät kiinni vai vapaana. Jos haluaa mahdollisimman vähällä energialla ylös ja alas, niin randokamoista saa kevyemmän paketin, ja laskeminenkin on niillä helpompaa. Itse tulee hiihdettyä kuitenkin telluilla.
NTN on mukava käyttää verrattuna kaapelisiteeseen, ja uusi NTN-side on jo vähän kevyempikin. Ja saa niillä tehdä alppikäännöstäkin.
Muovimonoilla ja raskailla suksilla tasamaan hiihtäminen ei tosiaan ole mitään nautiskelua. Ehkä se kannattaa päättää, panostaako reissussa hiihtoon vai laskuun, tai ottaa kahdet vehkeet mukaan.

valppaus

Ääni täältä telluille (vaikka tosiaan makuasia loppujen lopuksi). Olen molemmilla hiihtänyt ja laskenut takamaastossa, ja nykyään lasken yksinomaan telluilla (NTN, vaihdoin pari vuotta sitten polvien suojaksi). Leijahiihto kuuluu myös harrastuksiini, ja tellut toimii siinä mainiosti myös (itseasiassa parempi kuin randot koska voi luistella ja hiihdellä mukavasti solmuun menneen leijan luo yms.).

Severius

NTN:t on ihan ok vaikka itse siirryinkin randokamoihin. Jos päädyt telluihin niin kannattaa tutustua TTS:ään kun tuo NTN ei ehkä ole ihan paras mahdollinen valinta sulle, kun ilmeisesti paino sulla on hiihtovaelluksessa. Täällä, http://www.freeheelgranola.com/gear/telemark-tech-system-a-unique-binding-system, on juttua asiasta ja jutun lopussa pari linkkiä lisää.
Jos taas päädyt randokamoihin niin ei sun kannata mitään uusia Radicaleja ostaa. Halvemmalla pääset, kun hankit jotkut käytetyt. Tälläkin hetkellä on Dynafit kamaa myynnissä täällä puodin puolella.

Mikael

Sun taustoilla valitsisin kyllä jotkut randovehkeet. Senverran raskaampaa on laskea kantapäät irti, varsinkin jos sulla on polvien kanssa ongelmia etkä ole paljoa alamäkeen laskenut.

Minusta tuo hiihteleminen (siis tökkiminen tasamaata/ylämäkeen) dynafit:lla on aika luonnollista, niin paljon kun se nyt voi olla muovimonot jalassa

masu

tellut !!!! minusta on tyhmää selittää että alpeilla on parempi aloittaa ja helpompi. se on itsestä kiinni onko helppoa vai ei ja jaksaako laskea kannat auki vai ei. ite heitin alpit pois koska liian tylsät. telluilla saa enemmän irti myös pienistä mäistä ja hitaammissa vauhdeissa. mikä on myös turvallisempaa. ja mettä/tunturi suksi taustalla tellut ehdoton valinta.

Korpijaakko

Tässähän kävi juuri niin kuin arvelinkin!  Biggrin Eli mielipiteet jakautuu aika voimakkaasti, mutta kun laukeavuuden perään haikailisin niin vaihtoehdot olisi siis NTN tai Dynafitit (tai itselle uusi tuttavuus TTS).

Pitkien tasamaapätkien hiihtelyyn löytyy ennestään Madshus VOSS + NNN BC -systeemi, joten mikään itsetarkoitus se tasamaan tökkiminen ei tällä uudella setillä olisi. Sen verran olen tottunut painavaa ahkiota vetämään, että toiset sukset monoineen kyllä kulkee jonkun viikon, parin tunturireissun ahkiossakin.

Ainoa mainittava etu telluissa voisi olla se, että oppisi laskutekniikkaa, jota voisi hyödyntää myös tuon puhtaan tunturihiihtopaketin kanssa (ja onhan tellut kuulemma hauskemmatkin...), mutta silti olen henkisesti taipumassa Dynafitin tarjonnan suuntaan. Tähän liittyen kysymys suksista:

Puodin puolella näyttäisi olevan Dynafitin siteet tarjouksessa ja jos sitten hankkisin sopivat monot, mutta mitkä olisi sopivat edulliset sukset? Aikaisemmin silmäilin Madshus Annumeja kun kohtuullisen edullisesti saisi, mutta onko randositeiden ja monojen lyöminen noiden päälle överiä? Olisiko joku muu suksi selkeästi parempi?

PS. Isot pojat näyttää hiihtävän 200 mailin seikkailu-urheilukisoja (rankasti muokatuilla) muovimonoilla Dynafit-siteillä, joten ei ne ihan mahdottoman voi olla hiihtää? Luc MehlWink

Severius

En näe mitään syytä miksei pistäisi Dynafittejä noihin suksiin. Vaikuttaisi oikein hyvältä sun tarkoituksiin. Sitten vielä jotkut kevyet popot niin se onkin siinä. Smile

MAZCU

Saman ongelman kanssa painiskelen. Tai oikeastaan olen valintani tehnyt, randot taidan hommata. Nyt kiikastaa lähinnä siitä mistä yleensä, valuuttaa puuttuu. Jos dynafitteihin päädyt niin conradilla olis dynyn suksetkin aika sopivaan hintaan. http://www.sport-conrad.com/page/product-detail/__/shop/prod/23879

Jäi mainitsematta että noissa ei ole pitopohjaa laskuja pilaamassa kuten madshuseissa.

Berg Baron

sport bittl myy dynafit tlt speediä:ä 200 ekee. Edelleen yks parhaista dynafiteistä.

http://www.sport-bittl.de/Skisport/Bindungen-Touren:::7000_7008.html

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Kunnon sekakäyttäjä hiihtää mestoille vanhoilla järvisillä ja laskee burtonilla.

kysymys telemark välineitä käyttäville:

Miksi kaikki parhaat vuorihiihtourheilijat käyttävät alppivehkeitä, poikkeuksetta?

Jii-5000

[quote author=jjhenttonen link=topic=42408.msg209354#msg209354 date=1352144586]
kysymys telemark välineitä käyttäville:

Miksi kaikki parhaat vuorihiihtourheilijat käyttävät alppivehkeitä, poikkeuksetta?Tietysti siksi, että niillä on helpompi laskea.

Kaikkien tavoitteena ei ole olla paras, jotkut haluavat vain pitää hauskaa.

Hyde

[quote author=Bound link=topic=42408.msg209326#msg209326 date=1352118519]
Puodin puolella näyttäisi olevan Dynafitin siteet tarjouksessa ja jos sitten hankkisin sopivat monot, mutta mitkä olisi sopivat edulliset sukset? Aikaisemmin silmäilin Madshus Annumeja kun kohtuullisen edullisesti saisi, mutta onko randositeiden ja monojen lyöminen noiden päälle överiä? Olisiko joku muu suksi selkeästi parempi?Jos mielit luonnonlumille tuntureille laskemaan niin noiden Madshusin keihäiden sijaan kannattaa ison miehen katella reilusti leveempää lankkua. Umpihangessa rimpuillessa tulee äkkiä kantavampaa ja vakaampaa kalustoa ikävä. Tekijämiehet tietty laskee kukkakepeillä tai vaikka puolipaneleilla, mutta alottelija oppii nopeemmin kun ei tarvi syödä lunta joka käännöksellä. Vehkeiden keveyttä on aivan turha alkuun tuijotella varsinkin jos pulkassa meinaat kuskata. Backcountryosaston sijaan vapaalaskusukset rokkerilla - yhtälailla niillä nitkottelee sinne törmän harjalle.

HannuV.

[quote author=jjhenttonen link=topic=42408.msg209354#msg209354 date=1352144586]
Kunnon sekakäyttäjä hiihtää mestoille vanhoilla järvisillä ja laskee burtonilla.

kysymys telemark välineitä käyttäville:

Miksi kaikki parhaat vuorihiihtourheilijat käyttävät alppivehkeitä, poikkeuksetta?Luonnollisesti siksi, että alppivehkeiden suorituskapasiteetti on parempi kuin telluilla. Niillä on helpompi laskea sekä teknisesti että fyysisesti, ne toimivat kaikissa olosuhteissa, ne ovat kevyempiä ja halvempia ja valikoima on laajempi. Vaikka toki sinä tuon kaiken tiesitkin.

Miksi sitten laskea telluilla? Koska se vain tuntuu paremmalta.

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

[quote author=HannuV. link=topic=42408.msg209374#msg209374 date=1352152774 Koska se vain tuntuu paremmalta.Kertokaa ihmeessä lisää!

töke

"It was once said the best skier is the one having the most fun."

Tolta pohjalta on myös hyvä valita välineet.

Välineistä puheen ollen.. viime lauantaina tammukan seiskalla oli ainakin hauskaa, kun yks kaveri skinnaili ylös oranssit kaksmetriset aurauskepit kädessä.

HannuV.

[quote author=jjhenttonen link=topic=42408.msg209377#msg209377 date=1352181462]
[quote author=HannuV. link=topic=42408.msg209374#msg209374 date=1352152774 Koska se vain tuntuu paremmalta.Kertokaa ihmeessä lisää!


Kummasta pidät enemmän: kaurapuurosta vai riisipuurosta?

PS. Korjatkaa joku nuo lainaukset kuntoon.