1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
soikkula
Neuvoja telluihin

Hiljalleen kytenyt ajatus aloitella opettelemaan telemark-tekniikka vaan nyt tarvitaan hyviä mietelmiä välineisiin. Suksittu on vuodesta -72 joten jotenkin pystyssä pysytään kaatumista pelkäämättä vaikka se kiellettyä multa onkin...
Paino n. 82 , pituus 182. Siteet (ja niiden hinta tietysti) mietityttää eniten, millä päästä hyvin alkuun ja millä pärjää pitkään...
Suksia on laidasta laitaan, kaposista kisasuksista läskeihin, nykyään lähes kokonaan leveät on alla ja skinnailtua tulee paljon.
Monot toki on kokeiltava sopivat, vaan käykö kaikki t.monot kaikkiin siteisiin jne.
  kiitokset vaivannäöstä jo etukäteen.
  -sepeteus

nilsson

Vastaavaa pohdintaa viime syksyltä: http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=37436.0

Itselle tuosta ketjusta löytyi monta hyvää vinkkiä joiden pohjalta päädyin NTN:iin ja keskileveisiin (88mm) skimboihin. Niillä noviisikin tuntui pärjäävän kivasti rinteessä.

soikkula

Kiitos linkistä, miten suksen pituus, passaako samat mitat kuin alppisukselle? Kuis eri mononormit käy keskenään siteisiin?
  Nämä nyt ainakin jäi vähän epäselväksi.
  -Sepeteus

Raid

Mononormit ei toimi ristiin: 75mm monot toimii vain 75mm siteissä. NTN-monot toimii NTN-siteiden lisäksi (varauksin) tietyissä randositeissä.

soikkula

kiitos tiedosta!

nilsson

Olen suunnilleen saman mittainen kuin sinä ja skimbojen mitat ovat olleet pääsääntöisesti 180-185cm haarukassa. Telluihin mulle suositeltiin useamman tahon toimesta reilua 20m kääntösädettä ja sillä mitat tuntui osuvan samaan haarukkaan.

Takamisakari

Niin ja siteitä speksatessa kannattaa muistaa että NTN:t on tuntumaltaan melko erilaiset laskea kuin "vaijerit", eli tukevammat ja siteen joustokohta (= pivot point) on taaempana. NTN:issä myös huomattavasti enemmän painoa. Eli riippuu mistä tykkää..

HannuV.

NTN Freeride -side painaa kutakuinkin saman verran kuin yleisin (?) telluside R8. Uusi NTN Freedom-malli on about puoli kiloa (muistaakseni) pari vanhaa mallia kevyempi, joten paino on ihan vertailukelpoinen vaijerisiteiden kanssa. Toki grammanviilaajille niistä löytynee kevein vaihtoehto.

Suurin haaste NTN:ään siirtymisessä on suppea monovalikoima ja osin myös hinta.

Berg Baron

NTN freeride painaa noin 2200g pari jarrujen kanssa ! ei mitenkään relevanttia rinnelaskuun ja ei edes tunnin pari skinnauksiin. Mutta jos kaipaa todelista tour-sidettä, sitä ei tarjoa edes uusi NTN freedom. (mikä on todeliselta painoltaa about sama kuin R8,R6,R4 ja jopa hiukan kevyempi). Freedom on seksikäs, mutta ylihinnoiltelu, eikä tarjoa vapaata skinnaus saranaa, eikä edes hankirautoja (vielä) todellinen pettymys! huhut oli hyvät mutta rotte suuntaa katseen new skool - freeride- US puolelle, jättäen alppien asukkaat kylmäksi. (miten kukaan voi markkinoida tour sidettä ilman hankirautaa - ja ilman freepivot:a ??? WTF rotte !)

Telemarker
Käyttäjän Telemarker kuva

NTN siteiden painoista löytyy yllätys yllätys valmistajan sivuilta specksit (ja muuta mukavaa tietoa).

NTN Freeride --> Weight: 1850g/pair
NTN Freedom --> Weight: 1500g/pair

Mutta paluu itse aiheeseen eli Soikkulan tiedusteluun välineistä jne.... käy tutustumassa välineiseen mäessä pätevän telemarkopettajan avustuksella - kokeilet molempia normeja (75mm ja NTN) opettajan avustuksella, mutustelet fiiliksiä ja lasket budjettisi.

Itse en suosittelisi pahimmalle vihamiehellenikään tänä päivänä 75mm välineitä NTN:n sijasta, mutta käy itse kokeilemassa ja juttele telemarkia pääasiassa laskevien opettajien kanssa  Biggrin  (vaadi itsellesi aito telluopettaja eikä mitään "osa-aikatelluopea") Näillä "päätoimisesti" telluilla laskevilla opetajilla kun on yleisesti ottaen tekniikka aidosti hallussa joten saanet suht objektiivisia vastauksia heiltä välineiden suhteen ja samalla saat kultaakin arvokkaampia ohjeita sekä vinkkejä telemarklaskemiseen.

NTN-monojen monikäyttöisyydestä vielä sen verran että kaikkia NTN-monoja tosiaan pystyy käyttämään täysin huoletta mm. Marker Tour, Marker Duke/Baron siteiden kanssa ja vieläpä niin että etusiteen liukulevymekanismi on säädettävissä toimivaksi ilman vaaraa että etusiteen laukaisumekanismi ei toimisi.

Lisäksi esim. Scarpan TX Pro NTN-monoissa on ylimääräisenä "kivana" lisäominaisuutena sopivuus myös Dynafit TLT-vaellussiteisiin. Aggressiiviseen rinteessä tapahtuvaan alppilaskuun en suosittele NTN-monoja koska mono mm. joustaa palkeen kohdalta mutta noin yleisesti ottaen "perusalppilaskemiseen" mono kyllä sopii 99%:lle ihmisistä.

Suksista sen verran että omaa laskuasi helpottaakseesi ja laskutekniikan oppimiseksi valitse suksi jossa kääntösäde on n. 17-20m luokkaa.

Mitä suksien leveyteen sitten taas tulee, niin NTN sallii hiukan leveämpien suksien käytön jopa telemarklaskua opettelevalle kuin 75mm side+monoyhdistelmä --> tämä selittyy pitkälti sillä että NTN-side on huomattavasti tukevampi, tarkempi ja voimallisempi kuin yksikään perinteinen 75mm side.

Älä siis kiirehdi varusteiden hankkimisen suhteen ellei ole aivan pakko - käy tosiaan mieluummin kokeilemassa asiaanvihkiytyneen opettajan avustuksella molempia normeja... saat varmaan samalla hyviä vinkkejä suksienkin ostoon.

NTN:ä pääsee kokeilemaan Messilässä (lienee ainoa paikka missä on vuokravälineinä NTN-suksia siteineen ja monoineen) - muissa keskuksissa on sitten sitä perinteistä versiota vuokrattavana.

Hyviä kyykkylaskuja sitten kun kautesi alkaa...

ecky
Käyttäjän ecky kuva

Ettei menis pelkäksi mutuiluksi:

75 mm siteet:
Rottefella Super Telemark ... ~370 g
Voile HD Mountaineer ... ~440 g
TeleBulldog Lite Spike 3-pin ... ~790 g
Voile 3-pin Cable ... 810 g
Telemark Tech System ... ~840 g
Rottefella Chili ... 1000 g
G3 Targa T/9 ... 1010 g
G3 Targa ... 1174 g
Voile Hardwire 3-pin ... 1290 g
7tm Power2 ... 1380 g
22designs Vice ... ~1450 g
22designs Hammerhead ... ~1450 g
BD O2 ... ~1500 g
TeleBulldog Spike ... 1528 g
Linken Pro ... ~1800 g
Rottefella R8 ... ~1810 g
22designs Axl ... ~1810g

75 mm free pivot siteet:
TeleBulldog Spike Blade Tour ... 1315 g
G3 Targa Ascent S/S ... 1344 g
Voile Switchback ... 1360 g
Voile Switchback X2 ... 1420 g
BD O1 ... ~1700 g
7tm Power Tour ... ~1900 g

NTN:
TeleBulldog Spike NT Tour ... 1336 g
Rottefella Freedom ... ~1500 g
TeleBulldog Spike NT ... 1500 g
Rottefella NTN Freeride ... ~1850 g

EDIT: Nämä siis valmistajien speksaamia painoja siteelle. Kaikenlaiset lisäkilkkeet kuten jarrut yms. tietystikin nostaa painoa.

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

ecky
Käyttäjän ecky kuva

Monojen sopivuuden tärkeyttä ei voi korostaa liiaksi. Telemarkissa tuppaa kantapää nousemaan kengässä, jos se ei istu juuri oikein. Muuta yleispätevää kriteeriä kamppeille kuin monojen istuvuus on vaikea keksiä. Kaikki muu on makuasioita, josta voidaan kiistellä. Ehkä sen verran nyrkkisääntöä, että jäykkää monoa ei laiteta löysään siteeseen ja vice versa. Niin, ja 75 mm normi ei käy NTN siteeseen tai toisinpäin.

Välinepuolen voisi tiivistää seuraavanlaiseksi prosessiksi:

1. Hankit jotkut kamppeet aluksi. Ihan mitkä tahansa. Ei väliä miten päädyt hankkimaan juuri ne välineet jotka hankit.
2. Varmista että monot ovat sopivat ja että ne ovat samaa normia kuin siteet. Jos ensimmäinen kriteeri ei täyty, niin vaihda monot. Jos toinen kriteeri ei täyty, vaihda siteet.
3. Kun olet laskenut aikasi, niin tiedät, että haluat toisenlaiset välineet. Tämä tapahtuu riippumatta siitä mitkä välineet hankit.
4. Hankit uudet kamppeet ja jatkat kohdasta 2.

Tuo on ikuinen luuppi, johon päätyy väistämättä. Ero on lähinnä siinä että vaihtaako välineet kohdassa 4. vai kerääkö niitä lisää.

Välineitä hankkiessa kannattaa harkita, että haluaako jalan kiertyessä a) siteen vai b) polven antavan periksi. Jos valitsee vaihtoehdon a, niin se rajoittaa aika hyvin sidevaihtoehtoja. NTN Freeriden hyviä puolia: jäykkä, mahdollistaa skinnauksen, side laukeaa ja säästää polvia, platet mahdollistaa yksien siteiden käytön monissa suksissa. Telemarker tiivistikin muut puolet NTN:stä.

Laskutekniikasta en sano mitään, kun en mä oikeasti tiedä. Muuta kuin, että kaarteen sisemmän jalan kantapää on irti suksesta. Sillä mä olen pärjännyt. Ai niin, ja painoa sillä sisemmälle koivelle saa laittaa aika reilusti. Aloittelijoiden ongelmana on monesti se, ettei pistä takajalalle painoa tarpeeksi ja suksi ei ohjaudu hyvin.

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

Henkka

...kyllä 75-normin siteellä vielä laskee. Viime talvena jenkkien freeride tourin palkintopallilla seisoi telemarkkaaja alppivehkeillä laskevien joukossa. Siteenä Black Diamond. Antte Lauhamaakin taitaa samalla siteellä laskea. Vielä jämympi lienee Hammerhead.

Berg Baron

saa uskoa valmistajan spekseihin, kuka haluaa.

ecky
Käyttäjän ecky kuva

[quote author=Berg Baron link=topic=42239.msg208853#msg208853 date=1351145233]
saa uskoa valmistajan spekseihin, kuka haluaa.valmistajan speksit vs. joku tyyppi nimimerkin takaa internetin foorumilla  8)

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

ecky
Käyttäjän ecky kuva

[quote author=Henkka link=topic=42239.msg208848#msg208848 date=1351141200]
...kyllä 75-normin siteellä vielä laskee. Viime talvena jenkkien freeride tourin palkintopallilla seisoi telemarkkaaja alppivehkeillä laskevien joukossa. Siteenä Black Diamond. Antte Lauhamaakin taitaa samalla siteellä laskea. Vielä jämympi lienee Hammerhead.[url=]Telemark Movie - Heelbent For Leather[/url]

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

Henkka

Jake Sakson laski FWT:n Kirkwoodin kisassa kolmanneksi. Ohessa veto Revelstoken kisasta, jossa vain 22. Muut siis laskevat alppivehkeillä ja Jake 75 mm normin siteillä (BD).

[url=]FWT Revelstoke 2012 - Jake Sakson[/url]

marde67

Hyviä vinkkejä kaikki edellä. Tässä mun suositus.

Mulla on kokemusta telluista yli 20 vuotta ilman alppitaustaa. Alussa oli tietenkin nilkkaan ylettyvät nahkamonot ja kääntymisessä sai käyttää ihan kunnolla kiertoliikettä.

Siirryttyäni korkeavartisiin muovimonoihin ja R kaseihin tuntui kuin olisi aloittanut uuden harrastuksen. Mutta samat tekniikkasäännöt toimi kuitenkin. Pari vuotta sitten päivitin kamat NTN:iin ja kyllä nekin vaativat totuttelua.

Tällä kokemuksella mun vinkki Soikkulalle on, että aloita suoraan NTN:stä. Ne on mukavat käyttää, monovaihtoehtoja löytyy nykyään mukavasti eikä tarvitse pelätä kaatumista.

-marde
   

soikkula

Paaljon kiitoksia immeiset!
  Ajatelmat alkaa hahmottua, monoja täytyy lähteä kokeilemaan kuopion ulkopuolelle, täällä niitä ei tarjolla ole. Jalkakin on pieni mutta leveä.
  Suksia pitää kattella ylvuotisia, Armadan ARV/G3 Spitfireä löytyisi melkein budjetin raameissa, Head Infernoakin mutta on jo vissiin liika leveät? Movementin thunderilla tuli jonkun verran taannoin skinnailtua mutta Gotamiin siirryin aika pian.
Vai pitäisikö aloittaa ohuemmilla? Rinteen ulkopuolella kun tulee temuttua eli kompromissiä haetaan. Gotamat ja ARV on toimineet hyvin myös hoidetun rinteen puolella...
terv. Sepeteus


 

Henkka

Armada ARV on erinomainen tellusuksi. Erittäin napakka myös rinteessä. Rinteen ulkopuolella kärkirockerilla varustettu sivakka tosin helpottaa harrastusta etenkin vaikella lumella melkoisesti.

KaislaS

Itsellä oli tuossa välinepäivitys ajankohtainen viime kauden aikana ja päädyin pitämään vielä 75 mm normin, tosin kun monon koko on 38 niin, ei tule sivuttaisliikkeeseen niin pitkää vipuvartta eikä myöskään NTNnässä entistä taaemmaksi tuleva sarana harmita - tähänkään asti ei ole ollut mielestäni menoa rajoittavaa epävakautta vanhassa normissa. Voile Switchback on loistava side skinnata ja laskea.

Suksissa suosittelisin kyllä melkein välttämään aivan täyttä kompromissia. Ja turhaa leveyttä. Kun käännöksessä on juuri "kriittisellä" hetkellä, eli silloin kun eniten painoa käännökseen tulee, asento alhaalla ja näin kantopintaa tulee kivasti lisää, niin hitusen kapeammilla pärjää pehmeässäkin hangessa. Viime talvena ostin BD:n Starletit, jotka on siis vastaava malli kuin BD Drift miehille, kevyt 100 mm semirocker ei vastaavia riemunkiljahduksia ole aikaisemmin tiheässä metsässä laskiessa tästä ihmisestä lähtenyt. Aivan uskomattoman hieno tuntuma sukseen ja luotettava käännöksissä, kun on pehmeää alla. Kovassa tykkilumirinteessä tosin kautta aloittaessa pehmeä keula tosin muistutti itsestään ja toinen käännös vauhtiin päästyäni päätyi etusuksen pettäessä alta mahalleen. Hitusen rauhallisempaa ja takapainoisemmin pitää siis pehmeät sukset laskea - siitä syystä varastossa on myös 65 mm suurpuikat tellusiteillä, että kauden alussa kunnon kohottaminen onnistuu rinteessä ja sama laskutekniikka siirtyy sitten pehmeille suksille ja pehmeälle alustalle. Tollaset normi rinnesukset saa varastoon ihan kohtuukustannuksella, jotta alkuun saa laskutekniikkaa hiottua, kun se vaan on helpompaa kapeammalla. Turha takapaino tekee kääntymisestä vain hankalaa ja yli 100 mm suksi on rinteessä kömpelö.

[Intouduin, anteeksi] Mutta siis riski on olemassa, että ensin hankitut kamppeet joutuu päivittämään aika pian jos lajiin jää kiinni, (ja miksi ei jäisi?) joten mun suositus on myös hankkia ensin hyvät monot halvahkojen rinnesuksien kanssa ja kun mielii metsään ja olosuhteet antaa periksi, laittaa hyvät skinnailusukset kaveriksi.

wibzu

[quote author=ecky link=topic=42239.msg208861#msg208861 date=1351150789]
[quote author=Henkka link=topic=42239.msg208848#msg208848 date=1351141200]
...kyllä 75-normin siteellä vielä laskee. Viime talvena jenkkien freeride tourin palkintopallilla seisoi telemarkkaaja alppivehkeillä laskevien joukossa. Siteenä Black Diamond. Antte Lauhamaakin taitaa samalla siteellä laskea. Vielä jämympi lienee Hammerhead.
Herralla Black Diamond sponsorina joten ei liene kauheasti vaihtoehtoja siteen puolesta, samoin taitaa olla Antella?

Berg Baron

painoista vielä,.. ketä nyt sattuu kiinostaa.

http://www.oslosportslager.no/magasinet/na-pa-lager-rottefella-ntn-freedom-1045.aspx

Oslosportlager mitannut NTN painoja. Freeride on ruuveineen aikalähellä 2200g ja Freedom about 1650g selkeä ero kuitenkin.

Telemarker
Käyttäjän Telemarker kuva

Pakkohan tämä on julkaista  Smile

Suksi on DPS Wailer 112RP Pure Carbon+Nano 190cm ja side ihan tuore Rottefella NTN Freedom (Large) ja painoa yhdistelmälle on mukavat 2.65kg. Suksi itsessään on erittäin nopea, vakaa ja väsymätön - kiitos hiilikuiturakenteen.Saman siteen laitan myös puuteriläskeihin kunhan ehdin --> DPS Lotus 138 Pure Carbon+Nano 192cm jolloin painoa tulee olemaan n. 2.85kg joten ei ole nekään painolla pilattu.

soikkula

Suksen pituutta vielä mietiskelen, aiemmin gotamat oli 186, nyt nunataq:t 178 ja hyvin on toiminut. Rohkenisiko ottaa samaa pituutta esim. BD Drift,BD Aspect, BD Verdict?
Kaikkea ei kerralla pysty hankkimaan, joten aloitan suksista.
    terv. Sepeteus

Advanced

[quote author=Telemarker link=topic=42239.msg208842#msg208842 date=1351117526]

NTN:ä pääsee kokeilemaan Messilässä (lienee ainoa paikka missä on vuokravälineinä NTN-suksia siteineen ja monoineen) - muissa keskuksissa on sitten sitä perinteistä versiota vuokrattavana.Onko tilanne tosiaan se, että NTN:ä ei löydy vuokralle kuin Messilästä?