1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Markku Jussila
Kokemuksia Karhu Jakt -metsäsuksesta?

Onko kukaan käyttänyt tai kokeillut Karhun erikoisisa leveitä Jakt-metsäsuksia? Miltä vaikuttavat?

Ajatus lyhyestä ja leveästä eli nykyakaisia lasketteluläskejä matkivasta eräsuksesta tuntuu fiksulta, mutta ennen hankkimista olisi kiva kuulla ovatko toimineet käytännössäkin verrattuna perinteisiin tosi pitkiin kapeampiin metsäsuksiin.

MAZCU

En ole kyseisiä pelejä koittanut. Saattaisivat olla tiheämmässä metsässä näppärämmät kuin perinteiset 2,5-3m pitkät. Ja olisihan tuommoisia helpompi kuskata pelipaikoille.

Oletko muuten katsonut suksikeskusteluja tuolta vaellusturinoista? Siellä on käyty useampia pitkiäkin keskusteluja suksista nimenomaan vaelluskäytössä.

Plo

[quote author=MAZCU link=topic=41984.msg208005#msg208005 date=1349431887]En ole kyseisiä pelejä koittanut. Saattaisivat olla tiheämmässä metsässä näppärämmät kuin perinteiset 2,5-3m pitkät. Ja olisihan tuommoisia helpompi kuskata pelipaikoille.Pinta-alaa on vähemmän kuin Järvisen 270-senttisillä Lapponioilla, jotka eivät kanna keskikokoista miestä umpihangessa.

Kannattaa siis miettiä, mihin tarkoitukseen sukset ostaa.

Hassuja nuo eräsuksienkin pituudet. Pituutta ei ole riittävästi kantoon, mutta riittävästi hankalaa käsiteltävyyteen.

Korpijaakko

Kokeilin kaverin Jakteja. En tykännyt oikein lainkaan.

Sen sijaan Altai Hokit (omat X-Trace-siteillä) oli aikalailla sitä mitä itse kaipaan kun en ole tuntureilla: ketterät, kohtuullisen kantavat ja hauskat. Sopivat metsäretkille ja yleiseen hauskanpitoon, vaikkeivat olekaan nopeimmat kilometrien nielijät. Testissä oli lyhyempi 125cm versio, ottaisin pidemmät 145cm sukset jos omaksi ostaisin. Ehkä ostankin.

Testijuttua blogissani.

vanha_poika

Näitä oli jo 80-luvulla... haittoina se ettei sovi samaan latuun tavallisten metsäsuksien kanssa (ei haittaa yksinäisiä vaeltajia) ja että kantavuus ei ole kovin hyvä nimellisestä pinta-alasta huolimatta. Lisäksi perinteinen pitkän suksen kanssa on jotenkin tasapainoisempi repun kanssa.

Korpijaakko

[quote author=vanha_poika link=topic=41984.msg208233#msg208233 date=1349936755]
Näitä oli jo 80-luvulla... haittoina se ettei sovi samaan latuun tavallisten metsäsuksien kanssa (ei haittaa yksinäisiä vaeltajia) ja että kantavuus ei ole kovin hyvä nimellisestä pinta-alasta huolimatta. Lisäksi perinteinen pitkän suksen kanssa on jotenkin tasapainoisempi repun kanssa.Edit 13.10. Jostain syystä kaikki viestiin kirjottamani teksti katosi sitä lähettäessä. Syynä todennäköisesti pätkivä mobiiliyhteys. Meinasin kuitenkin sanoa, että lyhyitä karvapohjaisia suksia on käytetty jo paljon ennen 80-lukua, silloin vaan yleensä lylyn kaverina.  Wink Toinen kadonnut asia omana viestinään alla.

Cooler

Kyseinen suksi ei kannattele yhtä kivasti näin raskasta kaveria kuin 270-280cm pitkä perinteinen suksi. Mutta omassa käytössä talvisin eteläisen-suomen metsästys käytössä tämä taasen on paljon kivempi kivikossa, risukossa ja pieniä epätasaisuuksia omaavassa maastossa.

Suksi on itselläni narisevan lumikengän korvike, siis sillä en varsinaisesti hiihdä pikemminkin kävelen. Tämän takia olen jossain vaiheessa miettinyt että rakentaisin siihen leveät raudat siteeseen kiinni, mutta sitten se on lopullisesti hei hei hiihtohommille. Latuhommasta sen verran että aina on saanut olla se jonon ensimmäinen joka tekee latua, ja se rupeaa hissunkissun vi****amaan.

Kerran luulin olevani väärässä - Erehdyin

Markku Jussila

Altai Hokit ovat vielä leveämpiä kuin Karju Jaktit. Eli kaikilla noilla on unohdettava edellämenevien pitkäsuksikaverien aikaansaamat ladut.

Jos Altait tuntuvat paljon Karhuja paremmilta niin Karhulla on kyllä jokin mennyt pieleen. Teoriassa Karhun 160 cm pituus olisi kuitenkin parempi kuin Altain 140 (saati 125). 160 cm on vielä näppärä ahtaammissakin paikoissa mutta silti kannattelee teoriassa tuntuvasti paremmin.

Ilmeisesti Altaiden ylivoimaisuus tulee niiden hyvästä rocker-profiilista? Vai miten arvelisit Bound eron Altaiden ja Karhujen välillä selittyvän?

Korpijaakko

[quote author=Markku Jussila link=topic=41984.msg208285#msg208285 date=1350024661]
Altai Hokit ovat vielä leveämpiä kuin Karju Jaktit. Eli kaikilla noilla on unohdettava edellämenevien pitkäsuksikaverien aikaansaamat ladut.

Jos Altait tuntuvat paljon Karhuja paremmilta niin Karhulla on kyllä jokin mennyt pieleen. Teoriassa Karhun 160 cm pituus olisi kuitenkin parempi kuin Altain 140 (saati 125). 160 cm on vielä näppärä ahtaammissakin paikoissa mutta silti kannattelee teoriassa tuntuvasti paremmin.

Ilmeisesti Altaiden ylivoimaisuus tulee niiden hyvästä rocker-profiilista? Vai miten arvelisit Bound eron Altaiden ja Karhujen välillä selittyvän?Itse hiihtelin muiden tekemässä urassa ihan mukavasti kun oli helmikuun alun pehmeä höttölumi ja kaikilla ahkiot lanaamassa tasaisempaa uraa.

Oma osansa Hokien koettuun paremmuuteen on varmaan seuraavilla:
- Paremmat siteet ja vähän tukevampi kenkä: Omasta mielestäni eräside on kontrolliltaan surkea ja X-Trace-side ja SOrel Caribou tarjosi paljon paremman kontrollin.
- Kiinteä nousukarva: Jakteissa on suomupohja, joka ei pidä läheskään yhtä hyvin niissä oloissa, joissa suksia käytin. Toki kiinteä skini hidastaa vähän menoa, mutta pehmeässä lumessa umpimetsässä meno on ketteryyden vuoksi silti nopeampaa, puhumattakaan kun perässä on vielä ahkio ja eteen sattuu pieniä kumpareita tai muuta ylämäen poikasta...
- Teräskantit: Erityisesti kovalla alustalla (esim. polanteille tamppautuntu metsäautotie) teräskantilla saa paljon paremman kontrollin kuin pyöristyneellä suksen muovireunalla.
- Suksen profiili, onko se sitten rocker hienoilla suksitermeillä, tuntuu toimivan hyvin niissä oloissa, joissa suksea kokeilin.