1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva
Kamarakas: La Sportiva Wild Cat -maastojuoksutossut (Relaa.comin artikkeli)

Relaan foorumiltakin tuttu himoulkoilija ja eräopas Jaakko Heikka tuo kamarakkaansa näytille. La Sportiva Wild Cat -maastojuoksutossut ovat hurmanneet miehen tyystin. Ensitreffitkin venyivät 105 kilometrin mittaisiksi.
------------------------------------------------------------------
Lue kokonaan.

Eräpolku

Olen samaa mieltä, vaelluskengät ovat omaan makuuni turhan raskaat ja huonosti kuivuvat. Kumisaappaat taas liian hiostavat ja huonosti istuvat.

Jos maasto on käytännössä kuivaa (suotonta), otan kyllä Crocksit mukaan ylityskengiksi. Näin tossut voivat säilyä kuivana koko matkan.

Vaikka jalkineasia on todella henkilökohtainen ja kaikkien edellämainittujen vaihtoehtojen puolesta puhuu jokin seikka ja eri ihmiselle eri käyttöön sopivat erilaiset kengät, niin tuntuu joka tapauksessa siltä, että lenkkarit ovat jotenkin aliarvostetut vaelluskäytössä. Vaikuttaa siltä, että moni luulee erämaapolulla tarvittavan erillisen erämaakengän, vaikka takapihan yhtä juurakkoisella polulla voi ihan hyvin vetää lenkkareilla.

beomaster

Just tuli heitettyä viikonloppureissu lähimaastoissa ja jalassa oli nimenomaan kevyet lenkkarit, Salomonin Speedcross 3:t. Tuo kyseine töppöne on jääny noissa kuivumistesteissä yleensä sinne keskitason huonommalle puolelle, mutta onks se käytännön ero noissa miten iso?

Nyt tuli suopätkillä ja ojien ylityksissä uitettua kenkiä ihan nilkkaa myöden pitkin päivää. Yö oli toki kostea (satoi vettä, kengät laavussa), mutta ei niissä kyllä mitään havaittavaa kuivumista päässy tapahtumaan. Aamulla kun laittoi kuivat sukat kenkiin, niin ne oli märät käytännössä samantien. Salomonissahan on korkea tuo kivirantti joka pitää vettä, joten kuivuminen on hitaampaa ja lisäks pohjallinen tuntuu imevän aika hyvin vettä sekin.

Kuivalla kävellessähän ne toki kuivuu, kun kosteuttua "pumppautuu" pihalle ja jalka vähän lämmittää, mutta jos valkkais seuraavan tossun sieltä testin kärkipäästä, niin voisko niiden toivoa kuivuvan teltta/laavu-yön aikana itekseen?

Markku Jussila

Maastolenkkarin kuivumiseen yön aikana kuulisi mielellään lisää positiivisia testimoniaaleja. Toistaiseksi omat kokemukset, kaverien kokemukset ja netistä luetut ovat aika kriittisiä. Normaalin viileän syysyön aikana lenkkari on jäänyt usein liian märäksi. Ymmärrän ettei kosteanviileässä telttailmassa rutikuivaksi voi mikään kuivuakaan mutta kun kuivuisi edes lähelle teltan sisäilmankosteutta niin se riittäisi. Usein lenkkari jäänyt sisältä paljon kosteammaksi kuin vaikka saman aikaa vieressä kuivunut hanska.

Matts

[quote author=Markku Jussila link=topic=41622.msg206969#msg206969 date=1347264787]
Maastolenkkarin kuivumiseen yön aikana kuulisi mielellään lisää positiivisia testimoniaaleja. Toistaiseksi omat kokemukset, kaverien kokemukset ja netistä luetut ovat aika kriittisiä. Normaalin viileän syysyön aikana lenkkari on jäänyt usein liian märäksi. Ymmärrän ettei kosteanviileässä telttailmassa rutikuivaksi voi mikään kuivuakaan mutta kun kuivuisi edes lähelle teltan sisäilmankosteutta niin se riittäisi. Usein lenkkari jäänyt sisältä paljon kosteammaksi kuin vaikka saman aikaa vieressä kuivunut hanska.Ei kait pointtina ookkaan että ne kuivuu kokonaan siellä teltassa. Omat Crosslitet kuivuu kävellessä hetkessä. Ja pointtina onkin että ne yleensä SAA kuivaksi reissussa toisin kuin normi vaelluskengät.

MAZCU

Ei tunnu lenkkarit kuivuvan telttaolosuhteissa kovin nopeasti. Kokemusta seuraavista salomon xapro 3d, salomon speedcross, salomon slab, ja viimeisimpänä la sportivan electron.
Mitkään noista ei kuivu kunnolla, aina jää märäksi tai vähintään nihkeäksi jos on kunnolla uittanut. Nihkeyden kanssa vaan tottuu tulemaan toimeen.
Yksi keino kuivattaa kenkiä on tunkea niihin yksi pullo kiehuvaa vettä esim. pieni nalgenepullo on aivan loistava tässä. Sillä saa yön aikana jopa hiihtomonot teltassa kohtuu kuiviksi.

Korpijaakko

Täällähän on hämmentävän yksimielistä porukkaa? Hmm. Olisi vissiin pitänyt kirjoittaa kovaääninen puolustuspuhe kumisaappaille.

Toinen pari La Sportivoita kiersi vastikään Kilpisjärven länsipuolella ja sitten Kilpisjärven kylältä Reisadalenin laaksoon. Sarekiin en niitä enää ottanut kun pohjan kuvio kului kivikossa vaarallisen liukkaaksi. Sarekissakin niitä oli kyllä ikävä! Goretex-nilkkuri on jonkun ihmisvihaajan keksintö: ne kastuu kuitenkin eikä kuivu millään. Kun lenkkariin voi laittaa aamulla märän sukan tietäen, että se voi kuivua päivän aikana, voi kalvonilkkurin kanssa olla varma, että kuivakin sukka kastuu päivän aikana...

Lenkkarin kuivuminen yön aikana ei mielestäni ole olennainen kysymys ellei mennä sellaista kisavauhtia, että jalkineen paino nousee ratkaisevaan rooliin. Lenkkari kuivuu olosuhteiden salliessa teltassa tai käytössä. Teltassa lenkkari vaatii hyvän tuuletuksen ja lämmön (aurinkoa) ja kun ilmankosteus lähentelee 100% ja kondenssi juoksee teltan sisäseinillä, niin eihän siellä mikään kuivu. Nuo La Sportivat kuivuvat kuitenkin mielestäni aika hyvin, eikä märkyys juurikaan niiden kanssa haittaa. Enin vesi pumppautuu heti pois rakenteista ja perusteellinen kosteuskin vähenee merkittävästi kuivalla kelillä kävellessä. Leirikäyttöä varten mukana on kuivat villasukat nukkumiseen ja leirissä puuhatessa kaksi muovipussia (iso vahva pakastuspussi) kosteussuluksi märän lenkkarin ja sukat väliin. Samalla jalkojen lämpö vähän kuivattaa kenkiä (pohjalliset pois, että paksu villasukka mahtuu).

... ja, krhmm, se on eräopas. Ei eräopasopiskelija.  Wink

karskinen
Käyttäjän karskinen kuva

Vaikea on eri jalkineita keskenään verrata: reissut ja tavoitteet ovat erit, tyylit ja olosuhteet poikkeavat toisistaan. Joikaisessa jalkinetyypissä on omia etujaan ja omia haittojaan.

Maastojuoksutossuja olen kokeillut ja reippaaseen menoon hyviksi havainnut, tosin oma päkiä alkaa rasituksen lisääntyessä kipuilla. Mallit vaihtuvat melko tiuhaan ja sopivaksi todettua mallia ei enää saa. Omaan jalkaani sopivaa Salomonin xa pro 3d M+ ei enää valmisteta, käsittääkseni. Pitäisi kait etsiä uusi malli muilta valmistajilta. Jenkeistä taitaa vielä saada, mutta hinta nousee rahteineen ja tulleineen tolkuttomaksi.

Vaelluskenkä on vähän painava ja kastuu ainakin ulkoa nopeasti. Sisäpuolisesta kastumisesta en ole enää itse kärsinyt. Nykyiset Haglöfsit alkavat painaa nilkkaa enemmän patikoidessa -muuten olisivatkin hyvät, ainakin nyt kun pohjalliset ovat sopeutuneet.

Kumisaappaista ei ole valtavasti kokemusta. Nyt olen testaillut Nokian Finntrimmejä ja kyllähän niilläkin kävelee. Ei niissä oikeastaan ole suurta vikaa, tosin hikoavat runsaasti kuumalla kelillä ja jalkapohjat voivat alkaa aristaa. Alkuperäiset huopapohjalliset ovat tosin mielestäni kelvottomat. Parasta on halpa hinta ja yksinkertaisuus.

Paljain jaloin voisi kait myös ainakin kesäisin taivaltaa, mutta ei taida usko riittää.

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Onnittelut valmistumisesta! Ja sorry wanhentuneet detaljit jutussa jne., nyt korjattu. Smile

[quote author=Bound link=topic=41622.msg207111#msg207111 date=1347569778]

... ja, krhmm, se on eräopas. Ei eräopasopiskelija.  Wink

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Hei Jaakko,
Jenkkilassa urheilukaupassa  loytyy edullisesti (???) 110 dollarilla La Sportiva Wild cat ja vastaava GTX-malli, 40 dollaria kalliimpi. Ehka ehdin niita sovittamaan...
Kummat  sulla on ?

Eräpolku

Tein käytännön testin viime viikolla Vätsärissä. Kävelin ensimmäisen päivän kevyillä vedenläpäisevillä tossuilla (Salomon XT Hawk II) ja kaksi seuraavaa Nokian matalavartisilla Finntrimm-suunnistussaappailla.

Lenkkareilla oli selkeästi parempi kävellä ja kevyen repun ansiosta eteneminen meinasi välillä mennä juoksuksi, kun vauhti kivillä hypellessä nousi. Kenkä toimi muuten erinomaisesti, mutta jonkin verran teki mieli kierrellä märimpiä paikkoja (yhden joen ylitin paljain jaloin) ja varsinkin illan viiletessä märät humpsahdukset soistuvissa paikoissa eivät tuntuneet erityisen kivoilta. Kengät ja sukat olivat päivän päätteeksi selkeästi märät vaikka eivät vettä tippuneetkaan.

Seuraavana päivänä ei huvittanut laittaa kosteita tossuja jalkaan, joten jatkoin saappailla. Ne eivät olleet yhtä ketterät painavuutensa ja jäykemmän pohjansa takia. Suurin ongelma oli jalan liikkuminen saappaan sisällä, koska en voi topata tilaa ihan täyteen räpylämäisen leveän jalkateräni takia. Suunnittelin ensi kerraksi jotain keskeltä katkaistua neopreenisukkaa tai vastaavaa, joka pitäisi kantapään tukevammin paikallaan.

Kolmantena päivänä valitsin täysin kuivuineiden lenkkareiden sijaan hieman kosteat saappaat, koska loppumatkalla oli paljon pientä puronylitystä ja muuta kosteikkoa, jossa kylmä vesi olisi päässyt huuhtelemaan jalkaa turhan usein. Keli oli sumuinen noin +3, eli jalan hikoilu ei ollut kummoinekaan ongelma.

Tuollaisessa muutaman asteen kelissä ja kosteassa maastossa, jossa pitää toistuvasti ylitellä pikku puroja saapas oli parempi jopa hieman hölskyvänä. Pieni hikikosteus haittasi paljon vähemmän kuin tasaisin väliajoin tuleva kylmä kylpy.