1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Tuomas Ernamo
3g-verkon kattavuus lapissa

Tervehdys kaikille!

Aion vaeltaa kesällä Nellimistä Tirroon, Sevettijärven, Nuorgamin, Utsjoen ja Karigasniemen kautta kulkien. Näin ollen tulen kulkeneeksi Vätsärin, Kaldoaivin, Paistunturin ja Muotkatunturien erämaa-alueiden läpi. Tarkoitukseni on dokumentoida reissua blogiini mielellään muutaman päivän välein, ja nyt kiinnostaisi käytännön kokemukset 3g-verkon kattavuudesta edellä mainituilla alueilla. Soneran kuuluvuusaluekartan:http://www.sonera.fi/puhelin+ja+liittyma/asiakastuki/kuuluvuus+ja+nopeuskartta/ mukaan tämä voisi olla heidän liittymällään mahdollista. Osaisko joku kertoa miten mahtaa toimia käytännössä? Onko toivoa?

Markku Jussila

Kannattaa muistaa, että puhelinkohtaiset erot ovat valtavia. Juuri erämaassa erot puhelimien signaali- ja lähetystehoissa ja antenneissa tulevat esiin.

Sonera + Nokia lienee klassisin hyvä yhdistelmä kun tarvitaan verkkoa Lapin tuntureilla. Ja tuolla yhdistelmällä on onnistunut monasti Käsivarressa, mutta valitettavasti ei tuolta alueelta ole kokemusta.

Suuri mysteerihän on se, että iPhonessa on markkinoiden suurimmat säteilyt puhelimen ympärillä, mutta silti iPhonella tuntuu usein olevan kaikkein surkein kuuluvuus heikoilla kentillä. Jotenkin se iPhone onnistuu hukkaamaan tuntuvan osan antennin lähetys-/säteilytehostaan.

Yleensähän heikolla kentällä tukiasema jaksaa huutaa puhelimelle, mutta puhelin huomattavasti pienemmällä lähetysteholla varustettuna ei jaksa huutaa takaisin tukiasemalle. Teoriassahan datakäytössä tukiasemalta tulisi puhelimeen yleensä enemmän kamaa kuin puhelimesta lähetettäisiin tukiasemalle. Tällöin voisi toimia aika hyvin sellainen, että tukiasema lähettäisi 3g-nopeuksilla puhelimelle, mutta puhelin turvautuisikin hitaampiin yhteystapoihin saadakseen datan edes jotenkin perille. En tiedä onko tuo mahdollista vai tiputtaako tukiasema automaattisesti koko yhteyden pois 3g:lta heti kun edes toinen suunta alkaa toimia epävarmasti. Tietääkö joku tarkemmin verkon toiminnasta tuolla eri datayhteystapojen välisellä harmaalla raja-alueella, jossa hitaampi tapa toimisi varmasti, mutta nopeampi tosi epävarmasti?

Tuomas Ernamo

Kiitos vastauksesta. Kyselin asiasta alalla työskentelevältä insinööriltä, mutta eipä tuosta tunnu olevan saatavana tämän tarkempaa tietoa. Testauksen puolelle mennee reissu tässä mielessä. Joka tapauksessa raportointia pääsee seuraamaan osoitteessa tuomasernamo.blogspot.com

tuomasernamo.blogspot.com

Tuomas Ernamo

Eipä löytänyt puhelimeni koillisessa verkkoa lainkaan. Muistikirjan päivittämisessä oli kyllä aivan riittävästi duunia reissussa. Nyt olen siitä jotain saanut blogiin jo siirrettyäkin, ja koitan saada loputkin luettavaksi parin viikon sisään, että on valmista ennen kuin seuraava vaellus starttaa.

tuomasernamo.blogspot.fi

tuomasernamo.blogspot.com

hans1

Hieman asian vierestä sen verran, että pari vuotta sitten DNA:n verkko katosi kaverin Nokiasta pian sen jälkeen kun Nelostieltä käännyttiin Sevettijärvelle päin. Verkko palasi vasta samassa paikkaa takaisin tullessa. Saamenpolun kierroksella ei tosin Sonera eikä Elisa juuri kuuluneet kuin ihan korkeimmilla paikoilla ja Sevettijärven sekä Näätämön kylillä.

Tuomas Ernamo

Tulipa sitten todettua ettei dna:lla ole Kaldoavissa kuuluvuutta. Enpä kyllä puhelinyhteyksiä kaivannutkaan ennen kuin Sevettijärvellä, jossa akuuteimmat asioinnit onnistuivat onneksi hätäkeskuksen ja paikallisten avulla.
Reissuraportti: http://tuomasernamo.blogspot.fi/ on edennyt puoleen väliin, lisää päivityksiä tullee ensi viikolla.

tuomasernamo.blogspot.com

Markku Jussila

Saako mistään oikeita masto-/tukiasemakarttoja? Vai pitääkö tyytyä yhtiöiden itse piirtämiin arviopohjaisiin kuuluvuusaluekarttoihin?

jaakko33

[quote author=Markku Jussila link=topic=40609.msg207201#msg207201 date=1347871777]
Saako mistään oikeita masto-/tukiasemakarttoja? Vai pitääkö tyytyä yhtiöiden itse piirtämiin arviopohjaisiin kuuluvuusaluekarttoihin?Luulen että nuo kuuluvuuskartat on laskettu tukiasema-antennien sijainnista sekä maaston muodosta. Maston ja oman sijainnin välissä oleva tunturi estää helposti yhteyden - ellei radioaalto sitten taivu sopivasti tunturin yli/ohitse.

Digitalla on samantapainen kartta

http://www.digita.fi/kuluttajat/karttapalvelu/tv_n_karttapalvelu/

VilleF

Suunnitellaan kesäksi reissua Vätsäriin ja kiinnostaisi tuo kännykän kuuluvuus alueella. Onko jollain päivitettyjä kokemuksia Nitsijärvi-Inari-Tsurnujärvi välisestä alueesta kuuluvuuden suhteen? 

Oltiin tuolla pariin otteeseen 90 luvun alussa ja silloin mukana oli muistaakseni NMT450 joka toimi hätäpuhelimena ja kuuluvuutta löytyi ainakin paikoitellen. Nyt kiinnostaisi kuuluuko Soneran 3G iPhone jos tulee hätä vai tarvitseeko mukaan rahata joku muu viestintäväline.