1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
HannuV.
Pätkäskinien tekeminen

Onkos kukaan väsännyt puoliläskeihin tai vastaavin lyhyitä pätkäskinejä vanhoista karvoista? Ensi talvelle olisi tiedossa pidempiä tasamaalähestymisiä, ja niitä varten kaipaisin vähän luistavampaa settiä. Millainen kiinnityssysteemi olisi helppo tehdä/ostaa, mikä on nähty toimivaksi pituudeksi em. tyypin suksissa jne.?

Zeien

Ite väsäsin black diamondin 125mm leviästä karvasta 50cm pitkät miniskinit Hellbentteihin. Pitoa löytyy kyllä tarpeeksi, mutta luiston kanssa on vähän ongelmia. Skinit olleet remmillä kiinni siteet edestä, joka riittää pitämään skinin hyvin paikalla. Seuraava kehitysvaihe olis koittaa tehdä jotaki tuolle luistopuolelle... Jonku näkösen ohjurin se skinin pää vaatis, metalli/muovilätkän.

Berg Baron

Ohuet pellinpalat kiinni etureunoihin sellaisilla tavallisilla 'rautakaupan' ontoilla kaksiosaisilla niiteillä (pituus 10mm) . Pelti pitää tulla yli vähintää noin 4cm ja sitä pitää tietysti taivuttaa hieman, ja tähän skinistä ylitulevaan osaan kiinnitetään remmi - noilla samoilla niiteillä -linjaan. Näin skinin etupäästä tulee mahdollisimman ohut. Paljon ohuempi kuin BD kicker skiniessä.

Mutta ei ne silti luista juurikaan paremmin kuin kokopitkätskinit. Miten olis esim. pätkät putkiteippiä etusiteiden alle ja sen päälle PITOTEIPPIä. Tällä voi hyvin säätää tarvittava pito versus luisto ja kun olet sen tasamaan kulkenut niin reipäiset teipit vaan pois.

se tarvittava pitoalue on kantapäästä eteenpäin, ei juurikaan kantapään takana. Olen testaillut tuota pätkäskineillä ja hoksannut että parhaan pidon saa asettamalla ne etupainotteisesti eikä siis 50/50 siteen alle.

Putkiteippiä voi kuljettaa mukana kätevästi käärittynä esim. sauvan otteen alle.

Myös ne pitkät skinit kannattaa kuumavoidella !

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Eikös se pätkäskinin luisto toimi ainoastaan jos se kiinnitetään jalkavan sukseen?

HannuV.

Olisikohan sittenkin paras keino laittaa vanhat 50-milliset skinit sisäkantin puoleiseen reunaan? Ponnistaessa painetta enemmän pottuvarpaan puolelle ja liu´ulla taasen pikkuvarpaan eli skinittömälle puolelle.

Eroaako skinien kuumavoitelu jotenkin suksen kuumavoitelusta? Mitä voidetta, millä lämpötilalla, siklaatko jne.?Nylonisiin vai keinokuituskineihin? Ja mitä skinit tykkäävät tuosta toimenpiteestä? Itse olen tyytynyt käyttämään jäätymisenestonesteitä, pikavoiteita tai kylmää parafiinia. Ei tuo perusluistoon hirveästi vaikuta, mutta auttaa se pienikin ylimääräinen liuku. Ongelmakeleillä (lumi jää kiinni yms.) hyöty voi olla suurikin.

Berg Baron

olen parikertaa laittanut Colltex:n kyllästys nestettä ja luisto heikkeni huomattavasti. Samalla firmalta on myös oikein skini-voidepuikot. (sain joskus kaupanpäälis lahjaksi eräältä nettikauppiaalta) Sanoisin että mahdollisimman pehmeää ja siis matalan sulamispisteen perus voidetta. Voidetta myötäkarvaan ja perään lämmintä rautaa. Toista parikertaa. Toimii ihan kuten Fjälravenin Greenland -vaate vaha. Voidetta ei siis valuteta skinin päälle. Helppoa. Ei väliä mitä materiaalia skinit on. 

zamboni

Paras on max 50mm leveä 100% mohair skini kärjestä monon keskikohtaan tai kantapäähän. Asennetaan keskelle suksea (ei reunaan kuten ehdotettiin) jotta suksi kulkee suoraan. Skiniin hinkataan pohjustusparafiinia ja vetäistään kerran raudalla. Myöskin muut pehmeät voiteet tai sitten varsinaiset skinivoiteet käy. Samaa tavaraa ne on kaikki. Leveämmät skinit reppuun.

Tällä setillä on tullut useampia reilun kympin lähestymisiä nitkutettua edestakaisin. Myöskin pätkäskinejä on kokeiltu mutta ne ei luista mihinkään. Pitoteippiä on tullut testattua vajaa 10v sitten huonolla menestyksellä. Silloinen versio jäi suksenpohjaan ja ei luistanut juuri siitä syystä että sitä jalkavuutta ei ole. Kapeilla skineillä luistoa saa alamäessä kääntämällä hieman kantilleen ja mutkittelemalla alas. Pitoa on tarpeeksi loiviin nousuihin ja tasaiset sitten menee miten menee. Voitelu on olennaista tasaisille osuuksille. Jos lumi on kovaa tarvitaan enemmän voidetta. Jos on pehmeää niin sitten ei ole niin väliä. Skineissä täytyy olla hyvät liimat tai muuten ne jää alamäessä/ylämäessä matkan varrelle.