1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
TRMill
Metsäsukset ja xcd-sukset (Altai Skis HOK, OAC,...)

Moi,

onkos kellään mitään kokemusta Altai Skis'n uudesta Hok metsäsuksi-lumikenkä kombinaatiosta? Mielenkiintoinen uutuus, teräskantit ja karvat...

http://www.altaiskis.com/index.php

Tästä oli pieni artikkeli Keskisuomalaisessa ennen joulua, oli juttu tallessa ja nyt googlasin hieman. En vaan löytänyt myyntiä suomesta. 200 taalaa on hintaa jenkeissä.

Juttu mainostaa että sopii metsästäjälle, luontoliikkujalle ja metsäalan ammattilaiselle - siispä nuohan voisi laittaa metsäverotukseen ja eikun kokeilemaan omilla vuorilla offareita...

--------------------
Admin edit 19.2.2913: Otsikko vaihdettu välineiden kehityttyä ja tarjonnan monipuolistuttua. Kiitos!
--------------------

Matteus

Ei kokemusta, mutta kyllä noille muutama kauppias Suomessa löytyy:

Googlen avulla
http://www.fortesport.fi/altai_hok_skis___x_trace_side_pr_ASHOK+125XT.html
http://www.scandinavianoutdoorstore.com/laskettelu-ja-hiihto/perinteiset-sukset/hok-x-trace/

ja Tampereella Kalevan Prismassa näytti olevan jokunen pari hyllyssäkin. Pätkää Kangasalan mansikkapaikoilta:
[url=]Altai Skis HOK[/url]

Matson lainen.

Tatekin
Käyttäjän Tatekin kuva

Testasin kyseisiä minisuksia pikaisesti, hyvältä tuntuivat.

Pikakuvaus: Toimivat kuten lumikengät, mutta bonuksena skinnausominaisuus ja laskuominaisuus. Helpommat edetä kuin lumikengät kapeutensa puolesta. Jyrkemmällä pätkällä lumikenkä pitää paremmin suoraan ylöspäin noustessa, mutta skinnaaminen ja sen mahdollistama eteneminen sivurinteessä toimii käytännössä vielä paremmin. Alamäkeen lasku on tahmaista, kuten skineilläkin.

Arvauksia ja oletuksia: Kovin jäisellä alustalla epäilen kiinteiden skinien pitävyyttä, ja pehmeällä kengällä ei teräskanteille saa paljoa painetta.

Lisää testiä luvassa kunhan reissuun pääsen.

Oulussa noita oli ainakin Partioaitassa.

TRMill

Jep, näinhän se on kun hieman tarkemmin haki, löytyy siis suomestakin. Tuo Tampereen prisma taitaa olla mielenkiintoinen paikka, pitää poiketa hypistelemässä huomenna kun siellä ajelen.

Tosiaan kiinteä karva varmasti haittaa laskemista mutta kiinnostaa kuitenkin kun rämpimistä tulee harrastettua. Luulisi että siihen saa tellusiteetkin kiinni?

Ohvi

[quote author=TRMill link=topic=39050.msg199515#msg199515 date=1326877825]Luulisi että siihen saa tellusiteetkin kiinni?


Sidekiinnityksiä sen enempää tuntematta ainakin maahantuojan esitteen mukaan:

Quote:
Suksen runkoon on kiinnitetty ruuvikierre-insertit, jotka mahdollistavat Nordic Norm standardin mukaisten retkisiteiden kiinnityksen.

pepekoiranen

ehdoton hankinta! nuuksion kallioisissa takametsissä testattiin uudet ihmeet - 'liukulumikengät'. Suomessa myydään kotimaisten yleissiteiden kanssa, joihin menee vaelluskenkä tai saapas. Kevyesti nuosi 30 cm hengessa ja hauskasti hiihtoa rinnettä alas. Voiko retkeilijä/pilkkijä/partiolainen/mökkiläinen parempaa toivoa!!

HannuV.

Suksia pääsee testaamaan vuokraamalla ne Sappeen suksivuokraamosta.

Korpijaakko

Vähän kökköä linkittää naapurifoorumille, mutta kun ehdin kirjoittaa sinne kokemuksia lyhyeltä testilenkiltä, niin sieltä ne löytyvät. Kevyet, ketterät, lumikenkiä nopeammat, metsäsuksia kätevämmät ja yllättävän kantavat. Kivat ovat.

Hiippari

Hei Bound! ja tietty Muutkin saa vastata!
Tuolla englanninkielisessä blogissasi kirjoitit että kohtuu hyvin luistavat auratulla tiellä, mutta mites on hiihto-ominaisuudet kovalla alustalla muuten? Meneekö suoraan, vai vaaputtaako, pyrkiikö kantit nappailemaan kiini kuin carvingsuksissa ikään?

Itseäni polttelis kovasti, jos joku laittaisi tällaisiin optigrip  http://www.karhuski.fi/optigrip.html  tyylisen nanopitopohjan. Se luistaisi paremmin kuin skinit, mutta ainakin mettäsuksessa kuulemma pitää tiukemmin kuin perinteinen suomupohja. Eli sopisi kai ahkionvetoonkin.

Samoin X-trace tyyliset siteet ovat mielestäni oikea suunta eräsuksissa, kunhan saadaan kestäviksi ja toisaalta helposti reissussa korjattaviksi. Toisaalta - kyllä sitä kerran elämässään mielellään helikopterikyydin tilaa kairasta pois siteiden hajotessa korjauskelvottomiksi,  kunhan ei joudu nilkuttaan enää inttisiteillä ja lörpsöillä nokialaisilla. Tellusiteet ei taas kelpaa, koska niihin ei saa kenkiä, joilla vois kahlata pilkillä 30cm sohjossa.

JJJarkko

Mä oon hiihtänyt murtsikka-optigripeillä aika paljon ja tykännyt niistä, mutta mettäsukseen en tuollaista pitopohjaa huoli. Seinäpito katoaa kunnon pakkasella ja uudella lumella. Jos noi jäätyy niin homma muuttuu heti kävelyksi, varsinkin jään päälle noussut vesi on myrkkyä. Sama homma keväällä kun auringossa on sohjoa ja varjossa vielä pakkasta.

Mutta jos nyt välttämättä haluaa kokeilla niin Karhun Jakt malli vois olla jotain sinnepäin.

Hiippari

Hyvä kuulla, onko siis niin, että tietyissä olosuhteissa nanopohja pitää huonommin kuin suomupohja? Toisaalta, tuo jäätymisongelma koskee varmaankin myös skinejä, jopa pahemminkin, ainakin ne ovat vaikeammat putsata jäästä luultavasti. Eli siinä mielessä nano veisi voiton. Jotenkin vain tuo kiinteä skini tuntuu hieman liian radikaalilta ratkaisulta, kun mieli tekisi enemmän hiihtää kuin kävellä. Kiire ei toisaalta ole koskaan mihinkään. No, "ongelmaahan" ei toistaiseksi ole, koska kukaan ei valmista HOKkeja pitopohjalla.

Tosiaan tarkoitus ei olisi tehdä naparetkiä, kalalle lapin keväthangille lähinnä mieli. Mutta syvälle kairaan kuitenkin. Toisena käyttötarkoituksena suksille olisi sekalainen pyöriminen sekalaisissa ympäristöissä valokuvaillen. Kolmantena ihan kuntolenkit etelän metsissä. Yksi asia on varma: Perinteisillä eräsiteillä ja ranttisaappailla varustettuun comboon en omia rahojani sijoita. Laskettelijana myös välttävät laskuominaisuudet kiehtovat, mutta telluilun tosiaan estää tuo kalastusvietti.

JJJarkko

Joo, vähän lumen laadusta riippuen nanojen pito alkaa kadota jossain -10 tienoilla. Kylmemmässä ei pidä eikä luista enää ollenkaan. Jäätä noista ei saa pois kuin sulattamalla.

Asiaan, saako HOKkeja jostain etelästä lainaan/vuokralle?

Hiippari
Korpijaakko

Skinit ovat hankalat jos joutuu hiihtämään sohjossa, esim. järven jäällä, jolle on noussut vettä. Skini pitää vetisellä jäällä selvästi voiteita tai pitopohjaa paremmin, mutta kun siirtyy sohjosta kuivalle lumelle, niin joutuu skrabaus hommiin. Voide auttaa paikallisissa kosteissa paikoissa ja jää irtoaa muoviskraballa, mutta kun karva on kastunut on pito huonompi kuin kuivalla karvalla. Ensisijaisesti pilkkihommiin Hokit eivät välttämättä ole mikään ykkösvalinta. mutta esim. luontokuvaajalle ne voisivat olla erittäin pätevät työkalut ja avain talviseen metsään.

Kokemus kovalla alustalla (polanteinen syrjätie) hiihtämisestä Hokeilla on vähäinen, mutta ne luikertelevat jonkun verran leveytensä takia, kunnon tunturisuksi olisi tuollaisella tiellä mukavampi hiihtää. Hok on parhaimmillaan lumisessa metsämaastossa, pidemmät siirtymät tiellä menee mieluummin kävellen.

HannuV.

Sappeen suksivuokraamossa on kaksi paria.

Kävin tänään testaamassa: mielummin minä HOKeilla metsässä rämmin kuin lumikengillä.

[quote author=JJJarkko link=topic=39050.msg200681#msg200681 date=1329040536]
Joo, vähän lumen laadusta riippuen nanojen pito alkaa kadota jossain -10 tienoilla. Kylmemmässä ei pidä eikä luista enää ollenkaan. Jäätä noista ei saa pois kuin sulattamalla.

Asiaan, saako HOKkeja jostain etelästä lainaan/vuokralle?

kirsikka

Ostettiin tammikuussa ja on kokeiltu sekä etelän umpisissa että Lapin vähintään metrin hangissa. Hyvin kantaa metsissä ja soilla, vaikkei ole juuri suojakelejä ollut. Kaikkein hauskinta on lasketella tunturin metsärinteillä puuterissa, ihan mukavasti liukuu. Paljaalla paljakalla eivät kantit auta, eivätkä ole parhaimillaan myöskään liukkailla metsäteillä. Meille kuitenkin juuri sopivat metsä- ja tunturiretkeilyyn, kun tykkäämme valokuvailla ja kulkea omia polkujamme. Näppärät ja metsässä liikkumiseen monipuolisemmat kuin lumikengät.

ecky
Käyttäjän ecky kuva

Sappeelle on pitkä matka.

Osaatteko sanoa kantavuuksista Suomen lumiolosuhteissa? Riittääkö lyhyempi versio raavaalle miehelle vai pitääkö ottaa se pidempi versio? Sitä pidempää mallia ei käsittääkseni enää tälle kaudelle saa. Lisäksi se ei ole varmastikaan niin kätevä kuin lyhyempi versio, 148 cm on melkein oikean suksen pituinen.

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

Korpijaakko

Itse (186cm, 97kg) ottaisin pidemmän version lyhyen version koekäytön perusteella. Parempi kantavuus on aina eduksi. Lisäksi pidemmissä suksissa on enemmän nousukarvatonta pohjaa (saman kokoinen karva pitoalueella), joten ne voisivat myös luistaa vähän paremmin. Ja valmistaja suosittelee niitä myös vaativampaan laskemiseen ja kaverin kokemusten mukaan paremmat myös leijahiihtoon... Eikä 145cm nyt ole vielä kovinkaan pitkä jos vertaa vastaavan kantavuuden tarjoavaan metsäsukseen.

MAZCU

Paljonkos muuten noi hokit painaa? Näissä kantavuus varmaan aika lähelle sama siis 160 mitassa. Paino ei paha ja normaalin skinin kanssa monipuolisemmat. Dynafitin siteet ei paljoa paina eikä monot. Menee kyllä enempi laskukalustoksi, mutta ihan vinkkinä että periaatteessa aika lähellä hokia olevia suksia on muitakin.

Korpijaakko

145cm Hokit Voilen rotanloukuolla 1,47kg/suksi. Tuo tieto ja vähän muutakin juttua täällä. MAZCU:n juttuun liittyen postauksessa ennakoidaan myös, että kategoriaan on tuloillaan muitakin.

Miun mielestäni Hokien idea on kirkkaimmillaan hyvillä universaalisiteillä (X-Trace ei ehkä ole paras mahdollinen...), jolloin ne on tosi monipuoliset työkalut. Suomen oloissa ne on miun mielestäni parhaimmillaan etelän tiheissä metsissä ja ojitetuille soille, koska ne on kantavat ja pirun ketterät. Tuollaisissa oloissa ketteryys tuo edun verrattuna sinänsä nopeampaan pitkään metsäsukseen.

Laskukamoihin en itse koe tarvetta verrata, vaikka sitähän mm. tuossa laittamassani linkissä tehdäänkin. En kuitenkaan näe, että keskiverto kuntoulkoilija ostaisi lyhyet rando-sukset ja Dynafitin kamppeet niihin päiväretkille Etelä-Suomen lähimetsiin? Hintakin on jo kohtuuton Hokeihin verrattuna... Tai että itse ottaisin kesäkuun alun reissulle Käsivarteen rinkan kylkeen rando-vehkeet ja lisäksi vaelluspopot jalkoihin?

Hokit on maastossa liikkumista edistävät työkalut ja luonnollisesti parhaimmillaan niille sopivassa maastossa (eli ei ainakaan Alppien rinteillä).

seppog

Vastataanpas tähän talviaiheeseen näin keskellä kesää.

Itsekin Hokeja katselin talvella mutta päädyin lopulta Karhu Jakteihin. http://www.karhuski.fi/index.php?productid=119&lang=1 Ovat 160cm pitkät Optigrip-pohjaiset metsäsukset. Pääasiassa nuo ovat metsästyskäytössä mutta umpisessa laskuakin olen kokeillut ja ovatkin siinä ihan hauskat. Tellukäännökset vaan pitäisi opetella. X-trace siteet eivät ole parhaat hiihtää mutta kenkiin sopivuus on itselle tärkeämpää. Eihän nuo pitkille vaelluksille olekaan suunnitellut. Pakkaslumessa pitävät suomua paremmin ja nuoskassa jäätyvät vieläkin paremmin. Jäätymisen estoaineita en kerennyt kokeilemaan.

Ovat mielestäni hyvä vaihtoehto Hokeille. Kantavuutta ja luistoa on varmasti enemmän eikä pituuttakaan ole vielä haitaksi.

Plo

[quote author=Hiippari link=topic=39050.msg200630#msg200630 date=1328901445]Yksi asia on varma: Perinteisillä eräsiteillä ja ranttisaappailla varustettuun comboon en omia rahojani sijoita.Minuakin kiinnostaa, mikä kenkä noihin kävisi saappaan tilalle, joka olisi irtovuorisaappaan veroinen lämpimyys- ja kuivatusominaisuuksiltaan.

mikktaho

Onko tuota pidempää mallia (145 cm) jo näkynyt jossain myynnissä? Messuilla näitä oli varuste.netin osastolla esittelyssä, mutta ei tullut kysyttyä koska niitä olisi tulossa myyntiin. Olihan siellä joku uusi pidempi ja kapeampi malli myös esittelyssä. En sen tarkemmin siihen tutustunut.

Pikaiset googlailut eivät tuottaneet tulosta.

lego
Käyttäjän lego kuva

[quote author=mikktaho link=topic=39050.msg209410#msg209410 date=1352219766]
Onko tuota pidempää mallia (145 cm) jo näkynyt jossain myynnissä? Messuilla näitä oli varuste.netin osastolla esittelyssä, mutta ei tullut kysyttyä koska niitä olisi tulossa myyntiin. Olihan siellä joku uusi pidempi ja kapeampi malli myös esittelyssä. En sen tarkemmin siihen tutustunut.

Pikaiset googlailut eivät tuottaneet tulosta.kalevan prismassa oli jo viimetalvena sitä pidempää myynnissä..

mikktaho

[quote author=lego link=topic=39050.msg209416#msg209416 date=1352223409]kalevan prismassa oli jo viimetalvena sitä pidempää myynnissä..


Jeps, asettelin kyssärini ehkäpä hieman huonosti. Keväällä kun asiaan ekan kerran törmäsin, oli tuo pidempi malli jo likipitäen jokapaikasta loppu, Kalevan Prisman tilannetta en tuolloin lähtenyt tarkistamaan.

Muutaman nettikaupan löysin nyt, joilla tuo oli valikoimassa. Saatavuus oli parhaimmillaan "ennakkotilauksessa". Ilmeisesti näissä on vasta toimitukset tulossa.