1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Korpijaakko
Quilt eli täkki eli peitto - makuupussin sijaan?

Ison veden toisella puolella makuupussin korvaaminen sopivasti topatulla peitolla on ollut muotia jo jonkin aikaa. Asian puolesta puhuu mm. Ray Jardine. Ajatushan on se, että makuupussin eriste ei juurikaan lämmitä kun se litistyy nukkujan ja makuualustan väliin. Tällöin eriste on vain turhaa painoa ja sen voi jättää pois eli muuttaa makuupussin peitoksi. Tällöin myös käyttöalue laajenee.

Olen pohtinut viime syksystä saakka tuollaisen täkin hankkimista tai tekemistä. Suunnitelmissa on kahden hengen versio, sillä emännän kanssa vaeltaessa painoa säästyisi silloin eniten ja kylmässä on lämpötalouden kannalta edullista nukkua lähekkäin. Makuupussit eivät sovellu - omasta mielestäni - niin hyvin kahdestaan nukkumiseen, sillä omaa lämpimyyttä on vaikea/mahdoton säädellä vaikuttamatta toiseen. Täkin kanssa tämä ei olisi ongelma.

Kaipaisin kuitenkin käyttökokemuksia ja ajatuksia täkillä nukkumisesta? Lisäksi voi vinkata hyväksi todetuista ja edullisista malleista. Täkit ovat mielestäni usein kohtuullisen kalliita. Toisaalta, jos ajattelee kahden kunnollisen makuupussin hintaa, on hinta kohtuullinen. Kunnollisia makuupusseja on kuitenkin jo ennestään, joten hirveästi ei ole opiskelijalla varaa investoida.

Täkin voisi myös tehdä itse. Tähänkin olisi mukava saada vinkkejä. Onko kokemuksia tarvittavasta eristeen määrästä? Eri eristeistä ja kankaista? Minkä kokoinen kahden hengen täkin tulisi olla? Eristeen leveys on useimmiten n. 150cm eli sellainen syntyisi helposti, mutta se voi olla hieman kapea. Pituus on helppo päättää oman pituuden avulla.

Ajatuksissa on tällä hetkellä kahdelle sopiva malli, jolla tarkenisi (reilummalla vaatetuksella) n. -10C lämpötiloissa eli kylmänä yönä syysreissulla. Ray Jardinen sivuilla esitellyt kangasliepeet kuulostavat fiksulta ja ohut kangas ei paljoa paina, joten sellaiset täkkiin varmaankin tulisivat. Täkistä tulnee yksinkertaisuuden vuoksi yksiosainen (ei vetoketjuja). Jalkopäähän tietysti sopiva tasku jaloille. Eristeeksi ajattelin kahta kerrosta 133g/m^2 Primaloftia ja kankaiksi esim tätä ainakin sisäpuolelle, ulkopuolelle ehkä vähän paksumpaa kangasta. Lisäksi täkin sisäpuolelle jonnekin rinnan/vatsan seudulle pari pikkutaskua elektroniikalle pakkasöitä ajatellen.

Ajatuksia? Kokemuksia? Ehdotuksia?

Timoa

Peittoni jossa on yksi kerros 133g primaloftia ja quantum kankaina ei eristä kovinkaan paljoa. Pari viikkoa olen tuolla nukkunut sisällä ja peitto tuntuu aavistuksen liian kuumalle. Tosin palelen helposti.

http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/forums/index.html
ja haku päälle. Tietoa ja ohjeita löytyy aika paljon.

nilakka

Aikanaan olen tilannut valmiina Hobby hallista tuollaisen pitkällä vetoketjulla makuupussiksi muunnettavan täkin.
En kertaakaan kesällä ole tarvinnut laittaa vetoketjua kokonaan kiinni.

Pakettina samankokoinen,kuin toinen makuupussini,ja kevyempi painoltaan kuin kys makuupussi.
Makuupussi on McKingleyn Hibiscus (tai jotain sinne päin)

Ja tuon McKingleynkin saa koko matkalta auki.
Siksi sen ostinkin.
Kalliimissa pusseissa ei tuolloin ollut tuota ominaisuutta.

Minun kun on ihan pakko saada jalat pois peiton alta,muuten ei tuu mitään.

Tosiasiahan on,että makuualustalla hoidetaan lämpöeristys alhaalta päin,ei pussilla.

Orposusi

Teoria on toimiva, mutta käytännössä painonsäästö jää pieneksi. Makuupussia mukavampi tuollainen peitto saattaa kuitenkin olla, ja voisi myös kuvitella, että se on omiaan talvipussin päälle lisälämpöä antamaan.

Mikko Piironen

Muoti ei sinänsä ole ihan uusin juttu. Veikka ja Ed käyttivät tällaista strategiaa  kiivetessään kasitonnisia. Mukana oli ilmeisesti yksi suht järeä makuupussi jonka saa avattua kokonaan peitoksi kahdelle hengelle.

Tai näin muistelen Edin kirjasta lukeneeni. Saattoi toki olla jonkun muun kasitonniskiipeilijän kirjakin.Orposusi

[quote author=Mikko Piironen link=topic=25732.msg158542#msg158542 date=1240904095]Muoti ei sinänsä ole ihan uusin juttu. Veikka ja Ed käyttivät tällaista strategiaa  kiivetessään kasitonnisia.Onkos Big Agnes ollut markkinoilla kuinka kauan? Jos olen oikein ymmärtänyt, se tekee pusseja, joissa on pohjassa retkipatjalle paikka mutta ei täytettä.

Mahtuisivatkohan firman overbagit Joutsenen talvipussin päälle?

http://www.bigagnes.com/Product/Overbags

hehautal

[quote author=Orposusi link=topic=25732.msg158546#msg158546 date=1240908704]
Mahtuisivatkohan firman overbagit Joutsenen talvipussin päälle?

http://www.bigagnes.com/Product/OverbagsVarmuutta ei ole, mutta Long mittainen voisi mahtuakkin. Jos kuitenkin olisi sellaista hankkimassa lisäeristeeksi koviin pakkasiin (kuten voisi päätellä sisälle jäävästä pussista) niin silloin huputtomat päälipussit jäisivät laskuista ja kahdella jäljelle jäävällä on vasta-aiheensa ko. käyttöön.
Crystalissa eristeenä on myös untuvaa, jota yleensä haluttaisiin välttää päälipussissa siihen kertyvän kosteuden vuoksi. Nuggetissa ulkopinta on vettäpitävä jolloin pussiin kertyy reilusti kehon kosteutta useamman yön käytössä.

-Heikki

Korpijaakko

[quote author=Mikko Piironen link=topic=25732.msg158542#msg158542 date=1240904095]
Muoti ei sinänsä ole ihan uusin juttu. Veikka ja Ed käyttivät tällaista strategiaa  kiivetessään kasitonnisia. - -Juu, kiipeilyn puoleltakin muistan tuollaiseen törmänneeni. Kiipeilijöillä on kai enemmän tapana ottaa sitten viimeiseen ponnistukseen yksi makuupussi kun taas amerikkalaiset pitkien polkujen kävelijät ostavat tai rakentavat varta vasten mahdollisimman kevyen täkin (jopa kullekin reissulla erikseen alueen ilmaston mukaan, mutta siellähän voi kävellä muutaman kuukauden kerrassaan).

Oma ajatus liittyi nimenomaan kahden hengen versioon. En tiedä käyttäisinkö yksin täkkiä. Kahdestaan täkistä saa enemmän painonsäästöä ja uskoisin nukkumisen sillä olevan helpompaa (kotonakin nukutaan 120cm sängyssä yhdellä peitolla) kuin makuupussissa (mm. lämmönsäätelyn vaikeus ja poistumisen vaikutus myös toisen lämpimyyteen). Lisäksi kunnollisi kahden hengen makuupusseja ei löydy ainakaan kohtuullisessa hintaluokassa ja kahdesta yhdistetystä pussista tulee usein turhan väljä. Lisäksi makuupussilla ei ole niitä peiton etuja, mutta sillä on toki omat etunsa.

Tutkimustyö ja suunnittelu jatkuu...

pecos

Veikalle ja Edille tehtiin Joutsenella makuualustan mittojen mukaan oma peitto. Eka versio niillä oli MH:n peitto, mutta sitä paranneltiin isolla kädellä. Kevyempi tyygi, oikea koko, neppareilla kiinni alustaan jne. Oli aika snygi peli!

nilakka

Kaipa kotitäkinkin voisi päällystää jollakin sopivalla kankaalla ja reunaan metrivetoketjua,jota ainakin ullaka myy.
Mistä muualta saa metrivetoketjua,tietääkö joku??

Ainakaan nuo minun kotitäkit ei älyttömiä paina.

Fleecestä tuollaisen täkin olen jo kerran tehnytkin,paljon ennenkuin edes retkeilyliikkeetkään noita möivät.
Ja on käytössä vieläkin.

Korpijaakko

[quote author=nilakka link=topic=25732.msg162474#msg162474 date=1252059220]
Kaipa kotitäkinkin voisi päällystää jollakin sopivalla kankaalla ja reunaan metrivetoketjua,jota ainakin ullaka myy.
Mistä muualta saa metrivetoketjua,tietääkö joku??
- -Ainakin Shelby myy, jos paikallisista kangaskaupoista ei löydy sopivaa. Laatuvetoketjuja.

Kotitäkit eivät ole mielestäni paino/lämpösuhteeltaan erityisen hyviä ja lisäksi täkkiin tulisi tuplasti kangasta (ellei sitten poista alkuperäisiä kankaita?), joten se ei ole minua varten. Saksasta saisi kuitu- ja untuvatäytetty sekä kankaitakin. Itsellä askarteluprojekti jää kuitenkin tulevaisuuteen. Syksyn reissulle mennään ihan omilla makuupusseilla...

Erään ruotsalaisen kaverin sivuilla oli vinkki makuupussin muuttamisesta täkiksi. Halpa kuitupussi kaupasta, lämpökaulus, huppu, vetoketjut ja vähän materiaalia ympäriltä pois ja muutama sauma koneella. Pussi muuttui täkiksi ja painoa tippui. Tästä harkitsin tarjouksessa olleen XL-kokoisen pussin muuttamista kahden hengen täkiksi, mutta ainakin toistaiseksi sekin on jäänyt. Idea on kuitenkin vapaasti käytettävissä.

rakka

Meillä on kokemusta varmaan noin neljäsataa yötä nukuttuna Joutsenen kiloisessa quantum pussissa. Aikoinaan tilasin joutsenelta pari neliötä kangasta ja makuupussin vetoketjun. Hintaa tulee noin parikymppiä, riippuen kuinka mukava asiakaspalvelija sattuu olemaan. Sitten kangas leikataan kiilamaiseksi, ja reunoihin ommellaan ketju. Sitten ketju kiinni pussiin, ja kahden hengen säkki on valmis. Tuuletus ei ole ongelma, kun kumpikin voi avata tarvittaessa vetoketjun omalta puoleltaan. Jos on kylmä, niin viluisempi voi nukkua reilummissa vaatteissa, vaikka untuvatakki päällä. Tai talvella on toisella joskus ollut lisänä haltin multisport 800g pussi. Hyvin toimii, ja voin suositella sekä systeemiä että kyseistä makuupussia. Todella mukava lähes kaikissa lämpötiloissa.

akpoika

Suunnittelin ja tein itselleni untuvilla täytetyn quiltin. Mitoitin mukavuuslämpötilan noin -5 asteeseen, mutta käytännössä vasta näkee pitääkö tuo paikkaansa. Ensimmäiset käyttökokemukset tuleekin jo pian, kun olen lähdössä perjantaina noin viikoksi Vätsäriin.

Untuvaa tuli sisään 350 grammaa ja kokonaispaino on 614 grammaa ilman suojapussia. Kankaana molemmin puolin on Pertex Quantum ja untuvaosastojen väliseininä tiheää hyttysverkkoa. Sain tuon peiton viime yönä jo melkein valmiiksi, mutta laittelen tarkemmat kuvat yksityiskohdista, kun ehdin niitä ottamaan tässä tänään tai huomenna...

Blogista voi käydä lukaisemassa projektin etenemisestä ja sieltä löytyy mittapiirrokset ja taulukko, jolla voi itse mitoittaa untuvamäärän yms. http://akpojanblogi.blogspot.fi/search/label/Quilt-projekti

Kuvat: 

akpojanblogi.blogspot.com