1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
carbon
avautumista yksistä"huippu" teknisistä alusasuista

Huomenta.

?&%KELE, nyt meni vati lopullisesti nurin yksiin huipputeknisiin alusasuihin. Kävin urheiluliikkeessä taannoin etsimässä perusalusasua hiihtolenkeille, myyjä oli hirmu pätevän oloinen ja kehui maasta taivaaseen alusasumerkin nimeltä odlo, kuulemma aivan supertekninen ja huippuasu monipuoliseen liikuntaan. Vaikutti liikkeessä hyvältä ja kun sovitin niin istui pirun hyvin päälle, olin tyytyväinen.

No ensimmäisellä lenkillä noin 15 pakkasasteen kelissä palelin, ajattelin että no vauhti vain oli hiljainen ja hiukan väsähtänyt olo että ja siitä tämä kylmettymisen tunne. No sama jatkui muillakin lenkeillä, jouduin pukeutumaan lopulta paksummin kuin esim vanhoilla perus rukan ja helly hansenin alusasuilla. jätin odlo kaappiin lojumaan ja rupesin lenkkeilemään muilla asuilla. Tänä aamuna lähdin pyörällä töihin, pakkasta oli miinus 14 astetta. Heitin topattujen lasketteluhousujen alle odlo kalsarit ja yläosassa oli puuvillainen t-paita ja puuvillainen peruspaita ns työpaita ja topattu takki. Työmatkaa on vain 4 km niin piti perkele pysähtyä hieromaan reisiä ja pohkeita välissä kun kylmettyivät, tämä ottaa päähän kun normaalisti samoissa olosuhteissa perus puuvillaiset sloggi erotiikantappajakalsaritkin pitävät lämpinä ja kuivana.

Sanotaan että puuvilla tappaa, mutta kyllä nuo tekniset odlon kalsaritkin ovat aika jäädyttävät. nyt on juotu 3 kupppia kahvia niin alkaa lämpö palaamaan reisiin.... Ai ?%&kele että ahdistaa...

Onko nuo muka niin pirun hengittävät kun tuntuu että kuorihousun allakin käy veto? mitä tollaisilla tekee jos ovat niin tehokkaasti hengittävät että muuttuvat jo jäähdyttimiksi, ihan sama lopputulos on jos käyttää pelkkiä lyhyitä kalsareita...Anonyymi

Mitä materiaalia ne nyt sitten on? Ja onko se varmasti talvikerrasto niitä, kun nykyään on golia ja hottia  :lol:

niilo

Kyllä pitäisi jokaiselle olla selvää että talviliikunnassa käytetään villa-alusasua, joko puhtaana tai polyesteri/silkki-sekoitteena, pelkkä muovi ei oikein lämmitä.

Mika K

Juu merinoa tilalle vaan..

Läskikymppi Freeride Team

Taasunohtusalasana

[quote author=niilo link=topic=24879.msg155429#msg155429 date=1235636907]
Kyllä pitäisi jokaiselle olla selvää että talviliikunnassa käytetään villa-alusasua, joko puhtaana tai polyesteri/silkki-sekoitteena, pelkkä muovi ei oikein lämmitä.Höpöhöpö, kyllä muovi lämmittää, esimerkiksi Rukan edulliset muoviasut toimivat oikein hyvin.

dabomba
Käyttäjän dabomba kuva

Kyllä mulle yleensä talvellakin riittää normaali Craftin Basic-kerrasto, 100% polyesteriä näyttää olevan. En ole koskaan törmännyt kerrastoon, joka aiheuttaa palelua etenkään kesken hikoiluttavan toiminnan, joten kysyjän alkuperäiseen ongelmaan odlon toimivuudesta en osaa sanoa juuta tai jaata. Tuossa lämpötilassa, kerrastonhousut ja toppahousut jalassa olettamus olisi pikemminkin pyöräillessä hikoilun suuntaan. Mä pyöräilen ympäri vuoden lähes päivittäin, ja työmatkoilla on pakkaskeleillä yleensä nuo Craftin kalsarit ja siinä päällä vain verkkarit tai farkut. Palelu ei oo ongelma, hikoilu on välillä. Eri asia on tietty jos ensin tulee hiki ja sitten jää seisoskelemaan.

Et kertonut miten muuten pukeudut. Jos sulla on kerraston päällä suoraan toppapuku/juoksupuku/hiihtopuku, niin siinä voisi olla joissain olosuhteissa mahdollinen ongelman aiheuttaja. Kosteus voi jäädä siihen puvun sisälle, jolloin tekninenkään kerrasto ei kuivu ja se tuntuu märältä mikä johtaa paleluun. Vaikka nämä päällivaatteet hengittäisikin, niin ei ne hengitä koskaan niin paljon, että kaikki lonona virtaava hiki siitä läpi haihtuisi. Vetäise kerraston päälle jotain, mikä imee hikeä pois siitä kerrastosta jotta se tuntuisi ihoa vasten kuivalta. Eli laita mieluummin joku erillinen välikerros imemään kosteutta pois kerrastosta ja vaihda tarvittaessa ohuempiin päällysvaatteisiin.

Kokeilepa ostaa yksi tuollainen Craftin kerrasto, jos tuntuu että vika on siinä alusvaatteessa. Intersporteista saa tuota Basic-mallia usein tarjouksesta 29,90, normihinta taitaa olla kympin tai kaksi kalliimpi. Näillä mä olen mennyt tyytyväisenä viimeiset 10 vuotta ladulla, kadulla, rinteessä, erämaassa, kaikkina vuodenaikoina. Ei ne mitään hightechiä ole, mutta hinta-laatusuhteeltaan hyvää ja toimivaksi todettua peruskäyttökamaa.

Työmatkapyöräilyä varten ei pitäisi normaalilla ihmisellä olla tarvetta sadan euron villakerraston ostamiseen. Talvivaelluksia varten omistan yhden sellaisenkin, merkkiä Devold. Lapin talvisissa tuulissa se on tuntunut ihan hyvältä päällä. Mutta sekin on sellainen ohut active-malli, ihoa vasten polyesteri ja päällä kerros merinoa.

-Tommi

carbon

Joo kyllä merinot on tuttua tavaraa ja niitä käytänkin retkillä ja vaelluksilla, en kuitenkaa ole raaskinut käyttää merinoja iltalenkeillä vaan säästänyt niitä retkille. Nyt oli siis  tarkoitus ostaa vaan normaalia liikutaa varten uusi alusasu, haksahdin vaan helvetin kalliseen ja mielestäni huonoon tai siis minulle sopimattomaan asuun. Olis pitäny ostaa vaan marketin perus craft tai rukka jolloin olis säästynyt yli 50 euroa...

Juuri tuota palelua ihmettelinkin, koska normaalisti noin tanakassa varustuksessa pyöräillessä tulee lämmin, nyt oli reidet aivan jäässä....

Tuo dabomban mainitsema hikeä imevä välikerros pitää vielä testata.

nilakka

Jos on 14 astetta pakkasta,niin mielestäni ei pelkkä kerrasto ja kuori riitä, ellei kuoriasu ole kevyesti topattu tai kunnon tukevalla vuorilla varustettu.
Itse käytän välikerroksena esim Polartec-fleeceasua.

Ja kun on reituset penskana paleltuneet,alakropan peittää edestä tuulisuojatut pitkikset.
Haltin tekeleet,jotka sain tarjouksesta.
Mulla on toimineet kiitettävästi.

Vanha kikka,jonka kuulin eläkkeellä olevalta kilpapyöräilijältä:
Repivät kuulema hesarista sopivat tuulisuojat niin housuihin eteen ,kuin paidan allekkin.
Imee kosteutta ja pitää hiton hyvin tuulen.
Ja tulee halvaksi,kun käy lehtilaatikosta hakemassa :lol:

Macharza

[quote author=carbon link=topic=24879.msg155445#msg155445 date=1235647268]
Joo kyllä merinot on tuttua tavaraa ja niitä käytänkin retkillä ja vaelluksilla, en kuitenkaa ole raaskinut käyttää merinoja iltalenkeillä vaan säästänyt niitä retkille.


Turhaa niitä kalliita merinoja on säästellä lasikaapissa pelkästään vaelluksille. Ainakin Orton ja Icebreakerin merinot kestää kovaa käyttöä.
Itse käytänyt joka urheiluun jos tarve on ollut, sillä muoveja en enään päälleni suostu laittamaan.

hehautal

Tulihan tuossa jo vastauksia. Minäkin epäilisin ko. tapauksessa välikerrosten riittävän määrän puolesta ja ehdottomasti pistän hienon villan keinokuitujen edelle talvialusasussa. Ja välikerroksessakin merinovilla on loistava kun käyttää useampaa ohutta kerrosta tarpeen mukaan. Kovilla pakkasilla sitten paksumpaa fleeceä.
Ja etenkin pakkaseen pukeutuessa pitää miettiä kokonaisuuden yhteen toimimista. Jos kuori hengittää hyvin eli päästää hiukan tuulta lävitseen niin silloin vähän enempi välikerrosta. Jos kestää kerätä kosteutta kuoren sisään eli kulkee muovikalvo päällä niin silloin riittää liikkuessa vähempi määrä kerroksia. Jos aluskerros siirtää hyvin aktiivisesti kosteutta eli viilentää ihoa niin silloin enempi välikerroksia jne.


Odlosta ei ole isommin kokemusta, mutta muista vastaavista teknisistä hikiliikuntaan tarkoitetuista kerrastoista kyllä. Nämä "saumattomat" kehon muotoja tarkkaan noudattavat kerrastot yleensä koostuvat useista eri kangaspaksuuksista ja jakautuvat eri tavoin kosteutta siirtäviin vyöhykkeisiin. Toisilla merkeillä näiden vyöhykkeiden sijaintien ja rakenteiden suunnittelulle on tieteellistä tutkimustaustaa ja toisilla merkeillä ei. Jotain ko. taustasta voi päätellä markkinointimateriaalista ja siitä miten tarkasti kamppeen käyttötarkoitusta kerrotaan.

Yleensä ko. kerrastot on tarkoitettu hikiliikuntaan ja siten jäähdyttävät kehoa hyvin tehokkaasti. Itsellä on kokemusta muutaman eri paksuisista ja rakenteisista versioista. Toiset on tarkoitettu todella aktiiviseen hikiliikuntaan ja niiden kanssa tulee oikeasti kylmä jo plussakeleillä jos ei hikoiluta tai ole tarpeeksi muuta vaatetta. Yli +15*C keleissä ovat hyvät kun juoksee tms. NÄIDEN SIIS EI OLE TARKOITUS ERISTÄÄ LÄMPÖÄ VAAN SIIRTÄÄ SITÄ MAHDOLLISIMMAN TEHOKKAASTI POIS KEHOSTA ja istuvuus tulee olla "parempi kuin omalla iholla".
Vähemmän ohuissa ja muotoilluissa sekä vähemmän kompressoivissa "saumattomissa" kerrastoissa sitten pärjää jo pikkupakkasillakin kun harrastaa jatkuvakestoista aktiiviliikuntaa, mutta silti hiki imeytyy pois iholta kohtuu tehokkaasti ja hikoilun jälkeinen seisoskelu alkaa pikaisesti vilustuttamaan.
Villa-alusasulla siis vähennetään ko. vilustumista huomattavasti ja talvikäyttöön tarkoitetuilla keinokuituisilla myös jonkin verran. Niitä keinokuituisia on markkinoilla niin paljon että niiden erot näkee vain kokeilemalla tai jos löytyy oikeasti asiantuntevia kavereita, myyjä tms. niin voi ehkä mennä suosituksen mukaan.

Craftiltakin löytyy useampi eri alusvaatesarja. Toiset on cool, toiset cold ja kolmannet hot tms. (niissä hoteimmissa on yllättäen villaa). Kun ostaa coolit niin silloin on pakkasella viileä kuin jääkarhun varpaankynsillä. Eli siis se cold käy kuumaan keliin ja hot kylmään. Basic menee sinne jonnekkin väliin.

Odlolta löytyy myös monia sarjoja ja ne teknisimmät voivat olla  kovaan hikiliikuntaan parempia kuin Craftin Basicit, mutta ovat varmaan kylmemmät. Ihan tarkoituksella.
Se on sitten ostajan tietämättömyyttä ja/tai myyjän asiantuntemattomuutta (tai ei jouda kysymään käyttötarkoitusta) kun ostaa eri käyttöön kuin on tarkoitus.

Itseltä parhaat kokemukset edullisen budjetin "urheilukerrastosta" löytyy vuosia sitten anttilasta löytyneestä adventure (Anttila)  tms. -"merkkisestä" polyesterikerrastosta. Pitää ihon kohtuu kuivana, ei jäähdytä mahdottomasti pakkasella, istuu kohtuu ihon myötäisesti, ollut kohtuu kestävä eikä keinokuituiseksi haisekkaan ihan heti. Kaikista näistä ominaisuuksista löytyy parempia yhdessä tai erikseen muista kerrastoistani. Tuossa ehkä on vain ollut paras 'ominaisuuksien summa/hinta' -suhde. Hinta koko kerrastolle oli jotain 100mk ja lisäksi se on yksi monikäyttöisimmistä kerrastoistani, mutta keskitalvella jää käyttämättä kun on merinoa.


Myyjien asiantuntemattomuutta taitaa olla suomessa noiden suhteen paljon jo siitäkin päätellen, miten paljon niitä cool-kerrastoja on talvella kaupoissa tyrkyllä ja kesällä ei meinaa saada tilaamallakaan.

Hyvät villaiset kalsarit kestää siinä missä, jollei jopa paremmin, monet keinokuituiset kun muistaa että niitä ei joka käytön jälkeen tarvi pestä kun tuulettaa. Pesukulutkin on pienemmät ja luonto säästyy ylimääräiseltä rääkiltä.


Mitäs vielä...tulipas jo vähintään tarpeeksi yhdelle kertaa.

-Heikki

Don

[quote author=hehautal link=topic=24879.msg155561#msg155561 date=1235776446]

Yleensä ko. kerrastot on tarkoitettu hikiliikuntaan ja siten jäähdyttävät kehoa hyvin tehokkaasti. Itsellä on kokemusta muutaman eri paksuisista ja rakenteisista versioista. Toiset on tarkoitettu todella aktiiviseen hikiliikuntaan ja niiden kanssa tulee oikeasti kylmä jo plussakeleillä jos ei hikoiluta tai ole tarpeeksi muuta vaatetta. Yli +15*C keleissä ovat hyvät kun juoksee tms. NÄIDEN SIIS EI OLE TARKOITUS ERISTÄÄ LÄMPÖÄ VAAN SIIRTÄÄ SITÄ MAHDOLLISIMMAN TEHOKKAASTI POIS KEHOSTA ja istuvuus tulee olla "parempi kuin omalla iholla".
Vähemmän ohuissa ja muotoilluissa sekä vähemmän kompressoivissa "saumattomissa" kerrastoissa sitten pärjää jo pikkupakkasillakin kun harrastaa jatkuvakestoista aktiiviliikuntaa, mutta silti hiki imeytyy pois iholta kohtuu tehokkaasti ja hikoilun jälkeinen seisoskelu alkaa pikaisesti vilustuttamaan.Myyjien asiantuntemattomuutta taitaa olla suomessa noiden suhteen paljon jo siitäkin päätellen, miten paljon niitä cool-kerrastoja on talvella kaupoissa tyrkyllä ja kesällä ei meinaa saada tilaamallakaan.Tuohon ensimmäiseen ei juuri mitään lisättävää, juuri näin. Odlo on suhteellisen laadukas tuote ja todennäköisesti sinulla ei ole vain ollut kerraston päällä tarpeeksi lämmikettä. Itse tulee URHEILTUA talvella siten että alla Adidaksen techfit - kerrasto, (kelin mukaan,joko shortsi tai pitkä malli) peruskerrastopaita päällä ja jos oikein kova pakkanen niin kevyt microfleece vielä kerraston päällä. Pukuna perus Rukka-hiihtopuku. Tämä odlo on todennäköisesti ollut samaa mallia kuin käyttämäni Addun techfitit, eli VAIN kosteudensiirtoon, ja hikiliikunnassa. Alimman ohuen kerraston tarkoitus vain siirtää kosteus pois iholta, Adidas ainakin omalta kohdalta aivan lyömätön tässä tapauksessa.

Mitä tuohon toiseen tulee niin en allekirjoita tuota, myyjiä koulutetaan todella paljon myymään näitä laadukkaita kerrastoja. Todennäköisempää on että asiakkaana ollut henkilä ei oikein vain ole ymmärtänyt kerrospukeutumisen ideaa.