1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
blueberry
trangian 25-1 käyttö ja polttoaine

ensimmäistä kertaa vkl tarkoitus käyttää . yleisiä kikkoja? onko sinolille vaihtoehtoja?

Linda

Muista tämä: sinoli on PAHAA! Eli vähänkin sinolia ruuassa takaa sen, että maku muuttuu aika paljon epämiellyttävän suuntaan... Sormenpäihinkin se jää ikävästi, ei kannata nuolla näppejään jos ne on joutunut sinolin kanssa kosketukseen.

Jos sinolia jää polttimeen niin voi toki laittaa kierrekorkki kiinni kun poltin on jäähtynyt, mutta ei kannata luottaa siihen että kansi on tiivis. Eli jos poltin on kuljetuksen aikana kattilassa, kannattaa pitää sitä siinä keltaisessa pussissa ettei sinolia vain joudu kattilaan. Tai sitten tiskaa kattilan aina ennen käyttöä.

Sitten sinoliin (vai oliko se marinoliin?) kai voi lisätä 10% vettä, niin ettei kattilat olisi ihan mustina käytön jälkeen. Tuo ei kuitenkaan ole ihan sataprosenttisen tehokas menetelmä, nokea tulee aina.

Vaihtoehdot sinolille on lähinnä marinoli (suunnilleen samanlaista tavaraa kuin sinoli, paitsi ihastuttava vaaleanpunainen väri). Sitten kun litkuihin kyllästyy, niin kaasu on varsin hyvä vaihtoehto mutta poltin tietenkin maksaa...

Aatti

Kannattaa pitää poltin eri taskussa kuin kattilat. Varmempaa, pussi voi aina fuskata.

Kun lopetat keittelyn ja polttimessa on vielä polttoainetta, kannattaa antaa polttimen jäähtyä - ja kaataa sitten litkut takas pulloon. Ja tyhjältä näyttävään polttimoonkin kannattaa jäähtymisen jälkeen tarjota tulitikkua, eipähän tahraa..

" If your going to make a mistake, make a big one "

heikra

Olen käyttänyt aina trangiassa sellaista kuin Fondue Hyvä tuli,musta pullo keltaisin tekstein.Viimeksi olen sitä ostanut näköjään tavaratalo Hong Gongista,saa muistaakseni myös Prismasta tai City marketistakin. Eikä mustaa.500ml pullossa.

Linda

Onko teillä tietoa vuotavatko sinolipullot vielä avaamisen jälkeen? Joskus 90-luvulla kun viimeksi kuljetin sinolipulloa rinkassa niin pullo laitettiin muovipussiin, mutta ilmeisesti pullolla on uusi design joten voi olla että asia on muuttunut.

Jos nuo vuotavat, niin kannattaa kuljettaa sinoli jossakin muussa kuin alkuperäisessä pullossa. Esim. Trangia myy puolen litran ja litran polttoainepulloja, muutkin pullot varmaan käyvät.

tassu

Jos polttimeen jää keittämisen jälkeen pikku liru nestettä niin anna palaa pois vaan.
Jos säästät nesteen niin siihen polttimen korkin tiivisteeseen ei tosiaan kannata luottaa. Varsinkin jos korkilla on sammutettu poltin. Smile

dabomba
Käyttäjän dabomba kuva

Jep, poltin kannattaa AINA polttaa kuivaksi. Sen jälkeen sen voi huoletta varastoida kattilan sisään. Polttimon muovipussi kannattaa silti pitää mukana, vähentää kolinoita. Ajan myötä oppii aika hyvin arvioimaan oikean määrän polttoainetta, niin että löpö loppuu suunnilleen sopivasti kun ruoka on valmista.

Jos sulla on non-stick-pinnoitettu paistinpannu/kansi, niin leikkaa keittiörätistä siihen pyöreä pehmuste. Ei nonstikit naarmuunnu, kun se pakatessa tulee kattiloiden/tuulisuojan reunoja vasten. Ja rievulla voi pyyhkiä astioita puhtaaksi/kuivaksi.

En ole ikinä ymmärtänyt, mitä haittaa kattiloiden mustaantumisesta on. Kaikki siitä puhuu, mutta en ymmärrä miksi ne eivät saisi nokeentua. Eivät ne ainakaan itselläni ole ikinä lianneet muita varusteita, kun ovat pakattuna keittimen sisälle. Ja kun ensimmäisen kerran käytät kattilaa nuotion päällä, niin aivan varmasti muuttuu pikimustaksi ulkopuolelta. Mitä sitten?

Oman kokemukseni mukaan Fondue Hyvä Tuli (käytössä Suomen armeijan Trangioissa sekä silloin tällöin omassa keittimessä) mustaa kattiloita siinä kuin Marinolikin. Ehkä vähän vähemmän, en tiedä kun en kiinnitä moiseen huomiota... Niin Marinolia olen siis itse yleensä käyttänyt. Eikä ole ikinä pullosta vuotanut.

Jos käyttelee Trangiaa kylmässä/viileässä kelissä, on talvipoltin pohjasuojuksella lämpimästi suositeltava hankinta.
http://www.varuste.net/tuotetiedot2.asp?_prodid=1492&_omin1=0&_omin2=0&_omin3=0
Polttimon alla olevan kupin villaan pudotetaan pari pisaraa löpöä, joka sytytetään. Tämä lämmittää polttimossa olevan polttoaineen, joka palaa nopeammin ja tehokkaammin. Höyrystymisen lisääntymisen ansiosta pakkasilla myös helpottaa sytyttämistä. Talvipolttimon mukana tuleva aluslautanen heijastaa lämpöenergiaa takaisin ja lisäksi estää keitintä uppoamasta lumeen metalliosien kuumenemisen seurauksena.

Monen vuoden trangioinnin jälkeen vaihdoin nopeampaan ja tehokkaampaan vaihtoehtoon, eli Primus Multi-Fueliin, joka polttelee niin kaasua kuin bensaakin. Mutta kyllä vaan Trangia on kelpo peli, ja ainakin luotettava!

-Tommi

Petter

[quote author=dabomba link=topic=18644.msg122458#msg122458 date=1183548704]
Jos sulla on non-stick-pinnoitettu paistinpannu/kansi, niin leikkaa keittiörätistä siihen pyöreä pehmuste. Ei nonstikit naarmuunnu, kun se pakatessa tulee kattiloiden/tuulisuojan reunoja vasten. Ja rievulla voi pyyhkiä astioita puhtaaksi/kuivaksi.Toimiva ratkaisu tähän on myös Trangian oma Multidisc, joka tuon paistinpannun suojaamisen lisäksi toimii mm. leikkuulautana, kantena ja keittimen alustana talvella. Hintaa alle kymmenen euroa, ja painoa hieman enemmän kuin rievulla. Talvella ilman alustaa keitellessä kannattaa katsoa paikka tarkkaan, sillä maahan kiinni jäätyneen keittimen irti potkimisesta on yleensä tuloksena soikea Trangia. Smile

dabomba
Käyttäjän dabomba kuva

[quote author=Petter link=topic=18644.msg122462#msg122462 date=1183552144]
[quote author=dabomba link=topic=18644.msg122458#msg122458 date=1183548704]
Jos sulla on non-stick-pinnoitettu paistinpannu/kansi, niin leikkaa keittiörätistä siihen pyöreä pehmuste. Ei nonstikit naarmuunnu, kun se pakatessa tulee kattiloiden/tuulisuojan reunoja vasten. Ja rievulla voi pyyhkiä astioita puhtaaksi/kuivaksi.Toimiva ratkaisu tähän on myös Trangian oma Multidisc, joka tuon paistinpannun suojaamisen lisäksi toimii mm. leikkuulautana, kantena ja keittimen alustana talvella. Hintaa alle kymmenen euroa, ja painoa hieman enemmän kuin rievulla. Talvella ilman alustaa keitellessä kannattaa katsoa paikka tarkkaan, sillä maahan kiinni jäätyneen keittimen irti potkimisesta on yleensä tuloksena soikea Trangia. Smile


Joo, tuo MultiDisc on varmaan eri kätevä. Itsellä jäänyt ostamatta lähinnä siksi, kun tuo alusta kuului tosiaan talvipolttimen pakettiin. Leikkuulautaa en tarvitse, kun kokkaus on lähinnä veden keittämistä.

Sellaisen VAROITUKSEN voin vielä antaa, että talviviritettyä Trangiaa ei kannata ensi kertaa käytellä teltan tai apsidin sisällä. Pari pisaraa liikaa esilämmityslöpöä, niin liekit lyö hetken aikaa lähes puoleen metriin kattilan sivuilta Biggrin

-Tommi

Tamppo

Sitä säätörengasta kannattaa uutena nitkutella edestakaisin sen verran että niitti vähän löystyy ja se kääntyy kevyesti. Silloin sitä on helppo tökkiä puukon kärjellä isommalle tai pienemmälle tarpeen mukaan. Sitähän tarvitaan aina jos on tarkoitus keitellä ruokaa kypsäksi, eikä vain kiehauttaa. Sillä myös sammutetaan poltin, ei kierrekannella, jonka tiiviste sulaa siinä hommassa.

Jos käytät paistinpannua, älä posota liian kauaa täydellä teholla. Keitin kuumenee pannun alla niin paljon enemmän, että tenu alkaa kiehua ja liekki kasvaa liikaa. Säätörengasta peliin tarpeeksi ajoissa. Kattiloiden alla poltin ei ylikuumene.

Kylmällä esilämmitin on tosiaan välttämätön, mutta näillä keleillä sitä ei tarvita.

Kattiloiden mustuminen kuuluu asiaan, mutta irtoava noki kannattaa pyyhkäistä pois keittelyn jälkeen. Se on tahraavaista tavaraa. Etenkin paistinpannun poja nokeutuu.

Gotta be a skoogie

niekko

Viikonloppu on jo, mutta Sinolin sijaan kannattaa käyttää Marinolia, koska se nokeaa vähemmän. Marinolin sekaan kun lisää vielä hiukan vettä (noin 1/5 tilavuudesta), niin nokeaminen vähenee entisestään.

Anonyymi

Helppo ratkaisu ongelmaan: kaasupoltin.  Wink

Anonyymi

Kyllä taas edellisellä reissulla luonnon rauha järkkyi kun joku pamautti kaasupolttimen käyntiin. Eikös se ole trangiassakin yli 90 db joten pitäisi käyttää kuulo suojaimia.

Kävin ostamassa apteekista saatanan kallista alkoholia nokeentumisen estämiseksi mutta se ei oikein toiminut. Meni niin tolkuttomasti polttoainetta että ei siin ollut järkeä ja hieman nokeakin tuli. Mutta hitto, kyllähän trangiassa pitää reissujen jäljet näkyä. Sinolilla minä keittelen.. Hitto ko sais mauottomaksi sen.

Anonyymi

Ei sitä kaasupoltinta kuulu täysillä huudattaa. Maltillinen liekki ei todellakaan pidä kovaa ääntä, en ole moista edes ajatellut. Riippunee varmaan polttimesta tai sitten vain liioittelit roimasti.

Anonyymi

Ei tuo liioittelua ollut. ainakaan minun osaltani. Retki lehden vertailussa noita voimakkuuksia oli joskus vuodelta-05. Trangian poltin oli yksi äänekkäimmistä, joku ylsi lähes sataan. hiljaisin oli jossain 65-70.

Anonyymi

[quote author=JKO78 link=topic=18644.msg122664#msg122664 date=1183822602]Ei tuo liioittelua ollut. ainakaan minun osaltani. Retki lehden vertailussa noita voimakkuuksia oli joskus vuodelta-05. Trangian poltin oli yksi äänekkäimmistä, joku ylsi lähes sataan. hiljaisin oli jossain 65-70.


Omani ainakin pitää vain vaimeaa huminaa, ei häiritse paskaakaan. Jos arkanahkainen nykyihminen siihen kuolee niin kuolkoon.

Sata desibeliä? Tarviiko sitä mittaria tunkea sinne keittimen sisään? Jösses.

J_Susiraja

[quote author=JKO78 link=topic=18644.msg122664#msg122664 date=1183822602]
Ei tuo liioittelua ollut. ainakaan minun osaltani. Retki lehden vertailussa noita voimakkuuksia oli joskus vuodelta-05. Trangian poltin oli yksi äänekkäimmistä, joku ylsi lähes sataan. hiljaisin oli jossain 65-70.Taisi olla siinä tapauksessa Trangian bensapoltin (Optimus). Kaasupolttimet eivät yleensä pidä suhinaa kummempaa ääntä, ei myöskään Trangian kaasupoltin. Bensa/monipolttoainevehkeet ovat sitten asia erikseen.