1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
mikälie
60-70 litran rinkka retkille ja matkoille

Olen uusimassa kuljetuskalustoani periaatteella "köyhällä ei ole varaa halpaan".

Tarkoituksena olisi hankkia ensin noin 60-70 litrainen anatomic-rinkka Etelä- ja Keski-Euroopan vuorille patikkareissuille, kotimaan lyhyemmille reissuille ja matkusteluun, jossa ensimmäisenä edessä puolen vuoden Intian matka.

Pitemmille Lapin yms. reissuilla aion myöhemmin hankkia Savotan, kunhan rahavarat antavat myöten.

Jack Wolfskinin Trailhead II olisi mahdollista hankkia noin 200 eurolla. Minkälaisia kokemuksia kyseisestä rinkasta löytyy? Aiheesta on keskusteltu palstalla joskus 2003, joten olisin kiinnostunut kuulemaan kestävyydestä.

Periaatteessa voisin sijoittaa rinkkaani jopa sata euroa enemmän, mutta saisinko rahalle vastinetta? Haen siis rinkkaa, jota ei ihan heti tarvitsisi uusia. Kokoa ei siis tarvitse olla 70 litraa enempää. Suosituksia?

Lopullisen valinnan teen tietenkin sen perusteella, mikä sopii selkääni. Olen siis 180 senttiä pitkä mies. Täältä susirajalta ei kuitenkaan heti pääse alan liikkeisiin, joten olisin kiitollinen vinkeistä.

MrKnowItAll

Olen Arc'teryxin vankkumaton kannattaja. Eli siis Bora 65. Paljon on maailmassa hyviä tuon kokoluokan rinkkoja. Tuskin sitä Savottaa enää tulevaisuudessa kaipaat mihinkään jos nyt ostat vaikka tuon Boran (tai Sudennahkan tms).

MUTTA MUTTA: Miksi ihmeessä kuvittelet tarvitsevasi 70 litran rinkan Intian kiertelyyn??? Tulin jokunen viikko sitten Nepalista ja Intiasta (tosin vain) parin viikon reissulta ja ainoa matkatavara oli 34 litran Osprey Stratos 34. Sekin oli selvästi vajaa, vaikka sisällä oli tarvittavien vaatteitten lisäksi Canon EOS-5D, 24-105 f4 ja 70-200 f2.8 optiikat, salama, G7 kamera, kaksi laturia jne. Ainoa syy voisi olla joittenkin Himalaja-kamppeitten raahaaminen mukana koko ajan. Mikä olisi sekin typerää (jätä alppikamat vaikka Delhiin hotelliin).

Väitän kirkkain silmin että puoli vuotta Intiassa sujuu alle 30 litran repulla, helposti. Keveitä vaatteita 2-3 satsia, joista osa päällä, mahtuu 15 litraan, Eurolla voi ostaa paidan jos tarvitsee ja antaa tarpeettomat pois. Mikä on sen inhottavampaa kuin raahata 70 litraa superahtaissa junissa ja busseissa puolen vuoden ajan 40 asteen helteessä, kun 3/4 tavarasta on tarpeetonta! Sitäpaitsi all3 30 litrainen menee busseissa jne sylissä eikä tarvitse panna katolle tms varastettavaksi.

neuvoo nimim.  "Matkoilla paljon Typeryyttä nähnyt ja siitä Viisastunut"

hehautal

Minäkin peräänkuulutan hieman käyttötarpeen miettimistä. Alkuperäisestä kysymyksestä jäi vähän maku että enempi olisi tarvetta matkailurepulle kuin vaellusrinkalle kun alpeillakin lienee turhaa isoa rinkkaa roudata.

Jos tuntuu että matkaillessa on tarvetta isompaa tavaramäärää roudata niin silloinkin löytyy paremmin matkailuun kuin retkeilyyn soveltuvia malleja. Bachilla näyttää olevan laaja valikoima matkailureppuja ja -rinkkoja, mutta suomessa tutummiltakin merkeiltä löytyy mallit matkailumenoon, mm.:

http://www.ospreypacks.com/Packs/WaypointSeries/
http://www.ospreypacks.com/Packs/PorterSeries/
https://www.ulkoilukauppa.com/index.php?sijainti_id=2243
http://www.varuste.net/tuotteet2.asp?_id=3437
http://www.lowealpine.com/Products/SearchMenu.asp?ProductTypeID=16
http://www.partioaitta.fi/product_info.php?cPath=1_6_75&products_id=4884

Suden Nahan Trailheadiä edeltävä versio (70 litrainen) on ollut pitkään omassa käytössä ja hienosti on toiminut. Jotain kovasta kuluttamisesta aiheutunutta on tullut korjattua, mutta muuten on kestänyt ja toiminut loistavasti. Muutamia miinuksia, jotka voivat olla jossain toisessa tuotteessa paremmin, kuitenkin löytyy:
-hiostava selkämys (tämä toisaalta takaa tämän rinkan hyvän istuvuuden)
-painava (ilman sivutaskuja jo lähentelee muistaakseni kolmea kiloa)

Nykyään tuolle rinkalle ei ole paljon tullut käyttöä kun lyhyillä ja sulanmaanaikaan pidemmilläkin retkillä on käytössä pienempi kantolaite ja pidemmillä talviretkillä ahkio. Viime vuosina noin isolla ja tukevalla kantolaitteella on tullut lähinnä roudattua vettä ja painavaa kiipeily- tms. kamaa "perusleiriin".
Pienemmässä Rock Balance Suden Nahassa on tuo ventilaatio ongelma parannettu, mutta muita ongelmia on tullut tilalle (mm. vieläkin suurempi paino).

-Heikki

mikälie

Kiitoksia vastauksista ja kommenteista. 

Euroopan ulkopuolisesta matkailusta ei ole kokemusta, joten vinkkejä tuolle intian reissulle tarvittavan kaman määrästä otetaan mielellään vastaan. Aikomuksena olisi yhdistää niin snorklaus etelässä, kiipeily hampissa tms. ja jonkin asteinen trekkaus himalajalla. Kun aikaa on puoli vuotta, niin kamaa saattaa tarttua mukaan matkan varrellakin.

Ehkä tuo 70 litraa on vähän liikaa käyttötarkoitusta ajatellen. Tuollainen 50-60 litraa olisi muutenkin sopivampi, mutta tuo sudennahka nyt oli vain kotikaupungissa saatavilla.

Käyttöä olisi tulevaisuudessa varmasti määrällisesti enemmän matkustellessa ja sitten jonkin verran lyhyehköillä ja helpoilla Alppien tms. reiteillä. Toisaalta haluaisin tulevaisuudessa vähän lisätä vaikeusastetta, joten toimivuus on tärkeää. Luulen, että matkailukäyttöön tarkoitettu rinkka ei toimi vuorilla yhtä hyvin kuin vuoririnkka kadulla...

Vai miten rinkan "matkailu-" ja "retkeilyominaisuudet" sitten poikkeavat toisistaan? Jonkinlainen murtosuojaus tietenkin olisi plussaa, mutta miten on käytäntö?

Tuo sudennahka oli vain yksi mahdollisuus. Mutta ilmeisesti ihan käypä peli...?

Jos siis tarkentaisin kysymystäni, niin haen "noin" 60-litraista rinkkaa, joka vetäisi alle viikon retkikamat ja mahdollisesti kiipeilyrompetta, sekä toimisi myös reppumatkailussa. Vaikka Intiassa pärjäisikin pienemmällä repulla, niin haen jonkinlaista kompromissia. Kuten aikaisemmassa viestissä sanoin, niin laatu ja kestävyys ovat nyt sopivuuden lisäksi kriteereinä.

Patikka

Jos ehtona on saatavuus täältä  niin heitetään Karrimor sabre 45l, itsellä on ollut 3vuotta käytössä ko. tuote ja
olen ollut tyytyväinen, kestävyyden puolesta ei luulisi tulevan moitteita ja niillä sivuvetoketjuilla voi kompressoida
mikäli ei sivutaskuja käytä, omaani en ole niitä hankkinut.

Voi myös ylipakata ja lantiovyössä on lenkit joten niitä kiipeily vermeitäkin saa kuskattua, ulkopuolellekkin voi jotain
roipetta kiinnittää, painoa oli 1,4kg.

Onko tuo sitten liian pieni Alpeille ja liian iso Intiaan on vaikea kysymys mutta vaihtoehtojahan tässä haettiinkin.